O Noua Sansa | O Noua Viata

Switch to desktop

Vertijul simptomelor cervicale

Vertijul simptomelor cervicale Vertijul simptomelor cervicale

Vertijul este o senzatie eronata de deplasare a corpului in raport cu spatiul inconjurator, sau al spatiului in raport cu corpul. Este definit obiectiv daca pacientul "vede mediul inconjurator miscandu-se" si subiectiv cand pacientul "se vede in miscare fata de mediu". Acest simptom implica imposibilitatea mentinerii stabilitatii ochilor.

Poate ca nu e nimeni care sa nu fi experimentat vertijul. Exista, totusi, mai multe senzatii total diferite care sunt considerate a fi vertij: de la o instabilitate usoara, o senzatie de ameteala sau betie la ameteala puternica incat "se invarte casa cu mine".

Vertijul adevarat este numele dat unei iluzii a miscarii propriului corp sau a obiectelor de jur imprejur. Astfel de fenomene apar, de exemplu, atunci cand ne invartim cu viteza la carusel. Totusi, daca vertijul apare fara nici un motiv plauzibil, atunci poate sa fie simptomul unei afectiuni.

Adeseori vertijul este insotit de greturi, varsaturi, transpiratii, paloare si angoasa, dar se mai pot asocia uneori acufene sau hipoacuzie unilaterala. De asemenea, este acompaniat frecvent de manifestari ale patologiilor coloanei vertebrale cervicale, cu indicatii spre FIZIOTERAPIE. Mecanismele fiziopatologice care stau la baza aparitiei vertijului pot implica atat disfunctia portiunii periferice a sistemului vestibular (vertijul periferic) cat si a portiunii centrale (vertijul central). Aceasta se poate explica prin relatia stransa dintre aparatul vestibular si sistemul nervos vegetativ. Orice fel de agresiune la nivelul aparatului vestibular provoaca imediat tulburari vegetative simultane.

La baza aparitiei adevaratului vertij sta un mecanism fiziopatologic care determina anumite incongruente intre aparatul vestibular si ochi ducand la imposibilitatea mentinerii privirii fixe in timpul miscarii capului.

In stabilizarea privirii intervin urmatoarele reflexe:

 • Reflexul vestibulo-ocular;
 • Reflexul cervico-ocular.

Afectiunile care determina aparitia vertijului periferic:vertijul cauzat de o boala a coloanei cervicale

 • Canalolitiaza - patologie responsabila de vertijul paroxistic pozitional benign (VPPB);
 • Boala Ménière;
 • Labirintita;
 • Fistula perilimfatica;
 • Colesteatomul;
 • Herpesul zoster auricular;
 • Otoscleroza.

Afectiunile care determina aparitia vertijului central:

 • Boli cerebrovasculare;
 • Unele tumori;
 • Migrena;
 • Epilepsie;
 • Scleroza multipla.

Cauzele vertijului. Cauze centrale

Vertijul cu afectarea creierului (de origine centrala) apare rareori separat. Mai sunt, de obicei, si alte simptome neurologice care apar, de exemplu:

 • Tulburari de vorbire;
 • Senzatia de vedere dubla;
 • Slabiciunea in membrele inferioare si superioare;
 • Tulburari ale cunostintei;
 • Mancarime sau senzatii de intepatura in anumite parti din corp;
 • Auzul nu se deterioreaza de obicei, iar zgomotul din urechi nu este frecvent.

Boli ale coloanei cervicale

vertijul simptomelor cervicaleColoana cervicala, impreuna cu aparatul vestibular si sistemul vizual, joaca un rol la mentinerea echilibrului persoanei. Exista capete sensibile de nervi - receptorii - localizati in capsulele discurilor intervertebrale si in muschii coloanei cervicale. Acesti receptori sunt activati in timpul miscarilor coloanei cervicale, atunci cand capsulele articulare sunt dilatate sau cand muschii sunt intinsi, si transmit informatii asupra pozitiei capului in spatiu. In timpul schimbarilor patologice din zona coloanei cervicale, informatia care ajunge la creier este distorsionata si, in consecinta, creierul poate sa defineasca incorect pozitia capului in spatiu, ceea ce poate fi interpretat in mod subiectiv ca vertij.

In afara de aceasta, in timpul bolilor coloanei cervicale, este tulburat drenajul venos din cavitatea craniana, ceea ce conduce la o crestere pe termen scurt a presiunii intracraniene si a urechii interioare. Aceasta va avea ca rezultat o senzatie de greutate, perceptie a zgomotului in urechi si tulburarea coordonarii miscarilor.

Semne de vertij cauzate de o boala a coloanei cervicale

 • Vertij, o tulburare a echilibrului, o senzatie de dezorientare in spatiu. Semnele se inrautatesc in timpul acestor miscari - in special miscarile bruste - in regiunea coloanei cervicale (flexiunea - indoirea, intinderea - intinderea stand in picioare, aplecarea pe o parte).
 • Durerea si mobilitatea limitata a coloanei cervicale si tensiunea si durerea muschiulara la baza gatului se pot extinde la regiunile temporale si orbitale, sau altminteri pot aparea in timpul miscarilor obisnuite ale coloanei cervicale.

Cine sunt cei mai raspanditi suferinzi de vertij cauzat de o boala a coloanei cervicale?

Acest tip de vertij este frecvent la oamenii cu probleme pronuntate psiho-emotionale, la stres si in absenta unei activitati psihice adecvate. Stresul conduce la suprasolicitare si oboseala muschiulara a coloanei cervicale. Oamenii de obicei nu observa aceasta. Daca mai apar solicitari, totusi, tensiunea muschiulara creste si apar schimbari importante in circulatia sanguina a capului, care provoaca semnele de vertij.

 • Oamenii care au suferit o vatamare a coloanei cervicale, mai ales o vatamare in timpul unui accident de masina;
 • Exista tendinte de vertij cauzat de o boala a coloanei cervicale la femeile cu gat de lebada.

Cum se face diagnosticul la vertij cauzat de o boala a coloanei cervicale?

Un diagnostic de vertij cauzat de o boala a coloanei cervicale este facut pe baza datelor obtinute din examinarea clinica, impreuna cu metode de examinare auxiliare. Teste speciale sunt folosite permitand detectarea cu precizie a rolului crucial al coloanei cervicale la aparitia crizelor de vertij. O cerinta necesara este examinarea radiografiei coloanei cu teste functionale si o sonografie Doppler a vaselor cervicale, care pot dezvalui tulburari ale drenajului venos in cavitatea craniana.

Care este tratamentul vertijului cauzat de o boala a coloanei cervicale?

Tratamentul vertijului cauzat de o boala a coloanei cervicale reprezinta o implicare la scala planetara si include atat metode farmaceutice, cat si metode non-farmaceutice. Reabilitarea cu tehnici de relaxare joaca un rol important. In timpul tratamentului, domeniul amplu al miscarilor este restaurat si sunt eliminate spasmele muschiulare patologice care conduce la o normalizare a transmisiei impulsurilor nervoase prin regiunea coloanei cervicale. Se restabileste si fluxul normal de sange in cutia craniana. Este obisnuit faptul ca pacientul poate sa fie eliberat total de crizele de vertij dupa efectuarea de sesiuni de reabilitare reusite. Cand tratamentul nu reuseste, pacientilor li se recomanda inotul si in special exercitii destinate concentrarii pe zona coloanei cervicale.

tehnicile de tratament a vppb

Concluzii:

 • Aparitia vertijului implica intotdeauna o suferinta a sistemului vestibular (periferic sau central),
 • Diagnosticul precoce permite aplicarea unui program de reabilitare vestibulara in timp util,
 • Diagnosticului diferential este absolut necesar pentru eliminarea confuziilor cu privire la originea vertijului,
 • Reeducarea / reprogramarea posturala globala completeaza tratamentul sindromului vertiginos,
 • Progresele in domeniul Fizioterapiei au imbunatatit metodele de diagnosticare functionala si tehnicile de tratament a VPPB, sau al altor afectiuni ce sunt interpretate ca vertij cervical,
 • Fara un diagnostic corect al vertijului nu este posibila instituirea unui tratament adecvat, persistenta bolii avand un impact nefavorabil asupra vietii socio-profesionale cat si asupra psihicului pacientului.

Articol scris de Daniel Necsulescu, project manager ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2019 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version