Boala degenerativa a discului (spondiloza)

Boala degenerativa a discului (spondiloza) Boala degenerativa a discului (spondiloza)

Boala degenerativa a discului (spondiloza) este o conditie a coloanei vertebrale cauzata de distrugerea discurilor intervertebrale. Pe masura ce imbatranim, coloana vertebrala incepe sa prezinte semne de uzura pe masura ce discurile se usuca si se ingusteaza. Aceste modificari legate de varsta pot duce la artrita, hernie de disc sau stenoza spinala, ce pot pune presiune pe maduva spinarii si pe nervi, si pot provoca dureri de spate. Mai multe tratamente pot ajuta la ameliorarea durerii. Fiecare tratament ofera beneficii, dar fiecare are limitari. Dvs si medicul dvs trebuie sa determinati care tratament este cel mai bun.

Vertebre si discuri intervertebrale

Pentru a intelege un disc degenerativ este util sa intelegeti cum functioneaza coloana vertebrala (vezi "Anatomia coloanei vertebrale"). Coloana vertebrala este alcatuita din 24 de oase mobile, numite vertebre. Intre fiecare vertebra este un disc cu gel care actioneaza ca un amortizor, protejand vertebrele de la a se freca intre ele. Discurile sunt adesea comparate cu o gogoasa cu jeleu, ele avand un perete exterior dur (inelar) si un centru moale (nucleul) (Fig. 1). Discurile sunt alcatuite din aproximativ 80% apa, iar pe masura ce imbatranesc, ele pierd incet apa, si cu ea capacitatea lor de a actiona in calitate de amortizoare.

Disc normal

Figura 1. Disc normal

Ce este boala degenerativa a discului?

Boala degenerativa a discului (de asemenea, numita spondiloza) - BDD, este un termen general folosit pentru a descrie schimbarile ce pot aparea de-a lungul oricarei zone a coloanei vertebrale (cervicala, toracica, lombara) pe masura ce inaintati in varsta, dar este cea mai frecventa in zona lombara. De fapt, nu este o boala, ci mai degraba o afectiune in care discurile "se degenereaza" sau isi pierd flexibilitatea si capacitatea de a amortiza coloana vertebrala. Discurile nu au o sursa buna de sange, deci o data ranite, ele nu se pot reface. Aceste schimbari legate de varsta includ (Fig. 2):

  • Discurile se usuca si se micsoreaza - facute din aproximativ 80% apa, pe masura ce imbatranesc pierd incet apa. Aceasta pierdere de flexibilitate pune mai multa presiune pe inel.
  • Gauri mici apar in spatiul inelar - uneori o parte din materialul gelului (sau nucleul pulpos) iese printr-o ruptura in perete si atinge nervii. Acest material are multe proteine inflamatorii ce pot inflama nervii si provoca durere (vezi "Hernia de disc lombara"). Aceste rupturi afecteaza, de asemenea, nervii din inelul fibros si miscarile mici, numite micro-miscari, care pot provoca dureri discogenice. De-a lungul anilor, proteinele se usuca in cele din urma si discurile devin mai rigide; la multi oameni, acest lucru duce la mai mai putina durere cand sunt in jurul varstei de 60.
  • Spatiul discului devine mai mic - ca urmare a pierderii de apa in discuri, distanta dintre vertebre incepe sa se prabuseasca, ceea ce este motivul pentru care sunt mai scurte pe masura ce imbatranim.
  • Cresteri anormale ale oaselor - fara discurile ce tin deoparte vertebrele, se pot freca unul de celalalt cauzand cresteri osoase anormale.
  • Canalul spinal se ingusteaza - stresul de la toate modificarile de mai sus face ca ligamentele si articulatiile fatetelor sa se mareasca (hipertrofie), deoarece acestea incearca sa compenseze si sa raspandeasca sarcina pe o suprafata mai mare. Aceasta supra-crestere forteaza canalul spinal sa se restranga, fapt ce poate comprima maduva spinarii si nervii care provoaca durere (vezi “Stenoza spinala”).

Boala degenerativa a discului

Figura 2. Boala degenerativa a discului face ca discurile (violet) sa se usuce si sa se micsoreze, reducand spatiul discului dintre vertebre. Cresterile anormale ale oaselor si fisurile inel se pot dezvolta, lucru care poate duce la stenoza spinala si respectiv, hernii de disc

Care sunt simptomele?

Simptomele bolii degenerative de disc variaza de la persoana la persoana. Multe persoane cu deteriorare nu au nicio durere, in timp ce altele pot avea dureri atat de intense incat se interfereaza cu activitatile lor de zi cu zi. Interesant, chiar daca aceasta conditie afecteaza populatia, incepand cu douazeci sau treizeci de ani, oamenii cu varste de peste 60 sunt mai putin predispusi in a avea dureri de spate cauzate de discurile deteriorate.

Durerea incepe de obicei in unul din urmatoarele trei moduri: (1) un traumatism major, urmat de durere brusca si neasteptata, (2) o leziunea banala, urmata de dureri de spate bruste si (3) durere ce incepe treptat si devine, tot treptat, mai rea.

De obicei, durerea incepe in partea inferioara si poate fi simtita in unul sau in ambele picioare si fese (sciatica). Este adesea descrisa ca "presiune" sau ca "durere de arsura". S-ar putea simti, de asemenea, amorteala sau furnicaturi in picior si talpa, care, de obicei nu este un motiv de ingrijorare, daca nu aveti slabiciune in muschii picioarelor.

Este posibil sa aveti dureri cronice care reprezinta un disconfort si episoade ocazionale de dureri musculare intense, din cand in cand. Aceste episoade dureaza de la cateva zile pana la cateva luni.

Statul jos provoaca, de obicei, cea mai mare durere, deoarece in aceasta pozitie discurile au greutate mai multa pe ele. Activitati cum ar fi indoirea sau rasucirea, de obicei, intensifica durerea si statul intins tinde sa o calmeze. Va puteti simti de fapt, mai bine, daca mergeti pe jos sau alergati, mai degraba decat daca stati jos sau in picioare prea mult timp.

Care sunt cauzele?

Medicii nu stiu exact ce cauzeaza boala degenerativa a discului. In plus fata de varsta si nivelul afectiunii, artrita si osteoporoza, ambele conditii degenerative, contribuie la boala degenerativa a discului.

Cele mai multe anomalii referitoare la BDD pot fi vazute pe un RMN - o scanare de imagini care arata partile spatelui dvs. in detaliu, clar. In timp ce o mare parte a persoanelor cu dureri de spate au anomalii confirmate prin RMN, studii pe adultii tineri sanatosi au aratat ca 30% din persoanele fara durere, de asemenea, au anomalii ce pot fi vazute pe o scanare RMN.

Nu se stie de ce unii oameni au dureri si altii nu, dar diferiti factori contribuie la degenerarea discului, inclusiv: factori genetici, de mediu, autoimuni, inflamatorii si factori traumatici, in combinatii si metode care nu sunt inca intelese.

Cine este afectat?

Aceasta conditie afecteaza de obicei adultii tineri si persoanele de varsta mijlocie, care duc un stil de viata activ si sunt in stare buna de sanatate. Studiile au aratat ca oamenii care fumeaza au un risc mai mare de a dezvolta boli degenerative de disc decat oamenii care lucreaza in anumite ocupatii. Persoanele cu BDD sunt mult mai susceptibile de a avea membri ai familiei, care au, de asemenea, aceasta conditie. (2, 3, 4)

Cum se stabileste un diagnostic?

Cand va confruntati cu dureri pentru prima data, consultati medicul de familie. Medicul dumneavoastra va lua un istoric medical complet pentru a intelege simptomele, orice leziuni sau conditii prealabile, si pentru a determina daca stilul de viata cauzeaza durerea. Dupa, un examen fizic este efectuat pentru a determina sursa durerii si un test pentru slabiciune musculara sau amorteala.

Medicul dumneavoastra poate solicita unul sau mai multe dintre urmatoarele studii imagistice: raze X, RMN, discograma, mielograma sau scanare CT pentru a identifica o tumoare, hernie de disc sau alte conditii ce comprima radacinile nervoase. Pe baza rezultatelor s-ar putea face referire la un neurolog, ortoped sau neurochirurg pentru tratament.

Ce tratamente sunt disponibile?

Multi oameni de 30 de ani se intreaba daca starea lor degenerativa va provoca chiar mai multa durere cand vor avea in jur de 60 de ani. Dar cand esti la varsta de 60, discurile pot fi uscate pana in punctul in care acestea provoaca mai putina durere. In timp ce degenerarea discului nu poate fi inversata, exista dovezi ca exercitarea si gestionarea atenta a spatelui poate contribui la o mai buna calitate a vietii.

Tratamentul nechirurgical este primul pas pentru recuperare. Daca nu raspundeti la acest tratament, medicul poate recomanda interventia chirurgicala; totusi, eficienta pe termen lung a tratamentului chirurgical pentru boli degenerative de disc, spre deosebire de istoria naturala, tratamentul conservator sau placebo nu a fost inca studiata. (5)

Tratamente nechirurgicale

Tratamentul nechirurgical pentru boli degenerative de disc poate include medicamente, odihna, terapie fizica, exercitii acasa, hidroterapie, chiropractica, si exercitii de gestionare a durerii.

Grija de sine:
Folosind postura corecta si pastrarea coloanei vertebrale in aliniere sunt cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru spate. Este posibil sa aveti nevoie sa faceti ajustari la statul jos, in picioare si la obiceiurile zilnice de dormit. De asemenea, puteti avea nevoie sa invatati modalitati adecvate de ridicare si indoire. Spatiul de lucru poate avea nevoie sa fie rearanjat pentru a mentine coloana vertebrala departe de a fi sub presiune.

Stresul este primul obstacol pentru controlul durerii. Durerea creste atunci cand esti tensionat si stresat. Exercitiile de relaxare sunt un mod de a reclama controlul asupra corpului dvs. Respiratia profunda, vizualizarea, ca si alte tehnici de relaxare va pot ajuta sa va gestionati mai bine durerea cu care traiti (vezi "Gestionarea durerii").

Terapia fizica:
Scopul terapiei fizice este de a va ajuta sa va intoarceti la activitatea obisnuita pe deplin, cat mai curand posibil. Exercitiul este foarte util pentru durerea bolilor degenerative de disc si va poate ajuta sa va vindecati mai repede. Terapeutii fizici va pot instrui sa va ridicati corespunzator si va pot arata tehnici de mers pe jos si vor lucra cu dvs. pentru a consolida si a intinde spatele inferior, piciorul si muschii stomacului. Ei va vor incuraja, de asemenea, sa cresteti flexibilitatea coloanei vertebrale. Modificarea activitatii, odihna, medicatia pentru durere, relaxantele musculare si aplicarea ghetii pot fi de ajutor in fazele acute. Desi terapeutul fizic va poate arata exercitii de consolidare, este responsabilitatea dumneavoastra sa-i urmariti.
Chiropractica:
Manipularea chiropractica sau ajustarea spinarii este un tratament primar pe care kinetoterapeutii il utilizeaza pentru pacientii cu dureri de spate sau gat. Chiropracticianul aplica o presiune in zona care este imobila sau nu se misca in mod corespunzator. Unii oameni au rezultate foarte bune dupa ce au fost tratati de un chiropractician.

Filozofia din spatele ajustarii chiropractice este de readuce articulatiile la o miscare mai normala. Buna miscare a articulatiilor este esentiala pentru sanatatea si nutritia discurilor si articulatiilor, deoarece permite schimbul de substante nutritive, fluide si deseuri. Buna miscare ajuta la reducerea durerii, a spasmelor musculare sau a dezechilibrului, si imbunatateste functia sistemului nervos si starea generala de sanatate. Fara miscare, discurile si articulatile pot degenera mai repede decat in mod normal. Miscarea reduce, de asemenea formarea de tesut cicatricial, ce poate duce la rigiditate si degenerare.

Medicamente:
Medicul dumneavoastra va poate prescrie analgezice, medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS) si steroizi. Uneori, relaxantele musculare sunt prescrise pentru spasme musculare.
  • Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) - aspirina, naproxen (Naprosyn, Aleve), ibuprofen (Motrin, Nuprin, Advil), si celecoxib (Celebrex) sunt exemple de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene utilizate pentru a reduce inflamatia si a ameliora durerea.
  • Analgezice, cum ar fi acetaminofenul (paracetamol) pot calma durerea, dar nu au efectele anti-inflamatorii ale AINS. Utilizarea pe termen lung de analgezice si AINS poate provoca ulcere gastrice, precum si probleme renale si hepatice.
  • Steroizii pot fi utilizati pentru a reduce umflarea si inflamatia nervilor. Ei se administreaza oral (ca un pachet de doza Medrol) intr-o doza conica pe o perioada de cinci zile sau ca o injectie direct in sursa durerii. Vezi "Infiltratiile epidurale cu cortizon si preparate injectabile secundare". Steroizii au avantajul de a oferi ameliorarea durerii aproape imediat intr-o perioada de 24 de ore.
Terapia holistica:
Unii pacienti doresc sa incerce terapii holistice cum ar fi acupunctura, presopunctura, suplimentele nutritive si biofeedback-ul. Eficacitatea acestor tratamente pentru boli degenerative de disc va poate fi de ajutor in procesul de invatare a mecanismelor de adaptare pentru gestionarea durerii, precum si la imbunatatirea starii generale de sanatate.

Tratamente chirurgicale

Tratamentul chirurgical este rareori recomandat daca nu aveti o hernie de disc (cervicala sau lombara) dovedita sau instabilitate si simptomele nu se imbunatatesc in mod semnificativ cu tratamentele nechirurgicale. Scopul interventiei chirurgicale este de a opri miscarea segmentului in miscare si a decomprima orice nervi spinali. Ar trebui sa intelegeti ce fac si ce nu pot face interventiile chirurgicale si daca se pot ameliora simptomele specifice. Discutati cu medicul dumneavoastra daca interventia chirurgicala este potrivita.

Fuziunea coloanei vertebrale este o procedura chirurgicala in care una sau mai multe dintre vertebrele osoase ale coloanei vertebrale sunt permanent legate impreuna pentru a asigura stabilitatea coloanei vertebrale. Fuziunea vertebrelor poate fi efectuata la orice nivel al coloanei vertebrale, dar este cel mai frecventa in regiunile lombara si cervicala in care este cel mai mobila. La fiecare nivel al coloanei vertebrale exista un spatiu de disc in articulatiile fatetate din fata si cele in spate. Lucrand impreuna, aceste structuri definesc un segment de miscare si o gama permisa de miscare. Doua segmente vertebrale trebuie sa fie fuzionate pentru a opri miscarea de la un segment (fig. 3).

Fuziunea coloanei vertebrale

Figura 3. Fuziunea coloanei vertebrale restabileste inaltimea normala a spatiului de disc si previne miscarea anormala.

Terapia electrotermica Intradiscala (IDET) utilizeaza un cateter subtire pentru a furniza caldura direct in discurile vertebrale pentru a micsora spatiile si fisurile din spatiul inelar si a termo-coagula nervii pentru a depasi durerile de spate discogenice.

Studiile clinice

Studiile clinice sunt studii de cercetare care testeaza noi tratamente - medicamente, diagnostice, proceduri si alte terapii, pe oameni pentru a vedea daca sunt sigure si eficiente. Cercetarea se face mereu cu scopul de a imbunatati standardele medicale. Informatiile cu privire la studiile clinice care se desfasoara in prezent, inclusiv criterii de eligibilitate, protocol si zona in care se desfazoara pot fi gasite pe internet. Studiile pot fi sponsorizade de catre Institutul National pentru Sanatate, clinicaltrials.gov, si de asemenea de catre sectorul privat si companii farmaceutice, centerwatch.com.

Sursa: mayfieldclinic.com

Articol scris de Gabriela Diana Croitoru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


facebook twitter linkedin YouTube vimeo canal youtube comunitate  

Feedback

Feedback

Parerea ta conteaza!

Profil site

Experiente din scaunul rulant. O sursa de inspiratie pentru noi toti.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus