O Noua Sansa | O Noua Viata

Poate merge din nou dupa un transplant de celule

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Deschide subtitrare in Romana

Traducere

Pentru Darek Fidyka a fost o etapa incredibila. Au trecut patru ani de cand a paralizat, de la piept in jos, dupa ce a fost injunghiat cu un cutit. Acum, poate merge din nou, dupa un inovator transplant de celule, efectuat in Polonia. Sunt doar pasi mici, insa pentru Darek, acestia reprezinta un salt urias. Atunci cand nu exista nimic, nu-ti mai simti aproape jumatate din trup, esti foarte neajutorat, pierdut. Dar cand aceste lucruri incep sa revina, este ca si cum ai avea un nou inceput, e ca si cum te-ai fi nascut din nou. Ne putem gandi la maduva spinarii ca este un sistem de conexiune. Aceasta este o combinatie a 40 de ani de cercetari efectute de omul de stiinta londonez, Geoffrey Raisman. El crede ca simtul mirosului detine cheia pentru ca paralizia sa fie reversibila. Bulbii olfactivi, colorati in verde, transmit informatii legate de miros spre creier si sunt singura parte a sistemului nervos unde fibrele nervoase se regenereaza permanent. In Polonia, medicii i-au indepartat unul dintre bulbii olfactivi si i-au injectat celule recoltate din acesta, intr-o bresa de 8 mm din maduva spinarii, in speranta ca acestea vor gasi o cale pentru a permite maduvei spinarii sa se autorefaca. Ceea ce am facut, a fost sa restabilim un principiu ca fibrele nervoase pot creste la loc si pot restaura functii cu conditia sa le dam o punte. Cred ca acesta este momentul in care paralizia poate fi inversata. Spune ca misca laba piciorului spre el. Acesta este raspunsul corect. Dupa transplant, Darek si-a recuperat unele senzatii mai jos de nivelul leziunii, in picioare, vezica urinara si colon. Asadar, ce poate insemna acest lucru pentru ceilalti pacienti cu paralizie? Toti cei care s-au implicat in aceasta cercetare si-au dorit sa evite dezvoltarea unor sperante false. Din aceasta cauza este important ca tratamentul lui Darek sa se repete si pe alti pacienti intr-un alt tratament clinic controlat cu grija pentru a arata definitiv ca acesta poate face ca paralizia sa fie reversibila. O sa te impiedic sa-ti arcuiesti spatele. Acest expert in leziuni medulare, a spus ca desi recuperarea lui Darek a fost modesta, descoperirile publicate in revista "Cell Transplantation" sunt de o semnificatie stiintifica cnvingatoare. Am asteptat 40 de ani pentru un astfel de moment si sper ca acesta va fi repetat si va fi confirmat prin estimari individuale. E mult prea devreme pentru a rescrie cartile medicale, insa oamenii de stiinta implicati cred ca acest fapt poate deschide o noua era in tratarea paraliziei. Fergus O'Shea, Stirile BBC, Polonia. Traducere pentru ProStemCell.org niki si alex_wishmaster


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023

Top Desktop version