O Noua Sansa | O Noua Viata

Domotica: Casa viitorului pentru persoanele cu dizabilitati

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Deschide subtitrare in Romana

Traducere

DOMOTICA PENTRU PERSOANE CU HANDICAP: CASA VIITORULUI. Am avut accidentul in anul 2001 si am suferit o leziune a coloanei vertebrale cervicale la nivelul vertebrei C3, ceea ce inseamna ca au fost inhibate toate miscarile de la gat in jos. Reusesc sa misc capul si am reusit sa-mi conserv utilizarea vocii fara ventilatie automata. Aceasta casa a fost construita in timpul spitalizarii mele si realizarea a fost urmarita de catre inginerii INAIL (Institutul de Asigurare Impotriva Accidentelor) tocmai pentru ca aceasta casa sa fie echipata cu o domotica speciala, care sa-mi permita o autonomie cat mai mare. Cu ajutorul unui sistem complex de senzori, care sunt pozitionati peste tot, reusesc sa deschid usa, sa inchid obloanele, sa aprind luminile, sa deschid televizorul si sa controlez toate aparatele audio si video care sunt in casa, cum ar fi DVD-player-ul, stereo etc. Reusesc sa fac asta cu ajutorul acestui scaun cu rotile electric, utilizand acest joystick (care este un joystick de barbie ce imi permite sa ma misc liber prin casa), care, cand este setat la o anumita functie, imi permite sa comand printr-un sistem de scanare toate comenzile pe care le-am enumerat mai inainte. Iata, acesta este un sistem care inca este un sistem de scanare. In prezent castiga teren sistemele cu comenzi vocale pentru domotica. Domotica este o stiinta care se dezvolta continuu si care, in afara serviciilor pentru persoanele cu disabilitati, devine pentru viitor ceea ce vor fi casele de maine, care vor fi controlate cu ajutorul unei simple telecomenzi sau cu o comanda vocala, va fi posibil sa se deschida usile inchise, obloanele, doar cu o comanda. Dotand casa in acest mod este greu de spus cat ar costa, deoarece aceasta a fost construita chiar de la inceput ca sa fie echipata in acest fel, deci costul aproximativ actual ar putea sa fie calculat la ceva mai mult de 100.000 de euro, desigur. Totusi, domotica este o stiinta in evolutie si probabil ca in acest moment, cu o aplicatie comuna, adica pentru casele obisnuite, costurile s-au micsorat considerabil. Traducere pentru ProStemCell.org Manuela Sava.


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2019 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version