Pielea inchisa poate sa nu se albeasca vizibil nici daca e sanatoasa, asa ca e important sa cautati alte semne de vatamare cum sunt schimbarile de culoare sau duritate in comparatie cu zonele dimprejur.
Atentie: Ce vedeti la suprafata pielii este deseori cea mai mica parte a escarei si asta va poate pacali ca aveti doar o mica problema. Dar distrugerea pielii prin presiune nu incepe la suprafata. Presiunea rezulta de obicei prin comprimarea vaselor de sange intre suprafata pielii si os, asa incat muschii si tesuturile de sub piele, langa os, sufera cele mai mari distrugeri. Fiecare escara de decubit vazuta pe piele, indiferent cat de mica, ar trebui privita cu seriozitate datorita posibilei lezari de sub piele.
Evolutia Escarelor
- 1. Eritemul - inrosirea locala a pielii la nivelul zonei unde a existat o presiune indelungata.
- 2. Flictena - zona este inrosita, fierbinte si prezinta una sau mai multe umflaturi (basicute); uneori pielea poate fi usor crapata.
- 3. Dezepidermizare (ulceratie superficiala) - apare o pierdere de tesut, initial la suprafata pielii, urmand ca apoi, daca nu se intervine corespunzator, pierderea de tesut sa avanseze catre straturile profunde ale pielii.
- 4. Necroza (ulceratie profunda) - in acest caz sunt afectate toate straturile cutanate, muschii si chiar si osul.
Stadiile escarelor de decubit
Stadiul 1
- Semne: Pielea nu e distrusa dar este rosie sau decolorata sau poate avea schimbari in duritate sau temperatura in comparatie cu zonele dimprejur. Cand apasati pe ea, ramane rosie si nu se deschide la culoare sau se albeste. Roseata sau schimbarea culorii nu dispare in 30 de minute dupa ce s-a indepartat presiunea.
- Ce sa faceti:
- Nu stati pe zona si eliminati orice presiune.
- Pastrati zona curata si uscata.
- Mancati calorii bogate in proteine, vitamine (in special A si C) si minerale (in special fier si zinc).
- Beti mai multa apa.
- Gasiti si eliminati cauza.
- Inspectati zona cel putin de doua ori pe zi.
- Mergeti la medic daca roseata nu a disparut in 2-3 zile.
- Timpul de vindecare: O escara de decubit in acest stadiu poate fi vindecata cam in 3 zile daca toata presiunea este indepartata de pe loc.
Stadiul 2
- Semne: Cel mai de la suprafata strat al pielii (epiderma) este distrus, creand o rana deschisa putin adanca. Al doilea strat al pielii (derma) poate fi distrus, deasemenea. Drenajul (puroi) sau scurgere de lichid poate fi prezent sau nu.
- Ce sa faceti:
- Nu mai stati pe zona.
- Urmati pasii din Stadiul 1.
- Mergeti la doctor imediat.
- Timpul de vindecare: De la 3 zile la 3 saptamani.
Stadiul 3
- Semne: Rana se extinde prin derma la tesutul gras subcutanat (sub piele). Osul, tendonul si muschiul nu sunt vizibile. Cautati semne de infectie - roseata in jurul marginilor ranii, puroi, miros urat, febra sau drenaj verzui din rana - si posibile necroze (tesut mort, negru).
- Ce sa faceti:
- Daca nu ati facut-o inca, eliminati presiunea si mergeti la medic imediat.
- Ranile in acest stadiu au nevoie de ingrijire speciala.
- Puteti sa procurati un pat special sau o saltea cu eliberarea presiunii.
Stadiul 4
- Semne: Rana se extinde pana la muschi si poate chiar pana la os. De obicei sunt prezente o multime de tesuturi moarte si drenaj. Exita un mare risc de infectie.
- Ce sa faceti:
- Intotdeauna consultati medicul imediat.
- De multe ori interventia chirurgicala este necesara pentru acest tip de rana.
- Timpul de vindecare: Undeva intre 3 luni si doi ani.
Suspiciune de lezare adanca a tesutului
O zona vanata sau maron pe o piele decolorata intacta sau o basica plina cu sange, cauzate de deteriorarea tesuturilor moi prin presiune si/sau forfecare. Aria poate fi inconjurata de tesuturi dureroase, tari, umede, mai calde sau mai reci comparativ cu tesutul din jur.
Lezarea adanca a tesuturilor poate fi greu de detectat la persoane cu tonuri de piele inchisa. Progresia poate include o basica subtire pe o rana inchisa la culoare. Rana poate evolua mai departe si sa se acopere de o coaja subtire. Evolutia poate fi rapida, expunand alte straturi de tesut, chiar cu tratament optim.
Fara stadiu
Pierderea totala a grosimii tesutului in care baza ranii este acoperita de o piele moarta (tesuturi moarte separate de tesuturi vii) de culoare galbuie, verde sau maron si/sau o crusta maron sau neagra.
Pana cand nu este indepartata destula crusta sau/si piele moarta pentru a expune baza ranii, adevarata adancime si deci stadiul, nu se poate determina. Escarele permanente (uscate, fara roseata anormala) de pe calcaie servesc ca "invelisul biologic al corpului" si n-ar trebui indepartat.
Tratamentul escarelor
1. Eritemul - cautarea si indepartarea cauzei care a produs inrosirea constitiue prima actiune ce trebuie efectuata, urmand apoi suprimarea sprijinului pe zona cutanata afectata, pana la disparitia totala a eritemului;
2. Flictena - cautarea cauzei care produce flictena (basica) si eliminarea ei; suprimarea sprijinului pe aceasta parte cutanata pana la disparitia totala; local se recomanda golirea basicii de lichid, apoi aplicarea unui pansament uscat de 2 ori/zi. Inainte de baie se aplica un pansament plastifiant pentru a evita deteriorarea superficiala a pielii pana cand tesutul subiacent incepe sa se refaca.
3. Dezepidermizarea (ulceratia superficiala) - se face toaleta ranii de 2 ori/zi, folosind o solutie dezinfectanta turnata in jet; se aplica apoi un unguent pentru regenerarea tesuturilor peste care se pune un pansament steril. Este interzisa presiunea, sprijinul si frecarea in zona afectata!
4. Necroza (ulceratie profunda) - vindecarea poate dura luni de zile si implica consult si tratament medico-chirurgical de specialitate
5. Faza de granulatie - este faza in care pielea incepe sa se refaca, plaga este ocupata de tesut viu, rosu; pansamentul se va aplica in scopul stimularii "inmuguririi", avand ca obiective: absorbtia exudatului, prevenirea contaminarii cu alte bacterii, mentinerea suprafetei umede. Nu se vor aplica pe rana dezinfectante puternice (alcool medicinal, apa oxigenata, etc.), pentru ca se pot distruge mugurii noului tesut sanatos!
6. Faza de epidermizare - in acest stadiu se incheie procesul de formare a cicatricei; se va avea in vedere inchiderea ranii, prevenind formarea cicatricei cheloide (neelastice) prin stimularea regenerarii pielii cu creme nutritive si masaj in jur, stimuland vascularizatia.
Atentie!
Escarele pot fi vindecate numai daca se inlatura presiunea exercitata pe zona afectata. Aceasta inseamna ca o escara localizata pe zona fesiera poate fi vindecata numai daca nu vei mai sta in scaunul rulant, daca vei sta la orizontala, pe-o parte sau alta sau cu fata in jos (pe burta).
Posibile complicatii ale escarelor de decubit:
- Poate fi o amenintare pentru viata.
- Infectia se poate intinde pana la sange, inima si os.
- Amputatii.
- Disreflexia autonoma.
- Pentru ca sunteti mai putin activi cand vindecati o escara, sunteti in mare risc de probleme respiratorii si infectii urinare.
- Tratamentul poate fi foarte costisitor.
- Repausul prelungit la pat va poate tine departe de serviciu, scoala sau activitati sociale pentru luni de zile.
Dietoterapia in escare
O dieta adecvata escarelor are ca si scop, in acord cu The American Dietetic Association, accelerarea procesului de vindecare, reducerea riscului de infectii si prevenirea unei pierderi in greutate neintentionata.
Strategiile unei alimentatii optime in escare includ:
- Repartitia meselor: 5-6 mese mici pe zi in loc de 2-3 mese principale, pentru a creste apetitul si a asigura un aport caloric optim.
- Aport de proteine crescut: 1.25 - 1.5 g proteine/kg corp, luate atat din sursa de origine animala (carne de pasare, peste, ficat, ou, derivate lactate), cat si din vegetale precum: fasole, linte, naut, soia, tofu.
- Inainte de a creste aportul de proteine, este indicat sa se consulte un doctor, care sa evalueze sanatatea rinichilor.
- Aport redus de grasimi, in special de grasimi de origine animala.
- Consum ridicat de fibre zilnic, prin aport de cereale integrale, orez brun, paste integrale, paine de secara, paine integrala, tarate de grau, de Psyllium etc.
- Aportul de apa adecvat pentru evitarea deshidratarii. Se recomanda 30-35 ml apa/kg corp/zi sau 1 ml la 1 calorie ingerata/zi, deci cc 1.5 -1.8 litri/zi.
- Daca apetitul nu este puternic, evitati consumul de apa in timpul meselor (saturatie precoce).
- Aport redus de sodiu, sub 1.500 mg/zi = 1/2 lingura de sare. Odata cu inaintarea in varsta, pierdem si intensitatea gusturilor de sarat/dulce, din acest motiv, persoanele in varsta simt nevoia de o cantitate mai ridicata de sare. Totusi intre a manca mai sarat si a nu manca deloc(din motiv ca nu are gust), vom alege prima varianta.
- Aport ridicat de alimente proaspete ca legume si fructe: 5-7 porții pe zi. O portie poate fi echivalenta cu jumatate de cana cu leguma/fruct tocat.
- Daca se intalnesc dificultati de mastecatie, se recomanda o alimentatie fluida, alcatuita din pireuri, supe, supe-creme, sosuri, smoothie-uri (o combinatie mixata de fructe, legume si/sau seminte), sucuri proaspete din fructe etc. *
- Daca este posibil, este indicata o activitate fizica usoara de 15 min/zi, pentru a imbunatati circulatia.
- Aport de vitamine si minerale:
- Vitamina A contribuie la sinteza de colagen, o componenta structurala a tesuturilor conjunctive si la formarea oaselor.
Surse de vitamina A: ficat, lapte, oua, ulei de ficat de peste. - Vitamina C sustine sistemul imunitar si participa la formarea oaselor, a pielii si a tesuturilor conjunctive.
Surse de vitamina C: macese, catina, goji, kiwi, papaya, fructe citrice, rosii, ardei, cartof, pepene galben. - Zincul este un mineral esential, sustine sistemul imunitar si contribuie la sinteza proteinelor.
Surse de Zinc: carne de vita, fructe de mare, lapte, nuci.
- Consum de seminte (in, dovleac, canepa) si nuci (migdale, caju), crude, nesarate sub forma macinata sau intregi, in salate, sucuri, sosuri, supe etc
- Consum de ulei de in, nuci, masline sau floarea sorelui, obtinute prin presare la rece.
- Suplimente cu aminoacizi precum arginina, glutamina. Nutritionistii Douglas Mackay si Alan L.Miller sustin ca suplimentarea sub forma de bauturi proteice grabeste procesul de vindecare.
- Suplimente cu bromelina (enzima extrasa din ananas) sau sucuri proaspete de ananas.
Articol scris de Luminita Mihai, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org