O Noua Sansa | O Noua Viata

Pompa pentru medicament intratecala

Pompa pentru medicament intratecala Pompa pentru medicament intratecala

Remiterea medicamentului intratecal sau "pompa de durere" este o metoda de a da medicatie direct pe maduva spinarii. Sistemul foloseste o pompa mica care este situata chirurgical sub pielea abdomenului dumneavoastra, similar cu o anestezie epidurala pe care o au femeile in timpul nasterii. O pompa pentru medicament poate fi o optiune de tratament daca toate celalalte metode traditionale au esuat sa usureze simptomele pe termen lung. Deoarece medicamentul este livrat direct maduvei spinarii, simptomele pot fi controlate cu o mai mica doza decat este necesar in cazul medicatiei orale. Scopul unei pompe pentru medicament este sa controleze mai bine simptomele si sa reduca medicatia orala; astfel se reduc efectele secundare asociate.

Ce este o pompa intratecala pentru medicament?

Lichidul care umple spatiul maduvei spinarii subarachnoid sau spatiu intratecal. Lichidul cerebro-spinal (CSF) curge prin aceasta zona, protejand creierul dumneavoastra si maduva spinarii. O pompa pentru medicament intratecala functioneaza mult mai eficient decat medicatia orala deoarece livreaza medicamentul direct in CSF, ocolind drumul pe care medicatia orala il ia prin corpul dumnezvoastra. De fapt, aveti nevoie in general de aproape 1/300 din cantitatea de medicament (morfina sau baclofen) cu o pompa, decat atunci cand este luat oral.

Pompa este un dispozitiv rotund din metal de marimea unui puc de hochei si este implantat pe cale chirurgicala sub pielea abdomenului dumneavoastra. Un mic tub de plastic, numit cateter, este situat pe cale chirurgicala in spatiul intratecal al maduvei spinarii si este conectat la pompa. Un spatiu dinauntrul pompei numit rezervor, retine medicatia.

sistemul pompei intratecale

Figura 1 sistemul pompei intratecale se constitue dintr-o pompa/rezervor implantat intre muschii si pielea abdomenului si un cateter care poarta medicamentul de durere (zona albastra) de la pompa la maduva spinarii si nervi.

Pompa este programata sa elibereze usor medicamentul de-a lungul unei perioade de timp. Poate fi de asemenea programata sa elibereze cantitati diferite de medicatie la momente diferite ale zilei, depinzand de nevoile dumneavoastra schimbatoare. Pompa stocheaza informatia despre prescriptia dumneavoastra in memorie si medicul poate foarte usor sa revizuiasca aceasta informatie, cu ajutorul programatorului. Cand rezervorul este gol, medicul sau asistenta umple din nou pompa prin inserarea unui ac prin pielea dumneavoastra si in orificiul din capatul rezervorului pentru a fi umpluta.

Aceasta terapie este complet reversibila daca veti decide vreodata sa demontati pompa.

Cine poate fi un candidat?

Dumneavoastra puteti fi un candidat pentru remitere pentru medicament intratecala daca indepliniti urmatoarele cerinte:

 • terapiile conventionale au esuat;
 • nu v-ati folosi prin operatiile suplimenta;
 • sunteti dependent de medicatie pentru durere;
 • nu aveti probleme psihologice;
 • nu aveti stari medicale de sanatate care v-ar putea impiedica de la cursul implantarii;
 • nu sunteti alergic la niciunul dintre medicamentele folosite in pompa;
 • ati avut raspuns pozitiv cu un dozaj incercare a medicatiei.

O pompa poate ajuta la usurarea durerilor cronice provocate de:

 • Sindromul esuarii dupa operatie: esecul unei sau mai multor operatii pentru a controla durerile de picioare persistente (sciatica) dar nu esecul tehnic a procedurii originale.
 • Dureri provocate de cancer: durerile constante provocate de tumori care comprima nervii spinali sau cicatrici de la terapia cu radiatii anterioara
 • Reflexul distrofic: o boala progresiva a sistemului nervos in care pacientul simte in mod constant dureri cronice care ustura.
 • Cauzalgia: o durere care ustura provocata de rana nervului periferic
 • Arahnoidita: inflamatie dureroasa si cicatrici ale meningelor (straturi protectoare a nervului spinal)
 • Pancreatita cronica: durere abdominala cronica provocata de inflamarea sau blocajul conductei pancreatice.

O pompa poate ajuta la usurarea spasticitatii (rigiditatea muschilor si spasmele care fac bratele sa se miste si dificultati in picioare) provocate de :

 • Paralizie cerebrala: o boala nervoasa care afecteaza controlul miscarii corpului;
 • Screloza multipla: o boala a creierului si maduvei spinarii provocata de deteriorarea stratului periferic (mielina) a celulelor nervoase;
 • Atac de cord: deteriorarea creierului din cauza lipsei de oxigen, datorate unei intreruperi a rezervelor de sange;
 • Prejudiciu al creierului;
 • Prejudiciu al maduvei spinarii.

Cine realizeaza procedura?

Neurochirurgi si medici specializati in managementul durerii si pompa pentru medicament pentru implant a bolii maduvei spinarii.

Decizia operatiei

Determinarea faptului daca o pompa pentru medicament implantabila va fi o optiune buna in managementul durerii este un proces complex. Inainte de a fi implantata pentru totdeauna o pompa, trebuie sa fiti supusi unui proces pentru a vedea daca dispozitivul micsoreaza gradul de durere sau spasticitate. Depinzand de conditia dumneavoastra particulara, va fi necesar unul din urmatoarele teste de ocrotire:

 • 1. O singura injectie: se va administra o injectie cu medicament intratecal (morfina sau baclofen) printr-o punctie lombara.
 • 2. Injectie multipla: vi se va administra mai multe injectii de-a lungul unor serii de zile, fie printr-o puntie lombara fie prin cateter.
 • 3. Proces continuu: un cateter este plasat in zona corecta a maduvei spinarii si va fi conectata la o pompa externa. Doza este crescuta la fiecare 2 ore pana observati ca durerea v-a lasat.

In timpul procesului, medicii aduna informaii despre cea mai buna locatie a cateterului si tipul si cantitatea de medicament care merge cel mai bine pentru dumneavoastra. Daca procesul este un succes, veti fi programat pentru operatie.

Ce se intampla inainte de operatie?

Puteti fi programat pentru teste inainte de operatie (teste de sange, electrocardiograma, radiografie la piept) cu cateva zile inainte de operatie. Pacientii sunt internati in spital in dimineata procedurii. Nu sunt permise bauturi si mancare dupa miezul noptii in noaptea dinaintea operatiei. Se incepe o linie intravenoasa in brate. Un anesteziolog va explica efectele anesteziei si riscurile sale.

Ce se intampla in timpul operatiei?

Sunt 2 parti ale procedurii: a) plasarea cateterului in spatiul intratecal ce imprejmuieste maduva spinarii si b) plasarea pompei/rezervorului in abdomen. Sunt 5 pasii principali ai procedurii. Operatia dureaza 3 sau 4 ore.

Pasul 1: prepararea pacientului
Sunteti asezat pe masa de operatii si vi se va administra anestezia. Odata adormit trupul este asezat pe o parte. Ce urmeaza, zonele spatelui si burtii sunt rase si pregatite unde cateterul si pompa vor fi plasate.

Pasul 2: plasarea cateterului
O mica incizie sub piele este facuta in mijlocul spatelui. Arcul osos (lamela) al vertebrei este expus. Cateterul este plasat in subarachnoid sau spatiul intratecal deasupra maduvei spinarii si asigurat in locuri cu suturi.

Cateterul este introdus in spatiul intratecal (subarahnoid)

Figura 2. Cateterul este introdus in spatiul intratecal (subarachnoid) in zona joasa a spatelui. Cateterul este pozitionat apoi in cea mai buna pozitie pentrua scalda maduva spinarii cu medicament (albastr) si a bloca transmisia semnalelor de durere creierului.

Pasul 3: tunelele extensiilor
Odata ce cateterul este plasat, o extensie a cateterului este trecut prin piele de la coloana vertebrala, prin tors la abdomen acolo unde pompa va fi implantata.

Pasul 4: plasarea pompei
O incizie de 4-6 centrimetri este facuta in partea laterala a abdomenului mai jos de talie. Chirurgul creeaza un buzunar pentru pompa intre piele si stratrile de muschi. Extensia cateterului este atasata pompei ce urmeaza, pompa este in mod corect pozitionata sub piele si suturata langa stratul dens fascial de deasupra muschilor stomacului.

Pasul 5: inchiderea inciziei
Incizia in spate si abdomen este inchisa cu suturi sau capse si este aplicat un pansament.

Ce se intampla dupa operatie?

Va veti trezi in zona de reanimare postoperatorie. Tensiunea arteriala, pulsul si respiratia vor fi monitorizate si durerea va fi expediata. Cei mai multi pacienti sunt externati in aceeasi zi. Vi se va da instructiuni pentru a le urma cand ajungeti acasa.

Instructiuni dupa externare

Disconfort

 • 1. Imediat dupa operatie durerea este supravegheata cu medicatie cu narcotice. Deoarece pastilele de dureri cu narcotice dau dependenta, sunt folosite pentru o perioada limitata (de la 2 la 4 saptamani). De asemenea uzul lor regular poate provoca constipatie, asa ca beti multa apa si consumati alimente bogate in fibra. Laxativele (ex. Dulcolax, Senokot, Lapte de Magnezia, pot fi cumparate fara prescriptie medicala.
 • Dupa aceea durerea este supravegheata cu acetaminofen (ex. Tylenol)
 • 2. Intrebati-va chirurgul inainte de a lua medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (ex. Aspirina, Ibuprofen, Advie, Motrin, Nuprin, Naproxen sodiu, Aleve)
 • AINS poate provoca sangerari si poate interveni in vindecarea oaselor.
 • 3. Dureri de cap provocate de coloana vertebrala sunt provocate de scurgerea lichidului cefalorahidian dimprejurul cateterului sau de o parte. Culcati-va la pamant si beti destule lichide cu cofeina, non-carbogazoase (ex. ceai, cafea).

Restrictii

 • 4. Evitati aceste activitati pentru 6 pana la 8 saptamani pentru a preveni miscari ale cateterului:
  • nu va indoiti, rasuciti, intindeti sau ridicati obiecte grele peste 5 kg
  • nu ridicati bratele deasupra capului
  • nu dormiti pe burta
  • nu urcati prea multe scari sau nu stati pentru perioade lungi de timp.
 • 5. Nu conduceti pentru 2 pana la 4 saptamani dupa operatie sau pana nu discutati cu chirurgul dumneavoastra.
 • 6. Munca casnica sau in curte nu este permisa pana la prima vizita dupa operatie. Asta include gradinaritul, cositul, dat cu aspiratorul, calcat si incarcarea/descarcarea masinii de spalat sau a uscatorului.
 • 7. Amanati activitatea sexuala pana la programarea dupa operatie doar daca chirurgul specifica altceva.

Activitate

 • 8. Intorceti-va incet la activitatile normale. Mersul pe jos este incurajat incepeti cu o mica distanta in primele saptamani si apoi cresteti incet la 1 sau 2 mile zilnic. Un program de terapie fizica este recomandat.

Imbaiatul/grija pentru incizie

 • 9. Puteti face dus dupa cum va indeamna chirurgul. Nu faceti baie in cada sau nu va cufundati in apa pentru 4 saptamani. Loviti usor incizia cu un prosop moale uscat pentru a evita iritatiile.
 • 10. Inspectati linia inciziei de doua ori pe zi.
 • 11. Fluidul se poate acumula pe sub piele imprejurul cateterului sau a dispozitivului creand o umflatura vizibila. Sunati-va medicul daca se intampla aceasta. Seromul de obicei dispare de la sine dar poate fi nevoie de o scurgere.
 • 12. Benzile sterile pot acoperi incizia.
  Dupa ce ati facut dus, loviti usor pe uscat benzile sterile. Indepartati usor benzile sterile dupa o saptamana. Suturile sau capsele ramase la locul lor cand mergeti acasa vor trebui indepartate. Intrebati-va chirurgul sau contactati biroul sa aflati cand.
 • 13. Purtati haine largi peste locul inciziei pentru a mentine confort si pentru a preveni iritatiile.

Cand sa va sunati medicul?

 • 14. Daca temperatura depaseste 38 grade celsius sau daca infectia incepe sa se dezlipeasca sau sa dea semne de infectie, ca si roseata, umflaturi, durere sau drenaj.
 • 15. Daca durerile de cap persista dupa 48 de ore.
 • 16. Daca aveti brusc dureri puternice de spate, slabire brusca in picioare sau spasm, pierderea functiei vezicii urinare/sau functia intestinului asta este o urgenta mergeti la spital si sunati-va chirurgul.

Terapia intratecala cu Baclofen

Injectarea intratecala de fenol a fost prima data utilizata in reducerea spasticitatii in paraplegie, dar ducea la incontinenta urinara si fecala ireversibila si slabiciune severa.

In 1984, Penn si Kroin au demonstrat ca mici cantitati de baclofen injectate in lichidul cefalorahidian la nivel lombar au ameliorat spasticitatea severa si spasmele reflexe, fara a cauza efecte cerebrale nedorite. Administrarea intratecala de baclofen, folosind o pompa implantata si un sistem cu cateter, este in prezent o terapie eficace pentru parapareza spastica netratabila de origine spinala, cum este cea din scleroza multipla sau leziunea de maduva spinarii. S-a dovedit a fi eficient la pacienti cu spasticitate severa cu paralizie cerebrala si in traumatismele cerebrale.

Aceasta modalitate terapeutica a fost aprobata de Food and Drug Administration (FDA) in iunie 1996 pentru tratamentul spasticitatii din paralizia cerebrala si traumatisme craniocerebrale.

pompa intratecala pentru medicament Medtronics Synchro-Med,

Fotografie ( A ) si Radiografie ( B ), reprezentari ale modelului SynchroMed EL - pompa intratecala de Baclofen reprezentand rotorul pompei (inel rosu), rezervor de port (sageata galbena), cateter-accesul in port (sageata albastra), si conector pompa (sageata mov)

Exista diferite tipuri disponibile de sisteme de eliberare permanenta a medicamentului: pompa pragramabila Medtronics Synchro-Med, pompa manuala Cordis Secor, pompa cu infuzie constanta Infusaid. Prima pompa mentionata este o foarte buna alegere, atunci cand fereastra terapeutica este mica sau o reglare fina a nivelului spasticitatii este necesara, pentru a obtine o functie optima.

Medicamentul este deversat in lichidul cefalorahidian printr-un cateter atasat de o mica pompa, care este implantata sub pielea abdomenului. Doza poate fi precis controlata prin ajustarea pompei de un computer. Doza de medicament folosita este de 1/100 din doza orala de baclofen utilizata. Inainte de montarea pompei se injecteaza diferite doze de baclofen in lichidul spinal pe parcursul a 2-3 zile, pentru a vedea raspunsul pacientului.

umplerea pompei cu bacoflen

Reincarcarea pompei cu Baclofen

programarea pompei incarcate cu bacoflen

Reprogramarea pompei odata incarcata cu Bacoflen

Baclofenul intratecal nu ajuta pacientii cu un tonus muscular scazut, coree, atetoza.

Costul implantarii unei pompe cu baclofen este ridicat. Astfel, o pompa cu cateter costa cca. 8 000 $, iar reumplerea pompei costa 500 $. Reinnoirea pompei se face la 4-5 ani.

Riscurile acestei terapii sunt cele legate de implantarea pompei, si anume infectiile care ar necesita indepartarea temporara a pompei. Cele mai de temut efecte adverse sunt stopul respirator prin supradoza si meningita. Efectele secundare legate de baclofen sunt temporare si pot fi indepartate prin ajustarea dozei.

Care sunt rezultatele?

Rezultatele varieaza in functie de conditia de baza ce este tratata si gravitate. Pacientii cu dureri cronice pot sa simta o diminuare a durerii si de asemenea o imbunatatire generala a activitatilor vietii de zi cu zi.
(1) Pacientii cu spasticitate pot simti o reducere in rigiditate si spasme musculare.
(2) Medicatia orala este redusa pentru ca medicamentul este livrat direct maduvei spinarii intr-o doza mult mai mica decat este necesar.

Care sunt riscurile?

Efectele secundare a pompei pentru medicament intratecala sunt foarte mici, cu toate ca exista. Ca si in cazul tuturor operatiilor complicatii pot include infectii si sangerari.

Cateterul se poate misca sau bloca, sau pompa se poate strica (rar). Acumularea de lichid (scurgere de lichid cefalorahidian) se poate intampla imprejurul pompei provocand o descarcare apoasa de la incizie sau durere de cap. Acestea in general dispar de la ele insele, dar poate fi nevoie de o scurgere. Motivele pentru indepartarea dispozitivului includ infectii, de a usura durerea si abuzul pacientului.

Efecte secundare de la medicamente (supra si subdozaj) pot include depresie respiratorie, spasme, spasm muscular, retentie urinara, constipatie, greata,voma, ameteala, anxietate, depresie si edem.

Cum traim cu o pompa intratecala?

Trebuie sa programati rezervele de medicament in mod regulat cu chirurgul sau cu un specialist in managementul durerii. La programarea pentru rezerva, eficacitatea tratamentului va fi evaluat si pompa va fi ajustata corespunzator. Scopul este de a gasi masura optima de control a durerii si spasticitatii cu efecte secundare minime. Ar trebui sa spuneti doctorului daca simtiti simptome neobisnuite, supradoza cu medicament sau simtiti ca dozajul este ineficient. Va trebui sa luati medicamente oral suplimentar daca aveti perioade cu dureri mai puternice.

Exact ca un stimulator cardiac, celalate dispozitive ca si celularul, pagerul, microundele, usile de siguranta si senzorii anti-furt nu vor afecta pompa dumneavoastra. Asigurati-va ca purtati asupra dumneavoastra cardul de identitate a dispozitivului implantat cand zburati, odata ce dispozitivul este detectat la portile de siguranta ale aeroportului.

Daca auziti pompa scotand sunete ca de beep, sunati la biroul medicului imediat. Aceasta poate indica ca pompa are nevoie de a fi umpluta, bateria trebuie schimbata sau alta intretinere.

Simptomele de retragere a medicatiei pe care le receptati poate cauza ceva disconfort, sau in cazuri extreme este nevoie de tratament de urgenta. Informati membrii familiei si prietenii ce sa faca in caz de urgenta. Purtati la dumnezvoastra tot timpul cardurile pentru informatii de urgenta si procedura.

Articol scris de Daniela Chirila, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2024

Top Desktop version