Epiderma, stratul superior al pielii, este un tesut compus in principal din keratinocite, celule care, pe masura ce imbatranesc, sunt incarcate cu o substanta puternica, impermeabila: keratina (esentiala in rolul de protectie al pielii). Epiderma contine si melanocite (celule care ofera protectie naturala impotriva razelor soarelui, responsabile pentru pigmentarea pielii) si celule Langerhans, care fac parte din sistemul imunitar. Epiderma este organizata in patru staturi celulare: stratul bazal (cel mai adanc), stratul mucos, stratul granulos si stratul cornos (de suprafata).
Derma este un tesut conector de grosime variabila, care contine vase de sange, celule imunitare, glande sudoripare, foliculi pilo-sebacei, receptori senzoriali care reactioneaza la presiune si temperatura, si terminatii nervoase sensibile la dureri. Principalii constituenti ai dermei sunt fibrele de colagen si elastina, care asigura mentinerea pielii in stare puternica prin conferirea de sustinere, flexibilitate si elasticitate.
Hipoderma, localizata sub derma, este un tesut gras, mai mult sau mai putin abundent in functie de individ si de amplasarea pe corp. Ea formeaza o rezerva importanta de energie pentru organism.
Pielea sanatoasa este fina, fara leziuni pe suprafata. Este calda, nu fierbinte sau rosie, nici uscata si nici moale sau incretita. Pielea sanatoasa este oglinda unui corp sanatos.
Cum sa va ingrijiti pielea
Nutritia
Pentru a va pastra pielea sanatoasa, adoptati o dieta echilibrata ce include multe proteine, fructe si legume (daca e posibil, proaspete) si lichide. Daca aveti o problema cu pielea, cum ar fi o escara sau o incizie chirurgicala, ar trebui sa cresteti aportul de proteine (carne slaba, lactate si legume), carbohidrati (paine, cereale), vitamine A, C, E si zinc. In plus fier daca santeti anemic.
Circulatia
Pielea este deservita de un numar mare de vase de sange si circulatia adecvata este necesara pentru mentinerea sanatatii pielii. Puteti ajuta asigurarea unei bune aprovizionari cu sange luand in considerare urmatoarele sugestii:
- Fumatul - NU FUMATI! Nicotina din tigari micsoreaza vasele de sange si impiedica sangele, oxigenul si nutrientii sa curga prin tesuturile corpului.
- Edemul, sau umflarea cauzata de colectarea fluidului in tesuturi, apare de obicei in acea parte a corpului care nu este miscata frecvent si este mai jos de nivelul inimii (de exemplu picioarele, talpile si mainile). Pielea ce acopera suprafata de edem devine subtire si decolorata si se lezeaza usor din cauza circulatiei proaste. Umflarea poate fi prevenita prin ridicarea picioarelor si mainilor frecvent, facand exercitii si purtand ciorapi lejeri.
- Anemia (o scadere de celule sanguine rosii). Oxigenul este esential pentru o piele sanatoasa si este purtat de celulele rosii. O scadere a numarului acestora inseamna mai putin oxigen care ajunge la piele si inseamna ca celulele pielii se pot imbolnavi sau chiar muri. Anemia ar trebui evaluate si tratata de medical de familie.
- Boli vasculare, sau o micsorare a vaselor de sange, poate fi cauzata de diabet, fumat, tensiune mare si colesterol ridicat. Rezultatul este scaderea fluxului sangvin in piele. Colaborati cu medicul de familie pentru a gestiona conditiile care pot duce la boli vasculare si produc probleme ale pielii.
Sfaturi pentru mentinerea sanatatii pielii
- Evitati sapunurile catalogate "antibacterian" sau "antimicrobian". Acestea au tendinta sa reduca aciditatea pielii, care actioneaza ca o protectie impotriva infectiei.
- Mentineti pielea curata si uscata. Spalati cu sapun si apa zilnic, apoi clatiti si uscati peste tot.
- Pliurile pielii sau cutele (ca in zona inghinalasau la subrat) trebuie spalate mai des - de doua ori pe zi, dimineata si inainte de culcare. Iritatiile pot aparea usor in aceste zone din cauza umiditatii si caldurii crescute. Cresterea circulatiei aerului in aceste zone pentru a ajuta prevenirea iritatiilor poate fi realizata prin pozitionarea bratelor si picioarelor in asa fel incat suprafetele de piele sa fie separate. De exemplu, folositi pozitia "broasca" in zona inghinala. Aerisiti aceste zone de doua ori pe zi.
- Iritatiile pot fi cauzate de sireturi, sapunuri, tesaturi si alti iritanti. Iritatii pe tot corpul pot rezulta din alergii la mancare sau droguri. Consultati medicul pentru tratamentul vreuneia din aceste iritatii pe care ati putea-o avea.
- Evitati sa folositi lucruri care va usuca pielea - de exemplu, sapunuri dure sau produse pe baza de alcool cum ar fi lotiunile.
- Ungeti pielea uscata cu creme hidratante sau unguente. Faceti acest lucru cu atentie pe zonele osoase, din timp ce pot inmuia pielea si contribui la lezarea ei.
- Pielea murdara se poate distruge usor. Urina si fecalele irita si ar trebui sa fie spalate imediat pentru a preveni lezarea pielii.
- Bataturi se pot forma pe picioare si maini - acestea pot fi indepartate prin inmuiere frecventa in apa calda si stergerea eficienta pentru a indeparta pielea moarta. Puteti folosi creme hidratante pentru a ajuta inmuierea bataturilor. Retineti ca acestea pot indica o zona de frecare sau presiune.
- Unghiile de la maini si picioare necesita o atentie speciala. Inmuiati-le si frecati-le usor cu un prosop pentru a indeparta pielea moarta si a scadea pericolul de incarnare a unghiilor. Acestea se pot taia mai usor daca sunt inmuiate; asigurati-va ca le taiati drepte pentru a evita incarnarea si pastrati-le scurte pentru siguranta. Daca vi se incarneaza unghiile, mergeti la medic.
Inspectia pielii
Singurul mod de a stii daca pielea dvs. este sanatoasa si intacta este sa o verificati regulat. In zonele in care senzatia (sensibilitatea) este scazuta, inspectia pielii este esentiala si ar trebui sa devina un obicei. Planificati-o ca o parte a rutinei zilnice, in timpul in care sunteti dezbracat oricum, cum ar fi dupa dus, inainte de a va imbraca dimineata sau dupa ce v-ati dezbracat seara. Inspectia zilnica a pielii este necesara.
Daca nu puteti sa vedeti unele parti ale corpului, folositi o oglinda sau invatati o alta persoana sa va verifice pielea in locul dvs. Se gasesc oglinzi cu maner lung si alte oglinzi special concepute. Verificati toate proeminentele osoase sau zone unde oasele ies usor sub piele.
Ce sa cautati
Uitati-va dupa orice zona rosie, iritatie, taieturi, zgarieturi, sau urme de la cusaturi sau elastic. Verificati si de basici, umflaturi, muscaturi de insecte, piele uscata sau cosuri. Simtiti cu mana pielea pentru orice ingrosare sau schimbare in textura, in special pe zonele osoase. Cautati la unghiile picioarelor orice roseata sau formare de puroi in jurul capatului unghiei.
De cate ori gasiti o problema, incercati sa va dati seama care e cauza ei si faceti orice schimbari sunt necesare pentru a preveni viitoare probleme. Primul pas in vindecarea oricarei probleme a pielii este sa eliminam cauza.
Prevenirea ranirii pielii
Eliberarea presiunii
Va schimbati pozitia destul de des ca sa eliberati presiunea de pe zonele osoase?
Si in pat si in scaunul rulant, schimbati pozitia in functie de toleranta pielii dvs. Eliberarea presiunii in scaunul cu rotile poate fi facuta prin impingere in sus, inclinare dintr-o parte in alta, aplecare pe genunchi, sau sa aveti pe cineva care sa va aplece pe spate cu caruciorul. Intotdeauna folositi perna pentru scaunul cu rotile.
In pat, intre diferite parti ale corpului pot fi puse perne pentru a pastra proeminentele osoase fara presiune. Puneti o perna intre genunchi in timp ce dormiti pe o parte, pentru a preveni atingerea pielii de piele si pentru a creste aerisirea intre picioare. Obisnuiti-va sa va verificati pozitia pentru aliniere corecta si pozitionare fara presiune pe zonele osoase.
Echipamentul
Folositi cel mai bun echipament? Vi se potriveste cum trebuie? Iata cateva griji:
- Scaunul rulant - Va sustine spatele? Sunt pedalele la inaltimea corecta? Folositi cea mai buna perna pentru carucior?
- Patul - Folositi o saltea buna?
- Punga urinara - Sunt curelele prea stranse?
- Catetere externe - Se foloseste marimea corecta? Se schimba destul de des?
- Atele/Proteze - Vi se potrivesc cum trebuie? Verificati pielea dupa ce le purtati?
Temperatura
Extremele temperaturii necesita atentie extra in protejarea pielii:
- Cald - Evitati arsurile solare prin acoperire sau folosind lotiune protectoare. Nu puneti farfurii cu mancare fierbinte in poala fara sa va protejati pielea. Cand mergeti cu masina, tineti picioarele departe de sursa de caldura si verificati scaunele de vinilin inainte sa va asezati, ca sa va asigurati ca nu sunt prea calde. Orice teava care e la vedere, in bucatarie sau la baie, ar trebui izolate pentru a va proteja picioarele de arsuri. Cand mergeti cu cortul, protejati-va picioarele stand la o distanta sigura de foc.
- Rece - Asigurati-va ca va imbracati bine pentru a preveni degerarea daca stati afara in frig mai mult timp. Imbracarea in straturi va ofera caldura extra. Evitati sa puneti mancare inghetata in poala.
- Febra - Toleranta pielii dvs. se poate schimba datorita unei cresteri de temperatura a corpului care apare cu febra. Va trebui sa scurtati timpul in care va intindeti intr-o pozitie. Verificati pielea cu mare atentie.
Greutatea corporala
- Prea mare - Sa fii supraponderal poate cauza presiune crescuta pe proeminentele osoase. Vindecarea intarziata se poate intalni pentru ca sant mai putine vase de sange in tesuturile grase.
- Prea mica - Excesul de presiune pe proeminentele osoase se intampla pentru ca exista mai putin muschi si grasime pe aceste suprafete. In plus, persoanele cu greutate redusa se poate sa fie lipsiti de nutritia care trebuie pentru mentinerea sanatatii pielii.
Imbracamintea
Potrivirea este importanta. Evitati sa va asezati pe cusaturi si buzunarele de la spate, si intotdeauna verificati pielea cu mare atentie dupa ce ati purtat pantofi sau haine noi.
- Prea larga - Hainele prea largi fac cute ce pot presa pielea.
- Prea stramta - Hainele prea stramte pot ingreuna circulatia.
Alcoolul
Alcoolul peste masura, sau orice alt drog, poate interfera cu atentia data nevoilor personale. De exemplu, cand sunteti sub influenta alcoolului, ati putea uita sa va intoarceti sau a fiti prea slabit ca sa va tranferati.
Stresul
Stresul si depresia pot avea un efect similar prin a va face sa pierdeti interesul in ingrijirea personala si sa acordati mai putina atentie pielii si sanatatii generale.
Spasticitatea
Spasticitatea poate face bratele si picioarele sa se loveasca de un obiect, sau sa sara de pe cotiere ori pedale si sa se raneasca. Spasmele pot face pielea sa se frece de ceva, de exemplu cearceafurile de pe pat, care pot produce o rana deschisa.
Articol scris de Luminita Mihai, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org