Forfecarea este de asemenea un alt fel de escara. Se intampla cand pielea se misca intr-o directie si osul in alta. Un exemplu pentru aceasta este daca va aplecati cand stati jos.
Alt tip de leziune, frecarea, poate aparea cand va tarati pe o suprafata in loc sa va ridicati. Acesta este un exemplu de leziune prin frecare. ln plus, o scurta expunere la presiune mare, cum ar fi o lovitura sau o cazatura, pot cauza lezarea pielii care e posibil sa nu se vada imediat.
Stadiile escarelor si cum sa le ingrijim
Stadiul unu
Cum o recunoastem - Pielea nu e distrusa dar e rosie sau decolorata. Roseata sau schimbarea culorii nu dispare in 30 de minute dupa ce presiunea este indepartata.
Ce sa facem:
- Indepartati presiunea de pe escara;
- Mentineti o igiena buna. Spalati cu un sapun slab, clatiti bine, uscati usor cu atentie, dar cu blandete. Nu frecati puternic direct pe rana;
- Evaluati-va regimul alimentar - primiti destule proteine, calorii, vitamina A si C, zinc si fier? Toate astea sunt necesare pentru o piele sanatoasa;
- Verificati salteaua, perna caruciorului, transferul si tehnicile de intors pentru a gasi cauza problemei;
- Daca rana pare a fi cauzata de frecare, cateodata un bandaj transparent protector cum ar fi OpSite sau Tegaderm pot ajuta sa protejeze suprafata prin permiterea pielii sa alunece usor.
- Daca escara nu se vindeca in cateva zile, consultati medicul.
Stadiul doi
Cum o recunoastem - Epiderma sau stratul cel mai de suprafata al pielii este distrus, creand o rana deschisa putin adanca. Drenajul, poate fi prezent sau nu.
Ce sa facem - Urmati pasii 1-4 de la Stadiul unu.Consultati medicul de familie pentru a primi tratament, care poate include urmatoarele:
5. Curatati rana cu apa sau ser fiziologic si uscati cu atentie. Aplicati fie o compresa subtire cum ar fi Allevyn, o compresa cu hydrocolloid e DuoDerm, sau un pansament umezit cu ser. Primele doua feluri de comprese pot fi lasate pe rana pana se cuteaza sau se pierd (pana la 5 zile). Daca se foloseste pansament, acesta ar trebui schimbat de doua ori pe zi si ar trebui sa ramana umed intre schimbari;
6. Cautati semne de vindecare la fiecare pansare;
7. Daca sunt semne de infectie, vedeti Semne si probleme, (mai jos pe pagina), consultati medicul pentru idei alternative de ingrijire a escarelor si verificati posibilele cauze (vezi punctul 4 de la stadiul unu).
Stadiul trei
Cum o recunoastem - Distrugerea pielii se extinde de la derma (al doilea strat de piele) pana in tesutul subcutanat si al grasimii. Rana este mai adanca decat in Stadiul doi.
Ce sa facem - Urmati pasii 1-4 de la Stadiul unu si 5-7 de la Stadiul doi. lntotdeauna consultati-va medicul. Escarele in acest stadiu au nevoie frecvent de ingrijire suplimentara cu curatare speciala sau agenti de debridare. Ocazional poate fi nevoie de antibiotice, creme sau comprimate orale. Puteti de asemenea sa va procurati un pat special sau o saltea cu eliberarea presiunii.
Stadiul patru
Cum o recunoastem - Lezarea se extinde pana la muschi si chiar pana la os. De obicei sunt prezente necroza si drenajul.
Ce sa facem - Consultati imediat medicul. lnterventia chirurgicala este frecvent necesara pentru acest tip de escare.
Cum stim daca rana se vindeca
- Rana se micsoreaza;
- Tesuturi roz incep sa se formeze pe marginile ranii si continua spre centru, puteti observa noi tesuturi fie netede, fie incretite;
- Sangerarea poate fi prezenta. Asta arata ca exista o buna circulatie a sangelui in zona, care ajuta la vindecare.
Semne si probleme
Trebuie sa cautati ajutor daca vi se intampla vreun lucru din urmatoarele:
- O crestere a drenajului ranii;
- Cresterea roselii in jurul ranii sau inceperea formarii unor zone negre;
- Rana incepe sa miroasa si/sau drenajul devine de o culoare verzuie;
- Faceti febra.
Ce fel de complicatii pot fi cauzate de escare?
- Poate fi o amenintare pentru viata;
- Infectia se poate intinde in inima, sange, oase;
- Repaus la pat prelungit;
- Disreflexia autonoma.
Reaplicarea presiunii
Doar cand o escara este complet vindecata poate fi reaplicata presiunea pe zona - vindecare completa inseamna ca cel mai de la suprafata strat al pielii, epiderma, este intreaga si are culoare normala. Cateodata poate ramane o cicatrice. Care este un tesut vindecat dar va ramane cumva de o culoare diferita de cea din jurul ranii. Tesutul cicatricei nu este niciodata la fel de rezistent ca pielea nevatamata.
Prima data cand se aplica presiunea pe o zona proaspat vindecata, trebuie sa fie pentru un timp foarte scurt, cel mult 15 minute. Apoi indepartati presiunea de pe zona si verificati-o de roseala.
Daca este rosie, verificati timpul necesar ca sa revina la culoarea tesutului din jur, sau culoarea care era inainte sa fie aplicata presiunea, in cazul unei cicatrici. Daca revenirea are loc in 15 minute sau mai putin, nu s-a produs niciun rau. Asteptati cel putin o ora inainte sa repetati aplicarea presiunii.
Dupa trei incercari reusite de 15 minute, cresteti la 30 de minute si repetati procesul de mai sus folosind ghidul de 15 minute sau mai putin de revenire la culoare, ca fiind o incercare reusita. Dupa trei incercari reusite de 30 de minute, puteti creste timpul cu 30 de minute in fiecare zi.
Daca o incercare nu este reusita, opriti-va la acel punct pana obtineti trei incercari reusite. ln acest fel, va veti reconstrui toleranta pielii la presiune.
La intoarcerea unui pacient in camera lui, aveti grija sa nu ridicati capul patului mai mult de 30 grade.
Articol scris de Luminita Mihai, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org