O Noua Sansa | O Noua Viata

Infectiile tractului urinar si cateterizarea uretrala

Infectiile tractului urinar Infectiile tractului urinar

Cand bacteriile patrund in vezica urinara sau in rinichi, fiind prezente si anumite simptome, insemna ca ai o infectie a tractului urinar. Este foarte important sa faci diferenta dintre o infectie urinara si bacteriuria (prezenta bacteriilor in urina, fara a da simptome).

Ce cauzeaza infectiile tractului urinar?

Datorita leziunii de la nivelul maduvei spinarii si a faptului ca trebuie sa folosesti un cateter cu pozitionare indelungata (Foley), vei avea bacterii in urina mereu. Cateterul reprezinta mediul propice pentru ca bacteria sa patrunda in vezica urinara. Bacteriile care se afla in vezica urinara pot duce la o infectie a tractului urinar, in cazul in care cateterul se blocheaza, rezistenta ta la infectii este scazuta sau daca nu bei destule lichide, urina devenind astfel concentrata.

Cateterizarea intermitenta

Motivul pentru cateterizarea intermitenta este faptul ca atunci cand cateterul este introdus in uretra (canalul dintre vezica si partea exterioara a corpului) poate atrage bacteriile care se afla in mod normal la nivelul pielii si care pot fi impinse in vezica urinara. Bacteriile se dezvolta in urina, daca urina ramane in vezica pentru un timp mai indelungat (mai mult de 4-6 ore). Se poate evita acest lucru prin golirea vezicii cel putin la fiecare 6 ore si prin consumul mare de lichide pentru a mentine volumul urinei intre 300 si 400 cc la fiecare cateterizare. Este recomandat sa se spele bine mainile inainte si dupa fiecare cateterizare. Astfel se evita o infectie a tractului urinar, scazand numarul bacteriilor de la nivelul pielii.

 Autocateterizarea intermitenta pentru barbati Autocateterizarea intermitenta pentru barbati Autocateterizarea intermitenta pentru femeiAutocateterizarea intermitenta pentru femei

Sondajul vezicii urinare se poate efectua si pentru evacuarea urinii din vezica urinara si scoaterea imediata a sondei sau cu lasarea temporara a sondei in vezica urinara; exista cazuri in care el este urmat de spalatura vezicala sau de instilatia unor substante medicamentoase in vezica.

Rezultate: cateterizarea uretrei permite evacuarea vezicii urinare (globul vezical este dureros pentru bolnav), permite monitorizarea diurezei bolnavului in scopul unei reechilibrari corecte si urmarirea functiei renale.

Simptomele infectiei tractului urinar:

  • febra;
  • frisoane;
  • pierderi de urina (umezeala in zona cateterului);
  • spasme tot mai dese la nivelul membrelor inferioare, al abdomenului si a vezicii urinare;
  • senzatia de arsura a uretrei, penisului sau a zonei pubiene;
  • senzatie de greata;
  • surere de cap;
  • durere lombara usoara sau alte dureri;
  • stare de rau sau oboseala.

Semnele infectiilor tractului urinar:

  • sedimente (particule nisipoase), mucus in urina sau urina tulbure;
  • urina urat mirositoare;
  • sange in urina (urina roz sau rosiatica).

Atentie: Felul in care arata urina si mirosul ei poate varia datorita schimbarii dietei si a consumului de lichide. Schimbarea urinei fara prezenta anumitor simptome nu este un motiv suficient pentru a apela la un tratament.

Ingriirea personala

Multe persoane pot preveni o infectie a tractului urinar avand mai multa grija de propria persoana. Pentru cei care folosesc un cateter cu pozitionare indelungata (Foley) este foarte important sa consume foarte multe lichide. Consumul de lichide trebuie sa fie atat de mare incat urina sa fie clara si usor galbuie.

Schimbarea cateterului dupa cresterea consumului de lichide te poate ajuta sa diminuezi numarul bacteriilor care sunt in vezica, deoarece cateterul poate fi colonizat cu bacteriile care provin din tractul urinar. In general, schimbarea cateterului in fiecare luna ar trebui sa fie suficient pentru a te mentine sanatos, dar oamenii care au infectii urinare destul de des sau a caror catetere sunt acoperitete cu o crusta de depozite minerale, trebuie sa le schimbe mai frecvent.

Unii folosesc ca metoda de preventie vitamina C (500-2,000 mg pe zi) sau tabletele cu extract de merisor. Alte tratamente naturiste pot fi folositoare, dar trebuie sa se consulte o persoana avizata, cum ar fi un medic ce practica medicina alternativa.

Cand sa apelezi la serviciile medicale

Daca ai febra (temperatura mai mare de 37 grade) sau daca ai anumite simptome care iti afecteaza calitatea vietii, trebuie sa apelezi la serviciile medicale. Medicul trebuie informat despre temperatura ta, simptomele prezente, alergiile la antibiotice si ce antibiotice au functionat in trecut.

Acesta iti va lua o proba de urina pentru analize si va stabili cu tine daca trebuie sa-ti administreze antibiotice imediat sau va trebui sa astepti pana cand vor sosi rezultatele analizei.

Cum sa colectezi corect o proba de urina

Acuratetea oricarui test de urina depinde de colectarea corecta a probei de urina:

  • 1. Deschide recipientul steril primit de la spital sau unul chiar de acasa (pentru a steriliza un recipient acasa, alege unul mic cu un capac potrivit si care se inchide perfect. Spala-l bine cu sapun si apoi clateste-l cu apa din abundenta. Introdu recipientul si capacul intr-o oala cu apa fierbinte, care clocoteste si lasa-le acolo pentru 10 minute. Scoate-le apoi cu un cleste de metal si pune-le la uscat. Interiorul recipientului nu trebuie atins.    
  • 2. Pentru ca proba de urina sa fie colectata corect, trebuie schimbat cateterul si urina trebuie colectata imediat din caterul steril abia introdus. Trebuie sa fie colectata cel putin 30 ml de urina. Uneori poate fi imposibil sa schimbi cateterul pentru a se lua proba de urina si urina trebuie sa fie colectata, in cazul asta, de la cateterul cu pozitionare indelungata. Proba de urina poate fi contaminata de bacteriile care se afla atat in cateter cat si in urina, iar numarul lor se pot dezvolta. In anumite situatii, laborantul nu va putea determina cu exactitate ce bacterie cauzeaza toate simptomele.
  • 3. Nu este indicat sa se colecteze o proba de urina de la o punga pentru colectarea urinei atasata de picior sau o punga colectoare de urina pentru noapte.
  • 4. Proba de urina trebuie tinuta la rece pana ajunge la laborator. Este indicat sa ajunga la laborator in decurs de 2 ore de la colectare.

Tratamentul cu antibiotice

Tratamentul cu antibioticeDaca medicul tau iti prescrie antibiotice, trebuie sa intrebi farmacistul daca trebuie sa le iei inainta de masa sau in timpul mesei. Daca iei vitamina C in mod regulat, ar trebui sa te informezi daca este indicat sa continui cu vitamina C in timp ce iei si antibioticele. Medicamentele trebuie luate asa cum au fost prescrise de medic.

Unele antibiotice iti pot schimba echilibrul dintre bacteriile bune si bacteriile care cauzeaza infectiile urinare. Cand acest lucru se intampla persoana poate face candidoza care poate da mai multe probleme, de la iritatii ale pielii pana la diaree. Aceast lucru poate fi prevenit prin administrarea de acidophilus, care se gaseste in anumite iaurturi, in lapte sau in forma pura in magazinele de produse naturiste. Daca ai anumite simptome, care ar putea avea legatura cu tratamentul cu antibiotice, ar fi indicat sa anunti imediat medicul.

Pentru a preveni o contaminare a urinei cu bacteria din cateter, ar trebui sa schimbi cateterul cam la jumatatea perioadei de administrare cu antibiotice. Acest lucru este important pentru ca antibioticele pot distruge bacteriile din corpul tau si din urina, dar nu si din cateter. Dupa ce ai terminat tratamentul cu antibiotice nu este necesar sa repeti analizele urinei. Repetarea analizei urinei este necesara, doar daca simptomele nu au disparut.

Cateterizare intermitenta: Unele persoane care reutilizeaza cateterul isi dau seama ca o alta infectie a vezicii urinare este putin probabil sa reapara, daca renunta la cateterul folosit si folosesc unul nou dupa tratament. In anumite cazuri rare, folosirea antibioticelor (cand devine o rutina) ca metoda de preventie a infectiilor urinare nu este recomandata.

Articol scris de Tamara Miron, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2024

Top Desktop version