O Noua Sansa | O Noua Viata

Functionarea vezicii urinare

Functionarea vezicii urinare Functionarea vezicii urinare

Aparatul urinar prezinta diferente anatomice la barbat si la femeie. Aparatul urinar este format din doua parti:

Aparatul urinar superior este situat in abdomen, in spatele cavitatii peritoneale si a continutului sau. El cuprinde cei doi rinichi, situati in fiecare din cele doua fose lombare, de o parte si de alta a coloanei vertebrale - parenchimul (tesutul functional) renal elaboreaza urina, care este apoi filtrata in calice; acestea, in numar de 3 in medie pentru fiecare rinichi, se unesc pentru a forma bazinetul, care colecteaza urina si cele doua uretere, care vin fiecare in continuarea bazinetelor; aceste conducturi, de aproximativ 25 centimetri lungime, leaga fiecare rinichi de vezica si permit scurgerea urinei spre vezica.

Aparatul urinar inferior cuprinde vezica, organ cavitar, sferic, al carui perete este muscular; ea strange urina care vine prin uretere, atunci cand este plina, o evacueaza spre uretra contractandu-si peretele muscular si uretra, conduct separat de vezica prin colul vezical, care permite evacuarea urinei pe care o contine in afara corpului; ea este inconjurata de un sfincter, zis uretral, care se inchide in timpul umplerii vezicii si se deschide in timpul mictiunilor. La barbat, uretra este lunga si inconjurata de prostata si se deschide la extremitatea glandului penian. La femeie, ea este mult mai scurta si se deschide in vulva.

Sistemul urinar este compus din cinci parti principale

Sistemul urinar este compus din cinci parti principale:

 • Rinichii:
  • Cei doi rinichi filtreaza atat reziduurile, cat si apa in exces din sange si produc urina, in fiecare minut al zilei.
 • Ureterele:
  • Fiecare rinichi are cate un tub gol, subtire, conectat la vezica urinara. Urina curge prin uretere din rinichi si se goleste in vezica urinara. Ureterele prezinta valve (supape) care functioneaza intr-o singura directie, asadar, chiar daca ai sta in cap, urina nu s-ar putea intoarce in rinichi dinspre vezica.
 • Vezica urinara:
  • Vezica urinara este un sac flexibil, situat in pelvis. Acesta este capabil sa se intinda pana cand esti pregatit sa urinezi. Peretii vezicii sunt formati dintr-o serie de muschi, cunoscuti ca "muschii detrusorului". Atunci cand esti pregatit sa urinezi, muschiul detrusorului se contracta pentru a ajuta la eliminarea urinei din vezica. Partea de jos a vezicii urinare, care strange urina in uretra, se numeste colul vezicii urinare.
 • Muschii sfincterului:
  • Muschii interni si externi ai sfincterului formeaza un inel in jurul uretrei pentru a mentine urina in vezica. Atunci cand esti pregatit sa urinezi, acesti muschi se relaxeaza pentru a permite urinei sa curga din vezica urinara.
 • Uretra:
  • Uretra este un tub mic ce permite urinei sa curga din vezica in afara corpului. La barbati, uretra are o lungime de 16-20 cm, iar la femei, 3-5 cm. Sub vezica se afla prostata. Aceasta este o glanda ce inconjoara uretra si va secreta lichidul seminal. Deschiderea externa a uretrei se numeste "canal", atat la femei, cat si la barbati.

Urinarea

Creierul trimite un mesaj catre vezica urinara pentru a contracta muschii detrusoruluiIn mod normal, atunci cand vezica se umple (1-2 cani pentru majoritatea oamenilor), terminatiile nervilor situati pe peretii vezicii urinare transmit un mesaj creierului, prin intermediul maduvei spinarii. Creierul trimite un mesaj catre vezica urinara pentru a contracta muschii detrusorului si pentru a relaxa muschii sfincterului astfel incat sa poti urina. Daca nu poti ajunge la toaleta, creierul amana trimiterea mesajelor pana cand esti pregatit.

Ranile la maduva spinarii

In urma unei leziuni, atat maduva spinarii cat si restul corpului sufera schimbari dramatice. Din moment ce mesajele dintre vezica urinara si creier nu mai pot fi transmise prin intermediul maduvei spinarii, sistemul de urinare descris mai sus nu este posibil.

In functie de tipul de rana pe care il aveti, vezica urinara poate deveni fie flasca, fie spastica (hiperactiva).

Vezica urinara flasca

O vezica urinara flasca isi pierde tonusul (puterea) si nu se mai contracta pentru a se goli. Acest tip de vezica poate fi cu usurinta supraintins din cauza a prea multa urina, ceea ce poate sa dauneze peretilor vezicii si sa creasca riscul infectiei. Golirea unei vezici urinare flasce se poate face prin tehnici precum Credé, Valsalva sau cateterism intermitent. Este important sa nu permiti ca vezica urinara sa se umple prea tare, chiar daca asta inseamna sa te trezesti mai des in timpul noptii.

Vezica urinara spastica

Muschii detrusorului in cazul unei vezici spasmodice pot avea un tonus crescut si ar putea sa se contracte in mod automat, provocand incontinenta (urinare accidentala). Uneori, sfincterii vezicii urinare nu se coordoneaza in mod corect cu muschii detrusorului, asadar necesita medicatie sau interventie chirurgicala.

Globul vezical

Vezica intinsa printr-o retentie de urina. Globul vezical este mai frecvent la barbat decat la femeie. El este foarte des cauzat de un obstacol pe calea urinara (adenom de prostata, indeosebi), de o ingustare a uretrei sau, mai rar, de o disfunctie neurologica a vezicii (atonie a muschiului vezical, de exemplu). La femeie, globul vezical este cel mai des provocat de o compresie pelviana a aparatului urinar, consecutiva unui fecalom voluminos (masa tare de materii fecale acumulata in intestinul gros), sau de o imobilizare indelunga la pat.

Globul vezical se traduce prin nesatisfacerea deplina a necesitatii de a urina si prin dureri. Retentia poate fi completa sau incompleta. Pentru a evita oprirea functionarii rinichilor, trebuie realizata evacuarea rapida a urinei fie cu ajutorul unui sondaj vezical, fie prin punctionarea directa a vezicii prin peretele abdominal si punerea la locul de punctionare a unui cateter suprapubian. In continuare, este necesara tratarea cauzei globului vezical.

Functionarea vezicii urinare

Cateterul Foley (sau suprapubian)

Prin uretra sau abdomen, se insereaza un tub in vezica, iar la capat, un balon este responsabil de a-l mentine la locul lui. Tubul ramane in vezica si elimina in mod constant urina, astfel incat vezica nu este niciodata plina.

Cateterul Foley (sau suprapubian)

Sondajul intermitent

Vezica urinara se goleste de mai multe ori pe zi, prin inserarea unui tub mic de cauciuc sau de plastic. Tubul nu ramane in vezica intre cateterizari.

sondajul intermitent

Urinarea spontana

Muschii vezicii urinare se contracta pentru a incepe procesul de golire. Acest proces poate fi controlat (voluntar) sau nu (involuntar):

 • Urinarea normala:
  • Acest proces are loc in mod controlat. Atunci cand vezica urinara se umple, mesajele sunt trimise la nivelul sacral al maduvei spinarii si conduse catre creier. Creierul trimite inapoi un mesaj catre vezica urinara pentru a se contracta si catre muschiul sfincterului pentru a se deschide, astfel incat sa poti urina.
 • Sfincterectomia:
  • Acest proces chirurgical slabeste muschiul vezicii urinare si muschiul sfincterului pentru a permite urinei sa curga cu usurinta. In urma acestei operatii, urinarea se va produce in mod involuntar si va fi necesara prezenta unui dispozitiv de colectare.
 • Cateterul prezervativ:
  • Aceste dispozitive de colectare sunt utilizate de catre barbati ca urmare a problemelor de incontinenta sau a unei sfincterectomii (vezi mai sus). Sunt confectionate din latex sau silicon care acopera penisul si se ataseaza de un tub care se goleste intr-un sac de colectare.

Urinarea stimulata

In acest caz, urinarea este determinata de una dintre urmatoarele metode:

 • Intinderea anala sau rectala:
  • Aceasta metoda de relaxare a sfincterului este, de regula, folosita impreuna cu un corset abdominal sau cu manevra Valsalva (vezi mai jos).
 • Credé:
  • Aceasta metoda presupune presarea manuala a vezicii urinare.
 • Lovirea usoara cu varfurile degetelor:
  • Zona de deasupra vezicii urinare este lovita usor cu varful degetelor sau cu partea laterala a mainii, in mod repetat, pentru a stimula atat contractarea muschiului detrusorului, cat si urinarea.
 • Valsalva:
  • Aceasta metoda presupune cresterea presiunii abdominale printr-o contractare asemanatoare proceseului de defecatie.

Alternative chirurgicale

 • Mitrofanoff:
  • Se construieste un culoar de trecere prin intermediul apendicelui asa incat cateterizarea sa se poata face prin abdomen, in vezica.
 • Marirea vezicii urinare:
  • Presupune largirea vezicii prin intermediul unei interventii chirurgicale.
 • Sfincterectomia:
  • Vezi descrierea acestei proceduri in sectiunea "Urinarea spontana" (mai sus).

Articol scris de Andra Chirila, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2019 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version