O Noua Sansa | O Noua Viata

Durerea dupa Traumatismul Vertebro-Medular

Durerea dupa Traumatismul Vertebro-Medular Durerea dupa Traumatismul Vertebro-Medular

Problema durerii dupa fractura de coloana vertebrala

Durerea este o problema serioasa pentru multi oameni cu leziune la coloana. Durerea dupa traumatismul vertebro-medular poate sa apara in parti ale corpului normale din punct de vedere senzitiv, la fel ca si in parti care mai putin sau deloc senzitive. Durerea este foarte reala si poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii. O persoana care resimte o durere acuta, poate avea dificultati in a desfasura activitati zilnice sau a participa la activitati placute de petrecere a timpului.

Majoritatea oamenilor cu leziune medulara spun ca sufera de durere cronica. Durerea cronica este un tip de durere care nu dispare, in schimb dureaza luni, chiar ani. Cauza durerii poate fi necunoscuta, dar este cel mai adesea legata de afectarea nervilor in urma leziunilor la coloana vertevrala sau de probleme legate de muschii scheletului care apar cand cineva are fractura de coloana. Durerea poate sa vina si sa dispara. Durerea cronica este dificil de inlaturat in intregime, dar adesea poate fi redusa destul de mult astfel incat sa nu-ti afecteze viata.

Durerea cronica poate cauza sau inrautatii problemele psihologice, cum sunt depresia, anxietatea sau stresul. Asta nu inseamna ca durerea este "in capul tau", dar ca mai degraba durerea si stresul se pot influenta reciproc, in rau.

Chiar daca durerea dupa traumatismul medular poate fi complicata si greu de tratat, exista multe tratamente care pot ajuta. Intelegandu-ti durerea, lucrand cu medicul tau si fiind deschis la o varietate de tratamente, te va ajuta sa faci fata durerii si sa-ti ameliorezi calitatea vietii. Multi oameni cu durere cronica severa dupa leziunea la coloana, au gasit remediul folosind tehnicile descrise aici.

Tipuri de durere

O persoana cu leziune la coloana vertebrala poate avea diferite tipuri de durere, in zone diferite, inclusiv in zone unde cu care in mod normal nu mai simt. Integerea tipului de durere pe care il ai reprezinta cheia catre alegerea tratamentului potrivit. Asadar, doctorul tau te va pune sa-ti descrii durerea in mai multe feluri, localizarea ei, severitatea, durata, ce o amelioreaza sau inrautateste, etc. Medicul te va trimite sa faci investigatii, radiografii sau RMN-uri.  

Durerea neuropatica

Durerea neuropatica (durere neurogena) este cauzata de comunicarea anormala dintre nervii afectati de traumatismul vertebro-medular si creier, unde semnalele de la nervi care informeaza creierul despre cum se simte corpul tau sunt interpretati. In cazul durerii neuropatice, se considera ca intensitatea semnalelor primite de la zonele afectate este amplificata sau neinteleasa de catre creier. Asta te poate face sa resimti durere in zone ale corpului pe care nu le mai simti deloc sau le simti putin. Din aceasta cauza, o persoana poate resimti durere neuropatica intr-o zona in care, de obicei, nu mai simte nimic.

Oamenii folosesc adesea cuvinte ca: arsura, intepatura sau gadilatura pentru a descrie o durere neuropatica, dar aceasta variaza mult de la o persoana la alta. Este de obicei greu de tratat si o combinatie de tratamente trebuie folosita.

Nota: Daca durerea incepe ani dupa leziunea la coloana, s-ar putea sa fie din cauza unei noi problem medicale, cum este syrinx, o cavitate umpluta cu lichid care se formeaza in maduva spinarii. Este ceva rar, dar poate fi nevoie de operatie. Asadar este foarte important sa-ti anunti medicul in cazul unei noi pierderi de senzatie, mai ales in zone din jurul leziunii, si orice slabiciune a muschiului care nu se amelioreaza cu restul.

Durerea musculo-scheletica

Durerile musculo-scheletice sunt cauzate de probleme cu muschii, articulatiile sau oasele. Este o problema comuna pentru toti oamenii pe masura ce imbatranesc, inclusiv pentru cei cu leziune de coloana vertebrala.

Durerea musculo-scheletica poate fi provocata de leziune, efort excesiv, schimbari artritice, sau uzura articulatiilor, adesea de la folosirea scaunului cu rotile (inclusiv de la suportul neadecvat pentru stat) si/ sau de la transferuri. De obicei se inrautateste cu miscarea si se amelioreaza prin repaus.

 • Durerea la un membru superior (umar, cot si mana) este adesea provocata de folosirea excesiva a muschilor pentru a face transferuri si manevre de scapare de presiune sau de la impinsul scaunului cu rotile. Poate sa apara dupa luni de zile sau multi ani de la leziune. Oamenii cu leziuni in partea superioara care folosesc computere sau joystick-uri pentru multe activitati (citit, comunicare, controlul mediului) pot dezvolta durere in palma, la mina sau umar de la folosirea in exces. Durerea la un membru superior iti poate face dificil transferul in siguranta si realizarea altor activitati zilnice.
 • Durerea de spate si gat sunt probleme comune. La oamenii cu paraplegie, care au suferit operatii pentru a le suda coloana, miscarile care se fac fix sub sau deasupra sudurii pot provoca dureri. Oamenii cu paraplegie (tetraplegie) pot suferi de asemenea de dureri de spate, mai ales daca pot sa mearga, dar sunt slabiti. Oamenii care folosesc joystick-uri manevrate cu gura sau barbia, pot dezvolta dureri la gat.
 • Dureri provocate de spasmele musculare au loc atunci cand muschii sau articulatiile sunt incordate cu spasticitate.  

Durerea viscerala

Durerea viscerala este localizata in abdomen (stomac si zona digestiva) si este adesea descrisa prin crampe si/sau dureri constante. Poate fi provocata de o problema medicala, cum este constipatia, o piatra la rinichi, ulcer, pietre la fiere sau apendicita. Din moment ce o persoana poate sa nu aiba simptomele normale asociate cu aceste probleme medicale, este important sa fie consultata de un medic care are experienta in ingrijirea persoanelor cu leziune medulara, pentru a da un diagnostic corect si un tratament adecvat.

Durerea care provine de la o problema viscerala se resimte adesea intr-o zona care se afla mai departe de sursa. Aceasta este numita durere relocalizata. Un exemplu comun este durerea de umar cauzata de boala la vezica biliara.

Gestionarea durerii dupa traumatismul vertebro-medular

Din moment ce durerea poate avea surse diferite, nu exista un singur mod de a o trata. Tu si medicul tau puteti incerca o combinatie de medicamente, terapii si alte tratamente, inclusiv tratamente psihologice care s-ar putea sa dureze ceva timp pana la rezolvare.

Tratamente fizice si interventii

 • Modificare activitatilor pentru durerea musculo-scheletica. Schimbari la echipamentul tau de mobilitate (scaun cu rotile, placa de transfer), la tehnicile tale de impins la scaunul cu rotile si de a face transferuri, modul in care eliberezi presiunea, pot scadea in mod semnificativ durerea muschilor si a articulatiilor. Exercitiile care intaresc si echilibreaza articulatiile, pot de asemenea sa reduca durerile musculo-scheletice.
 • Terapia fizica este folosita pentru a trata durerea musculo-scheletica. Intinderile si o serie de exercitii pot ajuta la ameliorarea durerii asociate cu tensionarea muschilor. Exercitiile care intaresc muschii slabi pot readuce echilibrul la articulatiile care dor si pot reduce durerea.
 • Masajul terapeutic poate ajuta la ameliorarea durerii musculo-scheletice datorata etanseitatii musculare si dezechilibrului muscular.
 • Acupunctura este folosita pentru tratarea durerii musculo-scheletice. Ace subtiri sunt impunse in piele in anumite puncte din corp. Aceasta metoda este considerata a fi eficienta din cauza stimularii sistemului de control al durerii sau prin blocarea cursului durerii.
 • Simularea electrica nervoasa transcutanata (TENS) este cateodata folosita pentru tratamentul durerii musculo-scheletice. Electrozi sunt plasati pe suprafata pielii si transmit nivele joase de current electric in corp. Curentul blocheaza semnalele de la zonele unde nervul este distrus si transmite semnale de durere.

Tratamentele pshihologice impotriva durerii

Stim ca oamenii pot invata sa foloseasca tehnici psihologice pentru a-si gestiona durerea mai bine, astfel incat sa nu le controleze vietile. Psihologii specializati in gestionarea durerii pot ajuta printr-o varietate de tehnici dovedite a fi eficiente in reducerea intensitatii si impactului durerii.

 • Tehnicile de relaxare si/sau biofeedback create pentru a te invata sa reduci tensiunea provocata de durerea musculara si "tensiunea mentala" asociata cu durerea, pot fi folositoare in auto-management.
 • Auto-hipnoza s-a dovedit a fi folositoare in reducerea durerii cronice la unii indivizi.
 • Restructurarea cognitiva. Sa inveti cum sa abordezi diferit problema durerii si a efectelor ei poate duce la schimbari in activitatea cerebrala si, in consecinta, in experimentarea durerii.
 • Psihoterapia individuala este menita sa ajute la identificarea scopurilor dorite si sa creasca placerea si importanta vietii zilnice, ajutand astfel al reducerea durerii. Terapie poate sa ajute, in plus, daca exista si anxietate asociata cu durerea.

Medicamente

Exista multe medicamente pentru a trata durerea. Toate medicamentele expuse mai jos s-au dovedit a fi eficiente in reducerea durerii, dar niciunul nu a reusit complet de fiecare data. Toate au efecte secundare posibile, dintre care unele chiar serioase. Vorbiti despre efectele secundare cu medicul dvs. Cateodata combinatiile de medicamente pot fi mai eficiente decat folosirea unuia singur.

 • Medicamente non-steroidale anti-inflamatorii cum ar fi: aspirina, ibuprofenul (Motrin, Advil) si naproxenul sunt cele mai folosite in tratarea durerilor musculo-scheletice. Efectele secundare pot fi: probleme la stomac, probleme cu sangerarea.
 • Medicamente antiseizure cum ar fi: gabapentin (Neurontin) si Pregabalin (Lyrica) sunt folosite pentru a trata durerea neuropatica. Efectele secundare includ: ameteli, somnolenta si umflaturi.
 • Antidepresive sunt folosite pentru tratamentul durerii neuropatice si a depresiei. Aceste medicamente includ inhibitori selectivi de noradrenalina si serotonina, cum sunt: venlafaxine (Effexor), si antidepresive triclice, ca amitripltylina (Elavil). Efectele secundare pot fi: gura uscata, somnolenta, ameteala si chiar greata.
 • Narcoticele (opiacee) ca: morfina, codeina, hydrocodone si oxycodone sunt folosite pentru tratamentul durerii neuropatice si musculo-scheletice. Aceste medicamente au multiple efecte secundare, inlusiv constipatie si somnolenta; de asemenea pot da dependenta, urmata de numeroase simptome legate de renuntarea la consumul lor. Totusi, pot fi folosite cu succes de multi oameni, si desi nu ar trebui sa fie primele luate in consideratie pentru tratarea durerii cronice, nu ar trebui totusi ignorate din cauza fricii de dependenta sau efecte secundare.
 • Medicamente impotriva spasticitatii si pentru relaxarea muschilor, ca: diazepamul (Valium), baclofen (Lioresal) si tizanidine (Zanaflex) sunt folosite pentru a trata durerea legata de spasmele musculare si durerea musculo-scheletica. Aceastea pot fi luate oral sau introduse direct in maduva spinarii printr-o pompa implantata (vezi: "Pompe intratecale" mai jos). Aceste medicamente pot provoca somnolenta, confuzie si alte efecte secundare.
 • Anestezice locale ca lidocaine (Lidoderm) sunt folosite pentru a trata durerea care apare atunci cand pielea este usor atinsa (numita allodynia).

Tratamentele chirurgicale

 • Stimulatorul pentru coloana dorsala este folosit pentru a trata durerea neuropatica datorata distrugerii radacinii nervului. Un stimulator de inalta frecventa si intensitate joasa este plasat pe canalul spinarii, langa maduva spinarii sau radacinile nervoase.
 • Pompele intratecale sunt folosite pentru tratamentul durerii neuropatice (folosind morfina) sau durerea cauzata de spasmele musculare (folosind baclofenul). O pompa continand morfina sau baclofen este introdusa chirurgical sub piele, in abdomen. Aceasta pompeaza medicamentul direct la coloana sau la terminatiile nervoase.

Preventia si auto-ingrijirea

 • Tratamentul problemelor medicale. Sanatatea organismului poate avea un impact mare asupra durerii. Infectiile la tractul urinar, problemele cu stomacul, problemele de piele, problemele cu somnul si spasticitatea pot inrautatii durerea sau o pot face mai greu de tratat. Mentinandu-te cat de sanatos posibil, poate ajuta la diminuarea durerii.
 • Incearca sa faci cat mai multe exercitii posibil. Practicarea cu regularitate a exercitiilor fizice poate reduce durerea si poate imbunatatii sanatatea globala si starea de spirit. Sportul poate fi distractiv si-ti poate distrage atentia de la durere. Ingrijitorul tau te poate ajuta sa alegi activitatile fizice care sunt potrivite si sigure pentru tine.
 • Trateaza depresia. Depresia poate agrava durerea. Cel mai bine este tratata prin consiliere si tratament. Tratarea depresiei te poate ajuta sa faci fata durerii cronice si sa-ti ameliorezi calitatea vietii.
 • Redu stresul. Stresul poate sa agraveze durerea sau gestionarea ei. Poti sa inveti sa gestionezi stresul prin consiliere si tehnici de invatare care te ajuta sa reduci stresul si tensiunea, cum sunt: training-ul de relaxare, biofeedback-ul sau hipnoza. Exercitiile ajuta la reducerea stresului.
 • Distreaza-te. Distractia este una dintre cele mai bune metode de a face fata durerii cronice. Participarea la activitati distractive si cu sens poate ajuta la reducerea durerii si te poate ajuta sa simti ca ai control asupra vietii tale, mai ales atunci cand durerea este severa. Cand esti plictisit si neactiv, ai tendinta de a te concentra pe durere si asta nu face decat sa o inrautateasca.
 • Tine o evidenta. Durera fiecaruia este diferita. Tine o evidenta cu ce te face sa te simti mai bine si cu ce agraveaza durerea. Intelegand lucrurile care iti afecteaza durerea, te vor ajuta pe tine si pe doctorul tau, sa gaseasca moduri eficiente de a reduce durerea.  
 • Evalueaza-ti statul in scaunul cu rotile. Postura proasta si un mod incorect de a sta poate cauza dureri grave. Evalueaza-ti modul de a sta de catre un specialist in ceea ce priveste scaunele cu rotile. Daca folosesti un scaun cu rotile manual, incearca sa iei un scaun personalizat, rezistent si facut din materiale ultra usoare (aluminum sau titan). Invata tehnica de impingere a scaunului adecvata de la terapeut.
 • Nu folosi alcool pentru a diminua durerea. Folosind alcoolul pe post de medicament, poate duce la abuz de alcool si alte probleme grave. Unele medicamente nu ar trebui amestecate cu alcool. Intreaba-ti medicul referitor la consumul de alcool si citeste mereu prospectele medicamentelor pe care le iei.

Gaseste ajutor

Daca ai dureri este important sa te tratezi. Sursa ideala de ajutor ar fi o echipa formata dintr-un medic si un psiholog familiarizat cu leziunile la coloana si cu gestiunea durerii.

Daca nu ai cum sa ai acces la asemenea specialisti, urmatoarea alternativa ar fi sa cauti ajutor la o clinic multidisciplinara unde medici si psihologi sunt disponibili. Colaboreaza cu un furnizor de servicii medicale cu care esti confortabil si care-ti intelege situatia.  

Durerea cronica nu este fara speranta. Incearca sa nu te descurajezi daca un tratament nu functioneaza si fii deschis in a incerca tehnici diferite. Desi scapatul in totalitate de durere poate sa nu fie realizabil, un trai mai bun, in ciuda existentei durerii, este un tel realist.

Articol scris de Cristina Maior, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Articole recente - Cristina M

Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023

Top Desktop version