O Noua Sansa | O Noua Viata

Depresia si leziunea la coloana

Depresia si leziunea la coloana Depresia si leziunea la coloana

Depresia este o boala comuna care poate afecta pe oricine. Depresia este chiar mai des intalnita in cazul oamenilor care sufera de o leziune la coloana - aproximativ 1 din 5 persoane este afectata. Ratele estimative de depresie in randul persoanelor cu leziune medulara variaza intre 11% si 37%.

Ce este depresia?

Depresia nu inseamna doar "sa te simti trist" sau "cu moralul la pamant". Este vorba de o boala (ca diabetul, bolile la inima, tensiunea, etc) care afecteaza gandurile, sentimentele, sanatatea fizica si comportamentul. Depresia poate cauza unele sau toate dintre urmatoarele simptome fizice sau psihologice:

  • Schimbari in ceea ce priveste somnul;
  • Tristete sau lipsa sperantei;
  • Lipsa de interes sau placere in a face anumite activitati;
  • Schimbari in apetit;
  • Energie sau activitate scazuta;
  • Dificultati de concentrare sau de luare a deciziilor;
  • Sentiment de inutilitate sau vina;
  • Ganduri de moarte sau sinucidere.

Desi perioadele de tristete sunt normale dupa leziunile la coloana, depresia, asa cum o definim mai sus, nu este, mai ales daca simptomele persista mai mult de 1-2 satamani. Depresia nu se intampla din cauza ta. Nu este cauzata de slabiciune, lene sau lipsa vointei.

Cauzele depresiei

Desi nu stim cu certitudine care sunt cauzele depresiei, stim ca stresul cotidian si problemele medicale pot cauza o schimbare in anumite substante din creier, numite neurotransmitatori. Dezechilibrul chimic este legat de schimbari in starea de spirit, somn, energie, apetit, abilitatea de a te concentra, placere.

Depresia poate si trebuie sa fie tratata

Vestea buna este ca simptomele depresiei pot fi, aproape in toate cazurile, tratate cu medicamente antidepresive sau tipuri specifice de consiliere, sau amandoua.

Este important sa tratam depresia pentru ca poate avea un impact negativ asupra capacitatii unei persoane de a functiona in viata de zi cu zi. Depresia poate agrava durerea, poate sa produca insomnie, sa fure energia, sa ia placerea si sa te faca sa-ti fie greu sa ai grija de sanatate. Netratata, depresia poate sa dureze de la 6, la 12 luni sau chiar mai mult. Gandurile despre moarte sunt comune in cazul celor care sufera de depresie, iar riscul sinuciderii este mai mare la cineva cu depresie.

Depresia se poate trata. Medicamentele si psihoterapiile s-au dovedit a fi eficiente in reducerea simptomelor depresiei si pot ajuta oamenii sa se intoarca la un trai normal.

Cum functioneaza antidepresivele?

Medicamentele antidepresive par sa functioneze prin restabilirea echilibrului normal al unor substante din creier. Acest nou echilibru duce la un sentiment de bine atat pe plan emotional, cat si fizic.

Tratand depresia te va ajuta de asemenea sa functionezi mai bine acasa si la munca. Antidepresivele nu produc dependenta si au putine efecte secundare.

Dar in ceea ce priveste consilierea?

Consilierea sau psihoterapia sunt adesea prost intelese. Exista multe tipuri de terapie, dar un tip care s-a dovedit a fi eficient in cazul depresiei este "terapia cognitiv-comportamentala". Terapia cognitiv-comportamentala este bazata pe idea ca depresia se amelioreaza atunci cand oamenii sunt angajati in activitati cu importanta si cand ei isi recastiga gandurile si atitudinile pozitive despre ei insisi, despre lumea si viitorul lor. Terapeutul te ajuta sa gasesti sau sa reincepi activitatile care sunt semnificative sau placute pentru tine. Vor fi bariere de trecut, asa ca terapeutul te va sustine ca un antrenor care te va ajuta sa rezolvi problemele pe care le vei intalni. Terapeutul te va ajuta sa recunosti cum gandurile iti devin negative in depresie si cum, prin experimentare si logica, iti poti imbunatatii perspectiva asupra lumii si poti sa-ti recapeti increderea.

Ce poti face

1. Fa un "test de depresie" ca cel de mai jos.

2. Raspunde la toate intrebarile cu sinceritate, calculeaza scorul si vezi unde te incadrezi.

3. Daca scorul este 10 sau mai mare si te simti asa de mai mult de o saptamana sau doua, contacteaza-ti medicul, un psiholog, psihiatru sau consilier care are experienta in tratamentul depresiei. 

4. Daca ai ganduri legate de moarte sau sinucidere, contacteaza-ti imediat medicul sau un specialist in sanatate mentala. De asemenea, informeaza-i pe cei din jur despre cat de rau te simti, astfel incat sa te sustina in timp ce treci prin aceasta perioada dificila. 

Test de depresie

Articol scris de Cristina Maior, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Articole recente - Cristina M

Mai multe din această categorie: Alimentatia persoanelor cu dizabilitati »

Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2024

Top Desktop version