O Noua Sansa | O Noua Viata

Cum sa eliberati presiunea de pe fese - mutarea greutatii

Cum sa eliberati presiunea de pe fese Cum sa eliberati presiunea de pe fese

Daca nu puteti sa eliberati presiunea singuri, puteti folosi un scaun cu rotile electric, cu inclinare, pentru eliberare regulata a presiunii.

Aplecarea, rabatarea si ridicarea pedalelor sunt caracteristici ce pot fi folosite ca sa schimbati pozitia corpului intr-o maniera care va asigura eliberarea presiunii.

Este foarte important sa fiti instruiti de medic cum sa folositi oricare din aceste caracteristici pentru a va asigura ca eliberati destula presiune. Folosirea improprie a acestor caracteristici poate duce deasemenea la o leziune.

Notati ca aplecarea si rabatarea furnizeaza cea mai multa eliberare a presiunii cand sunt folosite in combinatie.

Sistemul de aplecare mentine scaunul la unghiul spatelui, dar schimba unghiul de orientare spre sol. Unghiul de aplecare intre 25 si 65 de grade a demonstrat ca ofera eliberarea presiunii, dar 15 grade sau mai putin nu ofera eliberarea adecvata a presiunii. Figura 1 arata o aplecare de 65 de grade.

 aplecare de 65 de grade a scaunului electricFigura 1

Sistemul de rabatare (figura 2) ofera o schimbare a unghiului scaun-la-spate in timp ce mentine un unghi constant al scaunului fata de sol. Utilizarea rabatarii afecteaza presiunea verticala si orizontala pe piele si trebuie evaluata individual.

 Sistemul de rabatare mentine un unghi constant al scaunului fata de solFigura 2

Ridicarea pedalelor permite schimbarea unghiului pedalelor fata de scaun, intinzand genunchii. Aceasta caracteristica poate ajuta la reducerea presiunii cand se face rabatarea.

Inclinarea dintr-o parte in alta

Aceasta tehnica elibereaza presiunea de pe fese, cate una pe rand.

1. Infranati rotile si indepartati o cotiera.

2. Tineti-va de cealalta cotiera si inclinati corpul in partea opusa, luand greutatea de pe o fesa pentru 30-90 de secunde (figura 3).

 inclinati corpul in partea opusa,luand greutatea de pe o fesaFigura 3

Daca nu puteti prinde cotiera cu mana dvs., ati putea sa va agatati cu incheietura mainii de manerul pentru impins scaunul cu rotile sau spatarul acestuia (figura 4).

 va agatati cu incheietura mainii de manerul pentru impins scaunul cu rotileFigura 4

Pentru a reveni la pozitia verticala, ati putea folosi manerul sau cotiera scaunului cu rotile pentru ajutor. Unii gasesc ca ajuta deasemenea impingerea in sus pe cercurile rotilor pentru revenirea la pozitia verticala.

Ati putea folosi o masa sau alt obiect fix pentru a va apleca contra acestuia (figura 5). Doar asigurati-va ca greutatea este indepartata complet de pe fesa opusa si mentineti pozitia pentru 30-90 de secunde.

 o masa sau alt obiect fix pentru a va apleca contra acestuiaFigura 5

3. Repetati si pentru cealalta parte.

Aplecarea inainte

Aceasta tehnica poate fi facuta independent sau cu asistenta/ul dvs.

 • Mutati scaunul cu rotile astfel incat sa aveti rotitele din fata intoarse catre inainte si infranati rotile scaunului.
 • Aplecati-va in fata si aduceti pieptul la genunchi (figura 6). Acest lucru ridica greutatea fundului de pe scaun. Stati in aceasta pozitie 30-90 de secunde.
 • Aduceti corpul in pozitia verticala. Exista multe tehnici de revenire in aceasta pozitie, in functie de echipamentul dvs. si de puterea din bratele si trunchiul dvs., puteti:
  • Plaseaza mana pe genunchi si sa impingeti.
  • Mentine mana pe manerul pentru impins si trageti-va in sus.
  • Plaseaza mana contra fetei cotierei si impingeti in sus.

 aplecati-va in fata si aduceti pieptul la genunchiFigura 6

Ridicari independente

Aceasta tehnica poate fi folosita de persoane care isi pot intinde coatele si isi ridica greutatea corpului (persoane cu traumatism la C7 si mai jos). Apucati cotierele cu mainile si ridicati-va complet de pe scaun pentru 30-90 de secunde. Din timp ce aceasta metoda poate rani articulatia umarului, ar trebui sa fie folosita doar daca nu sunteti capabili sa finalizati celelalte tehnici.

Progresia antrenamentului

La inceputul recuperarii, puteti gasi ca este greu sa va ridicati greutatea din mijlocul scaunului. Poate fi, deasemenea, dificil pentru dvs. sa reveniti in pozitia verticala dupa ridicarea greutatii. Puteti incerca urmatoarele tehnici:

 • Pozitionati si infranati scaunul langa un obiect fix. Procedati la aplecarea in parti dupa instructiunile de mai sus, dar folositi obiectul sa va ridicati pana reveniti in pozitia verticala.
 • Pozitionati si infranati scaunul in fata unei mese. Aplecati-va in fata spre masa si folositi-o sa va ridicati.

Tehnici alternative

Daca ati cauta tehnici mai putin evidente de eliberare a presiunii cand sunteti in comunitate, urmatoarele sugestii pot fi facute fara sa atrageti atentia.

Treceti un picior peste celalalt si aplecati-va intro parte mentinand genunchiul in aceasta pozitie, ridicand greutatea de pe o fesa (figura 7). Repetati folosind celalalt picior.

 Treceti un picior peste celalalt si aplecati-va intro parteFigura 7

Treceti un picior peste celalalt punand glezna peste genunchi si inclinati-va in fata, ridicand greutatea de pe fesa (figura 8). Repetati folosind celalalt picior.

 Treceti un picior peste celalalt punand glezna peste genunchiFigura 8

Petreceti ceva timp "fixand" sireturile pantofilor, talpile sau tivul pantalonilor, pentru a ajunge in aceeasi pozitie ca in tehnica aplecarii in fata din figura 6, mai sus.

Aplecati-va spre masa ca si cum ati vorbi cu ceilalti.

Articol scris de Luminita Mihai, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2019 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version