O Noua Sansa | O Noua Viata

Construirea tolerantei pielii la presiune

Construirea tolerantei pielii la presiune Construirea tolerantei pielii la presiune

Toleranta pielii inseamna cat timp poate rezista pielea sa fie sub presiune inainte ca lezarea sa inceapa sa se produca. Toleranta pielii fiecarei persoane este diferita. Unii oameni au nevoie sa elibereze presiunea foarte des, altii nu atat de des, dar tot trebuie s-o faca!

Toleranta pielii se schimba daca sunteti bolnav, nu mancati bine, aveti schimbari in pozitia corpului sau schimbati suprafata pe care stati sau va intindeti. Inspectati pielea mai frecvent in aceste circumstante.

Cum stiu ce poate tolera pielea mea?

  • Cand erati in spital, personalul a lucrat cu dvs. zilnic sa va ajute sa construiti toleranta pielii si sa stiti ce limite poate atinge. Discutati toleranta pielii cu medicul dvs. sau cu fizioterapeutul daca aveti intrebari.
  • Cresterea roselii pe pielea dvs. dupa ce ati aplicat presiune (primul semn al unei escare) si perioada de timp necesara roselii sa dispara, va vor spune ce poate tolera pielea dvs. si daca aveti nevoie sa cresteti timpul intre eliberarile de presiune.
  • Amintiti-va, oricate ore petreceti in scaunul cu rotile, trebuie sa va mutati greutatea la fiecare 15 pana la 30 de minute.

scaunul cu rotile trebuie sa va mutati greutatea

Cum stiu daca pot sa cresc timpul petrecut in scaun sau intr-o pozitie anume?

Construirea tolerantei pielii este un proces gradual. Puteti construi toleranta pentru orice pozitie, intinsi in pat sau in scaun, urmand urmatorii pasi:

  • Intindeti-va intr-o pozitie pentru perioada de timp indicata de medic.
  • Uitati-va la piele. Testati daca zonele roz ale pielii devin albe cand le atingeti.
  • Nu mai stati pe aceste zone pana roseala sau culoarea roz, nu dispare complet.
    • Daca roseala sau culoarea roz dipar in 15-30 de minute, puteti creste timpul intre eliberarile de presiune sau intoarcerile in pat, la 30 de minute.
    • Daca roseala sau culoarea roz nu dispare in 15-30 de minute, nu cresteti timpul intre eliberarile de presiune sau intoarceri.

Zone in mare risc de dezvoltare a escarelor

Zonele unde oasele sunt aproape de suprafata (numite "proeminente osoase") si zonele care sunt sub cea mai mare presiune, sunt in cel mai mare risc de dezvoltare a escarelor.

zone in mare risc de dezvoltare a escarelor

Zproeminente osoase zone de risc in dezvoltarea escarelor

In pat, parti ale corpului pot fi captusite cu perne de spuma pentru a pastra proeminentele osoase fara presiune. Puneti o perna intre genunchi in timp ce dormiti pe o parte, ca sa preveniti contactul piele-pe-piele si sa cresteti circulatia aerului intre picioare.

perna intre genunchi in timp ce dormiti pe o parte

Articol scris de Luminita Mihai, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2025

Top Desktop version