Uneori din cauza unor obstructii ale uretrei (care se produc uneori in urma unor interventii chirurgicale) sau din cauza slabirii musculaturii vezicii urinare, aceasta nu se mai goleste complet sau deloc, fiind necesara cateterizarea. Vezica urinara poate fi golita prin introducerea prin uretra a unui sonde din material plastic sau din cauciuc. Principiile de baza privind cateterizarea uretrei sunt aceleasi indiferent de sex (vedeti Autocateterizarea intermitenta pentru barbati), dar anumite aspect ale procedurii necesite atentie suplimentara in uretra feminina.
In anumite situatii este necesara folosirea unui cateter care ramane permanent in vezica, iar urina se scurge intr-o punga urinara. Cateterul permanent poate duce, dupa cateva saptamani, la infectii urinare sau pietre la rinichi, fara sa mai mentionam disconfortul de a avea un cateter permanent in vezica sau neplacerea de a purta o punga urinara. Din fericire, pentru multe femei care au probleme cu golirea completa a vezicii, exista posibilitatea ca acestea sa invete autocateterizarea intermitenta, scazand astfel riscul de infectie si minimalizand disconfortul.
Consumabilele necesare:
- un cateter din plastic transparent sau din cauciuc moale, marimea 12, 14 sau 16 (marimea recomandata de medic);
- lubrifiant solubil in apa (nu folositi unguente cu vaselina sau ulei mineral);
- un prosop ud si sapun sau servetele umede;
- un prosop curat si uscat;
- un container pentru colectarea urinei;
- o oglinda de mana (daca este necesar);
- un recipient pentru depozitarea cateterului (de exemplu o punga cu inchidere sau o cutie pentru periuta de dinti).
Tehnica de autocateterizare
Tehnica de cateterizare curata (fara dezinfectant sau manusi) va preveni, de obicei, infectia fara a fi nevoie de sterilizare absoluta. Cateterizarea poate fi efectuata in orice baie curata unde ar fi util, sa aveti un spatiu liber pentru materiale.
1. Puneti la indemana toate materialele necesare.
2. Daca este posibil, incercati sa fiti relaxata.
3. Spalati-va mainile cu apa si sapun, clatitile si uscatile. Cel mai bine este sa pastrati unghiile scurte si curate.
4. Asezati-va intr-o pozitie confortabila; va recomandam autocateterizarea stand cu un picior sprijinit de un scaun, de pat sau de marginea toaletei.
5. Tineti coapsele larg desfacute, iar cu o mana separati labiile vaginale. Spalati cu apa si sapun din fata spre spate, apoi clatiti si uscati. Ca alternativa puteti folosi servetelele umede.
6. Ungeti aproximativ 8 cm din varful cateterului cu lubrifiantul solubil in apa.
7. Cu mana non-dominanta (de exemplu stanga pentru persoanele dreptace) desfaceti labiile folosind indexul si degetul inelar, descoperind astfel deschiderea uretrei pe care o puteti gasi si folosind varful degetului mijlociu.
8. Utilizand mana dreapta (dominanta) introduceti cateterul in uretra intre 2 si 5 cm pana cand urina incepe sa curga. Este important sa respirati lent si sa va relaxati muschii. Introduceti cateterul inca 3 cm asigurandu-va ca varful acestuia este in vezica urinara.
9. Drenati urina intr-un recipient sau direct in toaleta. Un masaj usor poate ajuta la golirea vezicii. Obeservati cantitatea de urina obtinuta.
10. Atunci cand urina a incetat sa curga, retrageti incet cateterul. Urina poate curge neregulat atunci cand sunt drenate buzunarele suplimentare ale vezicii.
11. Probabil ca va fi necesar sa stergeti deschiderea uretrala cu hartie igienca absorbanta.
12. Spalati si puneti cateterul intr-un container inainte de a va spala pe maini din nou. Medicul sau asistenta dvs va vor spune cat de des trebuie sa va autocateterizati. Frecventa goliri vezicii depinde de volumul si tipul de lichid consumat si de capacitatea de stocare a vezicii. Restrictionarea consumului de lichide seara poate preveni necesitatea de a goli vezica pe timpul noptii.
Adesea senzatia de umplere a vezicii urinare o sa va spuna cand este necesara cateterizarea. Cele mai multe femei folosesc un cateter de patru sau cinci ori pe zi, la fiecare patru sau sase ore atunci cand vezica va contine circa 400-500 ml de urina.
In cazul in care cantitatea de urina este mai mare de 600 ml este necesara marirea frecventei de cateterizare. Atunci cand se scurg mai putin de 200 ml la o cateterizare, poate ca trebuie sa micsorati frecventa acestora, uneori nu mai mult de o data sau de doua ori pe zi. Cateterizati-va in cazul in care nu va dati seama daca vezica este plina sau nu. In curand veti avea siguranta de a recunoaste o vezica plina si veti avea un program regulat. Pastrarea unor notite cu numarul de cateterizari zilnice si cantitatea de urina poate ajuta doctorul sa va stabileasca un program.
Folosirea unui cateter nu limiteaza activitatile obisnuite, inclusiv activitatea sexuala. Probabil ca este indicat sa goliti vezica urinara inainte de contactul sexual. Functia intestinului nu ar trebui sa fie afectata si, de asemenea va puteti lua medicatia obisnuita.
Intretinerea cateterului
In general un cateter poate fi curatat si refolosit pentru aproximativ o saptamana, cu exceptia cazului in care acesta devine dur, se fisureaza sau se deterioreaza. Cateterele pot fi obtinute de la farmacii sau de la magazinele de specialitate. Pastrati intr-o cutie 2-3 catetere de rezerva si care sunt la indemana in orice moment.
Imediat dupa utilizarea unui cateter, spalati-l cu apa calda si sapun si clatiti-l bine atat in interior cat si la exterior. Pentru o spalare eficienta folositi sapun lichid sau detergent de vase. Lasati-l sa se usuce la aer pe o suprafata curata sau pe un prosop. Depozitati cateterul intr-un prosop uscat de hartie sau intr-o punga de plastic curata.
Posibile probleme
- In cazul in care aveti dificultati in gasirea deschiderii uretrale, puteti folosi o oglinda mica de mana. Daca urina nu curge, asigurati-va ca sonda nu a ajuns in vagin. Chiar si un tampon aflat in vagin poate impiedica introducerea cateterului atunci cand invatati sa va autocateterizati. In cazul in care cateterul a ajuns in vagin, pentru a doua incercare utilizati un cateter curat.
- Senzatia de durere sau rezistenta la cateterizare poate indica faptul ca nu utilizati suficient lubrifiant. Ocazional, poate fi si un semn ca s-au format cicatrici pe canalul uretral.
- Existenta sangelui pe cateter sau in urina indica posibilitatea de ranire a uretrei sau a vezicii urinare. Un motiv de ingrijorare apare atunci cand sangerea este frecventa si abundenta.
- Urina tulbure, urat mirositoare, durerea la urinare, febra (peste 38,5° C), frisoanele sau transpira?ia anormala pot indica existenta unei infectii.
Daca introducerea cateterului esueaza dupa mai multe incercari sau daca aveti oricare din problemele de mai sus, trebuie sa mergeti imediat la spital sau sa contactati medicul urolog.
Articol scris de Nicole Ionescu, colaborator ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org