O Noua Sansa | O Noua Viata

Autocateterizare intermitenta pentru barbati

Autocateterizare intermitenta barbati Autocateterizare intermitenta barbati

Autocaterizarea intermitenta inseamna golirea vezicii urinare cu ajutorul unui cateter de catre pacient. Cateterizarea uretrei inseamna golirea vezicii cu un cateter.

Cateterizarea uretrei este o procedura medicala de rutina care faciliteaza drenajul direct al vezicii urinare. Se foloseste in scopuri de diagnosticare (ajuta la determinarea etiologiei diferitelor conditii genito-urinare) sau terapeutice (pentru a reduce retentia urinara, medicamentatia impusa sau pentru irigatie). Cateterul poate fi introdus ca o procedura intrare-iesire pentru drenaj imediat, lasat inauntru cu un dispozitiv de automentinere pentru drenaj de scurta durata, sau lasat pentru drenaj de lunga durata la pacientii cu blocaj urinar cronic. Pacientii de toate varstele pot avea nevoie de cataterizarea uretrei, dar cei mai in varsta sau grav bolnavi sunt mai predispusi sa necesite cateterizarea cu pozitionare indelungata (caterizarea permanenta).

Principiile de baza privind cateterizarea uretrei sunt aceleasi indiferent de sex dar aspectele importante specifice in tehnica cateterizarii barbatilor sunt descrise in acest articol. Pentru descrierea procedurii pentru pacientii de sex feminin, vedeti Autocateterizarea intermitenta pentru femei.

Anatomie relevanta

Uretra de sex masculin este un tub fibromuscular ingust care conduce urina si materialul seminal de la vezica urinara si respectiv, conalul ejaculator, in exteriorul corpului (a se vedea imaginea de mai jos). Desi uretra masculina este o structura unica, acesta este compusa dintr-o serie de segmente eterogene: prostatica, membranoasa si spongiosa.

Uretra masculina si segmentele ei

Uretra masculina si segmentele ei

Cunoastere anatomiei uretrei masculine este esentiala fiecarui profesionist din domeniul medical deoarece cateterizarea uretrei este una din cele mai comune proceduri efectuate in medicina. Uretra masculina este susceptibila la o varietate de conditii patologice, variind de la traumatice sau infectioase, la neoplastice. Varietati patofiziologice ale uretrei pot avea consecinte devastatoare, precum insuficienta renala si infertilitatea.

Medicul v-a recomandat autocateterizarea intermitenta pentru a va ajuta sa va goliti vezica urinara. Urina este produsa de rinichi si condusa la vezica unde este depozitata. La momentul potrivit pentru golire, muschiul de control al orificiului vezicii (sfincter) in mod normal se relaxeaza, in timp ce muschii vezicii se contracta pentru a elimina urina prin uretra ("pasajul urinar"). Uretra barbatului este de aproximativ 20 centimetri de la vezica urinara pana la orificiul extern, la varful penisului.

Cauze care pot duce la retentie urinara

  • traumatisme/leziuni ale coloanei vertebrale ca tetraplegie, paraplegie;
  • leziuni nervoase cum ar fi Scleroza Multipla, boala Parkinson, etc;
  • malformatii chirurgicale - spina bifida
  • in caz de hipertrofie de prostataiper;
  • interventii chirurgicale in zona pelvisului;
  • obstructia uretrei;
  • constipatie.

Daca sistemul muscular al tractului urinar este afectat si nu poate sa asigure o golire completa a vezicii, o cantitate de urina va ramane in partea inferioara a acestuia. Termenul folosit pentru denumi aceasta urina restanta, este cel de "urina reziduala" sau "reziduu urinar". Aceasta urina reziduala este un factor potential care ofera conditii optime pentru dezvoltarea bacteriilor si aparitia infectiilor urinare.

In cazul in care vezica nu se poate goli complet prin urinare normala, aceasta poate fi golita prin introducerea unui tub prin uretra in vezica. Tubul, numit cateter urinar, este scos cand golirea este completa. Acesta procedura se numeste autocateterizare intermitenta sau sondaj intermitent si majoritatea barbatilor o pot invata usor.

Materiale necesare

  • un cateter transparent din silicon, latex sau PVC, marimea 12, 14 sau 16;
  • lubrifiant solubil in apa (ex. KY Jelly™, Muko™, etc). Nu folositi Vaselina sau ulei mineral;
  • prosop inmuiat in sapun, servetele de unica folosinta sau servetele umede neparfumate;
  • un prosop curat si uscat;
  • un recipient pentru colectarea urinei - optional;
  • recipient pentru depozitarea cateterului daca il refolositi (punga cu fermoar).

Procedura autocateterizarii intermitente

Procedura "curata" sau Cateterizarea Intermitenta Curata (CIC) potrivita (fara dezinfectant sau manusi), va preveni in mod natural infectia fara nevoia de sterilitate completa. Cateterizarea poate fi facuta in orice baie sau camera curata; o masuta in apropiere poate fi folositoare.

1. Adunati toate materialele si puneti-le la indemana.

2. Spalati-va bine mainile cu apa si sapun, apoi clatiti si uscati-va. Este recomandat sa va pastrati unghiile scurte si curate.

3. Daca folositi un cateter standard, desfaceti cu grija ambalajul cateterului. Lubrifiati cateterul avand grija sa nu-l puneti pe o suprafata murdara. In cazul unui cateter hidrofil (lubrifiat), inainte sa deschideti ambalajul, eliberati apa sterila din pachetul de folie prin presarea puternica cu degetele. Balansati cateterul de la un capat la altul de trei-sase ori pentru a umecta cateterul. Desfaceti ambalajul, numai atat sa puteti prinde capatul cateterului. Inca nu scoateti cateterul. Folositi eticheta autoadeziva de pe ambalaj pentru a-l lipi pe orice suprafata in timp ce va pregatiti pentru cateterizare.

4. Instalati-va intr-o pozitie confortabila. Puteti sa va autocateterizati in mai multe pozitii. Puteti sa stati jos sau in picioare langa toaleta, ori sprijinindu-va in pat.

In cazul in care sunteti intr-un scaun cu rotile medicul va poate sfatui cum se poate adapta autocateterizarea la nevoile dumneavoastra particulare. Nu va fortati sa goliti vezica. Incercati numai sa urinati inainte de a va autocateteriza, daca asa v-a recomandat medicul. Este posibil sa va autocateterizati fara sa indepartati condomul urinar. Aceasta protejeaza pielea, dar nu va permite sa curatati adecvat penisul inaintea autocateterizarii. Din acest motiv trebuie sa cereti sfatul medicului inainte de a aplica aceasta procedura. Va poate fi mai usor sa goliti vezica intr-un recipient, decat direct in toaleta. Daca preferati, puteti sa atasati la cateter un sac colector de urina inaintea insertiei.

5. Retrageti usor preputul, daca nu sunteti circumcis. Spalati capul penisului cu apa si sapun, apoi clatiti si stergeti. Un prosop umezit poate fi folosit ca alternativa.

6. Lubrifiati aproximativ 8 cm. din varful cateterului cu lubrifiantul solubil in apa.

Tehnica auto-cateterizarii

7. Cu mana ne-dominanta (ex. mana stanga pentru dreptaci) apucati penisul exact din spatele capului si trageti incet si usor in sus pentru a indrepta uretra. Tineti penisul vertical, spre stomac pentru a usura introducerea cateterului in vezica. Nu strangeti penisul pentru ca astfel se poate bloca uretra.

Se poate, cateodata, ca vezica sa nu se goleasca de tot sau chiar deloc, de obicei din cauza unui blocaj a orificiului (ex. marirea prostatei) sau slabirea musculaturii vezicii urinare. Vezica trebuie apoi golita, printr-o punga de plastic sau un tub de silicon/latex/PVC, un cateter, care trece prin uretra.

In unele cazuri, cateterul poate fi lasat in loc, drenand urina incontinuu intr-un recipient. Dupa cateva saptamani acest lucru poate duce la infectii urinare si formare de pietre, ca sa nu mai mentionam disconfortul de a avea un cateter in uretra si deranjul de a cara recipientul cu urina dupa dumneavoastra. Pentru multi barbati cu golirea incompleta a vezicii, exista posibilitatea de a invata sa introduca si sa scoata un cateter singuri, scazand riscul infectiei si minimalizand disconfortul cu putin efort.

8. Folosind mana dominanta, introduceti usor cateterul in uretra pana cand incepe sa curga urina. Puteti intampina o mica rezistenta la nivelul sfincterului si a prostatei. E important sa inspirati aer adanc si sa va relaxati. In cazul in care simtiti ca nu inainteaza cateterul destul de liber spre vezica, poate fi de ajutor daca tusiti sau daca incercati sa urinati, pentru ca astfel se poate usura insertia. Impingeti cateterul inca 3 cm pentru a va asigura ca varful este bine introdus in vezica.

9. Imediat ce urina incepe sa curga, lasati penisul jos spre toaleta sau spre un alt recipient colector. Incercati sa tineti cateterul nemiscat pana ce urina nu mai curge. O smulgere usoara poate ajuta la golirea completa a vezicii. Luati notite despre cantitatea de urina obtinuta.

10. Cand urina inceteaza sa mai curga, retrageti incet cateterul, oprindu-va daca urina incepe sa curga din nou, pana ce s-au golit si ultimele picaturi.

11. Stergeti capul penisului cu hartie absorbanta si repuneti preputul in pozitia initiala.

12. La final aruncati la pubela cateterul, impreuna cu ambalajul acestuia. Nu aruncati in vasul de toaleta! Spalati-va pe maini cu apa si sapun.

13. Doctorul sau asistenta dumneavoastra va spun cat de des trebuie sa va cateterizati. Frecventa de golirie a vezicii urinare va depinde de volumul si tipul de lichid consumat, cat si de capacitatea vezicii de depozitare. Limitarea comsumului de lichide seara, poate preveni nevoia de a goli in timpul noptii.

Deseori, va veti da seama cand trebuie sa cateterizati dupa o senzatie de vezica plina. Majoritatea barbatilor care isi golesc vezica doar prin cateter, vor folosi aceasta procedura de autocateterizare de 4-5 ori pe zi, la fiecare 4-6 ore cand vezica contine 400-500 de ml de urina.

Daca obtineti un volum mai mare de 600 de ml, va trebui sa mariti frecventa cateterizarii, iar daca drenati mai putin de 200 de ml, repetati procedura mai rar, nu mai mult de o data sau 2 ori pe zi. Daca nu sunteti sigur daca vezica este plina, cateterizati. In scurt timp veti invata sa recunoasteti o vezica plina cu success, iar cu timpul, va veti forma un program regulat. O inregistrare a datelor si volumelor obtinute, va ajuta medicul sa va regleze orarul.

Posibile probleme

  • Durere sau rezistenta la introducerea cateterului poate indica folosirea insuficienta a lubrifiantului. Ocazional, poate fi un semn al cicatrizarii orificiului vezicii urinare.
  • Prezenta sangelui pe cateter sau in urina sugereaza posibilitatea ranirii uretrei, a prostatei sau a vezicii. Nu trebuie sa va ingrijorati decat atunci cand sangerarea este continua, frecventa sau masiva.
  • Urina tulbure si urat mirositoare, prezenta durerii in timpul urinarii, febra (peste 38,5 gr. C) friguri sau transpiratie neobisnuita pot indica infectia urinara.
  • Daca dupa mai multe incercari, nu reusiti sa inserati cateterul, trebuie sa va prezentati de urgenta in camera de garda a celui mai apropiat spital. Va rugam sa va contactati doctorul de familie sau asistenta de urologie in caz de intampinati una din aceste probleme. Cateterizarea intermitenta este o cale sigura si eficienta de a va goli vezica cand este necesar. Cu practica, usurinta cateterizarii se va imbunatatii, de obicei in cateva saptamani. Majoritatea barbatilor care vor folosi aceasta tehnica, vor descoperi nu numai ca este minim afectata, ba chiar li se va imbunatati calitatea vietii.

Nu e nevoie sa va restrictionati niciuna din activitatile obisnuite, inclusiv activitatea sexuala. Este recomandat sa va goliti vezica inainte de a avea relatii sexuale. Nu ar trebui sa fie afectata functia intestinelor si va veti putea continua medicamentatia.

Ingrijirea cateterului

In general, un cateter poate fi curatat si refolosit timp de aproape o saptamana atat timp cat nu devine dur, crapat sau deteriorat. Catetere ieftine de rezerva pot fi cumparate din magazinul dumneavoastra medical sau farmacii. Pastrati 2-3 catetere la indemana tot timpul. Imediat dupa folosirea acestuia, spalati-l cu apa calda, sapun si clatiti-l intens pe afara si pe dinauntru.

Sapunul lichid de maini sau de vase este eficient si sigur. Cateterul trebuie lasat la uscat pe o suprafata uscata sau un prosop. Pastrat intr-un prosop uscat de hartie, sau o punga de plastic curata cu fermoar.

Intrebari frecvente

De cate ori trebuie sa ma autocateterizez?
Acest lucru depinde de cantitatea de lichide consumate, de cantitatea urinei reziduale care trebuie golita si de efectul medicamentelor pe care vi le administrati. Unele persoane pot avea nevoie de cateterizare o data pe zi, in timp ce altii se pot autocateteriza de sase ori pe zi. Medicul va va indica un plan potrivit pentru dumneavoastra.
Ce cantitate de lichide ar trebui sa consum?
Ar trebui sa consumati in jur de 6-8 pahare de lichide in fiecare zi (2-3 litri).
Ce trebuie sa fac daca nu pot sa introduc cateterul?
Relaxati-va cateva minute si incercati din nou. Agitatia cauzeaza incordarea muschilor sfincterului; tusiti sau incercati sa va relaxati intr-o baie calda. Daca aveti in continuare dificultati, contactati medicul specialist pentru sfaturi ulterioare.
Ce trebuie sa fac daca am sange in urina?
Cateodata vor fi pete de sange pe cateter sau sangerare neinsemnata dupa indepartare. Nu va nelinistiti, acesta se va curata in cateva zile. In cazul in care sangerarea persista trebuie sa contactati medicul dumneavoastra.
Ce trebuie sa fac daca nu pot sa scot cateterul?
Acest lucru se poate intampla daca sunteti incordat. In acest caz puteti avea spasme musculare care pot impiedica iesirea cateterului. In cele din urma acesti muschi se vor relaxa permitand scoaterea cateterului; asteptati cateva minute si incercati din nou. Poate ajuta daca tusiti de cateva ori cand incepeti scoaterea cateterului. Daca tot nu puteti scoate cateterul, nu intrati in panica, faceti o baie calda pentru a va ajuta sa va relaxati. In cazul in care aceste sugestii nu dau niciun rezultat, contactati medicul specialist pentru ajutor.
Ce model de cateter ar trebui sa aleg?
Sunt mai multe modele de catetere si medicul va va arata care este cel potrivit pentru dumneavoastra.
Cateterizarea intermitenta este dureroasa?
La inceput poate fi o senzatie neobisnuita, dar in mod normal cateterizarea intermitenta nu este dureroasa. La unele persoane uretra este mai sensibila la inceput. In cazul in care aceasta problema persista, cereti sfatul medicului.
Va trebui sa ma autocateterizez intotdeauna de acum incolo?
Acest lucru depinde de motivele pentru care va autocateterizati. Uneori cateterizarea intermitenta este o masura temporara pana cand vezica isi recastiga functiile normale.
Ce trebuie sa fac daca am uitat sa ma autocateterizez?
Trebuie sa va autocateterizati imediat ce va aduceti aminte. Apoi continuati normal la intervalurile obisnuite. Nu uitati ca trebuie sa goliti complet vezica pentru a elimina urina reziduala si a reduce riscul infectiilor.
Ce se intampla daca nu ma autocateterizez de cate ori s-a recomandat?
Daca omiteti cateterizarea o data sau de doua ori nu va ingrijorati, dar daca se intampla frecvent poate cauza infectii ale tractului urinar sau scurgeri urinare. In cazul in care presiunea devine prea mare in vezica, exista riscul ca urina sa ajunga inapoi in rinichi, ceea ce poate cauza leziuni grave.

Articol scris de Alexandra Gheorghiu, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Articole recente - Alexandra Gheorghica

Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2024

Top Desktop version