O Noua Sansa | O Noua Viata

Spondiloliza si Spondilolistezis

Spondiloliza si Spondilolistezis Spondiloliza si Spondilolistezis

Spondiloliza (spon-di-lo-li-za) si Spondilolistezis (spon-di-lo-lis-te-zis) sunt conditii ce afecteaza articulatiile mobile ale coloanei vertebrale ce ajuta la mentinerea vertebrelor aliniate una deasupra celeilalte. Spondiloliza este de fapt o slabiciune sau o fractura in unul dintre podurile osoase ce leaga articulatiile superioare si inferioare secundare. Aceasta fractura se poate produce la orice nivel al coloanei vertebrale, dar de obicei are loc la a patra (L4) sau a cincea (L5) vertebra lombara. Aceasta slabiciune poate cauza vertebrelor o alunecare din pozitia lor normala, o afectiune numita spondilolistezis. Optiunile de tratament includ terapia fizica pentru intarirea muschilor din jurul zonei. Uneori pacientul este plasat intr-un dispozitiv de blocare. In cazurile severe, interventiile chirurgicale sunt, de asemenea, o optiune.

Anatomia articulatiilor de fateta

Coloana vertebrala este alcatuita din 24 de oase mobile numite vertebre ce ofera sprijinul principal pentru corpul dvs, permitandu-va sa va indoiti si sa va rasuciti. Fiecare dintre vertebre sunt separate si amortizate de un disc de tip asemanator gelului, evitandu-le sa se frece una de alta. Vertebrele sunt conectate si tinute una de alta prin ligamente si articulatii, numite articulatii de fateta (vezi "Anatomia coloanei vertebrale").

Articulatia superioara de fateta (fateta superioara) si cea inferioara (fateta inferioara) sunt legate printr-un pod ingust a carui denumire inseamna literalmente "piesa dintre articulatii" (Fig. 1). Fateta inferioara a unei vertebre se potriveste perfect in fateta superioara a celei de mai jos - se suprapun ca sindrilele - incepand cu vertebra de la baza craniului si incheindu-se la coccis.

Articulatii de fateta superioare si inferioare formeaza impreuna articulatia de fateta 

Figura 1. Articulatii de fateta superioare si inferioare formeaza impreuna articulatia de fateta. Fiecare vertebra are doua fete articulare, o pereche ce se conecteaza la vertebra de mai sus (fatete de nivel superior) si o pereche ce se conecteaza la vertebra de mai jos (fatete inferioare). Podul subtire de os ce leaga fatetele superioare si inferioare este pediculul vertebral.

Ce sunt spondiloliza si spondilolistezis?

Spondiloliza si spondilolistezis sunt conditii separate, dar conectate. Spondiloliza apare prima de obicei, dar nu intotdeauna. Termenul provine de la "spondilo", ce inseamna coloana vertebrala si "liza", care inseamna a imparti. Spondiloliza este o defalcare sau rupere a podului ingust dintre fatetele superioare si inferioare, numit pediculul intervertebral. Aceasta poate sa apara pe o parte (unilateral) sau pe ambele parti (bilateral) si la orice nivel al coloanei vertebrale, dar cel mai adesea la a patra sau a cincea vertebra lombara (Fig. 2 ). Daca spondiloliza este prezenta, atunci are potentialul de a se dezvolta spondilolistezis.


Spondiloliza este o defalcare sau rupere a pediculului vertebral
Figura 2. Spondiloliza este o defalcare sau rupere a pediculului vertebral.

Termenul de spondiloliza este interpretat gresit. Poate sa nu fie nicio crapatura in os, deoarece osul ar putea fi doar cartilaj neformat in os. Acest lucru arata ca o gaura sau ca un decalaj la o radiografie cu raze X. Sau ar putea fi faptul ca partea din spate a vertebrei s-a rupt si a incercat sa se vindece cu tesut cicatricial, candva, in copilarie.

Spondilolistezis este de fapt alunecarea in fata a corpului vertebral (termenul "listezis", dupa caz, inseamna "a aluneca") (Fig. 3). Ea apare atunci cand parti din articulatie se separa si permit corpului vertebral sa avanseze din pozitie provocand ciupituri ale nervilor si durere. Spondilolistezis apare de obicei intre a patra si a cincea vertebra lombara sau la ultima vertebra lombara si sacrum. Acesta este locul unde coloana vertebrala se curbeaza in forma celui mai pronuntat "S" si unde presiunea este mai grea.

Spondiloza este alunecarea in fata a unei vertebre din pozitia sa normala cauzata de spondiloliza 

Figura 3. Spondiloza este alunecarea in fata a unei vertebre din pozitia sa normala cauzata de spondiloliza. Articulatia de fateta nu mai este in masura sa detina vertebra in vigoare impotriva fortei descendente ce este din ce in ce mai prezenta din cauza greutatii corporale. Alunecarea este masurata pe o scara de la gradul 1 de derapaj (25%) pana la gradul 4 (100%). Cu cat partea inferioara a spatelui se curbeaza mai mult (lordoza), cu atat e mai abrupt gradul.

Care sunt simptomele?

Cazurile usoare de spondiloliza si spondilolistezis, provoca de obicei dureri minime. De fapt, conditiile sunt adesea gasite din greseala atunci cand o persoana are un examen de pre-angajare la un loc de munca sau face o radiografie a spatelui dintr-un motiv independent.

Cand spondiloliza si spondilolistezis provoaca durere, este posibil sa apara dureri de spate, rigiditate si spasme musculare. Puteti avea, de asemenea, sciatica (durere care radiaza in jos unui sau ambelor picioare) sau amorteala, desi acest lucru nu este comun. Durerile de picioare se vor simti, de obicei, mai rau atunci cand stati in picioare sau mergeti pe jos.

Durerea depinde de cat de repede vertebrele aluneca. Daca aveti simptome foarte subtile, s-ar putea simti doar senzatia de constrictie in tendoanele dvs. sau constatati ca nu mai puteti sa va atingeti degetele de la picioare, dar nu simtiti nicio durere nervoasa.

Care sunt cauzele?

Spondilolistezis este cel mai adesea cauzata de spondiloliza. Cauza spondilolizei nu este la fel de clar definita. Cei mai multi cred ca este din cauza unei slabiciuni genetice a unei parti din articulatie. Atat spondiloliza si spondilolistezis pot fi prezente la nastere sau apar prin ranire. Fracturile de stres repetate cauzate de hiperextensia spatelui (ca in gimnastica si fotbal) si fracturile traumatice sunt de asemenea cauze. Cea mai frecventa cauza la adulti este artrita degenerativa.

Cine este afectat?

Cei care joaca de sport, in special gimnastii si jucatorii de fotbal, sunt mult mai susceptibili de a avea spondilolistezis. Conditia afecteaza cel mai adesea persoanele de peste 40 de ani. Aproximativ 5% dintre americani au aceasta deficienta structurala si nu stiu. Doar pentru ca apare pe o radiografie, nu inseamna ca veti avea dureri.

Cum se pune un diagnostic?

Cand aveti prima data dureri, consultati medicul dumneavoastra de familie. El va lua un istoric medical complet pentru a intelege simptomele, orice leziuni sau conditii prealabile, si va determina daca exista obiceiuri in viata dvs. ce cauzeaza durerea. Apoi, un examen fizic este realizat pentru a determina sursa durerii si se va face testul de slabiciune musculara sau amorteala.

Testarea cu raze X foloseste razele X pentru a vedea vertebrele coloanei vertebrale osoase si poate spune medicului dumneavoastra daca oricare dintre ele este prea apropiata sau daca aveti modificari artritice, osteofite, fracturi sau orice alunecare a vertebrelor (Fig. 4).

 Razele X arata spondilolistezis la nivelul vertebral L4-L5

Figura 4. Razele X arata spondilolistezis la nivelul vertebral L4-L5. Coloana vertebrala este flexata (stanga), apoi extinsa (dreapta).

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) este un test neinvaziv ce foloseste un camp magnetic si undele de radiofrecventa pentru a oferi o imagine detaliata a tesuturilor moi ale coloanei vertebrale. Spre deosebire de razele X, nervii si discurile sunt clar vizibile. Acesta permite medicului sa vada coloana 3D, in felii, ca si in cazul in care s-a feliat strat cu strat o bucata de paine, cu o imagine facuta fiecarei felii. Imaginile pot fi luate din lateral sau din partea de sus ca o sectiune transversala. Acesta poate sau nu poate fi efectuat cu un colorant (agent de contrast) injectat in fluxul sanguin. In afara de compresia nervului, RMN-ul poate detecta, de asemenea, cresterea exagerata osoasa, tumorile maduvei spinarii sau abcesele.

Tomografia computerizata (CT) este un test sigur, neinvaziv ce foloseste un fascicul de raze X si un computer pentru a face imagini 2D ale coloanei vertebrale. Similar cu un RMN, CT permite medicului sa vada coloana vertebrala in felii, ca si in cazul in care s-au feliat strat cu strat si o imagine este luata pentru fiecare felie. Acesta poate sau nu poate fi efectuat cu un colorant (agent de contrast) injectat in fluxul sanguin. Tomografia computerizata de scanare a unui singur foton cu emisie (SPECT-Single Photon Emission Computed Tomography) este un instrument sensibil de diagnosticare utilizat pentru a analiza fluxul de sange la un organ ce poate ajuta la determinarea modului in care organul functioneaza. Acesta implica injectarea unei mici cantitati de substanta radioactiva in vena. Deoarece substanta circula in sange, aceasta este absorbita de tesuturi si apoi emite energie. Aceasta energie este capturata de o camera speciala ce transfera informatiile la un calculator. Acolo informatia este transformata intr-o imagine 3D. Aceasta imagine poate detecta fracturile de stres, spondiloliza, infectiile si tumorile prin diferentele observate la modul in care substanta radioactiva este absorbita de tesutul sanatos normal in raport cu tesuturile bolnave.

Ce tratamente sunt disponibile?

In primul rand, activitatea sportiva ar trebui sa fie oprita pentru a permite fracturii sa se vindece. Tratamentul non-chirurgical conservator este primul pas si poate include medicamente, odihna, terapie fizica, exercitii acasa, hidroterapie, o proteza si gestionarea durerii. Razele X periodice vor permite medicului sa urmareasca gradul de alunecare. Chirurgia poate fi necesara in cazul in care alunecarea continua sau in cazul in care durerea nu este exonerata de tratamentul conservator.

Tratamente non-chirurgicale

Ingrijirea de sine si bretelele:
Utilizarea posturii corecte (a se vedea "Postura pentru un spate sanatos") si pastrarea coloanei vertebrale in aliniere sunt cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru spate. Partea inferioara a spatelui (curba lombara) sustine cea mai mare parte din greutatea dvs, astfel incat alinierea corecta a acestei sectiuni poate preveni alunecarea in continuare si ranirea nervilor spinali si discurilor. Este posibil sa aveti nevoie sa faceti ajustari la statul in picioare de zi cu zi, si la modalitatile de dormit. De asemenea, ar putea fi necesar sa invatati metode adecvate pentru a va ridica si indoi (vezi "Ingrijirea de sine pentru durerile de spate"). Este posibil sa aveti nevoie sa purtati o proteza de spate pentru o perioada scurta de timp, timp ce va consolida muschii abdominali si din partea de jos a spatelui. Orteza poate reduce spasmele musculare si durerile, precum si faptul ca va ajuta la imobilizarea coloanei vertebrale si la procesul de vindecare. Medicul dumneavoastra va poate recomanda un ortoped care este specializat in bretele personalizate.
Terapia fizica:
Scopul terapiei fizice este de a va ajuta sa va intoarceti la activitatea deplina cat mai curand posibil. Exercitiul este foarte utila pentru durere si va poate ajuta sa va vindecati mai rapid. Fizio-terapeutii va pot instrui tehnici de ridicare si mers corect si vor lucra cu dvs. pentru a va intari muschii abdominali si ai partii de jos a spatelui. Ei va vor incuraja, de asemenea, sa va cresteti flexibilitatea spatelui si a picioarelor.
Medicamente:
Doctorul dvs. va poate prescrie niste analgezice, medicamente anti-inflamatoare non-steroidale si steroizi. Uneori relaxante muscuare sunt prescrise pentru spasme.
Medicamentele anti-inflamatoare non-steroidale, cum ar fi aspirina, naproxenul (Aleve, Naprosyn) si ibuprofen (Motrin, Nuprin, Advil)  sunt folosite pentru a reduce inaflamatia si a usura durerea.
Analgezicele, cum ar fi acetaminofenul (Tylenol) pot usura durerea dar nu au efectele anti-inflamatoare ale medicamentelor anti-inflamatoare non-steroidale. Folosirea pe termen lung a analgezicelor si a medicamentelor anti-inflamatoare non-steroidale poate cauza ulcere stomacale ca si probleme cu rinichii si ficatul.
Steroizii pot fi folositi pentru a reduce umflatura si inflamatia nervilor. Ei sunt luati oral de obicei (sub forma de o doza de Medrol) intr-un dosaj conic pentru o perioada de 5 zile. Ei au avantajul de a usura durerea pe timp de o zi.
Injectii epidurale cu steroizi:
Aceasta procedura minim invaziva implica o injectie de corticosteroizi si un agent analgesic de amortire in spatial epidural al coloanei vertebrale pentru a reduce umflatura si inflamatia nervilor. Aprox. 50% din pacienti vor observa ameliorare dupa injectia epidurala, desi rezultatele sunt doar temporare. Daca injectiile sunt utile, ele pot fi facute pana la de 3 ori pe an.
Injectii de fateta:
Aceasta procedura minim invaziva implica o injectie de corticosteroizi si un agent analgezic de amorteala pentru a usura durerea, fie in interiorul capsulei articulare, fie in tesutul din jurul capsulei articulare.
Terapia holistica:
Unii pacienti doresc sa incerce terapiile holistice, cum ar fi acupunctura, presopunctura, suplimentele nutritive si biofeedback-ul. Eficacitatea acestor tratamente pentru spondiloliza si spondilolistezis va pot fi de ajutor in procesul de invatare a mecanismelor de adaptare pentru gestionarea durerii, precum si imbunatatirea starii generala de sanatate.

Tratamente chirurgicale

Daca alunecarea continua sau daca durerea nu inceteaza prin tratamentul conservativ, operatia poate fi necesara. Operatia poate fi necesara atat pentru instabilitatea coloanei vertebrale cat si pentru compresia radacinilor nervoase. Chirurgul poate mai intai sa efectueze o laminectomie pentru a usura presiunea asupra radacinilor nervilor. Apoi, o grefa osoasa va fi folosita pentru a fuziona vertebra ce aluneca si pentru a preveni alunecarea ei din loc. In unele cazuri, placi de metal, carlige, tije si suruburi pot fi folosite pentru a ajuta fuziunea (Figura 5). Poate dura o vreme pana cele doua piese de os sa creasca impreuna, deci ar trebui sa evitati miscarea extrema in timpul vindecarii.

Razele X arata  suruburile, tijele si grefele osoase ce au fost plasate pentru a realinia vertebrele una peste cealalta si a crea fuziunea spinarii 

Figura 5. Razele X arata suruburile, tijele si grefele osoase ce au fost plasate pentru a realinia vertebrele una peste cealalta si a crea fuziunea spinarii. Fuziunea functioneaza in peste 90% din cazuri pentru ca ea opreste miscarea instabila si va preveni canalul medular de la o viitoare ingustare.

Studiile clinice

Studiile clinice sunt studii de cercetare care testeaza noi tratamente - medicamente, diagnostice, proceduri si alte terapii, pe oameni pentru a vedea daca sunt sigure si eficiente. Cercetarea se face mereu cu scopul de a imbunatati standardele medicale. Informatiile cu privire la studiile clinice care se desfasoara in prezent, inclusiv criterii de eligibilitate, protocol si zona in care se desfazoara pot fi gasite pe internet. Studiile pot fi sponsorizade de catre Institutul National pentru Sanatate, clinicaltrials.gov, si de asemenea de catre sectorul privat si companii farmaceutice, centerwatch.com.

Sursa: mayfieldclinic.com

Articol scris de Gabriela Diana Croitoru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023

Top Desktop version