O Noua Sansa | O Noua Viata

Sindromul coada de cal

Sindromul coada de cal Sindromul coada de cal

Maduva spinarii se intinde de la creier traversand canalul spinal in interiorul coloanei vertebrale. Nervii care se ramifica de la maduva spinarii (denumiti si radacini nervoase) sunt o extensie a maduvei spinarii si sunt responsabili cu transmiterea de semnale spre si dinspre muschi si alte structuri din corp. Prin aceste semnale creierul interpreteaza informatia data de corp (durere, atingere, orientare). Aceste semnale ajuta creierul sa controleze actiunile organelor si miscarile musculare.

Maduva spinarii se intinde pana in apropierea primei vertebre lombare, formand conul medular (conus medullaris).

Extensia fibroasa (cordon fibros) a maduvei spinarii se numeste "filum terminale", iar manunchiul de radacini nervoase situate sub conul medular este denumit coada de cal (cauda equina). Compresia sau inflamatia radacinilor nervoase cauzeaza durere, altereaza reflexele, diminueaza forta si senzitivitatea. Chiar daca aceste simptome pot deveni severe si in unele cazuri dau si invaliditate, cele mai multe raspund la tratamentul conservator.

O forma severa a compresiei si inflamatiei nervilor este sindromul coada de cal. Sindromul coada de cal este o problema serioasa cauzata de compresia nervilor din partea inferioara a canalului spinal. Acest sindrom este considerat o urgenta chirurgicala pentru ca daca nu este tratat poate duce la pierderea permanenta a functiei vezicale, intestinale si la paralizia picioarelor.

Leziunile Cauda equina (coada de cal) includ in mod normal radacinile spinale care sant prezente mai jos de vertebra L1. Strict vorbind, coada de cal nu este maduva a spinarii si multe din obstacolele in calea regenerarii nu se gasesc la cauda equina. Pe de alta parte, regenerarea cailor senzoriale va necesita regenerarea axonilor senzoriali in maduva spinarii.

Pentru a ilustra, iata o imagine a lezarii axonilor senzoriali si motorii in radacinile spinale. In cazul axonilor senzoriali, partile principale ale celulei sunt in ganglionii radacinii dorsale si leziunea are loc intre ganglionul radacinii dorsale si maduva spinarii. Astfel, axonii trebuie sa creasca din nou in maduva spinarii si apoi tot drumul pana la creier. Acest lucru va necesita mult timp (ani) si probabil va fi impiedicat de inhibitori de crestere care sunt prezenti in maduva. Regenerarea axonilor senzoriali in maduva spinarii poate fi facilitata in doua feluri, administrarea de condroitinase la zona de intrare a radacinii dorsale, astfel incat axonii sa intre in maduva spinarii si blocajul inhibitorilor de crestere cu blocante Nogo sau blocante de receptori Nogo, pentru a permite axonilor sa creasca in maduva spinarii.

root bridging root bridging

Dupa traumatismele cauda equine, ar trebui sa apara o recuperare motorie. Motivul este ca axonii ar trebui sa regenereze in nervii periferici. Radacina spinala este un nerv periferic si ar trebui sa creasca din nou. Daca leziunea este prea aproape de maduva spinarii si de neuronii motorii, pot exista lezari ale neuronilor motorii. Cu toate acestea, unde supravietuiesc neuronii motorii, axonii lor ar trebui sa se regenereze. In cazul in care nu fac acest lucru, poate fi din cauza formarii de tesut cicatrizat in nervul periferic si posibil legarea radacinilor.

Cauzele sindromului coada de cal

Sindromul coada de cal este cauzat de o ingustare semnificativa a canalului spinal care preseaza radacinile nervoase in partea inferioara a maduvei spinarii. Numeroase cauze ale sindromului coada de cal au fost raportate, incluzand leziunile traumatice, hernia de disc, stenoza spinala, tumori spinale (neoplasme) ca si tumori metastazate, meningiom, schwannom, ependimom, procese inflamatorii, infectii. Exista insa si cazuri accidentale provocate de interventia medicala (cauze iatrogene).

Leziunile traumatice

 • Evenimentele traumatice care duc la fracturarea sau dislocarea partiala a zonei lombare, avand ca rezultat compresia coada de cal;
 • O acumulare de sange in zona nervilor ca urmare a unei traume in zona lombara (hematom epidural) poate cauza compresia coada de cal;
 • O leziune traumatica penetranta poate cauza lezarea sau compresia coada de cal;
 • O complicatie rara in manipularea spinala este dislocarea partiala a zonei lombare (coloana lombara) care poate cauza sindromul coada de cal.

Hernia de disc

 • Cele mai multe hernii de disc se vindeca de la sine si raspund la tratamentul conservator care include medicamente antiinflamantoare, kinetoterapie si perioade de odihna (1 - 2 zile);
 • In 1-15% din cazuri sindromul coada de cal este cauzat de hernia de disc lombara;
 • 90% dintre herniile de disc lombare au loc la nivelul vertebral L4-L5 sau L5-S1;
 • 70% din cazurile de hernie de disc care duc la sindromul coada de cal li se intampla persoanelor cu o istorie in durerile cronice lombare, iar 30% dezvolta sindromul coada de cal, avand ca prim simptom hernia de disc lombara;
 • Barbatii de 30 si 40 de ani sunt mai predispusi sa dezvolte sindromul coada de cal cauzat de hernia de disc;
 • Cele mai multe cazuri ale sindromului coada de cal cauzate de hernia de disc implica o cantitate mare de substanta gelatinoasa din interiorul discului intravertebral care s-a separat complet de discul intravertebral si apasa pe nervi. In cele mai multe dintre cazuri, acea substanta ocupa cel putin o treime din diametrul canalului.

Stenoza spinala

 • Stenoza spinala este o ingustare a canalului spinal;
 • Ingustarea poate fi cauzata de o dezvoltare anormala sau un proces degenerativ;
 • Alunecarea anormala a unui corp vertebral peste un alt corp vertebral se numeste spondilolestezie. Cazurile severe pot cauza o ingustare a canalului spinal si poate duce la aparitia sindromului coada de cal.

Tumorile (Neoplasme)

 • Sindromul coada de cal poate fi cauzat de tumori isolate sau de tumori care s-au raspandit in zona maduvei spinarii din alte parti ale corpului (neoplasme spinale metastazate). Tumorile spinale metastazate sunt des intalnite la nivelul prostatei si a plaminilor la barbati si la sani si plamani in cazul femeilor;
 • Cele mai comune simptome initiale date de sindromul coada de cal cauzate de o tumoare este durera lombara severa si dureri la membrele inferiore;
 • Mai tarziu apare senzatia de slabiciune la nivelul membrele inferioare;
 • Pierderea senzitivitatii la nivelul picioarelor si pierderea functiei intestinale si vezicale (disfunctia sfincterului) sunt de asemenea simptome comune.

Starile inflamatoare ale coloanei

Stari inflamatoare de lunga durata ale coloanei (boala Paget, spondilita anchilozanta) poate cauza o ingustare a canalului spinal si poate duce la aparitia sindromului coada de cal.

 • Starile infectioase;
 • Infectiile din canalul spinal pot cauza deformitatii radacinilor nervoase si sirii spinarii.

Simptomele includ in general dureri lombare severe si senzatie de slabiciune la nivelul muschilor care se agraveaza intr-un ritm alert.

Sindromul de coada de cal

Cauze medicale accidentale (cauze iatrogene)

 • Suruburile plasate incorect la nivelul maduvei poate presa si leza nervii cauzand sindromul coada de cal;
 • Anestezia spinala continua a fost legata de anumite cazuri ale sindromului coada de cal;
 • Punctia lombara poate cauza o acumulare de sange in canalul spinal (hematom spinal epidural spontan) la pacientii care primesc medicamente de subtiere a sangelui; aceasta acumulare de sange poate presa nervii, ducand la aparitia sidromului coada de cal.

Simptomele sindromului coada de cal

Simptomele sindromului coada de cal includ urmatoarele:

 • Durere lombara;
 • Durere la un picior sau la ambele picioare care porneste de la nivelul feselor si traverseaza partea din spate a copselor si picioarele (sciatica);
 • Amorteala in zona inghinala in pozitia sezut sau stand in sa ( parastezie in zona perineala);
 • Dereglari ale functiei vezicale si intestinale;
 • Slabiciune musculara la nivelul membrelor inferioare si pierderea sensibilitatii;
 • Reflexe reduse sau absente ale membrelor inferioare;
 • Durerea lombara severa poate fi locala sau radiculara;
 • Durerea locala este in general o durere intensa care provine de la nivelul tesuturilor moi si iritatiile corpului vertebral;
 • Durerea de la nivelul picioarelor ( durerea radiculara) este in general ascutita, ca un junghi, provenind din presarea radacinilor nervoase. Durerea radiculara este proiectata de-alungul anumitor zone controlate de nervii presati (distributie dermatomala).

Dereglarea functiei vezicale care are legatura cu sindromul coada de cal include urmatoarele simptome:

 • Incapacitatea de a urina (retentie urinara);
 • Dificultate in a initia urinarea;
 • Sensibilitate scazuta la urinare;
 • Incapacitatea de a controla defecarea (incontinenta);

Tulburarea functiei intestinale include urmatoarele simptome;

 • Incapacitatea de a controla defecarea;
 • Constipatia;
 • Pierderea senzitivitatii in zona anala.

Cand trebuie sa apelezi la medic

Sindromul coada de cal este o urgenta chirurgicala. Persoanele care suspecteaza ca au acest sindrom ar trebui sa apeleze imediat la un medic. Unele dintre simptomele timpurii este durerea lombara si slabiciunea musculara. Daca aceste simptome sunt cauzate de hernia de disc nu este necesara o interventie imediata.

In cazul in care ai dureri severe, probleme cu functia intestinala si vezicala sau observi o pierdere a senzitivitatii trebuie sa contactezi medicul imediat. Sansa de recuperare totala a functiilor depinde de cat de repede actionezi dupa ce ai sesizat simptomele. Pentru ca o persoana cu sindromul coada de cal sa aiba sansele unei recuperari totale, cei mai multi experti sunt de parere ca aceasta trebuie sa fie operata pentru a face mai mult spatiu nervilor (decompresie lombara) in intervalul de 48 h de la aparitia simptomelor.

Sursa: Pain Management

Articol tradus de Tamara Miron, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023

Top Desktop version