O Noua Sansa | O Noua Viata

Sindromul Brown-Sequard

Sindromul Brown-Sequard Sindromul Brown-Sequard

Sindromul Brown-Sequard este o leziune incompleta a maduvei spinarii caracterizata printr-un tablou clinic care reflect himesectia maduvei spinarii, deseori in regiunea cervicala. Acesta a fost descris pentru prima data in anul 1840 dupa ce doctorul Charles Edouard Brown-Sequard a sectionat o jumatate din maduva spinarii. Este un sindrom rar, constand in hemiplegie ipsilaterala cu dureri contralaterale si temperatura ridicata cauzate de trecerea fibrelor tractului spinotalamic.

Fiziopatologie

Sindromul Brown-Sequard care reflecta o hemisectie medulara, de foare multe ori nu este usor de observat. Un tablou clinic care cuprinde fragmentele sau sindromul hemisectiei, semne si simptome suplimentare pot fi intalnite mai des. Intreruperea tractului corticospinal lateral, a tractului spino-talmic lateral si, uneori, a coloanelor posterioare, apare imaginea unui picior care zvacneste spasmodic cu reflexe violente, si a unui picior puternic, care este lipsit de durere si de senzatia de temperatura. Retineti ca spasticitatea si reflexele hiperactive ar putea sa nu se prezinte in cazul unei leziuni acute.

Epidemiologie

Frecventa

Sindromul Brown-Sequard este un sidrom rar intalnit, de obicei, acesta este rezultatul unei traume de penetrare la nivelul coloanei vertebrale cervicale sau toracice. De asemenea, este rareori asocit cu hernia de disc de col uterin.

Mortalitate/Morbiditate

Mortalitatea si morbiditatea sindromului Brown-Sequard sunt legate de leziunile asociate initial, care poate au avut loc odata cu insulta care a creat Brown-Sequard. Adeseori, rezultatul unei traume de penetrare, alte rani ar putea coexista, rani care ar putea ameninta hemoragia exanguinata. Morbiditatea este asociata cu rezultatul hemiplegiei, cu un risc mare de infectie pe termen lung.

Istoric

Sindromul Brown-Sequard ar putea fi rezultatul unei leziuni de penetrare la nivelul coloanei vertebrale, dar multe alte etiologii au fost descrise. Hemisectia completa, care provoaca clasicile caracteristici clinice ale sindromului Brown-Seqaurd pur, este foarte rara. Hemisectia incompleta care provoaca sindromul Brown-Sequard, pe langa alte semne si simptome, este mai des intalnita. Aceste simptome pot consta in rezultatele implicarii coloanei posterioare, cum ar fi pierderea senzatiei vibratorii.

Fizic

Sindromul Brown-Sequard partial este caracterizat prin pareza asimetrica cu hipalgezie care este mai marcanta pe partea mai putin paretica. Sindromul Brown-Sequard pur este asociat cu urmatoarele:

 • Intreruperea tractului corticospinal lateral
  • Paralizie spastica ipsilaterala sub nivelul leziunii
  • Semnul Babinski sign ipsilateral leziunii
  • Reflexe anormale si semnul Babinski ar putea sa nu se prezinte la nivelul leziunilor acute.
 • Intreruperea coloanei posterioare - pierderea ipsilaterala a discriminarii tactile, vibratorie, si senzatia pozitiei sub nivelul leziunii
 • Intreruperea tractului spinotalmic lateral: pierderea contralaterala a durerii si a senzatiei de temperatura. De obicei, aceasta se manifesta cu doua, trei segmente sub nivelul leziunii.

Cauze

 • Tumora a maduvei spinarii, metastatica sau intrinseca
 • Trauma, penetranta sau tocita - poate include injectarea cu substante ilegale; rani prin injunghiere
 • Boala degenerativa, cum ar fi hernia de disc sau spondiloza cervicala
 • Ischemia
 • Cauze infectioase sau inflamatorii
 • Meningita
 • Epiemul
 • Herpesul zoster
 • Herpesul simplex
 • Mielita
 • Tuberculoza
 • Sifilis
 • Scleroza multipla
 • Hemoragie, inclusiv subdurala sau epidurala si hematomyelia
 • Manipularea chiropractica (rara dar raportata).

Studii de laborator

 • Diagnosticul sindromului Brown-Seqaurd se face pe baza istoricului si a examinarii fizice. Nu sunt necesare lucrarile de laborator pentru a evalua aceasta stare, dar ar putea fi de ajutor in urmarirea evolutiei clinice a pacientului. Studiile de laborator ar putea fi utile in cazul etiologiilor nontraumatice; in caz contrar, acestea nu contribuie la diagnostic.

Studii de imagistica

 • Radiografiile spinale pot descrie leziuni osoase in cazul traumelor de penetrare sau a celor directe. Dupa o leziune directa, o fractura laterala poate cauza sindromul Brown-Sequard.
 • Un RMN defineste gradul liziunii coloanei vertebrale si este folositor in cazul diferientierii etiologiilor netraumatice.
 • Mielografia CT poate fi folositoare in cazul in care RMN-ul este contraindicat sau nu este disponibil.

Proceduri

 • Pacientii care sufera de sindromul traumatic Brown-Sequard trebuie evaluati pentru posibilitatea altor leziuni, ca la oricare alta victima a unei traume. Aceasta evaluare poate include urmatoarele:
  • Caracterizarea unei vezici urinare poate identifica diferite grade de disfunctii ale vezicii urinare in unele cazuri.
  • Poate fi necesara imobilizarea.
  • O insertie nasogastrica (NG), inserarea unui tub si suctiunea ulterioara ar putea ajuta la prevenirea aspiratiei. In plus, acesti pacienti sunt predispusi la dezvoltarea unei ocluzii intestinale in faza acuta.
  • Imobilizarea cervicala a coloanei vertebrale, sau imobilizarea vertebrei dorsale inferioare, sunt necesare in cazul traumelor sau a suspiciunilor legate de o coloana vertebrala instabila. Ar putea fi nevoie de o imobilizare cu guler sau cu cleste Garden Well in cazul in care se vor identifica fracturi sau leziuni cervicale.
  • Pacientii cu sindrom Brwon-Sequard au diferite nivele de pierdere a senzatiei, investigatii obligatorii de posibile leziuni intra-abdominale, de exemplu, in urma radiografiei CT sau a unei ecografii.

Ingrijirea prespital

Cheia succesului pentru ingrijirea prespital a pacientilor cu sindromul Brown-Sequard este depistarea unei leziuni cervicale sau spinale. Este necesar un procent scazut de imobilizare pentru coloana vertebrala. O problema legata de evaluarea prespitaliceasca a leziunilor coloanei cervicale este potentialul pentru suportarea unei leziuni complete a coloanei vertebrale, decat o leziune incompleta. Furnizorii de prespitalizare trebuie sa fie invatati sa descopere sindroame incomplete ale maduvei si cum sa faca o evaluare sumara a unei leziuni a coloanei vertebrale completa sau incompleta.

Ingrijirea la departamentul de urgenta

 • Ingrijirea in departamentul de urgenta consta intr-o evaluare aprofundata, inclusiv o examinare neurologica pentru nivelul leziunii. Imobilizarea atenta a coloanei vertebrale dorsale este necesara, impreuna cu eliminarea miscarii gatului.
 • Natura pierderii senzoriale face ca analiza altor leziuni sa devina mai dificila. Acest lucru necesita o examinare fizica completa si aprofundata, pe baza studiilor imagistice care vor suplimenta acest examen fizic.

Consultari

Sunt necesae consultarile neurochirurgice si cele ortopedice. Metodele de practica pot dicta implicarea diferitelor servicii. Este esential ca medicina fizica si specialistii de reabilitare sa fie consultati din timp, in stadiile initiale ale ingrijirii lor.

Rezumatul medicamentelor

Scopul farmacoterapiei este de a preveni complicatiile.

Corticosteroizii

Mai multe studii au aratat rezultatele imbunatatite ale pacientilor cu leziuni traumatice ale maduvei spinarii, care sunt tratati cu doze mari de steroizi la inceputul evolutiei clinice.

Reduce inflamatia prin suprimarea leucocitelor polimorfonucleare si inverseaza permeabilitatile capilare ridicate.

Transfer

Trasferul la un centru de trauma de nivel 1 sau la o institutie experimentata in ingrijirea leziunilor coloanei vertebrale este adecvat; cu toate acestea, transferul nu ar trebui sa impiedice evaluarea generala a acestor pacienti, inclusiv evaluarea altor posibile leziuni.

Complicatii

Ar putea exista complicatii ascociate cu leziunile coloanei vertabrale. Initial, acestea ar putea include hipotensiune (soc spinal) a emboliei pulmonare, daca nu este tratata profilactic. Perioadele de ingrijire subacute sau cornice pot fi complicate de infectii in diferite zone precum: plamani, urina, etc. De obicei, depresia apare la pacientii cu leziuni ale coloanei vertebrale, stare care ar trebui urmarita la acesti pacienti.

Prognoza

Prognoza pentru sindromul Brown-Seqard este saraca si depinde, intr-o mare masura, de etiologia sindromului. Tratamentul precoce cu doze mari de steroizi s-a aratat a fi benefic.

Sursa: Medscape

Articol tradus de Anca Claudia Tanase, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version