Anatomia discului intervertebral
Pentru a intelege ce este hernia de disc, este de ajutor sa intelegem cate ceva despre coloana vertebrala si cum functioneaza ea. Coloana vertebrala este formata din 24 oase mobile care se numesc vertebre. Zona lombara (inferioara) a coloanei vertebrale suporta cea mai mare parte a greutatii corpului. Este formata din 5 vertebre lombare numerotate de la L1 pana la L5. Vertebrele sunt separate de discuri ca niste perne, care actioneaza ca niste amortizoare care previn vertebrele sa se frece intre ele. Inelul exerior al discurilor se numeste annulus. Este format dintr-o banda fibroasa atasata de corpul fiecarei vertebre. Fiecare disc are centrul compus dintr-o substanta gelatinoasa numit nucleu pulpos. La nivelul fiecarui disc exista o pereche de nervi spinali (rahidieni) care pleca din maduva spinarii si se extind in corp. Maduva spinarii si nervii rahidieni actioneaza ca un telefon, permitand mesajelor sau impulsurilor sa circule de la si catre creier sau corp pentru a transmite senzatii si a controla miscarile (vezi Anatomia Coloanei Vertebrale).
Ce este hernia de disc lombara?
Hernia de disc apare atunci cand nucleul gelatinos al discului iese in afara printr-o ruptura a peretelui discului (annulus) (Fig. 1). Nucleul pulpos irita nervii spinali, provocand ceva asemanator unei iritatii chimice. Durerea este rezultatul inflamarii si umflarii nervilor rahidieni cauzate de compresia discului herniat. In timp, hernia de disc tinde sa se micsoreze si se poate ca pacientul sa simta o ameliorare a durerii partiala sau totala. In majoritatea cazurilor, daca durerea lombara si/sau de picior se va ameliora de la sine, asta se va intampla in aproximativ 6 saptamani.
![]() |
![]() |
Figura 1. Hernia de disc apare cand nucleul compus din materia gelatinoasa herniaza printr-o fisura a annulusului si preseaza nervii spinali.
Pot fi folositi mai multi termeni pentru a descrie o hernie de disc. Bombarea discului (hernie contenta) apare cand inelul fibros ramane intact dar prezinta o umflatura care preseaza nervii. O hernie de disc adevarata (numita si hernie prolabata) apare cand inelul fibros se rupe, permitand centrului gelatinos sa iasa din disc. Uneori hernia este atat de severa incat poate aparea un fragment liber, ceea ce inseamna ca un parte s-a desprins complet si se afla in canalul vertebral.
Majoritatea herniilor de disc apar in zona lombara a coloanei vertebrale, unde nevii maduvei spinarii ies printre vertebrele lombare si apoi se unesc pentru a forma nervul sciatic care pleaca in jos pe picior.
Care sunt simptomele?
Simptomele herniei de disc variaza destul de mult in functie de localizare si de propriul raspuns la durere. O hernie de disc lombara poate cauza dureri care radiaza din zona inferioara a spatelui pana in jos pe unul sau ambele picioare si uneori chiar pana in laba piciorului (sciatica). Durerea poate fi resimtita asemenea unui soc electric puternic indiferent de pozitie - stand in picioare, mergand sau asezat. Activitati precum aplecatul, redicatul unor greutati, rasucirile si pozitia sezand pot sporisenzatia de durere. Pozitia stat intins pe spate cu genunchii flexati poate fi cea mai comfortabila pentru ca elibereaza presiunea la care este supus discul intervertebral.
Uneori durerea este insotita de amorteala sau furnicaturi ale piciorului sau labei piciorului. Pot aparea de asemenea crampe sau spasme musculare la nivelul spatelui sau piciorului.
Pe langa durere poate aparea slabiciunea musculara a unui picior si pierderea refexului la nivelul genunchiului sau gleznei. Cazurile severe pot manifesta schiopatarea (piciorul calca gresit in timpul mersului) sau incontinenta urinara sau sfincteriana. Daca apar slabiciunea severa la nivelul piciorului sau dificultati in a controla functia urinara sau intestinala, examinarea medicala trebuie efectuata urgent.
Care sunt cauzele?
Discul intervertebral poate suferi o protruzie sau o hernie datorita unei leziuni si ridicarii unei greutati intr-o pozitie nedecvata sau in mod spontan. Peretele fibros exterior se poate slabi si poate sa nu mai fie capabil sa retina nucleul pulpos din centru. Aceasta substanta poate protruziona sau iesi inafara printr-o crapatura a peretelui. Factorii genetici, fumatul si activitatile recreationale pot conduce catre degenerarea timpurie a discului.
Ce persoane sunt afectate?
Hernia de disc este cel mai des intalnita la persone cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani, desi persoanele de varsta mijlocie si inaintata prezinta un risc mai mare daca fac activitati fizice solicitante. Hernia de disc lombara este una dintre cele mai intalnite cauze asociate cu durerea de spate din zona lombara, si este de 15 ori mai frecventa decat hernia de disc cervicala (zona gatului). Hernia de disc apare in 8% din cazuri in zona cervicala (zona gatului) si doar 1 pana la 2% din cazuri sunt in zona de mijloc a spatelui (zona toracica). [1]
Cum se stabileste diagnosticul?
La primele simptome de durere trebuie consultat medicul de familie. Medicul va face istoricul medical complet pentru a intelege simptomele, luand in considerare inclusiv orice leziune anterioara sau boala si va stabili daca vreunul din obiceiurile zilnice cauzeza durerea. Urmatorul pas este o examinare fizica care va determina care este sursa durerii si se va testa daca exista slabiciune a muschilor sau amorteala.
Medicul poate sa recomande una sau mai multe dintre urmatoarele analize de imagistica: radiografie, RMN, mielografia, tomografie computerizata sau electromiografie (EMG). In baza rezultatelor se poate face o recomandare catre un medic neurolog, ortoped sau neurochirurg.
Imagistica prin Rezonanta Magnetica este un test nedaunator pentru care foloseste un camp magnetic si undele de radiofrecventa pentru a reda o imagine detaliata a tesuturilor moi ale coloanei vertebrale. Spre deosebire de de o radiografie cu raze X, nervii si discurile sunt clar vizibilli. Permite medicului si aiba o imagine tridimensionala a coloanei vertebrale pe sectiuni, ca si cum ar fi feliata strat cu strat ca o paine si facuta cate o fotografie fiecarei felii. Imaginile pot fi dintr-o parte sau din partea de sus ca o imagine transversala. Poate fi facuta cu sau fara substanta de contrast injectata in sistemul circulator. Un RMN poate detecta care dintre disuri este afectat si daca exista compresie a nervilor spinali. Poate de asemenenea detecta excrescente osoase, tumori ale maduvei spinarii sau abcese.
![]() |
![]() |
Figura 2. Imaginea RMN si ilustrarea arata o hernie de disc intre vertebra L5 si sacrum. Pe o imagine RMN discurile sanatoase sunt albe si robuste in timp ce discurile afectate si atrofiate au o culoare spre gri si sunt aplatizate.
Mielografia este o analiza cu raze X care foloseste substanta de contrast injectata in canalul spinal printr-o canula. Un fluoroscop cu raze X inregistreaza apoi imaginile formate de substanta. Mielografiile pot identifica un nerv compresat de o hernie de disc, excrescentele osoase, tumorile rahisului si abcelese. Radiografiile obisnuite ale coloanei vertebrale ofera o imagine clara doar asupra oaselor. Substanta de contrast folosita la mielografie se vede alba pe radiografie si permite medicului sa vada in detalui maduva si canalul spinal. O tomografie poate urma acestei analize.
Tomografia Computerizata (TC) este o analiza nedaunatoare pentru care se foloseste un fascicul de raze X si un computer pentru a reda o imagine bidimensionala a coloanei vertebrale. La fel ca un RMN, permite medicului sa vada coloana vertebrala in felii, ca si cum ar fi feliata strat cu strat si fiecare strat ar fi fotografiat. Poate fi facuta cu sau fara substanta de contrast injectata in sistemul circulator. Aceasta analiza este in special utilizata pentru a confirma care dintre discuri este afectat.
Electromiografia (EMG) & viteza de transmisia a influxului nervos. EMG masoara raspunsul muscular la stimularea electrica. Ace mici sunt inserate in muschi iar rezultate sunt integistrate cu un echipament special. Viteza de transmisie a influxului nervos este un test asemanator, dar masoara cat de bine nervii transmit impulsurile electrice de la un capat la altul al nervului. Aceste examinari pot detecta leziuni ale nervilor si slabiciunea msculara.
Radiografiile folosesc razele X pentru a vedea vertebrele coloanei vertebrale si ii pot arata medicului daca sunt prea apropiate sau daca existita modificari artritice, osteofite sau fracturi. Nu este posibil sa fie diagnosticata o hernie de disc cu aceasta analiza.
Ce tratamente sunt disponibile?
Tratamentele conservative nechirurgicale sunt primul pas catre recuperare si pot include tratament medicamentos, fizioterapie, exercitii fizice, hidroterapie, infiltratii epidurale cu cortizon, manipularea chiropractica si managementul durerii. Cu o abordare complexa pentru tratament, 80% dintre pacientii cu dureri de spate inregistreaza o ameliorare in aproximativ 6 saptamani si se reintorc la activitatile normale. Daca nu exista un raspuns la tratamentul conservativ, medicul curant poate recomanda interventia chirurgicala.
Ingrijirea personala: In majoritatea cazurilor, durerea cauzata de o hernie de disc se va ameliora in cateva zile si va disparea in 4 pana la 6 saptamani. Limitarea activitatilor, terapia cald/rece si administratea medicatie comune pentru durere vor ajuta in procesul de recuperare.
Medicatia: Medicul curant poate prescrie analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene, miorelaxante si steroizi.
- Antiiflamatoarele nesteroidiene (AINS) ca aspirina, naproxen (Alleve, Naprosyn), ibuprofen (Motrin, Nuprin, Advil), colecoxib (Celebrex) sunt utilizate pentu a reduce inflamatiile si a calma durerea.
- Analgezicele ca acetaminofen (Tylenol) pot calma durerea dar nu vor avea efectul antiinflamator al AINS. Utilizarea pe termen lung de AINS si analgezice pot cauza ulcer si probleme renale sau hepatice.
- Miorelaxantele cum ar fi methocarbamol (Robaxin), carisoprodol (Soma) si ciclobenzaprina (Flerexil) pot fi prescrise pentru a controla spasmele musculare.
- Steroizii pot fi recomandati pentru a reduce umflarea si inflamatia nervilor. Se administreaza oral (ca o doza de Medrol) micsorand progresiv doza pe parcursul a 5 zile. Au avantajul de a calma aprope imediat durerea in mai putin de 24 de ore.
- Infiltratiile epidurale cu corticosteroizi in zona herniei de disc pot fi recomandate daca durerea este severa (vezi Infiltratiile epidurale cu cortizon). Aceasta procedura facuta cu un fluoroscop, implica injectarea steroizilor si a unui agent anestezic in spatiul epidural al coloanei pentru a reduce inflamatia si umflarea nervilor. Aproximativ 50% dintre pacienti vor observa calmarea durerii dupa o infiltratie desi rezultatele tind sa fie temporare. Repetarea infiltratiilor la un interval de 2 saptamani poate fi necesara pentru a obtine cele mai bune rezultate in cel mai scut timp. Daca tratamentul ajuta el poate fi repetat de pana la 3 ori pe an.
Fizioterapia: Scopul fizioterapiei este de a ajuta pacientul sa se intoarca la toate activitatile sale cat mai curand posibil si sa previna o noua leziune. Medicul poate oferi instructiuni cu privire la postura corecta, cum trebuie ridicat ceva si care este mersul corect si tot el va lucra impreuna cu pacientul pentru a-l ajuta sa-si tonifieze musculatura spatelui, picioarelor si abdomenului. Sportul si exercitiile de tonifiere sunt elemente cheie ale tratamentului si ar trebui sa devina o parte a rutinei zilnice.
Terapiile neconventionale: Unii pacienti vor sa incerce tratamente neconventionale precum acupunctura, acupresura, suplimentele nutritive si biofeedback-ul. Eficienta acestor tratamente asupra herniei de disc poate ajuta in gasirea unor metode de a face fata durerii si de asemenea pentru a imbunatati starea de sanatate per total.
Tratamente chirurgicale
Tratamentul chirurgical pentru o hernie de disc lombara care se numeste discectomie poate fi o posibilitate daca simptomele nu se amelioreaza semnificativ cu tratament conventional. Interventia chirurgicala poate fi recomandata daca pacientul prezinta semne ale unei leziuni la nivelul nervului, precum slabiciunea sau pierderea senzatiilor la nivelul piciorului.
Discectomia microchirurgicala: Chirurgul face o incizie de 2 - 5 cm la mijlocul spatelui. Pentru a se ajunge la discul lezat se vor diseca si indeparta muschii pentru a expune vertebra. Este indepartata o parte a osului pentru a expune radacina nervului si discul. Portiunea discului care a herniat si care atinge nervul este indepartata cu grija folosindu-se instrumente speciale. Aproximativ 80-85% dintre pacienti se recupereaza cu succes dupa o discectomie si se intorc la activitatea normala in 6 saptamani. [2]
Discectomia endoscopica minim invaziva: Chirurgul face o incizie foarte mica. Sunt inserate tuburi de mici dimensiuni cu circumferinte reglabile, care se numesc dilatatoare, care sunt folosite pentru a mari canalul catre vertebra. se inlatura o portiune a osului pentru a expune radacina nervului si a discului. Chirurgul foloseste un endoscop sau un microscop pentru a inlatura hernia. Aceasta tehnica cauzeaza o leziune mai usoara la nivelul muschilor fata de o discectomie traditionala.
Studiile clinice
Studiile clinice sunt studii de cercetare care testeaza noi tratamente - medicamente, diagnostice, proceduri si alte terapii, pe oameni pentru a vedea daca sunt sigure si eficiente. Cercetarea se face mereu cu scopul de a imbunatati standardele medicale. Informatiile cu privire la studiile clinice care se desfasoara in prezent, inclusiv criterii de eligibilitate, protocol si zona in care se desfazoara pot fi gasite pe internet. Studiile pot fi sponsorizade de catre Institutul National pentru Sanatate, clinicaltrials.gov, si de asemenea de catre sectorul privat si companii farmaceutice, centerwatch.com.
Recuperarea si profilaxia
Durerea de spate afecteaza 8 din 10 persoane pe durata vietii si de obicei dispare in mai putin de 6 saptamani. Elementele foarte importante ale recuperarii sunt atitudinea pozitiva, continuarea activitatii normale si reintoarcerea la locul de munca. Daca activitatea de la locul de munca nu poate fi continuata initial, este in interesul pacientului sa se intoarca la o activiatate modificata (mai putin solicitanta sau respectand anumite restrictii). Medicul poate prescrie o astfel de activitate pentru o perioada limitata de timp.
Elementul cheie pentru a preveni reaparitia este profilaxia:
- Tehnicile corecte pentru ridicari;
- Postura corecta in timpul pozitie asezat, in picioare, pentru dormit si pentru miscari;
- Un set de exercitii fizice potrivit pentru a intari muschii abdominali slabiti si pentru a evita o noua leziune;
- O zona de lucru ergonomica;
- O greutate corporala sanatoasa si masa musculara tonifiata;
- O atitudine pozitiva si controlul stresului;
- Interzis fumatul.
Sursa: mayfieldclinic.com
Articol scris de Ana Pascalute, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org