O Noua Sansa | O Noua Viata

Hernia de disc cervicala

Hernia de disc cervicala Hernia de disc cervicala

O hernie de disc cervicala este o afectiune a coloanei vertebrale care apare atunci cand centrul gelatinos al unui disc intervertebral iese printr-o zona slabita a peretelui dur exterior, ca si cum ai stoarce umplutura dintr-o gogoasa cu jeleu. Durerile de gat sau de brat pot aparea atunci cand materialul discului atinge sau comprima un nerv spinal din apropiere. Tratamentul conservator non-chirurugical este primul pas pentru recuperare. Cu o abordare a echipei pentru tratament, mai mult de 90% din oameni si-au imbunatatit starea in aproximativ 6 saptamani si au revenit la activitatea normala. Daca nu raspundeti la tratamentul conservator, medicul poate recomanda interventia chirurgicala.

 

Anatomia discurilor intervertebrale

Pentru a intelege o hernie de disc, este util sa intelegeti cum functioneaza coloana vertebrala. Coloana vertebrala este formata din 24 de oase mobile numite vertebre. Sectiunea cervicala (gatul) a coloanei vertebrale sustine greutatea capului (aproximativ 4.5 kg ), si va permite sa va indoiti capul inainte si inapoi, de la o parte in alta, si sa rotiti la 180 de grade. Exista 7 vertebre cervicale numerotate de la C1 la C7. Vertebrele sunt separate de discuri, ce actioneaza ca amortizoare pentru ca vertebrele sa evite frecarea. Inelul exterior al discului este numit spatiul inelar. El are benzi fibroase ce se ataseaza intre fiecare vertebra. Fiecare disc are un centru cu gel numit nucleu. La fiecare nivel al discului, o pereche de nervi spinali ies din maduva spinarii si se ramifica in corpul nostru. Maduva spinarii si nervii spinali actioneaza ca un "telefon", ce permit mesaje, sau impulsuri, de a calatori inainte si inapoi intre creier si corp pentru a transmite senzatie si control al miscarii (vezi Anatomia coloanei vertebrale).

Ce este hernia de disc?

Hernia de disc apare atunci cand nucleul gelatinos al discului iese in afara printr-o ruptura a peretelui discului (annulus) (Fig. 1). Materialul de gel este iritant pentru nervii spinali, provocand ceva asemanator cu o iritare chimica. Durerea este un rezultat al inflamatiei nervului spinal si a umflaturilor cauzate de presiunea herniei de disc. De-a lungul timpului, hernia tinde sa se micsoreze si este posibil sa apara o intrerupere partiala sau completa a durerii. In cele mai multe cazuri, daca durerile de gat si/sau brat se vor rezolva, asta va dura aproximativ sase saptamani.

Disc normal Disc herniat

Figura 1. O hernie de disc apare atunci cand materialul nucleului cu gel scapa printr-o ruptura  in inelul de disc si comprima nervul spinal

Care sunt simptomele?

Simptomele herniei de disc variaza foarte mult in functie de locatia herniei si propriul raspuns la durere. Daca aveti hernie de disc, puteti simti durerea care radiaza in jos pe bratul tau si, eventual, in mana ta. Ati putea simti, de asemenea, durere la sau in apropierea umarului, si dureri de gat, atunci cand va intoarceti capul sau indoiti gatul. Uneori, este posibil sa aveti spasme musculare (adica muschii se strang incontrolabil). Uneori, durerea este insotita de amorteala si furnicaturi in brat. Puteti avea, de asemenea, slabiciune musculara, in biceps, triceps si pumnul mainii.

Este posibil sa aveti mai intai durere observata atunci cand va treziti, fara nici un eveniment traumatic care ar fi putut cauza o leziune. Unii pacienti gasesc alinare prin tinerea bratului intr-o pozitie ridicata in spatele capului lor, deoarece aceasta pozitie amelioreaza presiune asupra nervului.

Care sunt cauzele?

Discurile se pot umfla sau hernia din cauza unei accidentari si a ridicarii necorespunzatoare sau pot aparea spontan. Imbatranirea joaca un rol important. Pe masura ce inaintati in varsta, discurile se usuca si devine mai greu. Peretele exterior fibros dur al discului poate slabi, si nu mai poate fi in masura sa contina nucleu cu continut asemanator gelului in centru. Acest material se poate bomba sau rupe printr-o ruptura in peretele discului, cauzand durere, atunci cand se atinge un nerv. Genetica, fumatul, si o serie de activitati profesionale si de agrement duc la degenerarea discului mai devreme.

Cine este afectat?

Herniile de disc sunt cele mai frecvente la persoanele de 30 si 40 de ani, desi oamenii de varsta mijlocie si mai in varsta prezinta putin mai mult risc in cazul in care sunt implicati in activitate fizica intensa. Doar aproximativ 8% din herniile de disc apar in regiunea gatului.

Cum se face un diagnostic?

Cand apar primele dureri, consultati medicul de familie. Medicul dumneavoastra va lua un istoric medical complet pentru a intelege simptomele, orice leziuni sau conditii prealabile, si pentru a determina daca vreun obicei al stilului de viata cauzeaza durerea. Dupa, un examen fizic este efectuat pentru a determina sursa durerii si testul pentru orice slabiciune musculara sau amorteala.

Medicul dumneavoastra poate solicita unul sau mai multe dintre urmatoarele studii imagistice:

Imagistica prin Rezonanta Magnetica (RMN) de scanare este un test neinvaziv care foloseste un camp magnetic si undele de radiofrecventa pentru a oferi o imagine detaliata a tesuturilor moi ale coloanei vertebrale (Fig. 2). Spre deosebire de razele X, nervii si discurile sunt clar vizibile. Acestea permit medicului sa vada coloana tri-dimensional in felii, ca si in cazul in care s-au feliat strat cu strat ca o bucata de paine cu o imagine facuta pentru fiecare felie. Imaginile pot fi luate din lateral sau din partea de sus ca o sectiune transversala. Acesta poate sau nu sa fie efectuat cu un colorant (agent de contrast) injectat in fluxul sanguin. Un RMN poate detecta care disc este deteriorat si daca nu exista nici o compresie nervoasa. Acesta poate detecta, de asemenea, cresterea exagerata a osului, tumorile maduvei spinarii sau abcesele.

IRM - hernie de disc intre vertebrele C4 si C5

Figura 2. RMN-ul (vedere laterala) prezinta o hernie de disc intre vertebrele C4 si C5. De asemenea, se arata semne ale stenozei spinarii, o ingustare a canalului spinal, ce ofera maduvei spinarii un aspect rasucit.

Mielograma este o specialitate cu raze X in care colorantul este injectat in canalul spinal, printr-o punctie lombara. Un Fluoroscop cu raze X inregistreaza apoi imaginile formate de colorant. Mielograma poate arata un nerv ce a fost prins de o hernie de disc, dezvoltarea excesiva osoasa, tumorile maduvei spinarii, si abcesele spinarii. Radiografiile periodice ale coloanei vertebrale dau doar o imagine clara a oaselor. Colorantul folosit intr-o mielograma apare alb pe radiografie, ceea ce permite medicului sa vada maduva spinarii si canalul in detaliu. O scanare CT poate sa fie efectuata in urma acestui test.

Tomografia computerizata (CT) este un test sigur, neinvaziv ce foloseste un fascicul de raze X si un computer pentru a face doua imagini tridimensionale ale coloanei vertebrale. Similar cu un RMN, permite medicului sa vada coloana vertebrala in felii, ca si in cazul in care s-au feliat strat cu strat, cu o imagine facuta fiecarei felii. Acesta poate sau nu poate fi efectuat cu un colorant (agent de contrast) injectat in fluxul sanguin. Acest test este util mai ales pentru confirmarea faptului ca discul este deteriorat.

Electromiografia (EMG) si Viteza conductiei nervoase (NCV): EMG, de multe ori facute cu un studiu NCV, masoara raspunsurile nervoase si musculare la stimularea electrica. Ace mici, sau electrozi, sunt plasate in muschi, iar rezultatele sunt inregistrate pe o masina speciala. Pentru ca o hernie de disc cauzeaza presiune asupra nervului, nervul nu poate furniza senzatie si miscare muschiului intr-un mod normal. Aceste teste pot detecta leziuni ale nervilor si slabiciune musculara.

Radiografiile folosesc razele X pentru a vedea vertebrele osoase la nivelul coloanei vertebrale si pot spune medicului dumneavoastra daca oricare dintre ele sunt prea apropiate sau daca aveti modificari artritice, osteofite, sau fracturi. Nu este posibil sa diagnostice o hernie de disc numai cu acest test.

Ce tratamente sunt disponibile?

Tratamentul non-chirurgical conservator este primul pas pentru recuperare si poate include medicamente, odihna, masaj, terapie fizica, exercitii acasa, hidroterapie, ingrijire chiropractica si gestionare a durerii. Peste 95% din persoanele cu dureri de brat din cauza unei hernii de disc se imbunatatesc in aproximativ sase saptamani si reven la activitatea normala. Daca nu raspundeti la tratamentul conservator sau simptomele se agraveaza, medicul poate recomanda interventia chirurgicala.

Tratamentul non-chirurgical si grija de sine: In cele mai multe cazuri, durerea unei hernio de disc se va ameliora in termen de cateva zile si va disparea complet in 4-6 saptamani. Restrictionarea activitatii, terapie cu gheata / caldura, si preluarea medicamentelor va ajuta la recuperare.

Medicatia: Medicul poate prescrie analgezice, medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS), si steroizi. Uneori, relaxanti musculari sunt prescrisi pentru spasmele musculare.

  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum ar fi aspirina, naproxen (Alleve, Naprosyn), ibuprofen (Motrin, Nuprin, Advil), si celecoxib (Celebrex) sunt exemple de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene utilizate pentru a reduce inflamatia si a ameliora durerea.
  • Analgezicele, cum ar fi acetaminofen (paracetamol), pot calma durerea, dar nu au efectele anti-inflamatorii ale AINS. Utilizarea pe termen lung de analgezice si AINS poate provoca ulcere gastrice, precum si probleme renale si hepatice.
  • Relaxante musculare, cum ar fi metocarbamol (Robaxin), carisoprodol (Soma) si cyclobenzaprina (Flexeril) pot fi prescrise pentru a controla spasmele musculare.
  • Steroizii pot fi prescrisi pentru a reduce umflarea si inflamatiile nervilor. Ei se administreaza oral (ca un pachet de doza Medrol) intr-o doza conica pe o perioada de cinci zile. Acestia au avantajul de a oferi ameliorarea durerii aproape imediat intr-o perioada de 24 de ore.
  • Injectiile cu steroizi in zona herniei de disc pot fi prescrise in cazul in care durerea este severa (vezi Injectii Epidurale cu Steroizi). Aceasta procedura efectuata sub fluoroscopie implica o injectie cu steroizi in spatiul epidural al coloanei vertebrale si un agent analgezic ce amorteste pentru a reduce umflarea si inflamatia nervilor. Aproximativ 50% dintre pacienti vor observa o usurare dupa o injectie epidurala, desi rezultatele tind sa fie temporare. Injectari repetate, la intervale de 2 saptamani, pot fi necesare pentru a obtine cele mai bune rezultate in cel mai scurt timp. Daca injectia este utila, se poate face pana la de trei ori pe an.

Terapia fizica: Scopul terapiei fizice este de a va ajuta sa va intoarceti la activitatea deplina cat mai curand posibil si de a preveni re-leziunea. Terapeutii fizici va pot instrui asupra posturii corecte de ridicare, si tehnici de mers pe jos, si vor lucra cu dvs. pentru a consolida si a intinde gatul, umarul si muschii bratului. Ei va vor incuraja, de asemenea, sa va intindeti si sa va cresteti flexibilitatea coloanei vertebrale si a bratelor. Exercitiile de exercitare si consolidare sunt elemente-cheie pentru tratament si ar trebui sa devina o parte din viata lunga de fitness.

Terapiile holistice: Unii pacienti doresc sa incerce terapii holistice, cum ar fi acupunctura, presopunctura, suplimentele nutritive si biofeedback-ul. Eficacitatea acestor tratamente la o hernie de disc va poate ajuta in procesul de invatare a mecanismelor de adaptare pentru gestionarea durerii, precum si imbunatatirea starii generale de sanatate.

Tratamente chirurgicale

Cand simptomele avanseaza sau nu se rezolva cu tratamentul conservator, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Factori precum varsta pacientului, cat timp a persistat problema, alte probleme medicale, operatiuni de gat anterioare, si rezultatul scontat sunt luati in considerare in planificarea unei operatii.

Abordarea cea mai comuna pentru o interventie chirurgicala de disc este cea anterioara (partea din fata a gatului). Mai rar, o abordare posterioara (din spate) poate fi efectuata in cazul in care aveti nevoie de decompresie pentru conditii suplimentare, cum ar fi stenoza.

  • Disectomie anterior cervicala si fuziune (ACDF ): Chirurgul face o mica incizie in partea din fata a gatului . Muschii gatului , vasele si nervii sunt mutati deoparte pentru a expune vertebrele osoase si discul . Folosind instrumente speciale ,portiunea discului rupt care apasa nervul este eliminata . Dupa indepartarea herniei de disc , spatiul de disc poate fi umplut cu o grefa osoasa sau cusca pentru a crea o fuziune . Fuziunea este procesul de aderare impreuna cu osul. De-a lungul timpului, grefa va fuziona cu vertebra de mai sus si de mai jos pentru a face o bucata solida de os . Placi de metal si suruburi pot fi utilizate pentru a asigura stabilitatea in timpul fuziunii si  eventual, o rata mai buna de fuziune.
  • Inlocuire artificiala de disc: Poate fi efectuata in timpul discectomiei anterioare in loc de o fuziune. Similar cu o inlocuire de genunchi, discul artificial este introdus in spatiul comun deteriorat si pastreaza miscarea, in timp ce fuziunea elimina miscare. Rezultate pentru discul artificial in comparatie cu ACDF (standardul de aur) sunt similare, dar proteza de disc pastreaza miscarea si, probabil, evita boala la nivel adiacent, dar aceasta ramane o ipoteza si nu este inca dovedita.
  • Discectomie microendoscopica minim invaziva: Chirurgul face o incizie mica in partea din spate a gatului. Tuburi mici, numite dilatatoare sunt folosite cu diametrul de crestere pentru a mari un tunel catre vertebra. O portiune a osului este indepartata pentru a expune radacina nervoasa si discul. Chirurgul foloseste fie un endoscop fie un microscop pentru a scoate discul rupt. Aceasta tehnica produce leziuni musculare mai putine decat o discectomie traditionale.
  • Discectomie cervicala posterioara: Chirurgul face o incizie de 1-2 cm in partea din spate a gatului. Pentru a ajunge la discul deteriorat, muschii spinarii sunt disecati si mutati la o parte pentru a expune vertebrele osoase. O portiune a osului este indepartata pentru a expune radacina nervoasa si spatiul discului.Portiunea de disc rupta ce comprima nervul spinal este indepartata cu grija. Spatiile prin care radacinile nervoase ies in coloana vertebrala sunt de obicei marite pentru a preveni ciupirea in viitor.

Studiile clinice

Studiile clinice sunt studii de cercetare care testeaza noi tratamente - medicamente, diagnostice, proceduri si alte terapii, pe oameni pentru a vedea daca sunt sigure si eficiente. Cercetarea se face mereu cu scopul de a imbunatati standardele medicale. Informatiile cu privire la studiile clinice care se desfasoara in prezent, inclusiv criterii de eligibilitate, protocol si zona in care se desfazoara pot fi gasite pe internet. Studiile pot fi sponsorizate de catre Institutul National pentru Sanatate, clinicaltrials.gov si, de asemenea, de catre sectorul privat si companii farmaceutice, centerwatch.com.

Sursa: mayfieldclinic.com

Articol scris de Gabriela Diana Croitoru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2024

Top Desktop version