O Noua Sansa | O Noua Viata

Fuziunea spinala

Fuziunea spinala Fuziunea spinala

Fuziunea spinala este o procedura chirurgicala efectuata pentru ca una sau mai multe vertebre osoase ale coloanei vertebrale sa poate sa se uneasca permanent impreuna. Prin fuziunea oaselor se poate preveni durerea in timpul miscarii si ofera stabilitate. O coloana vertebrala instabila poate rezulta dintr-o accidentare, boala sau din procesul natural de imbatranire. Cand aceste modificari duc la o miscare anormala a vertebrelor, acestea frecandu-se una de alta, pot aparea durerile de spate, picior sau brat. Fuzionarea vertebrelor stabilizeaza si aliniaza nivelul coloanei vertebrale, mentine spatiul normal al discului intre vertebre si previne deteriorarea in viitor a nervilor spinali si a cordului.

Fuziunea coloanei ar trebui sa fie efectuata numai pentru motivele corecte si daca au fost incercate toate celelalte tratamente. Aceasta nu va "repara" problema de spate sau va oferi ajutor complet impotriva durerii. Operatia va opri miscarea in zona dureroasa a coloanei vertebrale, permitandu-va sa va cresteti functia si sa reveniti la un stil mai normal de viata, desi nu exista unul care poate fi total fara durere. Pentru ca durerile de spate raspund bine la terapia fizica si la exercitiile fizice, asigurati-va ca ati indeplinit partea dvs spre o reabilitare de succes inainte de a lua in consideratie o interventie chirurgicala.

Ce faceti inainte si dupa interventia chirurgicala va poate ajuta sa reveniti din nou pe picioarele dvs mai devreme. Este important sa aveti asteptari realiste si sa va pregatiti in mod corespunzator pentru recuperare.

Ce este fuziunea spinala?

La fiecare nivel al coloanei vertebrale exista un spatiu de disc in fata si asociat articulatiilor de fateta in spate. Lucrand impreuna, aceste structuri definesc un segment de miscare (fig. 1A). Durerile de spate pot apareain urma unei raniri sau a modificarilor degenerative ce permit miscare anormala a vertebrelor ce se freaca una de alta, cunoscut ca un segment de miscare instabil (Fig. 1B). Doua vertebre trebuie sa fie fuzionate pentru a opri miscarea la un segment. De exemplu, o fuziune L4-L5 este o fuziune spinala de un singur nivel (Fig. 1C). Intr-o fuziune de doua nivele se alatura trei vertebre impreuna si asa mai departe.

Coloana vertebrala normala

Figura 1A. Coloana vertebrala normala

Boala degenerativa a coloanei vertebrale afecteaza discul si articulatiile de fateta

Figura 1B. Boala degenerative a coloanei vertebrale afecteaza discul si articulatiile de fateta, provocand instabilitatea spinarii si dureri de spate

Fuziunea spinala

Figura 1C. Fuziunea spinala restabileste inaltimea normala a spatiului de disc si previne miscarea anormala.

Oasele pot fi fuzionate impreuna (1), utilizand procesul natural de vindecare a corpului dvs, (2) folosind os dintr-un alt loc din corpul dumneavoastra (autogrefa), (3) folosind os de la o banca de os (alogrefa), sau (4) cu ajutorul dispozitivelor metalice. Pentru ca fuziunea sa apara intre doua vertebre, este nevoie de o grefa osoasa pentru a servi ca o punte. Grefa osoasa trebuie sa fie plasata intr-un "pat", in cazul in care zona a fost pregatita prin indepartarea osului cortical exterior pentru a expune osul spongios bogat in sange bogat in interior. Și, la final, grefa osoasa si vertebrele trebuie sa fie imobilizate in timp ce grefa osoasa si patul se vindeca si fuzioneaza. Zona de fuziune este adesea imobilizata si tinuta cu placi de metal, tije, carlige, suruburi sau custi. Dupa operatie, organismul incepe procesul de vindecare naturala si osul nou este format. Dupa 3 pana la 6 luni, grefa osoasa ar trebui sa adere la vertebrele de mai sus si de mai jos pentru a forma o singura bucata solida de os. Cu instrumentele pentru spinare si fuziune ce lucreaza impreuna, osul nou va creste in jurul implanturilor metalice - similare cu betonul armat.

Ce se intampla inainte de interventia chirurgicala?

Examenul de sanatate
Veti avea nevoie de un examen fizic complet pentru a fi sigur ca sunteti in stare buna de sanatate. Mergeti la un furnizor de servicii medicale cu 3 pana la 30 de zile inainte de interventia chirurgicala pentru o istorie medicala si un examen fizic. Un test de sange, electrocardiograma (EKG) si o radiografie toracica trebuie sa fie efectuate. Discutati despre toate medicamentele (pe baza de prescriptie medicala, fara prescriptie medicala si suplimente pe baza de plante) pe care le luati cu furnizorul de ingrijire a sanatatii. Unele medicamente trebuie sa fie continuate sau oprite in ziua operatiei. Medicamentele care subtiaza sangele ar trebui sa fie oprite cu doua saptamani inainte de interventia chirurgicala. Medicamentele care fluidifica sangele includ:

  • Aspirina
  • Ibuprofen (Advil, Motrin, Nuprin)
  • Anti-inflamatoare (Aleve, Naprosyn)
  • Uleiul de peste
  • Vitamina E
  • Suplimente pe baza de plante (Gingko, glucozamina)
  • Diluanti de sange (Coumadin, heparina)
  • Antitrombocite (Plavix, Ticlid, Fragmin, Orgaran, Lovenox, Innohep)
  • Prizarea perisorului

De asemenea, nu mai beti alcool cu o saptamana inainte si 2 saptamani dupa operatie, deoarece acesta poate cauza probleme de sangerare.

Cineva de la spital va va suna cu o zi sau 2 inaintea interventiei chirurgicale si va va pune intrebari despre sanatatea dvs (alergii, istoria sangerarii, reactii la anestezie, interventii anterioare). Ei vor cere, de asemenea, o lista completa de medicamente, inclusiv prescriptii, medicamente neprescrise si suplimente pe baza de plante.

Fumatul
Cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a asigura succesul interventiei chirurgicale asupra coloanei este sa renuntati la fumat. Asta include tigarile, trabucurile, pipele, tutunul de mestecat. Nicotina previne cresterea oaselor si va supune unui risc mai mare de nereusita a fuziunii. La pacientii care au fumat, fuziunile nu au reusit in pana la 40% din cazuri, comparativ cu doar 8% in randul nefumatorilor. Fumatul scade, de asemenea circulatia sangelui, rezultand in vindecarea mai lenta a ranilor si intr-un risc crescut de infectie.

Exista multe modalitati ce va vor ajuta sa renuntati la fumat:

  • Inlocuitori de nicotina pe baza de prescriptie sau fara (pentru utilizare numai inainte de interventia chirurgicala)
  • Pastilele fara nicotina (Wellbutrin, Chantix)
  • Programe de consiliere pentru tutun

Pregatirea acasa
Este o idee buna sa va pregatiti acasa inainte de interventia chirurgicala. Mutati lucruri pe care le utilizati frecvent la un nivel intre umeri si solduri, astfel incat sa nu trebuiasca sa va aplecati pentru a ajunge la ele. Legati cablurile telefonice si ridicati covoarele astfel incat sa nu va impiedicati. Pregatiti si congelati mese. Puneti benzi anti-alunecare in dus/cada. Este posibil sa aveti nevoie de bare de sprijin in zona cazii sau a WC-ului. Luati un scaun cu o perna tare, cotiere si un loc la nivelul genunchilor.

Multi pacienti au probleme cu constipatia dupa o interventie chirurgicala cauzata de medicamente de durere si anestezie. Cu o saptamana inainte de operatie consumati alimente bogate in fibre, inclusiv fructe, legume, fasole, cereale integrale si paine. Beti apa; 8 pana la 10 pahare de lichid in fiecare zi. Plimbarea ajuta, de asemenea, intestinele sa se miste mai rapid si in mod regulat. Suplimentele de fibre fara prescriptive medicala cum ar fi Metamucil, Citrucel si FiberCon va pot ajuta la mentinerea scaunelor moi si regulate. Nu va bazati pe laxative cum ar fi Correctol sau Dulcolax, pentru ca ele provoaca contractii musculare in intestine.

Cine va sta cu mine?
Majoritatea pacientilor merg acasa la 2 sau 3 zile dupa operatie. Verificati daca cineva poate fi cu dvs in prima saptamana si care va conduce pentru dvs, va avea grija de animalele de companie, gospodarie, de gatit si cumparaturi.

Ce sa aduc la spital?

  • Lista dvs. de medicamente (prescrise, neprescrise si suplimente pe baza de plante), cu dozele si timpii de zi cand le luate de obicei.
  • Aduceti o lista de alergii la medicamente sau alimente.
  • Articole de baie
  • Co-plata pentru prescriptii. Lasa toti ceilalti bani la domiciliu.
  • Masina de CPAP (daca utilizati una la domiciliu)
  • Bretele (daca v-au fost date)
  • Articole personale (carti, muzica), pentru a va ajuta sa va relaxati
  • Purtati haine largi si pantofi cu toc plat, cu spatele inchis
  • Lasati toate obiectele de valoare si bijuteriile la domiciliu.

Noaptea dinainte de operatie

  • Nu consumati bauturi alcoolice.
  • Daca aveti o raceala, febra sau alte stari de boala cu o zi inainte de operatie, va rugam sa sunati la spital.
  • Mancarea sau bautura nu este permisa dupa miezul noptii.
  • Faceti dus folosind sapun antibacterian si purtati haine proaspat spalate.

Ce se intampla in timpul interventiei chirurgicale?

Dimineata operatiei
  • Faceti dus din nou folosind sapun antibacterian si purtati haine proaspat spalate.
  • Puteti sa va spalati pe dinti.
  • Daca aveti instructiuni sa luati medicamente in dimineata zilei operatiei, faceti acest lucru cu inghitituri mici de apa.
  • Indepartati machiajul, piercing-urile si lacul de unghii.
  • Mergeti la spital cu 2 ore inainte (centrul de chirurgie cu 1 ora inainte) de ora interventiei chirurgicale programate pentru a finaliza actele necesare.
La spital
Asistenta va va cere sa va dezbracati (inclusiv de lenjerie si sosete) si sa va puneti un halat de spital. In plus, trebuie sa eliminati lentilele de contact, protezele, perucile, agrafele de par, bijuteriile sau membrele artificiale. Va rugam sa dati acestea si alte obiecte personale celor care va vor vizita pentru a le tine in timp ce va aflati in operatie si pana cand nu sunteti in camera.
Un anestezist va vorbi cu dvs si va va explica efectele anesteziei si riscurile sale. O (IV) linie intravenoasa va va fi plasata in brat. Vi se vor da antibiotice pentru a reduce riscul infectiei.
Veti fi transportat in sala de operatie pe o targa. In acelasi timp, asistenta va directiona vizitatorii dvs. intr-o camera de asteptare. Cand interventia chirurgicala s-a terminat, medicul dumneavoastra va chema vizitatorii acolo.
Odata ce sunteti in operatie vi se va da anestezie. Operatia va dura mai multe ore. Acest interval de timp include pregatirea pielii, pozitionarea si timpul de anestezie.

Ce se intampla dupa operatie?

Va veti trezi in zona de recuperare numita unitatea de terapie post-anestezie (PACU). Este posibil sa aveti o durere in gat de la tubul utilizat in timpul interventiei chirurgicale pentru a ajuta respiratia. Este posibil sa va simtiti obosit, sa va fie sete, frig sau sa aveti gura uscata. Odata ce va veti trezi veti fi mutat intr-o camera obisnuita.

Durerea
Durerea si medicamentele anti-greata vor fi date in functie de necesitati. Medicamentele pt. durere pot fi administrate in moduri diferite:
  • Prin linia IV de catre asistenta
  • Prin linia IV de catre o pompa de pacient controlata de analgezie (APC). Ea permite livrarea medicamentelor pentru durere atunci cand aveti nevoie. Limitele sunt stabilite pentru siguranta. Nu puteti supradoza. O pompa APC este, de obicei, oprita in prima zi dupa operatie, atunci cand sunteti in masura sa luati pastile.
  • Printr-o injectie intramusculara
  • Prin pastile odata ce puteti manca si bea.

Toata lumea simte durerea diferit. Numai dvs stiti cum sa descrieti durerea. Echipa medicala va evalua durerea pe o scara de la 1 la 10. 1 = durere usoara si 10 = cel mai rau posibil de durere. Folosind scara, vi se va cere sa decideti numarul dvs. de confort.
Ingrijirea medicala
Va vor fi verificate la intervale de timp tensiunea arteriala, pulsul, temperatura si respiratia. Asistenta va examina, de asemenea, incizia dumneavoastra, va schimba pansamentul si va va verifica circulatia. Vi se vor administra antibiotice prin IV dupa operatie. O buna nutritie si pastrarea inciziei curata si uscata va vor ajuta la prevenirea infectiei.
Toata lumea simte durerea diferit. Numai dvs stiti cum sa descrieti durerea simtita. Echipa dvs medicala va va cere sa evaluati durerea pe o scara de la 1 la 10. 1 = durere usoara si 10 = cel mai rau posibil . Folosind scara, vi se va cere sa decideti numarul dvs. de limita a confortului.
Dvs nu veti fi capabil sa mancati sau sa beti imediat. Linia IV va va oferi lichide pentru hidratare. Asistenta va va imbogati dieta odata ce sunt eliminari de gaze si exista miscare in stomac.
Este posibil sa aveti un cateter pentru a drena vezica urinara. Acesta va fi scos in prima zi dupa operatie.
Terapia respiratorie va va monitoriza respiratia. Vi se va arata cum sa folositi un dispozitiv de ajutor pentru respiratie (stimulent spirometru) ce va ajuta la mentinerea plamanilor sanatosi la anestezie. Respiratia profunda si tusea ajuta pasajele aeriene clare si reduce riscul de pneumonie.
Mobilitatea
Fiind ridicat din pat si mergand pe jos de mai multe ori pe zi este foarte important pentru recuperare. La inceput, s-ar putea sa aveti nevoie de ajutor, dar treptat veti creste nivelul de activitate (stand pe un scaun, mergand pe jos). Un terapeut va va arata, de asemenea, cum sa folositi toaleta si dusul, cum sa va urcati si sa va dati jos din pat.
In cazuri speciale, chirurgul poate dispune de o orteza pentru sprijinul suplimentar. Daca este necesar, vi se va arata cum sa va puneti bretelele si cum sa le purtati.
Prevenirea cheagurilor de sange
Tromboza venoasa profunda (TVP) este o complicatie potential serioasa a operatiei in care se formeaza cheaguri de sange in interiorul venelor picioarelor. Cheagurile se pot rupe si deplasa spre plamani, cauzand colapsul sau chiar moartea. Fiind mai putin activ, fluxul de sange incetineste la nivelul membrelor inferioare. In cazul in care sangele se misca, este mai putin probabil sa se formeze cheaguri, deci un tratament eficient este ridicarea din pat cat mai curand posibil.
Exista mai multe moduri de a trata sau preveni formarea cheagurilor de sange. Veti purta sosete elastice stramte, numite Teds. Cizmele de compresie strang secvential si elibereaza picioarele pentru a preveni sangele sa ajunga in vene. Medicamente cum ar fi Aspirina, Heparina, Lovenox sau Coumadin sunt, de asemenea, utilizate in mod obisnuit.

Plecarea acasa

In functie de tipul fuziunii, unii pacienti merg acasa in aceeasi zi in timp ce altii pot merge acasa dupa 2 pana la 4 zile. In unele cazuri poate fi necesar sa fie angajat un furnizor de servicii medicale pentru a ajuta o perioada de timp.

Cand sunteti gata sa mergeti acasa, veti primi instructiuni de gestiune a situatiei:

Disconfortul

  • Dupa operatie, durerea este gestionata cu medicamente narcotice. Intrucat pastilele de dureri narcotice creeaza dependenta, ele sunt utilizate pentru o perioada limitata (4 pana la 8 saptamani). De asemenea, utilizarea lor regulata poate provoca constipatie, asa ca beti multa apa si mancati alimente bogate in fibre. Emolientele de scaun (de exemplu: Colace, Docusate) si laxativele (de exemplu: Dulcolax, Senokot, lapte de magneziu) pot fi cumparate fara prescriptie medicala. Dupa aceea, durerea este gestionata cu acetaminofen (de exemplu: Paracetamol).
  • Nu consumati alcool sau conduceti un vehicul in timp ce utilizati analgezice.
  • Medicamentele pentru durere nu vor fi suplimentate seara sau la sfarsit de saptamana, conform planului. Daca aveti nevoie de o reumplere, sunati cu cel putin 48 de ore inainte ca sticla sa se goleasca.
  • Durerile de picior pot reveni cam dupa 5 -7 zile de la operatie. Ele pot continua intermitent pentru o perioada de timp.

Restrictii

  • Nu folositi medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS) (de exemplu: Aspirina, Ibuprofen, Advil, Motrin, Nuprin, Naproxen sodiu, Aleve) timp de sase luni de la interventia chirurgicala. AINS pot determina sangerare si pot interfera cu fuziunea osasa.
  • Nu conduceti timp de 2 pana la 4 saptamani dupa interventia chirurgicala sau pana discutati cu medicul.
  • Evitati sa stati jos pentru perioade lungi de timp. Stati jos sau faceti cativa pasi la fiecare 20 de minute.
  • Nu ridicati nimic mai greu de 4,5 kg. Nu indoiti si nu rasuciti talia.
  • Treburile casnice si munca in curte nu sunt permise pana la prima programare la doctor. Acestea includ gradinaritul, cositul, aspirarea, calcatul, dar si incarcarea / descarcarea masinii de spalat vase, masinii de spalat sau uscatorului.
  • Amanati activitatea sexuala pana la urmatoarea programare la doctor, cu exceptia cazului in care medicul specifica altfel.
  • Nu fumati. Fumatul incetineste vindecarea prin cresterea riscului de complicatii (de exemplu: infectii) si inhiba capacitatea oaselor de a fuziona.
  • Nu stati in cada, cada cu hidromasaj, piscine sau lacuri pana cand medical dvs nu spune ca este sigur sa faceti asta.

Activitate

  • Este posibil sa aveti nevoie de ajutor cu activitatile de zi cu zi (de exemplu: imbracat, baie) pentru primele cateva saptamani. Oboseala este des intalnita. Lasati durerea sa fie ghidul dvs.
  • Reveniti treptat la activitatile normale. Mersul pe jos este incurajat; incepeti cu o distanta scurta in primele doua saptamani. Apoi cresteti treptat de la un km la 3 km. Kinetoterapia poate fi recomandata.
  • Stati pe un scaun tare cu cotiere. Utilizati o perna de sprijin pentru spate, dupa cum este necesar.
  • Intindeti-va pe spate, cu o perna sub genunchi. Intindeti-va pe o parte cu o perna intre genunchi.
  • Daca este cazul, sa stiti cum sa aplicati bretelele inainte sa parasiti spitalul. Purtati-le pentru activitatile de zi cu zi (cu exceptia somnului), daca nu vi s-a specificat altfel.

Spalatul / Ingrijirea inciziei

  • Puteti face dus dupa o interventie chirurgicala, daca nu vi s-a specificat altfel. Nu bai in cada.
  • Benzile sterile pot acoperi incizia. Dupa dus, tamponati usor pentru a le usca. Indepartati-le usor dupa o saptamana. Firele sau cusaturile care raman atunci cand mergeti acasa vor trebui sa fie eliminate. Intrebati medicul sau sunati pentru a afla cand.
  • Pastrati-va dressing-ul curat si uscat.
  • Schimbati pansamentul zilnic. Spalati-va mainile inainte si dupa.
  • Uitati-va dupa semne de infectie cum ar fi umflarea, roseata, ingalbenirea sau inverzirea, senzatia de cald la atingere.
  • Nu aplicati creme, lotiuni sau unguente pe/sau in apropierea inciziei.

Cand sa apelati medicul

  • In cazul in care temperatura depaseste 38.6° C sau daca incizia incepe sa se separe sau arata semne de infectie, cum ar fi roseata, umflaturi, durere sau drenaj.
  • Faceti o programare pentru o vizita dupa 2 pana la 4 saptamani dupa operatie, daca nu vi s-a specificat altfel.

Recuperarea si prevenirea

Va trebui sa faceti o programare pentru o vizita la medicul dumneavoastra la doua saptamani dupa interventia chirurgicala. Ar putea sa va dea sa executati exercitii de intindere usoara pe care sa le faceti pe cont propriu. Nivelul de angajament fata de exercitiu va determina cat de repede si cat de bine va veti recupera.

Aproximativ sase saptamani mai tarziu, vizitele de rutina ar trebui sa inceapa cu terapie fizica pentru a incepe reabilitarea dvs. Un program de terapie fizica va include probabil exercitii de consolidare a spatelui si cu impact redus aerobic, cum ar fi mersul pe jos sau inotul.

Terapeutul pentru terapia fizica va va arata cum sa faceti modificari la modul in care stati in picioare, jos, si la obiceiurile de dormit, de exemplu, sa invatati cum sa va ridicati in mod corespunzator sau cum sa stati jos pentru perioade mai scurte de timp. Exercitiile de spate regulate intaresc muschii care sustin coloana vertebrala, usurand durerea si prevenind o leziune ulterioara.

Recidivele durerilor de spate sunt comune. Cheia pentru a evita reaparitia este prevenirea:

  • tehnici de ridicare;
  • postura buna in timpul sederii, statului in picioare, in timp ce va miscati si cand dormiti;
  • program de exercitii fizice adecvate;
  • o zona de lucru ergonomica;
  • greutate sanatoasa si masa musculara fara grasime;
  • o atitudine pozitiva si tehnici de relaxare (de exemplu: managementul stresului);
  • fumatul interzis.

Cei mai multi oameni care au interventii chirurgicale de fuziune a coloanei vertebrale nu merg la munca pentru aproximativ 6 pana la 12 saptamani. Dvs poate sau nu poate ar trebui sa va intoarceti la locul de munca, cu restrictii legate de munca dvs. Daca aveti un post solicitant fizic, poate fi necesar sa respectati restrictiile atunci cand reveniti.

Sursa: Clinica Mayfield

Articol scris de Gabriela Diana Croitoru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2024

Top Desktop version