Ce este discectomia lombara posterioara?
Disectomie inseamna, literal, "taierea discului." O disectomie poate fi realizata in orice loc de-a lungul coloanei vertebrale de la gat (cervical) si pana la partea inferioara a coloanei (lombar). Chirurgul atinge discul deteriorat din spate (posterior) a coloanei vertebrale, prin muschi si oase. Chirurgul acceseaza discul prin indepartarea unei portiuni de lamina. Lamina este osul care formeaza partea din spate a canalului spinal si face un acoperis deasupra maduvei spinarii. Apoi, nervul spinal este retras la o parte. In functie de cazul dvs. particular, un disc (cu un singur nivel) sau mai multe (multi-nivel) pot fi eliminate.
Figura 1. (Vedere de sus a vertebrei) O hernie de disc apare atunci cand materialul nucleului cu gel scapa printr-o crapatura in inelul discului si comprima nervul spinal cauzand dureri si umflaturi.
O varietate de instrumente chirurgicale si tehnici pot fi utilizate pentru a efectua o disectomie. O tehnica de "deschis" foloseste o mare incizie in piele si retragerea muschilor, astfel incat chirurgul poate vizualiza direct zona. O tehnica "minim invaziva", numita disectomie microendoscopica foloseste o incizie mica in piele. O serie de tuburi progresiv mai mari, numite dilatatoare sunt folosite pentru a face un tunel prin muschi. Instrumentele speciale ajuta chirurgul sa vada si sa opereze intr-un spatiu mai mic. O incizie minim invaziva provoaca perturbari mai putine ale muschiilor spatelui si poate reduce timpul de recuperare. Chirurgul va recomanda tehnica cea mai potrivita pentru cazul dumneavoastra.
O fuziune se poate face in acelasi timp cu o discectomie pentru a ajuta la stabilizarea coloanei vertebrale pentru pacientii care sunt sportivi, efectueaza munci grele sau sufera de instabilitatea spinarii. Fuziunea foloseste o combinatie de grefe osoase si hardware (suruburi / placi) pentru a conecta doua vertebre impreuna. In timpul procesului de vindecare, cele doua vertebre fuzioneaza intr-o singura bucata de os. Fuziunea este rareori necesara pentru o hernie de disc lombara.
Cine este un candidat?
Ati putea fii un candidat pentru disectomie daca aveti:
- teste de diagnosticare (RMN, CT, mielograma), ce arata o hernie de disc;
- dureri semnificative, slabiciune sau amorteala in picior sau talpa;
- dureri de picior (sciatica) mai rele decat durerile de spate;
- simptome care nu s-au imbunatatit cu terapia fizica sau cu medicamente;
- slabiciune picioarelor, pierderea de senzatie in zona genitala, si slabirea vezicii urinare sau intestinului de control (sindromul cozii de cal).
Disectomia lombara posterioara poate fi de ajutor in tratarea durerii de picior (sciatica) cauzata de:
- Disc bombat sau hernie de disc: Materialul asemanator gelului din disc se poate umfla sau rupe printr-o zona slaba in peretele inconjurator (inelul). Iritarea si umflarea apare atunci cand acest material se strange afara si durerea apasa pe un nerv (Fig. 1).
- Boala degenerativa a discului: pe masura ce discurile se uzeaza in mod natural, osteofitele se formeaza si fateta articulatiilor se inflameaza.
Discurile se usuca si se micsoreaza, pierzadu-si flexibilitatea si amortizandu-si proprietatile lor. Spatiile dintre disc devin mai mici. Aceste schimbari duc la stenoza sau la hernie de disc.
Decizia chirurgicala
Cele mai multe discuri herniate se vindeca dupa cateva luni de tratament non-chirurgical. Medicul poate recomanda optiuni de tratament, dar numai dvs. puteti decide daca interventia chirurgicala este potrivita pentru dvs. Asigurati-va ca luati in considerare toate riscurile si beneficiile inainte de a lua o decizie. Doar 10% din persoanele cu probleme ale herniei de disc au suficiente dureri dupa 6 saptamani de tratament non-chirurgical iau in considerare o interventie chirurgicala.
Cine efectueaza procedura?
Un neurochirurg sau un chirurg ortoped poate efectua o operatie a coloanei vertebrale. Multi chirurgi de coloana vertebrala s-au specializat in chirurgia coloanei vertebrale complexe. Intrebati medicul despre specializarea sa, mai ales in cazul in care situatia dumneavoastra este complexa sau ati avut mai mult de o interventie chirurgicala la coloana vertebrala.
Ce se intampla inainte de interventia chirurgicala?
Ati putea fi programat pentru teste prechirurgicale (de exemplu: analize de sange, electrocardiograma, radiografie pulmonara) cu mai multe zile inainte de interventia chirurgicala. In cabinetul medicului veti semna acordul si alte forme, astfel incat chirurgul sa stie istoricul medical (alergii, medicamente / vitamine, istoria sangerarilor, reactii la anestezie, interventii chirurgicale anterioare). Discutati despre toate medicamentele (prescrise, neprescrise si suplimente pe baza de plante) pe care le luati cu furnizorul dvs. de ingrijire a sanatatii. Luarea unor medicamente trebuie sa fie continuata sau oprita in ziua operatiei.
Incetati sa luati toate medicamentele non-steroidale anti-inflamatorii (Naprosyn, Advil, Motrin, Nuprin, Aleve, etc) si cele ce subtiaza sangele (Coumadin, Plavix, etc) 1 pana la 2 saptamani inainte de interventia chirurgicala. In plus, renuntati la fumat, tutun de mestecat si consumul de alcool cu 1 saptamana inainte si doua saptamani dupa operatie, deoarece aceste activitati pot provoca probleme de sangerare. Alimentele si bauturile nu sunt permise dupa miezul noptii in noaptea inainte de interventia chirurgicala.
Dimineata operatiei
- Faceti dus folosind sapun antibacterian. Imbracati haine proaspat spalate, lejere;
- Purtati pantofi cu toc plat si cu spatele inchis;
- Daca aveti instructiuni sa luati medicamente regulat in dimineata zilei operatiei, faceti acest lucru cu inghitituri mici de apa;
- Indepartati machiajul, agrafele de par, lentilele de contact, piercing-urile, lacul de unghii, etc;
- Lasati toate obiectele de valoare si bijuteriile la domiciliu;
- Aduceti o lista de medicamente (prescrise, neprescrise si suplimente pe baza de plante) cu dozele si orele la care le luati;
- Aduceti o lista cu alergiile la medicamente sau alimente.
Ajungeti la spital cu 2 ore inainte (la centrul de chirurgie cu o ora inainte) de momentul interventiei chirurgicale programate pentru a finaliza documentele necesare si pre-procedura de consultative medicala amanuntita. Un anestezist va vorbi cu dvs si va va explica efectele anesteziei si riscurile sale. O (IV) linie intravenoasa va va fi plasata in brat.
Ce se intampla in timpul interventiei chirurgicale?
Exista cinci etape ale procedurii. Operatia dureaza in general de la 1 pana la 2 ore.
Pasul 1: pregatirea pacientului
Veti fi intins pe spate pe masa de operatie si vi se va face anestezie. Odata ce adormiti, pe stomac si pieptul dvs sunt rulate perne. Zona unde se va face incizia este curatata si pregatita.
Pasul 2: se face o incizie
Cu ajutorul unui fluoroscop (o radiografie speciala), chirurgul trece un ac subtire prin piele pana la os pentru a localiza vertebrei afectata si discul.
Intr-o discectomie deschisa, se face o incizie in piele in josul mijlocului spatelui peste vertebrele afectate (Fig. 2). Lungimea inciziei depinde de cat de multe discectomii vor fi efectuate. O incizie de un singur nivel este de aproximativ 1-2 centimetri lungime. Muschii spatelui sunt retrasi pe o parte pentru a expune vertebra osoasa. O radiografie cu raze X este efectuata pentru a verifica vertebra cu pricina.
Figura 2. Pentru o discectomie deschisa, se face o incizie de 1-2 inch (linia neagra) in josul spatelui pana la mijlocul sau. Muschii de deasupra vertebrelor sunt retrasi intr-o parte. Pentru o discectomie minim invaziva, o intrare mica a cutitului (linia verde) este facuta in piele in apropierea liniei mediane.
Intr-o discectomie minim invaziva, o incizie mica (mai putin de 1 inch) se face intr-o parte din spate (fig. 3). Apoi, o serie de dilatatoare progresiv mai mari sunt trecute, unul in jurul celuilalt, pentru a separa treptat muschii si pentru a crea un tunel vertebrei osoase.
Figura 3. Pentru o discectomie minim invaziva, o intrare mica a cutitului se face in piele. Muschii sunt apoi dilatati treptat cu retractoare tubulare din ce in ce mai mari pentru a avea acces la nivelul coloanei vertebrale.
Pasul 3: se face o laminotomie
Apoi, o mica deschidere a laminei, deasupra si dedesubtul nervului spinal se face cu un burghiu sau cu instrumente pentru os (Fig. 4A laminotomia se poate face pe un singur nivel (unilateral) sau pe ambele parti (bilateral), sau pe mai multe parti ale vertebrei.
Figura 4. O laminotomie se face printr-o mica fereastra prin eliminarea osului din lamina deasupra si dedesubt. Nervul si maduva spinarii pot fi reflectate usor pentru a expune hernie de disc.
Pasul 4: se scot fragmentele de disc
Cu lamina eliminata, chirurgul retrage usor sacul de protectie al radacinii nervoase. Chirurgul se uita printr-un microscop chirurgical pentru a gasi hernia de disc. Doar partea rupta a discului este scoasa pentru a decomprima radacina nervului spinal. Intregul disc nu este eliminat (Fig. 5). Osteofitele sau un chist sinovial ce pot apasa pe radacina nervoasa sunt, de asemenea, eliminate.
Figura 5. Materialul herniei de disc ce comprima radacina nervoasa este eliminat. Pentru o discectomie lombara de un singur nivel, fuziunea este rareori efectuata. Cu toate acestea, alte conditii, cum ar fi hernia de disc recurenta sau instabilitatea spinarii pot fi tratate cu o fuziune.
Etapa 5: inchiderea inciziei
Retractorul ce tine muschii este eliminat. Inciziile in muschi si piele sunt cusute impreuna cu suturi sau capse. Benzi-steri sunt plasate pe incizie.
Ce se intampla dupa operatie?
Veti fi treziti in zona de recuperare postoperatorie, numita PACU. Tensiunea arteriala, ritmul cardiac, si respiratia vor fi monitorizate. Orice durere va fi abordata. Odata ce sunteti treaz, veti fi mutat intr-o camera obisnuita unde va veti creste nivelul de activitate (stand pe un scaun, mergand). Cei mai multi pacienti pot merge acasa in aceeasi zi. Alti pacienti pot fi eliberati din spital in 1-2 zile.
Instructiuni de descarcare:
Disconfortul
- Dupa operatie, durerea este gestionata cu medicamente narcotice. Deoarece pastilele narcotice pentru durere dau dependenta, ele sunt utilizate pentru o perioada limitata de timp (2-4 saptamani). Intrucat utilizarea lor regulata poate provoca constipatie, beti multa apa si mancati alimente bogate in fibre. Laxativele (de exemplu: Dulcolax, Senokot, Lapte de Magnesia) pot fi cumparate fara prescriptie medicala. Dupa aceea, durerea este gestionata cu acetaminofen (de exemplu: paracetamol).
Restrictii
- Daca ati avut o fuziune, nu utilizati medicamente non-steroidiene anti-inflamatorii (AINS) (de exemplu: aspirina, ibuprofen, Advil, Motrin, Nuprin, naproxen sodiu, Aleve) timp de 6 luni dupa interventia chirurgicala. AINS pot provoca sangerari si pot interfera cu vindecarea oaselor.
- Nu conduceti timp de 2 pana la 4 saptamani dupa o interventie chirurgicala sau pana cand ati discutat cu chirurgul.
- Evitati sa stati jos pentru perioade lungi de timp.
- Nu ridicati nimic mai greu decat 4,5 kg (de exemplu: un galon de lapte). Nu indoiti si nu rasuciti in dreptul taliei.
- Gospodaria si munca in curte nu sunt permise pana la prima vizita de birou. Aceasta include gradinarit, cosit, aspirat, calcat, si incarcarea / descarcarea masinii de spalat vase, masinii de spalat sau uscatorului.
- Amanarea activitatii sexuale pana cand chirurgul specifica altfel.
- Nu fumati. Fumatul intarzie vindecarea prin cresterea riscului de complicatii (de exemplu: infectie) si inhiba capacitatea oaselor de a fuziona.
Activitatea
- Aveti nevoie de ajutor cu activitatile de zi cu zi (de exemplu: imbracare, baie) pentru primele cateva zile. Oboseala este obisnuita. Lasati durerea sa fie ghidul dvs.
- Reveniti treptat la activitatile normale. Mersul pe jos este incurajat; incepeti cu o scurta distanta si cresteti-o treptat de la 1 la 2 mile zilnic. Un program de terapie fizica poate fi recomandat.
Baia / Ingrijirea
- Puteti face dus la 1 pana la 4 zile dupa interventia chirurgicala. Urmati instructiunile specifice chirurgului dumneavoastra. Fara bai cu hidromasaj, jacuzzi, sau piscine pana cand furnizorul de ingrijire spune ca este sigur sa faceti aceste lucruri.
- Firele sau cusaturile ce raman in loc atunci cand va duceti acasa vor trebui sa fie eliminate. Intrebati medicul sau sunati la birou pentru a afla cand.
Cand sa va sunati medical
- In cazul in care temperatura depaseste 38,3 ° C sau in cazul in care incizia incepe sa se desprinda sau arata semne de infectie cum ar fi roseata, umflaturi, durere, sau drenaj.
Recuperarea si de prevenirea
Programati o intalnire cu chirurgul timp de 2 saptamani dupa interventia chirurgicala. Terapia fizica poate fi necesara pentru unele persoane.
Timpul de recuperare variaza intre 1-4 saptamani, in functie de boala de baza tratata si starea generala de sanatate. Puteti simti durere la locul inciziei. Durerea originala nu poate fi complet usurata imediat dupa interventia chirurgicala. Obiectivul este de a mentine o atitudine pozitiva si de a efectua cu sarguinta exercitii de terapie fizica, daca sunt prescrise.
Cei mai multi oameni pot reveni la locul de munca in 2 pana la 4 saptamani sau mai putin, la locuri de munca ce nu sunt provocatoare din punct de vedere fizic. Altii ar putea avea nevoie sa astepte cel putin 8 pana la 12 saptamani inainte sa se intoarca la locul de munca, pentru locurile de munca care necesita ridicarea greutatilor sau operarea utilajelor grele.
Recurentele durerilor de spate sunt comune. Cheia pentru a evita reaparitia este prevenirea:
- tehnici de ridicare;
- postura corecta in timpul sedintei, in picioare, in miscare, si de dormit;
- program de exercitii fizice adecvat;
- o zona de lucru ergonomica;
- greutate sanatoasa si masa musculara;
- o atitudine pozitiva si tehnici de relaxare (de exemplu: management al stresului);
- fumatul interzis .
Care sunt rezultatele?
Rezultate bune se obtin la 80 si 90% dintre pacientii tratati cu disectomie lombara. Intr-un studiu care a comparat chirurgia si tratamentul nechirurgical pentru hernie de disc, rezultatele au fost:
- Persoanele cu dureri de picior (sciatica) beneficiaza mai mult dupa o interventie chirurgicala decat cei cu dureri de spate.
- Persoanele cu durere mai putin severe sau cu dureri ce se amelioreaza se fac bine cu tratament nechirurgical.
- Persoanele cu durere moderata pana la severa ce au avut o interventie chirurgicala observa o imbunatatire mai mare decat cei care nu au avut interventii chirurgicale.
In mod similar, tehnicile de disectomie minim invazive s-au dovedit a fi comparabile in rezultate cu disectomia deschisa. In timp ce beneficiile abordarilor minim invazive includ un timp mai scurt operativ, mai putina pierdere de sange si traume musculare si recuperare mai rapida, aceste tehnici mai noi nu sunt potrivite pentru toti pacientii. Intrebati medicul daca disectomia microendoscopica minim invaziva este potrivita pentru dvs.
Disectomia poate oferi ameliorarea durerii mai rapid decat tratamentul nechirurgical. Cu toate acestea, nu este clar daca chirurgia face o diferenta in ceea ce tratamentul poate fi necesar mai tarziu. Aproximativ 5 pana la 15% dintre pacienti vor avea o hernie de disc recurent, fie la aceeasi parte sau pe partea opusa.
Care sunt riscurile?
Nicio interventie chirurgicala nu este lipsita de riscuri. Complicatiile generale ale oricarei interventii chirurgicale includ sangerarea, infectia, cheaguri de sange si reactii la anestezie. Daca fuziune spinala se face in acelasi timp cu discectomia, exista un risc mai mare de complicatii. Complicatiile specifice legate de o disectomie pot include:
Tromboza venoasa profunda (TVP) este o afectiune potential grava cauzata atunci cand se formeaza cheaguri de sange in venele picioarelor. Daca cheagurile se rup liber si ajung la plamani, colapsul pulmonar sau chiar moartea reprezinta un risc. Cu toate acestea, exista mai multe modalitati de a trata sau preveni TVP. Ridicati-va din pat cat mai curand posibil, astfel incat sangele sa se miste si sa se coaguleze mai putin. Furtun suport si care pulseaza ciorapi pot pastra sangele de la punerea in comun in vene. Medicamentele cum ar fi aspirina, heparina sau Coumadin pot fi de asemenea utilizate.
Probleme pulmonare. Plamanii trebuie sa functioneze cel mai bine dupa o interventie chirurgicala pentru a oferi tesuturilor suficient oxigen pentru a se vindeca. In cazul in care plamanii au prabusit anumite zone, mucusul si bacteriile se instaleaza si pot duce la pneumonie. Asistenta dumneavoastra va va incuraja sa respirati adanc si sa tusiti de multe ori.
Leziuni ale nervilor sau dureri persistente. Orice operatiune pe coloana vertebrala vine cu riscul de a deteriora nervii sau maduva spinarii. Daunele pot provoca senzatie de amorteala sau chiar paralizie. Cu toate acestea, cea mai frecventa cauza de durere persistenta este leziunea nervilor de la hernia de disc in sine. Unele hernii de disc pot deteriora permanent un nerv ceea ce face il face sa nu raspunda la chirurgia decompresiva (fig. 6). In aceste cazuri, stimularea maduvei spinarii sau alte tratamente pot oferi ajutor. Asigurati-va ca alegeti chirurgia cu asteptari realiste despre durerea dvs. Discutati asteptarile dumneavoastra cu medicul.
Figura 6. La cateva luni dupa o interventie chirurgicala, peretele discului si radacina nervului trebuie sa se repare si sa se vindece. Cu toate acestea, uneori nervul nu poate sa se repare in totalitate si unele simptome pot persista, in ciuda evacuarii presiunii de pe nerv. Aceasta situatie poate fi similara cu mutarea mobilierului de pe covor. Odata ce canapeaua grea este mutata, fibrele covorului se reextind si arata ca noi; alteori, amprenta este acolo pentru totdeauna.
Glosar
Anulus (anulus fibrosis): peretele exterior fibros dur al unui disc intervertebral
Discectomie: un tip de operatie in care materialul discului herniat este extras astfel incat sa nu irite si sa nu apese radacina nervului
Fuziune: sa aduci impreuna 2 oase separate intr-un singur os pentru a oferi stabilitate
Disc herniat: o conditie in care materialul discului iese prin peretele discului si irita nervii din imprejurimi, provoacand durere.
Lamina: placi plate osoase provenite de la pediculii corpului vertebral ce formeaza peretele exterior posterior al canalului spinal si protejeaza maduva spinarii. Uneori numita arc vertebral.
Instabilitatea spinarii: miscare anormala intre doua vertebre, ce poate provoca dureri sau poate deteriora maduva spinarii si nervii.
Vertebra (vertebre - la plural): unul din cele 33 de oase care formeaza coloana vertebrala, ce sunt impartite in: 7 cervicale, 12 toracice, 5 lombare, 5 sacrale si 4 coccigiene. Numai primele 24 de oase sunt mobile.
Sursa: mayfieldclinic.com
Articol scris de Gabriela Diana Croitoru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org