O Noua Sansa | O Noua Viata

La ce se refera traumatismul vertebro-medular "incomplet"?

Traducere

Cand folosim termenul de "traumatism incomplet" apare mitul larg raspandit conform caruia maduva nu a fost pe deplin sectionata. Invers, cand ne gandim la termenul "traumatism complet" consideram ca maduva a fost complet sectionata. Marea majoritate a traumatismelor medulare in diferitele tipuri de accidente sunt contuzii. Foarte rar maduva este complet sectionata. Deci cand spunem traumatism "complet" sau "incomplet" nu la asta ne referim. Un traumatism incomplet este o definitie pe care incercam sa descriem situatia in care se afla o persoana in momentul in care are loc evaluarea. Conform definitiei, un traumatism incomplet presupune ca un individ, dupa examinare sau printr-o examinare, si-a pastrat functia senzitiva sau motorie la segmentul inferior al maduvei. Acest lucru se determina in timpul evaluarii si pe masura ce sunt testate diferite zone ale corpului unul dintre teste consta in verificarea simturilor din jurul anusului. Daca pacientul simte in timpul examinarii inseamna ca si-a conservat functia senzitiva. Verificam functia motorie cerandu-i pacientului ca in timpul examinarii sa-si inchipuie ca se afla intr-un cinematograf si sunt absorbiti de film si dintr-o data simt senzatia imperioasa de a merge la baie. Insa filmul e mult prea bun, asa ca nu vor sa paraseasca sala si se abtin. Abtinerea se realizeaza prin folosirea muschilor din capatul inferior al maduvei. Asa ca in timpul examinarii ii cerem pacientului sa-si contracte muschii posteriorului, incercand sa-si inhibe senzatia de a urina. Daca reusesc sa faca acest lucru, atunci functia motorie a fost pastrata la nivelul inferior al maduvei. Asadar, daca pacientul prezinta fie functia senzitiva in acea zona, fie abilitatea de a-si contracta muschii, avem de-a face cu un traumatism incomplet.

Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023

Top Desktop version