Scaunele cu rotile manuale
Prima decizie care trebuie luata este alegerea unui rame rabatabile sau a unei rame fixe. Ramele rabatabile sunt cele de tip traditional cu beretele in forma de "X" in mijloc, ce ii vor permite ramei sa se plieze in lateral. Plierea este o procedura simpla, insa scaunul cu rotile pliant este de obicei voluminos si greu, de aceea majoritatea utilizatorilor nu reusesc sa il urce singuri intr-o masina. Noile modele de rame pliabile sunt oarecum mai usoare decat vechile modele din otel-crom, dar rama pliabila este de obicei mai grea decat cea rigida. Asta deoarece rama plianta e alcatuita din mai multe parti iar suportul pentru picioare e mai greu. Cele mai multe rame pliante au un suport mobil pentru picioare care face transportul mai usor pentru persoanele care au dificultati la transfer. Unul din dezavantajele ramei pliabile este ca ea nu este la fel de puternica precum o rama rigida. Deoarece multe dintre componentele ramei pliabile trebuie permanent miscate, ele sunt mai rapid supuse uzarii. Aceste component se misca in timpul impingerii scaunului si pierd din energie. De asemenea ele sunt greu de tinut drepte. Din aceasta cauza o rama pliabila este mai putin eficienta decat o rama rigida.
Majoritatea ramelor rigide folosesc imbinari sudate pentru corpul utilizatorlui de scaun cu rotile. De obicei doar spatele scaunului se pliaza pentru transport. Rotile au axe care le ajuta sa fie demontate rapid in privinta transportului. Multe persoane paralizate reusesc sa urce un scaun cu rotile cu o rama rigida intr-o masina fara a avea nevoie de asistenta. Utilizatorul se muta pe scaunul masinii, pliaza spatarul scaunului, elimina rotile si in final ridica si aseaza scaunul pe locul pasagerului. Scaunul cu rotile va fi asigurat cu centura de siguranta. Cele mai multe rame rigide sunt din aluminiu usor (4,5-9 kg), asa incat ridicarea ramei fara roti se face usor. Suportul pentru picioare consta de obicei dintr-o simpla bara in fata cu o platform pentru picioare. Bara pentru picioare este parte integranta a structurii ramei. Putine rame rigide au suporturi pentru picioare gen "flip-up", fie individual sau o bara cu doua suporturi pentru picioare atasate ce pot fi blocate. Asadar, o rama rigida este conceputa pentru mai multa eficienta si facilitate. Este o alegere buna pentru utilizatori care vor sa fie activi si care astfel se vor putea deplasa cu usurinta.
Se poate alege intre suport de picioare in forma de unghi sau in forma conica. Unghiul se masoara la orizontala, privind din lateral. De obicei este ales un unghi de 70 de grade, dar unii utilizatori se simt mai bine cu picioarele usor ridicate si deci ei vor folosi un unghi de 60 de grade. Utilizatorii sportivi se vor folosi de un unghi de 90 de grade, pentru ca picioarele sa nu ii incurce. Suporturile mobile ofera un unghi variabil, dar sunt foarte grele si sunt utilizate atunci cand picioarele trebuiesc ridicate pentru o mai buna circulatie a sangelui sau atunci cand utilizatorul are dificultati in a tine genunchii indoiti. Suporturile conice sunt conice pe verticala vazute din fata, iar ele aduc picioarele impreuna in partea de jos pentru a oferi mai multa usurinta in cotituri. Unii utilizatori mai putin flexibili in sold si in genunchi vor putea simti disconfort folosind suportul conic pentru picioare.
Inainte de a alege tipul de roti trebuie ales tipul de pneuri. Vezi mai jos sectiunea despre pneuri. Urmatoarea alegere se refera la rotile cu spite sau rotile mixte. Rotile cu spite sunt de obicei mai usoare, dar si oarecum mai fragile si au nevoie de intretinere adecvata atunci cand sunt intens folosite. Urmatoarea alegere se refera la bombarea rotii , care este unghiul rotii pe verticala vazut din fata. Bombarea zero inseamna cea mai ingusta latime a ascaunului cu rotile. Cu cat bombarea rotilor e mai mare, cu atat latimea scaunului e mai mare iar latimea din partea de sus mai ingusta. Asta inseamna mai multa stabilitate si o intoarcere mai usoara. Deasemenea impingerea scaunului cu rotile se face mai usor avand in vedere ca jantele manuale sunt mai usor de accesat. Scaderea in latime in partea de sus ar putea insemna impingerea rotilor spre exterior pentru a spala corpul. Cresterea in latime produsa de bombare este principalul dezavantaj. Cresterea in latime a scaunului cu rotile cu bombare(24" roti) este dupa cum urmeaza: 3 grade - 1.3", 6 grade - 2.5", 9 grade - 3.8", 12 grade - 5.1". Utilizatorii obisnuiti aleg bombarea zero sau de 3 grade. O bombare mai mare se cuvine sportivilor.
Jantele manuale se aleg in functie de dimensiune, material si acoperire. Diametrul total afecteaza propulsia. Diametrul mare este bun pentru a usura urcarea dealurilor, in timp ce diametrele mai mici sunt bune pentru alergatorii de curse care doresc viteza mare pe teren drept. Unii utilizatori se apuca de pneuri si de jantele de mana pentru a putea prinde mai multa viteza pentru a urca rampile. In acest caz utilizatorul trebuie sa poarte manusi pentru a apuca pneurile. Deoarece acestea sunt murdare si ar putea prezenta obiecte ascutite. Tuburi de un diametru mai mare ar putea usura ajungerea la jantele de mana. Jantele de mana acoperite sunt mai usor de apucat, dar franatul in vale ar putea deveni mai dificil, deoarece mainile se infierbanta, chiar si cu manusi. Invelisul din plastic se distruge mai usor si astfel se prezinta un disconfort la folosire. Una dintre solutii ar putea fi invelisul numit "Duracush" care foloseste un strat de cauciuc acoperit cu spuma cu un invelis de plastic dur. Acesta ofera o aderenta buna, durabilitate si o performanta mai tolerabila la coborari.
Blocarea rotilor e de doua tipuri: montata lateral sau sub scaun. Cea montata lateral este mai usor de manevrat, dar utilizatorul trebuie sa fie atent sa nu isi prinda degetele in blocajul rotilor atunci cand impinge. Cea montata sub scaun ajuta la evitarea acestei probleme. Cel mai simplu mod de a monta acest tip de blocaj, este de a monta partea exterioara a blocajului si apoi parteacu manerul interior.
Dimensiunea rotilor Caster se selecteaza facand o medie intre abilitatea de intoarcere versus abilitatea de a trece peste denivelari. Rotile de 3 inch (aprox. 7,6 cm) sunt potrivite jucatorilor de baschet care trebuie sa se intoarca repede pe podele netede, dar ele sunt nepotrivite utilizarii afara. Cu cat este mai mare roata, cu atat este mai usor sa treci peste un povarnis. Insa rotile mari au nevoie de mai mult spatiu pentru intoarcere, sunt mai grele si pot interfera cu picioarele sau suportul pentru picioare. Una dintre solutii ar putea fi o noua bifurcatie de suspensie in fata, care preia socul in momentul ciocnirii si care permite trecerea peste povarnis. Aceasta duce la o trecere usoara peste povarnis fara a trebui sa fie folosite cauciucuri pneumatice.
Echilibrul fata-spate al scaunului cu rotile este foarte important. In cazul in care rotile din spate sunt prea apropiate de fata ramei, scaunul si utilizatorul sau vor avea tendinta sa cada spre spate. Daca rotile sunt prea in spate, o parte din greutate va fi pe rotile din fata, facand scaunul sa fie greu de impins si producand o calatorie nelinistita. Excesul de greutate in fata, deasemenea, ar putea duce la rasturnarea caruciorului cand acesta se loveste de un povarnis si ar putea face dificila trecerea peste pantele laterale. Multi utilizatori sunt capabili de a trece peste obstacole precum peste pragurile usilor impingang tare exact inaintea povarnisului. Astfel se ridica usor rotile din fata si se trece mai usor peste povarnis. Utilizatorii mai experimentati se pot ridica pe o roata. Aceste tehnici ar trebui incarcate doar sub supravegherea unui profesionist din cauza pericolului de a se rasturna pe spate. Aceste tehnici sunt folositoare si pot fi utilizate doar daca scaunul cu rotile e bine echilibrat. Majoritatea scaunelor cu rotile usoare au adjustari pentru pozitia rotii. Adjustarea trebuie sa fie facuta cu grija pentru a se mentine siguranta si eficienta. Adaptoare speciale se gasesc pentru persoanele cu amputari care necesita ca rotile sa fie mai in fata decat la scaunele obisnuite. Jantele "anti-tip" se gasesc, dar sunt evitate de majoritatea utilizatorilor activi pentru ca le stau in cale.
Scaunul cu rotile electric
Scaunul cu rotile electric se gaseste pentru tipuri variate de condus: cu tractiune pe spate, cu tractiune pe fata si cu tractiune pe mijloc. Tractiunea pe spate este tipul traditional care este usor accesibil. Tractiunea pe fata devine din ce in ce mai comuna si furnizeaza o cea mai stramta intoarcere dintre toate. Majoritatea unitatilor cu tractiune pe fata au o viteza mai mica decat unitatea de roti cu tractiune pe spate, din cauza tendintei rotilor din fata de a se intoarce prea usor la viteza mare. Unitatile cu tractiune pe mijloc au tendinta de a se clatina la oprire si la pornire. Scaunele cu tractiune pe mijloc au pe spate role si pe fata un set de anti-inclinare extra. Rotile extra de pe fata ar putea limita utilizarea tractiunii pe mijloc pe solurile denivelate.
Sistemele de condus pe baza de motor folosesc propulsie sau centuri care cupleaza motorul de roata. Unele se folosesc de ambele. Sistemele cu centura pot fi foarte silentioase. Dar in general au nevoie de multa intretinere. Sistemele moderne cu propulsie sunt silentioase si necesita mai putina intretinere, dar cu timpul se uzeaza si devin zgomotoase.
Puterea ramelor variaza in robustete. Modelele la un pret mic au rame usoare care se potrivesc utilizarii de interior. Se strica repede daca sunt folosite pe strada. Ramele se fisureaza, bifurcatiile din fata se indoaie iar motoarele se uzeaza rapid daca sunt turate peste limita care li se cuvine. Noile modele foarte scumpe au imbunatatiri foarte bune in ceea ce priveste robustetea si fiabilitatea comparativ cu vechile modele. Ramele sunt proiectate conform cu greutatea persoanei, in loc de a fi rame cu motoare electrice si baterii incorporate. Unele au chiar arcuri cu suspensie care imbunatatesc calatoria substantial si permit condusul pe teren denivelat.
Vezi sectiunea despre "selectarea pneurilor" de mai jos, pentru informatii privind selectarea pneurilor pentru scaunele cu rotile electrice.
Scaunele cu rotile electrice pot avea caracteristici de ridicare sau de inclinare sau ambele. Caracteristica de ridicare ridica intreg scaunul impreuna cu suportul pentru picioare, de obicei pana la 45 de grade. Caracteristica de inclinare impinge scaunul pe spate de obicei pana acesta e intins aproape complet si ridica suportul de odihna pentru picioare pana cand acesta e in pozitie orizontala. Aceste doua caracteristici sunt folosite pentru a asigura usurarea independenta de sub presiune a utilizatorului. Acesta e un aspect important pentru prevenirea inflamarii sub presiune.
Cum sa profiti cel mai bine de baterii
Bateriile scaunului cu rotile sunt diferite de cele ale bateriilor de masini pentru ca sunt folosite in moduri diferite. Functia unei baterii de masina este de a porni motorul. Alteori e lenesa, fiind constant incarcata de alternator. Bateria unui scaun cu rotile e de obicei incarcata odata pe zi si trebuie sa aprovizioneze cu multa electricitate in timp ce merge. Asadar bateriile pentru scaunul cu rotile trebuie sa fie de un tip deosebit numit "deep-cycle" (ciclu adanc). Asta inseamna ca bateria poate fi aproape descarcata fara sa-i dauneze. Daca o baterie de masina e folosita la un scaun cu rotile, ea va da foarte repede gres.
Bateriile scaunului cu rotile vor tine mai mult daca sunt tinute cat mai aproape de modul maxim de incarcare. Ele nu sunt ca bateriile mici de cichel-cadmiu care au nevoie sa fie consumate total ocazional pentru a-si pastra calitatea. Majoritatea utilizatorilor au nevoie sa isi incarce bateriile in fiecare seara pentru a pastra o incarcare maxima. Incarcatoarele moderne de baterii sunt automate deci nu exista problema incarcarii peste limita. Daca un scaun cu rotile este folosit doar ocazional, bateria trebuie incarcata cel putin odata pe luna, si trebuie incarcata oricand este folosita pe parcursul unei zile.
Viata bateriilor unui scaun cu rotile depinde de cat de agresiv sunt folosite. Majoritatea rezista aproximativ un an. Comparati aceasta cu viata unei baterii de masina care dureza in jur de 4-5 ani. Diferenta se datoreaza frecventei mai mari de folosinta a bateriilor scaunelor cu rotile. Unii utilizatori care utilizeaza scaunele cu rotile in majoritar in spatii inchise pot folosi bateriile chiar si doi ani de zile. Orice depaseste doi ani de viata este rar. Cel mai bun mod de a spune daca o baterie este veche ar fi sa observi daca scaunul cu rotile devine slabit la sfarsitul drumurilor la care nu aveati nici o problema atunci cand bateria era noua.
Noile baterii au nevoie in jur de 5 cicluri de folosinta si reincarcare inainte de a atince intreaga lor capacitate. Asadar nu agresati un acumulator nou pentru cateva zile. Freiler pentru scaune cu rotile are un tester de baterii computerizat care roteste noile baterii pentru cateva ore si le verifica si pentru a le asigura functionarea la capacitate maxima atunci cand sunt instalate. Acelasi tester este folosit pentru a verifica daca vechile baterii erau cu adevarat expirate.
Exista doua tipuri de baterii pentru scaune cu rotile: ude si sub forma de gel. Bateriile ude au nevoie de adaugare de apa distilata la fiecare 2 luni. Aceste baterii pot fi distruse permanent daca nivelul apei scade sub nivelul placilor bateriei. Adaugand apa este adesea dificil, chiar si pentru cineva cu antrenament si fara dizabilitati. Bateriile sunt grele si greu de atins. Asadar adaugarea de apa este deseori dificila pentru utilizatorii de scaune cu rotile. Daca o faceti personal, urmati precautiile urmatoare:
- 1. Folositi doar apa distilata. Apa de la robinet are minerale care vor face rau bateriei.
- 2. Nu supraumpleti bateria. Daca exteriorul bateriei este ud, bateria a fost supraumpluta. Umpleti doar apoximativ 1/8" (0.3 cm) peste inelul din gaura. Folositi o lumina pentru a vedea nivelul mai clar. Supraumplerea bateriei va duce la o slabire a acidului din baterie, care va distruge rapid conexiunile bateriei. Nivelul apei va creste pe masura ce bateria este incarcata, asadar o baterie slaba cu un nivel redus de apa ar trebui sa fie umpluta mai putin decat normal.
- 3. Fii atent sa nu scurt circuitezi borna bateriei cu vreun metal. Scanteile pot sa aprinda gazul in baterie si sa cauzeze o explozie. Nu fumati. Fiti atenti sa nu luati acid de baterie pe piele si in ochi - folositi manusi si protectie la ochi.
- 4. Stergeti orice scurgeri si inlocuiti capacele strans.
Bateriile cu gel evita multe dintre problemele bateriilor ude. Ele nu au nevoie niciodata de apa, elimina problemele de coroziune. Sunt mai usor de luat intr-un avion pentru ca companiile aeriene cer ca bateriile ude sa fie scoase din scaunul cu rotile si puse intr-un container sigilat. Principalul dezavantaj al bateriilor cu gel este faptul ca au capacitatea de 10 pana la 20% mai mica decat bateriile umede. Acest lucru este de obicei important doar pentru calatorii pe distante lungi. Daca vreti sa comutati tipuri de baterii, asigurati-va ca incarcatorul bateriei este potrivit pentru tipul de baterie. Multe incarcatoare vechi nu vor incarca o baterie cu gel corespunzator. Majoritatea incarcatoarelor noi au un comutator penrtu a selecta tipul de baterie.
Multe incarcatoare nu vor incarca o baterie complet moarta. Unele au un buton ce va permite inceperea manuala a ciclului de incarcare. In alte cazuri, un incarcator diferit trebuie utilizat. Incarcarea unui acumulator ce a fost mort pentru cateva zile este foarte dificila si necesita cateva zile de incarcare. Bateria poate fi permanent deteriorata. Deci este mai bine sa pastrezi bateria incarcata, chiard aca nu sunt folosite.
De cate ori va conectati incarcatorul, verificati intotdeauna ca bateria se incarca, dupa cum este indicat de un metru sau de lumina. Mufa incarcatorului este supusa la stres, asa ca fiti siguri ca stecherul si cablul sunt in bune conditii.
Selectarea celor mai bune Anvelope
Nu exista nici o anvelopa perfecta pentru orice scop si fiecare persoana. Un utilizator trebuie sa decida ceea ce este important si sa selecteze anvelopa care are cele mai putine calitati nedorite. Factorii de luat in considerare sunt:
- 1. Greutate
- 2. Punctie-rezistenta
- 3. Durabilitate
- 4. Confortul de plimbare
- 5. Tractiune
Prima decizie este: cu aer sau fara aer. Anvelopele de aer sunt luminoase, au plimbare excelenta si tractiune, precum si durabilitate buna. Dar multi utilizatori vor sacrifica toate acestea, pentru a evita balansul dat de anvelopele plate. Deci, ei recurg la utilizarea anvelopelor fara aer. Anvelope Airless sunt de mai multe tipuri: solide, insertii, si spuma. Insertiile de cauciuc-spuma sunt tuburi care sunt inserate in anvelope pneumatice pentru a le face fara aer. Unele anvelope sunt prea voluminoase pentru insertii, si acestea sunt umplute cu spuma. Utilizarea pneurilor airless, pe un scaun cu rotile de putere are sens pentru majoritatea utilizatorilor, deoarece greutatea in plus nu este o problema. Anvelopele Airless sunt mai acerbe decat cele pneumatice, astfel ca este mult mai inconfortabila plimbarea cu acestea, in special pentru dimensiuni mai mici. Multe scaune cu rotile electrice noi au arcuri pe rotile din spate, deci este acceptabila plimbarea cu anvelope airless. Un compromis rezonabil este de a folosi anvelope airless, pe partea din spate a unui scaun de putere si de anvelope pneumatice de pe fata. Anvelopele pneumatice din fata fac sa fie mult mai confortabil atunci cand calatoresti pe strazi si trotuare dure. Daca este necesar, se poate chiar "schiopata" pe o roata din fata pe un plan inclinat. O alta modalitate de a obtine o calatorie mai usoara este de a folosi furci de suspensie in fata. Acestea sunt disponibile pentru unele scaune cu rotile electrice si o noua versiune usoara este disponibila pentru scaunele cu rotile manuale.
Au existat incercari de a rezolva problema cu anvelopele late, dar nici una nu a fost de succes. Una a fost de a folosi un tub rezistent la spini. Acestea au cauciuc mai gros pe exterior si vor rezista la intepaturi mici. Acestea ar trebui sa fie utilizate pentru scaune cu rotile electrice, daca sunt disponibile. Ele sunt mult mai grele decat tuburile regulate astfel incat acestea nu pot fi potrivite pentru utilizatorii de scaune cu rotile manuale. O alta solutie este de a insera o banda de plastic dur intre tub si anvelope pentru a bloca intepaturile. Problema cu acest lucru este faptul ca banda tinde sa se schimbe si marginea tare poate taia in anvelope si poate cauza turtirea. O alta solutie este de a pune un sigilant in interiorul tubului pentru a sigila penele. Principala problema cu acest lucru este faptul ca etansarea tinde sa blocheze supapa de scurgere si cauza scurgeri. In cazul in care se utilizeaza Sealer, trebuie sa fiti foarte atenti pentru a verifica scurgerile de aer ori de cate ori valva se adauga. Captuseala functioneaza doar pentru intepaturi mici. Un alt mod de a utiliza sigilant este de a transporta o cutie de etansare a pneului sub presiune pentru a utiliza in caz de aplatizare. Acest lucru, de obicei, functioneaza pentru scurgeri mici. Asigurati-va ca tubul deteriorat se inlocuieste cat mai curand posibil, deoarece aceasta este doar o rezolvare temporara.
Cauciucul gri utilizat pentru anvelopele celor mai multor scaune cu rotile se uzeaza rapid. Utilizatorii care calatoresc foarte mult pe strazi ar putea utiliza pneuri negre, care dureaza mult mai mult, deoarece carbunele adaugat la anvelopa o face mult mai rigida. Din pacate, anvelopele negre sunt disponibile doar in cateva dimensiuni, probabil pentru ca producatorii de pneuri vand pneuri numai in cazul in care se uzeaza mai repede. Anvelope negre pot produce semne usoare pe podele albe.
Intretinerea Anvelopelor
- 1. Pastrati pneurile umflate la presiunea corecta. Presiunea este intotdeauna stantata pe anvelopa. Utilizati o pompa de mana sau o pompa electrica mica, cu un ecartament. Nu folositi o statie de gaz cu furtun de aer. Anvelopele scaun cu rotile avea un volum foarte mic si este foarte usor de a exploda o anvelopa. Pastrarea pneurile umflate va creste durata de viata a anvelopei, scaderea rezistentei la rulare, si sa pastreze blocarile rotilor eficace.
- 2. Inlocuiti anvelopele uzate cu promptitudine. Nu asteptati pana cand cablurile negre ale anvelopei devin vizibile. Anvelopele sunt mult mai putin predispuse la aplatizari daca au benzi de rulare adecvate. Blocarea rotilor va functiona mai bine cu anvelope bune.
- 3. Verificati anvelopele in mod regulat. Uneori, o punctie va provoca o scurgere lenta, care nu este evidenta. Daca gasiti un cui mic in anvelopa, lasati-l pentru a sigila scurgerea si a repara aplatizarea.
Importanta sederii adecvate
Sederea adecvata intr-un scaun cu rotile e mai mult decat comfort. Lipsa sederii corecte poate duce la o postura proasta si la inflamatii locale dureroase (ulcerul de decubit). Selectarea celui mai bun loc depinde de nevoile utilizatorului. Cel mai bun pentru un para activ, nu se va potrivi, probabil, unui tetra. Factorii de luat in considerare sunt cei de sprijin, de decompresiune, in greutate si de intretinere.
Sprijinitul intr-o perna ofera o baza stabila, care este esentiala pentru o pozitie corecta. Acest lucru trebuie sa fie echilibrat cu o scutire de presiune, care asigura ca nici o parte a corpului nu primeste o presiune excesiva. Daca presiunea intr-un punct este suficient de mare pentru a taia fluxul de sange, tesutul se va deteriora si o rana se va forma. Escarele de decubit sunt extrem de grave si foarte dificil de vindecat, necesita de multe ori luni de spitalizare. Deci, ele trebuie sa fie prevenite, relaxarea propriu-zisa este prima aparare. O alta modalitate de a preveni ranile este ameliorarea periodica a presiunii prin deplasarea corpului. Daca utilizatorul se poate deplasa in scaun independent, acest lucru trebuie facut frecvent. Daca acest lucru nu este posibil, utilizatorul trebuie sa fie prevazut cu cel mai bun loc posibil si ar putea avea nevoie de alte mijloace de reducere a presiunii, cum ar fi transferurile de pe scaun sau o preluare de putere sau scaunele inclinate. Utilizatorii trebuie sa aiba pielea verificata in mod regulat la rani. Orice semne de probleme, cum ar fi piele inrosita sau piele cu escoriatii ar trebui sa duca la corectii, cum ar fi scutirea de presiune mai frecventa sau de relaxare mai bine in scaun.
Scaunul traditional are multe probleme. Locul de sedere al scaunului tinde sa roteasca soldurile spre interior, si partea de sus a bazinului tinde sa scada inapoi. Nu exista nimic ce ar putea sa previna alunecarea inainte in scaun, astfel incat utilizatorul este in scaun cu spatele curbat, capul aplecat in fata, gatul indoit in sus. Aceasta asezare nu este potrivita pentru utilizarea pe termen lung. Avantajele sale sunt doar pretul scazut si capacitatea de a se plia cu usurinta.
Pernele cu spuma s-au imbunatatit in ultimul timp, astfel incat sa poata oferi locuri adecvate pentru utilizatorii cu nevoi moderate. Spuma poate fi conturata pentru a oferi o postura stabila. Densitatea spumei poate fi conceputa pentru a oferi presiune moderata. Utilizarea de densitati multiple de spuma pot oferi atat decompresiune cat si stabilitate. Greutate redusa, costuri moderate, si usor de intretinut sunt avantajele date de spuma.
Pernele cu aer pot oferi o eliberare a presiunii excelenta si sunt, de obicei, prescrise pentru utilizatorii care sunt predispusi la rani. Dezavantajele pernii de aer sunt suportul sarac si probleme de intretinere. Pernele tind sa fie molatice, mai ales cele groase. Ei pot obtine intepaturi, iar umflarea trebuie sa fie mentinuta pentru a se asigura ca acestea nu ating punctul cel mai scazut.
Pernele cu gel pot oferi un sprijin mult mai stabil decat pernele de aer si mai pot oferi o reducere a presiunii. Dezavantajul e ca acestea sunt grele si se pot scurge. Gelul trebuie sa fie amestecat periodic pentru a preveni formarea locurilor tari. Pernele gel trebuie sa fie asamblate cu atentie pentru a fi siguri ca toate zonele au o grosime adecvata de gel.
Un nou tip de perna utilizeaza celule in forma de fagure de plastic pentru a forma un scaun care ofera sprijin bun si de reducere a presiunii. Este, de asemenea usor, ofera o ventilare buna a pielii, si se spala in masina.
O perna a scaunului corecta necesita o platforma de loc adecvata. In cazul in care o suprafata plana a scaunului nu este disponibila, inserati o perna rigida, pentru a evita o cadere de tensiune.
Un spate adecvat este parte dintr-un sistem de sedere bun. Un spate rigid, cu conturul pernei este cel mai bun. Daca acest lucru nu este posibil, cel putin un oarecare sprijin pot fi adaugate in zonele lombare sau sacrale, pentru a permite o postura mai dreapta.
Siguranta scaunului cu rotile
1. Pastrati scaunul cu rotile in stare buna; sa nu asteptati pana cand se destrama. A se vedea sectiunea privind intretinerea.
2. Pe scaune cu rotile electrice, opriti intotdeauna alimentarea inainte de a-l muta, atunci cand se efectueaza o rodicare, sau atunci cand este pe o stanca. Un utilizator s-a lovit in timp ce a apasat butonul de navigare pe un ascensor si a cazut pe spate de pe lift. Din fericire, el a supravietuit sa invete lectia. E o practica buna de a opri puterea ori de cate ori nu conduceti un scaun cu rotile. Aceasta salveaza un pic din energia bateriei si scade pericolul ca tu sau altcineva sa atingeti accidental joystick-ul. Pe scaune cu rotile manuale, roata se blocheaza mereu inainte de a-l muta.
3. Nu trageti inapoi de usi sau alte obiecte cand sunteti asezat intr-un scaun cu rotile manual. O usa se poate elibera brusc si s-ar putea sa va rasturnati pe spate.
4. Nu puneti obiecte grele pe partea din spate a unui scaun cu rotile manual. El poate face ca scaunul sa cada pe spate.
5. Nu scoateti rotile anti-tip de pe un scaun cu rotile conectat la putere. Daca va confruntati cu un obstacol, cuplul motorului va poate inclina in spate.
6. Nu lasati copiii sa se joace cu scaunul dumneavoastra cu rotile. Acestia ar trebui sa fie instruiti sa nu-i atinga comenzile. Nu-i lasa sa se urce pe baterii sau pe placa pentru picioare, acestea se vor rupe daca o fac.
7. Utilizati un steag daca va deplasati pe strazi. Utilizati farurile si stopurile intermitente daca va deplasati pe strazi pe timp de noapte. Alegeti culori luminoase pentru scaune cu rotile.
8. Nu va duceti in sus sau in jos pe pante abrupte. Este posibil sa pierdeti controlul si sa va rasturnati.
9. Programati scaunul cu rotile la o putere fixa astfel incat sa nu mearga mai repede decat va puteti descurca, mai ales cu spatele.
10. Feriti-va de partea de miscare rapida, cu emitatoarele care falfaie. Acest lucru se intampla de obicei la viteze mari, cum ar fi atunci cand scaunul merge in jos. Acesta va poate arunca in fata din scaun.
11. Evitati sa conduceti pet imp de ploaie. In general, in special cele electronice, scaunele cu rotile nu sunt rezistente la apa. Daca se uda, el poate crea probleme. Rotile pierd tractiune cand sunt ude, in special cu cauciucuri de uretan.
12. Aveti grija la efectele radioului sau TV-ului si a telefoanelor mobile asupra scaunelor cu rotile elctrice, in special la modelele mai vechi. Inchideti scaunele cu rotile inainte de a folosi un telefon mobil. Daca ceva ciudat se intampla atunci cand conduceti, inchideti imediat scaunul.
13. Cititi manualul de operare al scaunului tau si observa toate precautiile.
O politica generala utila pentru siguranta este de a preveni accidentele inainte ca acestea sa se intample. In loc de a fi doar mai atent, gandeste-te la moduri de a preveni problemele, chiar daca se intampla sa faci o greseala. In loc de a fi atent sa nu scapi joystick-ul, opreste curentul. Nu folosi modul de mare viteza in spatiile inchise, deoarece o greseala te-ar putea trimite intr-un zid la o viteza maxima. Planifica un timp pentru situatii de urgenta, cum ar fi insuficienta de a frana pe un scaun in functiune, un scaun in miscare de la sine, sau un scaun manual de depozitare in spate.
Intretinerea unui scaun cu rotile
Acestea sunt elementele pe care utilizatorii de scaune cu rotile trebuie sa le verifice periodic. Orice probleme ar trebui sa fie rezolvata de catre un tehnician calificat.
- Anvelope
- A se vedea sectiunea privind grija de pneuri.
- Baterii
- A se vedea sectiunea privind bateriile.
- Rotile din fata
- Verificati daca rotile se rotesc in mod liber. Daca nu, problema poate fi cauzata de par si alte resturi prinse in rulment. Roata de obicei trebuie sa fie scoasa pentru a curata rulmenttul. Verificati zgomotele care provin din el, un rulment bun ar trebui sa fie silentios. Rulmentii Caster fac un zgomot deoarece sunt atat de aproape de sol si iau dupa ei mizerie si apa. Rulmentii rotii care sustin pivotul furcii trebuie sa se intoarca cu usurinta, dar nu ar trebui sa fie atat de slabiti incat sa fluture rola rotii dintr-o parte in alta, la viteza mare. Verificati daca rulmentul axei este perpendicular pe podea. Daca nu, rola va avea dificultati la cotitura. Verificati daca capacele axei sunt la locul lor, ele pastreaza apa si murdaria sa iasa afara. Verificati daca furcile nu sunt indoite.
- Testul Glide pentru scaune cu rotile manuale
- Gasiti o podea neteda, cum ar fi intr-un supermarket. Impingeti scaunul si lasati-l sa alunece. Acesta ar trebui sa mearga un drum lung intr-o linie dreapta. Daca nu, rulmentul poate fi rau sau rotile nu sunt bine aliniate. Asculta pentru a observa eventuale zgomote. Daca rotile din spate sunt fixate cu un ax de conectare, axul trebuie sa fie reglat astfel incat rotile sa fie paralele. In caz contrar, rotile vor avea frecare excesiva.
- Incuietori de roti si frane electrice
- Verificati incuietorile manuale de roti de derapaj, cu pneurile umflate la presiunea corecta. Incuietorile ar trebui sa functioneze cu usurinta. Daca nu, ar putea avea nevoie de pivoturile de lubrifiere. Pivoturile trebuie sa fie destul de stranse ca blocarea rotilor sa stea in loc atunci cand eliberati. Daca nu, va trage blocarea rotilor impotriva anvelopei, rezultand uzura si efort irosit. Franele electrice pentru scaunele cu rotile electrice trebuie sa fie verificate pentru a se asigura ca acestea opresc scaunul cu rotile.
- Suport pentru picioare
- Asigurati-va ca suporturile pentru picioare nu sunt indoite si sunt la inaltimea corecta. Verificati daca clapetele sunt in siguranta.
- Scaun
- Verificati daca perna scaunului este umflata. Nivelul de aer in perna gonflabila trebuie sa fie verificat in mod frecvent. Pernele cu gel trebuie sa fie masate periodic pentru a evita formarea de locuri tari. Verificati invelisurile pernei, in special al pernelor de aer, deoarece perna de aer nu va functiona fara o acoperire adecvata.
- Rotile din spate
- Verificati daca rotile din spate se rotesc in mod liber, fara a se clatina. Veriticati daca aveti spite pierdute sau rupte. Verificati daca pinii de pe axa se elibereze rapid. Acestia ar trebui sa se elibereze usor. Pinii de osii trebuie sa fie ajustati deoarece acestia sunt usori. Verificati intotdeauna ca roata este blocata ferm dupa montarea unei roti.
- Probleme electrice pe scaune cu rotile electrice
- Daca aveti probleme electrice, notati ce parte este afectata. In cazul in care luminile de pe caseta joystick-ului sunt intermitente, notati cu atentie modelul, ele semnifica un cod de eroare, de obicei, dat de numarul de lumini sau numarul de clipiri.
- Motorul de condus
- Asculta atent pentru a detecta eventuale zgomote neobisnuite ce provin din motor sau cutia de viteze. Verificati aluneacrea si uzura curelelelor de transmisie. Verificati daca au loc zdruncinaturi; acest lucru indica probleme grave.
- Joystick de control
- Asigurati-va ca joystick-ul se intoarce in mod liber, in pozitia neutra. Verificati daca sigiliul de pe joystick este intact, el pastreaza murdaria si apa. Verificati daca toate comutatoarele si manerele de control sunt la locul lor. Verificati daca clema joystick-ului tine joystick-ul fixat pe loc.
Articol scris de Andreea Pascaru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org