O Noua Sansa | O Noua Viata

Ghidul utilizatorului de scaun cu rotile: Stabilirea unor limite

Stabilirea unor limite Stabilirea unor limite

Sa admiti ca ti-ai atins limitele, nu este un lucru usor. Totusi, trebuie sa ai grija de sanatatea si de starea ta de bine. Trebuie sa-ti cunosti limitele si cum sa iti spui "nu" atunci cand le-ai atins.

Cum sa spui "Nu"

Este bine de inteles ca nu trebuie sa ajuti un utilizator al scaunului cu rotile, daca aceasta te face sa te simti incomod. In caz contrar te-ai putea rani tu sau conducatorul scaunului cu rotile. Spre exemplu, sa impingi scaunul cu rotile peste o bordura cu spatele ranit ar putea cauza dureri si ar putea duce la accidentari. Nu te teme sa spui "Nu".

In randurile ce urmeaza vei afla mai multe modalitati de a refuza sa ajuti.

  • Refuza politicos spunand "Nu ma simt bine ajutandu-te astfel". Sa explici de ce nu o faci este de apreciat. Totusi, daca tine de motive personale, nu esti obligat sa te justifici.
  • Propune gasirea unei persoane care sa ajute. "Nu te pot ajuta sa treci peste bordura asta fiindca sunt accidentat la umar. Ti-ai dori sa gasesc pe cineva care sa o faca?"
  • Propune o ruta alternativa. "Ma ingrijoreaza coborarea acestui deal abrupt. Nu cred ca e sigur. Dealul nu mai e la fel de abrupt un pic mai incolo la capatul strazii."

Nu te expune la riscul de accidentare atunci cand ajuti un utilizator al scaunului cu rotile

Nu te expune la riscul de accidentare atunci cand ajuti un utilizator al scaunului cu rotile.

A oferi ajutorul

A privi cum un utilizator al unui scaun cu rotile se straduie sa faca ceva este dificil, pentru ca oricat el sau ea ar face, nu ii este usor. Tine minte ca persoana respectiva poate nu are nevoie de ajutor; indeplinirea unui lucru poate fi importanta pentru el sau pentru ea. S-ar putea sa ii fie mai usor sa indeplineasca activitatea de unul singur decat sa explice altora cum i-ar putea veni in ajutor. S-ar putea, deasemenea, ca el sau ea sa fi avut in trecut experiente neplacute atunci cand cineva i-a ajutat. S-ar putea sa iti fie greu doar sa privesti, dar nu e neaparat nevoie sa ajuti.

Ajuta doar atunci cand ai fost intrebat sau ti s-a dat permisiunea sa ajuti. Daca ti se pare ca un utilizator al scaunului cu rotile are nevoie de ajutor, atunci ofera-i-l. El s-ar putea afla intr-o pozitie periculoasa, avand totusi situatia sub control. Un ajutor acordat pe neasteptate l-ar putea dezechilibra.

Nu ajuta decat daca ai fost intrebat sau ti-a fost acceptata oferta de a veni in ajutor

Nu ajuta decat daca ai fost intrebat sau ti-a fost acceptata oferta de a veni in ajutor. Il poti dezechilibra pe conducatorul scaunului cu rotile sau il poti indrepta intr-o directie pe care nu si-a dorit-o.

  • Intreaba-l pe utilizatorul scaunului cu rotile daca are nevoie de ajutor. Evita fraze precum "lasa-ma sa te ajut", care ar putea sa faca refuzul conducatorului de scaun cu rotile dificil.
  • Incearca sa-l intrebi mai detasat: "Ai putea avea nevoie de ajutor?" sau "Te pot ajuta cu ceva?"

Daca oferta ta de a ajuta a fost acceptata, utilizatorul scaunului cu rotile preia conducerea. Intreaba-l cum l-ai putea ajuta si respecta instructiunile date de el sau de ea. Roaga-l sa iti explice ce este de facut inainte sa incerci, apoi lucrati impreuna pentru a face acest lucru in mod corect.

  • Nu impinge, ridica sau trage, decat daca el sau ea iti cere asta. In cele mai multe cazuri veti lucra impreuna (spre exemplu, pentru a urca o bordura, tu va trebui sa impingi de manerele din spate in timp ce el sau ea impinge de roti).
  • Spune linistit daca te simti in pericol de accidentare, urmarindu-i instructiunile.
  • Impinge sau trage de un scaun cu rotile doar cand utilizatorul acestuia impinge sau trage de roti. Daca misti scaunul cu rotile, atunci cand conducatorul acestuia se asteapta mai putin sau nu sta bine fixat, poti cauza caderea acestuia din scaunul cu rotile.

Sursa: wheelchairnet.com

Articol scris de Andreea Pascaru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2019 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version