O Noua Sansa | O Noua Viata

Ghidul utilizatorului de scaun cu rotile: Solicita ajutor

Solicita ajutor Solicita ajutor

Atentia publica in ceea ce priveste caile de acces se imbunatateste constant. In fiecare zi se fac eforturi insemnate pentru realizarea accesului nelimitat al persoanelor cu dizabilitati.

Fiecare dintre acestia are din cand in cand nevoie de ajutor. Nevoia de sprijin variaza de la o persoana la alta si in functie de situatie. Unii oameni realizeaza greu momentul potrivit in care ar trebui sa ceara ajutor. Unii cer mai des decat au nevoie, in timp ce altii renunta complet in a-l solicita.

Definitia "asistentei"

Termenul de asistenta are mai multe semnificatii. Poti sa intrebi pe cineva pentru ca sa iti impinga scaunul cu rotile, pentru ca o leziune a umarului face temporar ca propulsia sa fie dificila si dureroasa. S-ar putea sa ai nevoie de ajutor pentru a ajunge la punga cu chips-uri de porumb de pe raftul de sus al magazinului. E posibil sa ai nevoie de a fi transportat pe scari, de a fi impins pe un pietris mai mare sau pe un drum abrupt sau poate sustinut in activitati pe care nu le poti finalize decat cu greu.

Aptitudini independente
Activitati pe care le poti efectua singur.

Aptitudini supravegheate sau sprijinite
Activitati la care poti contribui dar pe care cu greu le poti desfasura de unul singur. S-ar putea uneori sa ai nevoie de ajutor sau de cineva prin preajma "doar in cazul in care". E foarte important a putea cere ajutorul si a-i invata pe ceilalti sa ajute.

Aptitudini dependente
Activitati pe care le poti efectua doar cu mult ajutor din partea celorlalti.

Cine poate ajuta?

Diversi oameni sunt dispusi sa iti ofere ajutorul cand ai nevoie. Rolurile variaza intre responsabilitate si angajament. Valoarea ajutorului de care vei avea nevoie depinde de abilitatile tale si de activitatile pe care le desfasori.

Supraveghetorul
Aceasta este persoana care va fi mereu in preajma in cazul in care vei avea nevoie de ea. Fa rost de un supraveghetor atunci cand te pregatesti sa inveti o aptitudine noua si cand nu ai deplina incredere in fortele proprii. Aceasta persoana va avea grija ca tu sa nu cazi pe spate sau in fata. Tu decizi daca o manevra iti este mai anevoioasa si daca ai avea nevoie de un supraveghetor. Deasemenea s-ar putea sa ai nevoie de mai multe persoane atunci cand vrei sa deprinzi o aptitudine noua.

Asistentul
Un supraveghetor devine un asistent atunci cand stii ca vei avea cu siguranta nevoie de el si asta nu doar in mod ocazional. Asistenta implica intr-o mai mare masura impingerea sau ridicarea scaunului cu rotile (ca de exemplu peste un sir de trepte sau peste o bordura prea inalta pentru a fi trecuta de unul singur). Un asistent de asemenea poate fi rugat sa indeplineasca alte activitati precum ridicarea lucrurilor scapate de tine sau inmanarea obiectelor la care tu nu ajungi. In cele mai multe cazuri, asistentul este angajat si instruit de catre utilizatorul scaunului cu rotile. Deseori numele este de "asistenti personali de ingrijire" sau insotitori.

Asistentul Personal de Ingrijire

Daca ai nevoie de ajutor in mod frecvent sau la anumite ore ale zilei, vei dori poate sa angajezi un asistent personal de ingrijire. Unor utilizatori ai scaunului cu rotile le este greu sa apeleze la ajutorul familiei sau al prietenilor tocmai pentru ca au sentimentul ca astfel ii impovareaza. Relatiile cu familia sau prietenii pot deveni incordate daca acestia se simt mereu datori sa te ajute.

Avantajul unui asistent de ingrijire angajat de tine este ca el sau ea te poate ajuta cu anumite sarcini precum curatarea intestinelor sau a vezicii urinare fara a fi in vreun fel implicat/a emotional.

Rolul unui asistent angajat este de a te ajuta in anumite situatii. Poti sa instruiesti asistentul sa faca lucrurile in felul dorit de tine. Daca intelegerea nu functioneaza, ai libertatea de a alege un nou asistent personal de ingrijire.

Familia si prietenii

Familia si prietenii alaturi de care iti petreci majoritatea timpului te vor insoti sau asista in anumite momente. E foarte important sa te poti baza pe oameni alaturi de care te simti agreabil mai ales in momentele in care nu vrei sa iti arati trairile in fata unor straini.

Membrii familiei sau prietenii nu se vor simti intotdeauna foarte placut cand va fi vorba de a te ajuta. De aceea ai grija intotdeauna sa ii intrebi daca sunt dispusi sa o faca. Asigura-te ca nu te vor ajuta decat atunci cand le vei cere sa o faca. Probabil ca ai deja niste idei despre prietenii sau membrii familiei in care poti sa ai incredere ca asistenti, avand in vedere familiarizarea ta cu personalitatea fiecaruia.

Colegii sau cunostintele

Colegii sau cunostintele amabile pot fi deasemenea buni asistenti daca ai nevoie de ajutor la locul de munca. Daca esti in relatii bune cu un coleg, ii vei putea cere ajutorul nestanjenit (de exemplu "Buna, poti sa ma ajuti te rog sa trec pragul acesta? Multumesc!"

Oamenii pe care i-ai cunoscut dupa accidentare pot fi mai adaptati la tine ca utilizator de scaun cu rotile decat prietenii ori familia, care inca se acomodeaza la noile circumstante din viata ta.

Necunoscutii

Cand te deplasezi singur, se pot ivi situatii in care s-ar putea sa ai nevoie de ajutorul unui strain. Spre exemplu, ai scapat cheile de la masina undeva unde nu ajungi la ele. In cazul acesta vei fi nevoit sa ceri ajutorul unui necunoscut.

Alternativ, te poti afla in oras cu un prieten si poti fi intr-o situatie in care ai nevoie de ajutorul al inca unei persoane. Spre exemplu, ai putea avea nevoie de inca cineva pentru a putea ajuta la ridicarea scaunului cateva trepte.

Cum sa ceri ajutorul

Cum ai cere ajutor variaza de la o situatie la alta. Cere ajutorul in asa fel incat persoana respectiva sa poata eventual sa te refuze fara a se simti stanjenita. Exerseaza cererea de asistenta cu un prieten care simuleaza ca ar fi strain. Prin aceasta vei invata cum sa intrebi strainii dupa ajutor, iar prietenul tau va invata sa ajute doar cand e nevoie. Aceste practici te vor ajuta deasemenea sa inveti cum sa le explicit altora cum sa te ajute cat mai sigur.

Tine minte ca pot exista foarte multe motive din pricina carora unii oameni pot refuza sa te ajute. Unii pot avea dizabilitati care nu sunt vizibile cu ochiul liber, cum ar fi artrita sau probleme cu inima, si sovaiesc a ti-o spune. Obiceiurile sau conceptiile altora deasemenea ii pot impiedica sa te jute.

Accepta cu amabilitate refuzul acestora. In cele din urma nu vei dori ajutorul unei persoane care nu o face cu placere totodata, deoarece nepriceperea ei creste riscul de accidentare al amandurora.

Urmatoarele aspecte trebuie luate in seama inainte de a cere ajutorul unui strain:

 • Nu cere ajutorul cuiva care crezi ca ar putea reprezenta o amenintare.
 • Ia in considerare pe cei din jurul tau si apropie-te de cei care par dispusi sa iti ofere asistenta fizica.
 • In cele mai multe cazuri de asistenta dimensiunea corpului nu e importanta. Sa nu crezi ca o persoana mai mica de inaltime nu e destul de puternica pentru a te ajuta.
 • Cere ajutorul unor oameni care sunt implicate in activitati asemanatoare cu ale tale. Spre exemplu, daca arunci cu mingea la cosul de basket si o pierzi intr-un tufis, cere ajutorul unui alt jucator de basket.

Daca iti place sa te aventurezi in natura ca de exemplu sa pleci in drumetii, aminteste-ti ca si altora le plac asemenea locuri si ca si ei ca si tine, cauta aventura. A te ajuta pe tine poate constitui deasemenea o provocare pentru ei si te vor ajuta cu nerabdare.

 • Daca sunt doar putini oameni prin preajma iar tu stii ca vei avea nevoie de ajutor in curand (spre exemplu ivirea in curand a unei curbe), intreaba pe cineva daca doreste sa te insoteasca pana la locul in care vei avea nevoie de ajutor.
 • Incearca sa spui "Scuza-ma, ai putea te rog sa-mi dai o mana de ajutor in curba aceasta?" sau "Ai putea sa ma ajuti in curba aceasta abrupta? Iti pot explica exact ce e de facut."

Fii scurt si concis cand dai indicatii. Descrierile din acest manual includ instructiuni pe care le poti da unui asistent.

 • Tu iei deciziile. Invata-ti asistentul sa efectueze anumite lucruri doar daca l-ai rugat sa o faca.
 • Citeste sectiunea despre protectia spatelui. Asigura-te ca familia si prietenii care te ajuta cu regularitate deasemenea au citit-o.
 • Spune-i asistentului unde anume sa stea.
 • Indica-i cum sa se sprijine de scaunul cu rotile. (spre exemplu: "Nu ma ridica stand tu insusi cu picioarele pe suportul pentru picioare pentru ca acesta s-ar putea rupe. Tine cadrul aproape de genunchii mei.")
 • Da instructiuni in legatura cu mecanismele corpului (spre exemplu, "Indoaie genunchii si tine spatele drept.").
 • Invata-ti asistentul sa actioneze cand numeri pana la trei, pentru a coordona astfel eforturile amandurora.
 • Aminteste-ti sa ii multumesti asistentului pentru ajutorul acordat.

Descrierea Mecanismelor de Siguranta ale Corpului

Deoarece supraveghetorul sau asistentul e dragut cu tine si te ajuta, protejeaza-l subliniind mecanismele si pozitiile de siguranta ale corpului. Articolul de aici contine informatii suplimentare in privinta mecanismelor de siguranta ale corpului pentru asistenti.

Aminteste-i intotdeauna ajutorului tau sa:

 • Se curbeze genunchii si nu talia.
 • Se foloseasca mai bine de puterea picioarelor decat de cea a muschilor mai slabi din spatele bratelor. In felul acesta se vor preveni durerile de spate.
 • Tina genunchii arcuiti, nu lipiti unul de altul.
 • Nu rasuceasca coloana. In schimb trunchiul sa fie in aceeasi directie cu soldurile, iar intoarcerea sa fie executata de picioare. Astfel se vor preveni durerile de spate.  
 • Mentina mereu spatele drept. Curbarea spatelui sau rotunjirea umerilor poate duce la dureri de spate.
 • Respire normal. Unii oameni isi tin respiratia atunci cand sunt implicati in activitati fizice. Cand iti tii respiratia este foarte probabil sa-ti incordezi muschii. Incordarea muschilor duce cel mai probabil la dureri de spate.

Cand nu vrei sau nu ai nevoie de asistenta

Cine a spus ca omul nu este bun de la natura? Vei observa ca unii oameni te vor ajuta chiar si fara ca tu sa ii fi intrebat. In timp ce aceste intentii sunt de buna credinta, aceste actiuni cateodata te pot frustra sau pot deveni chiar un pericol. O impingere neasteptata te-ar putea dezechilibra si te-ar putea arunca din scaunul cu rotile.

Refuza ajutorul lor inainte de vreme spunand ceva de genul "Iti multumesc, dar prefer sa ma descurc singur" sau "Multumesc, dar imi este mai usor sa fac asta fara asistenta". Unii Samariteni mai agresivi vor avea nevoie sa fie descurajati printr-o instructiune mai taioasa precum. "Te rog nu pune mana pe scaunul meu cu rotile."

Va trebui poate, sa fii foarte concis in a le spune oamenilor sa nu te ajute.

Sursa: wheelchair.org

Articol scris de Andreea Pascaru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2024

Top Desktop version