Scuterele
Scuterele au de obicei trei sau patru roti si un scaun care este montat pe un pedestal atasat de podul scuterului. O diferenta relevanta intre un scuter si un scaun cu rotile electric conventional este data de felul cum acesta este manevrat. In cazul unui scaun cu rotile electric conventional, un dispozitiv electronic de control de tipul joystick-ului necesita o cantitate mare de energie pentru a trece la fiecare din rotile din spate pentru a controla directia si viteza. In cazul unui scuter, utilizatorii tin de obicei un ghidon la capatul unei manete care este atasata de roata (sau rotile) din fata pentru o intoarcere mecanica a scaunului. Pe cand controlul directiei de miscare are adesea loc prin manevrarea manetei, viteza scuterului de obicei este controlata de un levier atasat de ghidon, care se apasa cu degetul mare sau cu alta parte a mainii. De cele mai multe ori, pentru a fi manevrate, scuterele necesita miscarea bratelor si functia mainilor mai mult decat scaunele cu rotile traditionale. In mod obisnuit scuterele nu pun la dispozitie si pozitionarea picioarelor pentru acomodarea utilizatorilor ce nu prezinta functia picioarelor. In mod obisnuit sederea in scuter nu este facuta sa gazduiasca cineva cu putina stabilitate in trunchi. Din aceasta cauza, scuterele sunt folosite in general de catre persoane care au abilitatea de a merge, dar a caror capacitate de a sta in picioare sau a merge este redusa.
Acesta este un scuter cu trei roti
Scaunele majoritatii scuterelor se rotesc si se blocheaza intr-o pozitie. Adesea scaunul se roteste si se blocheaza cand persoana este transferata in si din scuter. Daca persoana nu se poate apropia indeajuns de o masa sau de un alt obiect atunci cand se apropie din fata, utilizatorul poate roti scaunul pivotant intr-o parte sau complet catre rotile din spate. Unele scutere, de asemenea, sunt dotate cu scaune elevatoare care pot fi ajustate in functie de inaltimea utilizatorului sau de activitatea desfasurata. Multi producatori de perne si suporturi pentru spate, fabrica produse ce pot fi plasate cu usurinta pe scaunul scuterului. Una dintre particularitatile scuterului este ca distanta completa dintre roti are tendinta de a fi mai lunga, furnizand o stabilitate mai mare in directia fata-spate. Aceasta lungime insa, face manevrarea dificila in anumite situatii. Un scuter poate fi mai stabil dintr-o parte in alta decat un scaun cu rotile, in functie de latimea scuterului.
Scaune cu rotile alimentate cu baze de energie
Cand vine vorba de scaune cu rotile electrice, oamenii de obicei, isi imagineaza un scaun cu rotile electric alimentat cu o baza de energie. Acestea sunt diferite fata de scutere prin design si functionare. Scaunele cu rotile cu o baza de energie au o baza care gazduieste motorul, bateriile si rotile, impreuna cu un sistem pentru sezut care e montat in topul bazei. Majoritatea bazelor scaunelor cu rotile au cel putin patru roti. In timp ce scuterele sunt controlate cu ajutorul unui maner care este legat mecanic de roata (sau rotile) din fata, scaunele cu rotile electrice pot fi controlate folosind o varietate de comutatoare de alimentare. Cel mai folosit comutator este joystick-ul, care se stapaneste cu mana. Scaunele cu rotile electrice pot fi, de asemenea, conduse folosind joystick-uri care pot fi manevrate si cu alta parte a corpului, sau cu o varietate de comutatoare simple sau multiple, incluzand cele care actioneaza la respiratie. Multi oameni care nu pot manevra scuterele din cauza unei funtii limitate a bratelor, pot folosi scaunele cu rotile electrice de tip traditional.
Scaunele cu rotile electrice variaza in functie de roata de condus: roata de condus in fata, roata anterioara de condus, roata de condus mijlocie sau roata de condus posterioara. De asemenea, exista o varietate de scaune de condus electrice. Acestea se impart in mai multe categorii, incluzand scaune cu o baza de urcat scara, care sunt facute pentru cei independent sau pentru cazurile de supraveghere, cele care se pot misca in lateral, si cele facute pentru utilizarea off-road.
Scaune cu rotile electrice pentru calatorii
Datorita greutatii majoritatii scaunelor cu rotile, transportul este o constanta majora. Utilizatorii scaunului cu baza de putere prefera adesea folosirea unui van modificat sau a unui mini-van pentru vehicolul lor personal. Exista un numar limitat de scaune cu rotile electrice care sunt ideale pentru calatorii. Aceste scaune difera de scaunele cu baza de putere care nu se pot plia. Scoaterea bateriilor este mai usoara, au rotile motoare mai mici si pot fi pliate rapid pentru a fi puse in spatele vehiculului.
Scaunele electrice pentru calatorii se asemana celor manuale pliante echipate cu motor si baterii. Rama plianta asigura un transport mai usor. Bateriile de obicei se gasesc in cutii separate, cu racorduri electrice usor de separat, care faciliteaza demontarea scaunului. Dupa inlaturarea bateriei si a suportului pentru baterie, scaunul poate fi pliat. Motoarele si regulatorul sunt de obicei inca montate pe rama, ceea ce inseamna cel putin o componenta foarte grea care va fi ridicata in si dintr-un vehicul. In timp ce demontarea si plierea scaunului nu e o activitate zilnica, a sti ca un scaun poate fi pliat si transportat intre-o masina, ar putea fi un lucru foarte folositor pentru unii utilizatori.
In termeni de durabilitate, scaune electrice facute in general pentru calatorii nu sunt facute pentru a dura la fel de mult ca scaunele cu baza de putere. Va trebui sa iei in considerare trade-off al transportului cu masina si nevoia ta de condus in functie de capacitatea ta de mobilitate.
Sistemul de energie add-on si rotile ajutatoare pe baza de energie
Alte doua optiuni sunt disponibile daca iei in considerare mobilitatea pe baza de energie. Ambele aceste produse - sistemul de energie add-on si rotile ajutatoare pe baza de energie - folosesc o rama manuala ca structura de baza.
Sistemele de energie add-on sunt un mijloc de a transforma o rama manuala intr-un dispozitiv de mobilitate pe baza de energie. Sunt disponibile mai multe metode, inclusiv o unitate de conversie, care se comporta ca un scuter cu manevrare cu ajutorul manetei, si inca o unitate care foloseste roti specializate, un pachet de baterii si un joystick pentru a crea o conversie mai traditionala a scaunului electric.
Scaunele cu rotile cu roti ajutatoare pe baza de energie pot fi considerate un produs de tranzitie intre mobilitatea manuala si cea pe baza de energie. Cele mai multe dintre ele sunt vandute ca scaune cu rotile complete. Rotile ajutatoare pe baza de energie au inauntru motoare care amplifica impingerea utilizatorului pe jante - comutatoare care ii spun rotii sa mearga inainte. In functie de cat de puternic impinge utilizatorul de janta, roata va pune la dispozitie mai multa sau mai putina putere pentru a amplifica impingerea acestuia. Rotile maresc distanta parcursa inca de la prima impingere. Efectul este parcurgerea unor distante mai mari cu mai putin efort.
De vreme ce aceste optiuni vor fi capabile de a raspunde nevoilor oricarei persoane, aceste aparate nu sunt facute pentru a fi la fel de durabile ca un scaun cu baza de putere.
Configuratii de condus
Scaune electrice cu roata de condus pe fata, la mijloc sau in spate
Scaunele cu roata de condus pe fata, in partea din fata roti mari de condus cu role (de obicei niste roti mai mici) pe spate. Scaunele cu roata de condus pe fata s-au produs prima oara in Europa si devin acum din ce in ce mai cunoscute in SUA, unde scaunele cu rotile de condus pe spate au fost in mod traditional mai predominante.
Scaunele cu rotile de condus pe spate au rotile mari in spate si rolele in fata
La mijlocul anilor ’90, mai multi producatori au introdus scaunele electrice cu roti de condus pe mijloc. Aceste scaune au roata principala de condus pe centru, sub central de greutate al utilizatorului. Ele au sase roti: doua roti de condus, o pereche de role si o pereche de roti anti-basculare. Rolele si rotile anti-basculare pot fi montate ori in fata, ori in spatele scaunului. Aparitia microprocesoarelor computerizate pentru scaunele cu rotile cu baza de putere, a facut posibila crearea unor mecanisme de control pentru ca utilizatorii sa poata controla rotile din fata, rotile din spate sau rotile din mijloc apartinand scaunelor de condus.
Scaune electrice cu roata de condus pe fata
Scaune electrice cu roata de condus pe mijloc
Scaune electrice cu roata de condus in spate
Locul rotii de condus are impact asupra felului in care se comporta scaunul cu rotile si asupra felului in care acesta este manevrat. Intr-un scaun cu roata de condus pe fata, masa scaunului este in spatele rotii de condus. Cand scaunul incetinste, acesta are tendinta de a se curba inapoi. Acest lucru este prevenit de catre aparatul de comanda care va face ca scaunul sa mearga doar inainte, monitorizand cu grija pozitia rotilor din fata. Scaunele cu rotile de condus pe fata au o tractiune buna la coborarea in panta, dar isi pot pierde din tractiune pe terenuri nisipoase sau alunecoase, atunci cand urca in panta, cu rotile de condus tragand de data aceasta scaunul inapoi.
Scaunul cu roata de condus pe spate are aceeasi dificultate la condusul inapoi. La franare dupa condusul inapoi, scaunul cu rotile are tendinta de a se roti si a se intoarce. Aceste scaune au o tractiune mai buna la urcarea in panta decat la coborarea acesteia.
Scaunele cu roata de condus pe mijloc au capacitatea unei tractiuni mai bune decat este cazul la scaunele cu rotile de condus pe fata sau pe spate, pentru ca rotile de condus se gasesc exact sub central de greutate al utilizatorului, dandu-le rotilor de condus o tractiune maxima. Intr-un asemenea scaun, utilizatorul trebuie sa se obisnuiasca cu balansul spre inapoi pe micile roti anti-balans atunci cand urca un deal sau in timpul unei acceleratii foarte rapide. Scaunele cu roata de condus pe mijloc, de asemenea, vor fi mai usor de menevrat in locuri inguste spre deosebire de scaunele cu rotile cu rotile de condus pe fata sau pe spate.
Sursa: wheelchairnet.com
Articol scris de Andreea Pascaru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org