O Noua Sansa | O Noua Viata

Ghidul utilizatorului de scaun cu rotile electric: Ajustarea scaunului

Ajustarea scaunului Ajustarea scaunului

O schimbare facuta la una din componentele scaunului cu rotile afecteaza, de obicei, si celelalte elemente, asa ca fiti pregatit sa petreceti o buna bucata de timp ajustand scaunul si pozitionandu-l. In mod ideal, atunci cand vreti sa ajustati scaunul cu rotile, ar trebui sa va lasati ajutat de un asistent tehnologic practicant sau de un furnizor certificate de RESNA (Societatea de Inginerie a Reabilitarii si a Tehnologiei de Asistare din America de Nord).

Dupa fiecare ajustare, faceti un test de condus pe o rampa fiind asistat, pe diferite suprafete si pe pante laterale pentru a va asigura ca nevoile dumneavoastra de mobilitate au fost indeplinite. Acest lucru se poate face prin conducerea scaunului cu rotile pe o suprafata inclinata sau prin inclinarea lui spre punctual de echilibru, in directii diferite. Va puteti antrena precautia extrema, ajutandu-va de mai multi asistenti. Daca sistemul dumneavoastra de sedere este ajustabil, stabilitatea scaunului trebuie testata cu sistemul de sedere in toate pozitiile sale extreme.

Ori de cate ori schimbati configurarea scaunului, verificati stabilitatea acestuia pe fata, pe parti si pe spate cu ajutorul unui asistent, pentru a va asigura ca scaunul dumneavoastra cu rotile functioneaza asa cum va doriti.

S-ar putea scrie o carte despre schimbarea configurarii si despre ajustarea scaunului cu rotile; sunt multe ajustari pe care le veti stapani abia dupa cativa ani; altele chiar veti vrea sa le faceti in fiecare zi.

Ajustarea unghiului de suprafata

La unele scaune cu rotile unghiul de suprafata poate fi ajustat. O inclinare pe fata poate duce la alunecare scaunului in fata. Ridicarea muchiei din fata a scaunului creeaza o "cocoasa" intre suportul din spate si scaun si inchide unghiul scaunului pe spate. Daca spatele scaunului este inclinat, partea din fata a scaunului, de asemenea, va fi inclinata in fata, iar unghiul scaunului pe spate ramane acelasi, aceasta numindu-se "inclinare in spatiu".

Mai multe rame ale scaunelor cu rotile electrice permit ajustarea unghiului scaunului. In cazul in care rama in sine nu se ajusteaza, puteti totusi ajusta unghiul de suprafata prin:

  • Adaugand un blocaj scaunului sub perna acestuia;
  • Achizitionandu-va o perna care va inclina suprafata scaunului;
  • Adaugand un scaun de sedere solid cu o componenta ce permite ajustarea unghiului.

Ajustarea unghiului spatelui

Unghiul de suport din spate ar trebui sa va furnizeze o sedere confortabila atunci cand stati vertical pe scaun. Unghiul din spate nu ar trebui sa va cauzeze incolacirea umerilor, tinerea capului in fata pentru mentinerea echilibrului, sau sa va cauzeze alunecarea din scaun.

Unghiul format de scaun si suportul din spate este numit unghiul "scaunului din spate". Un unghi mai mare de 90 de grade este adesea numit "unghi deschis", in timp ce un unghi mai mic de 90 de grade este numit "unghi inchis". Un unghi deschis va permite folosirea gravitatii pentru a va mentine in echilibru trunchiul. Persoanele cu leziuni inalte ale maduvei spinarii, care nu se pot indoi usor din solduri, folosesc adesea un unghi deschis. Totusi, un unghi deschis poate cauza alunecarea din scaun. Daca sunteti flexibil, un unghi inchis va va fixa corpul in curbura scaunului, tinandu-va pe loc. Un unghi prea deschis sau prea inchis adesea va poate reduce spasticitatea.

scaun cu rotile cu suport de spate rabatabil pe baza de incarcare electrica 

Acest scaun electric cu rotile are un suport de spate rabatabil cu alimentare electrica

Ajustarea pozitiei rotii de conducere

Desi mai putin dificil decat in cazul scaunelor cu rotile manuale, distributia greutatii dintre roata de condus si role la un scaun electric, va influenta performantele de condus ale scaunului. Datorita greutatii unui scaun cu rotile electric, atunci cand trebuie sa se treaa peste un sol mai moale cum ar fi pietris sau nisip, scaunul va avea tendinta sa se scufunde iar rotile se vor bloca.

Atunci cand veti infrunta obstacole mici, cum ar fi borduri scurte, locatia rotilor de condus (fata, mijloc, spate) poate face o diferenta. La cateva scaune electrice, pozitia de montare poate fi ajustata. Alternativ, unii producatori fac ajustari ale cadrului scaunului pe baza de putere. Mutarea scaunului electric inainte sau inapoi, are acelasi efect ca si modificarea pozitiei rotii motoare - pentru redistribuirea greutatii intre rotile de tractiune si role.

Tractiunea pe fata - La majoritatea dintre ele, rotile de condus ale scaunelor cu tractiune pe fata au o pozitie fixa pentru montarea pe cadru. In mod frecvent, bateriile vor fi pozitionate pe scaun in asa masura incat sa distribuie in mod egal greutatea pe cadru, avand pe fata cat mai multa greutate. Deoarece rolele sunt amplasate in spate, unul din avantajele dumneavoastra la folosirea unui scaun cu rotile cu tractiune pe fata, este abilitatea de a trece peste obstacole. Rotile de condus mai mari montate pe fata nu se vor "impotmoli", ci vor merge direct inainte trecand peste obstacole.

Tractiunea pe mijloc - Acest tip de scaun este disponibil in diverse tipuri de configuratii. Daca va intereseaza un asemenea tip de scaun, este nevoie sa faceti un test de condus al modelului pentru a intelege efectul pe care configurarea rotilor de condus si a rolelor o poate avea asupra performantei de condus ale scaunului. Primul lucru care trebuie analizat este pozitia actuala a rotii motoare pe cadru. Montarea pozitiei de condus in relatie pe baza de putere si in relatie cu scaunul:

  • Direct sub scaun;
  • Usor in spatele punctului median al scaunului (desi inaintea posturilor din spate).

Verificati impreuna cu asistentul sau cu producatorul, pentru a determina daca pozitia scaunului sau tractiunea pot fi ajustate usor inainte sau inapoi.

O locatie "adevarata" a rotii motoare pe mijloc poate creste balansul scaunului atunci cand accelerati rapid sau franati brusc. La o privire mai atenta, unele scaune cu tractiune pe mijloc, sunt de fapt scaune pe sase roti, cu doua roti de antrenare si doua roti pentru stabilizare (de obicei doua role pe fata si doua roti mari anti-derapare in spate).

Tractiunea pe spate - Scaunele cu tractiune pe spate dispun de o montare fixa a rotii. Pozitia bateriilor si greutatea dumneavoastra atunci cand stati natural in scaun, tind sa exercite presiune pe rotile din spate. In multe scaune cu tractiune pe spate, montarea rotilor motoare este in spatele suporturilor din dos (plasarea centrului de greutate in fata rotilor). Aceasta amplasare pe spate a rotii motoare duce la o configurare foarte stabila, care este mai dificila decat metoda "sariturii pe o roata" (ridicarea rotilor din fata de la sol). O configurare foarte stabila va poata oferi siguranta atunci cand aveti de-a face cu rampe sau inclinari, dar va face negocierea unor obstacole mici foarte dificila.

Schimbarea pozitiei rotii motoare sau pozitia scaunului pe cadru este o ajustare "cu greutate", si trebuie de obicei efectuata de un tehnician calificat.

Ajustarea inaltimii suportului pentru brate

Suportul pentru brate poate fi ajustat astfel incat bratele sa nu traga umerii in jos. Coatele dumneavoastra trebuie sa fie usor mai in fata decat umerii atunci cand bratele vi se odihnesc pe suportul pentru brate. Pozitia fata-spate a suportului pentru brate trebuie sa ii permita bratului sa alunece in fata usor. Unor utilizatori le place sa aiba optiunea de a impinge coatele pe spate pentru mai multa stabilitate pe suprafete denivelate. Daca joytick-ul este montat pe suportul pentru brate al scaunului, asigurati-va ca puteti ajunge la el cu usurinta. Atunci cand ajustati inaltimea suportului pentru brate la un scaun cu rotile electric, asigurati-va ca suportul pentru brate nu interfereaza in mutarea sprijinului inapoi, din pozitia complet inclinata spre cea complet verticala.

Ajustarea rolelor

Ajustarile de montaj

Rolele ar trebui sa fie montate pe rama astfel incat ele sa fie perpendicular fata de sol. Daca acestea nu sunt, rotile din fata pot deveni afectate de "sindromul cardului de cumparaturi" si sa vibreze atunci cand conduceti scaunul. De asemenea, va fi ingreunata intoarcerea scaunului sau schimbarea directiei. Folositi un echer de tamplarie pentru a stabili daca rotile sunt perpendiculare cu solul.

Ajustarile inaltimii si ale suspensiei

Datorita tendintei unui scaun cu rotile cu tractiune pe mijloc de a se "rostogoli", acesta are montate in fata si in spate roti mai mici. Uitati-va cu atentie la aceste roti. In majoritatea cazurilor, un set se va putea invarti si va functiona pe post de role. Al doilea set este fix si rolele vor functiona pe post de dispositiv anti-basculante. Pozitia "rotilor-role" si a celor "anti-basculare" poate fi in fata sau in spate, in functie de design-ul specific al scaunului.

In mod frecvent, "rotile anti-basculare" vor avea aceste basculari:

  • Inaltarea de la sol;
  • Elasticitatea suspensiei.

Inaltarea - Pozitionarea rotilor anti-basculare de la sol va afecta modul in care vei simti balansarea atunci cand ori accelerezi rapid ori pui frane bruste. Cu cat rotile se afla mai aproape de sol, cu atat mai putin vei avea de-a face cu o balansare. In orice caz, cu cat rotile se afla mai aproape de sol, cu atat pericolul de a ramane "intepenit" este mai mare. Daca rotile anti-basculante sunt prea aproape de sol, atunci cand treci peste un prag sau peste o rampa curbata, risti sa ai toate rotile "mici" pe sol, cu rotile motoare "suspendate" in aer. Fara roti care sa aiba contact cu solul, sunteti blocat!

Suspensia - Incercand reducerea posibilitatii de a intepeni si pentru a diminua senzatia de balans, unele modele de scaune cu rotile au suspensie in rotile anti-basculante. Arcul din suspensie poate fi ajustat pentru a se potrivi greutatii dumneavoastra si felului de condus. Alte scaune electrice au suspensie pe role si pe rotile principale de condus.

Ca si ajustarea pozitiei rotii motoare, schimbarea inaltimii sau tensiunii rotilor anti-basculante e o ajustare "cu greutate". Colaborand cu un tehnician de scaun cu rotile, puteti facilita gasirea ajustarii care se potriveste stilului dumneavoastra de condus.

Ajustarea suportului pentru picioare

Ajustati-va suportul pentru picioare atunci cand aveti puse la punct perna pentru sezut, suportul pentru spate si alte ajutoare de pozitionare. Nu uitati sa va puneti pantofii; distanta de la sol va afecteaza pozitionarea picioarelor. Asigurati-va ca sunteti asezat in pozitie verticala in partea din spate a scaunului. Atunci cand ajustati suportul pentru picioare, asigurati-va ca dispuneti de:

  • Un spatiu minim de 2 cm sub platoul pentru picioare;
  • Spatiu pentru genunchi sub birouri si mese.

Daca nu aveti destul spatiu pentru picioare sau genunchi, s-ar ptuea sa trebuiasca sa va reajustati inaltimea scaunului. Daca picioarele dumneavoastra sunt sustinute la inaltimea potrivita de catre suportul de de picioare, coapsele ar trebui sa se odihneasca echilibrat pe perna. Suporturile pentru picioare care sunt prea inalte ar putea duce la o greutate prea putina sau deloc sub oasele sezutului, ischial tuberosities. S-ar putea sa trebuiasca sa faceti un compromise in ceea ce priveste inaltimea genunchilor pentru a avea distributia de inaltime dorita pe perna de sezut.

Daca genunchii dumneavoastra nu vor incapea sub o masa, puteti pune un piedestal sau un butuc de lemn sub picioarele mesei pentru a o ridica mai sus. Daca va aflati la un restaurant, aveti posibilitatea de a intoarce farfurii mici si de a le plasa sub fiecare picior al mesei. Asigurati-va ca masa e stabila si ca picioarele nu vor aluneca.

Ajustarea inaltimii scaunului

Pentru a creste suportul pentru picioare fata de sol (pentru a va ridica deasupra solului), puteti ajusta scaunul. Alternativ, puteti creste grosimea pernei pentru sezut adaugand un strat de spuma solida sub perna scaunului. Daca toate rotile sunt ajustabile pe verticala este posibil sa se poata muta toate rotile mai jos pentru a creste inaltimea scaunului, sau de a ridica toate rotile pentru a micsora inaltimea scaunului.

Pentru a micsora inaltimea genunchilor si pentru a micsora distanta fata de sol (pentru a va cobori inspre sol), puteti micsora grosimea pernei scaunului doar daca este cazul.

Uneori va puteti impinge genunchii in jos atunci cand impingeti in fata sub masa iar genunchii vor putea sari inapoi sub masa. Daca incercati asta, asigurati-va ca nu este prea multa presiune in varful picioarelor venita din marginea mesei.

Suporturile de picioare care penduleaza va permit sa ajungeti sub unele obstacole pentru ca unul sau ambele suporturi pot fi eliminate, permitand picioarelor sa se legene si genunchilor sa se coboare, pentru a se descurca in locuri stramte. Daca faceti asta, va trebui sa fiti foarte atent atunci cand va retrageti de sub o masa. Rolele se pot balansa si va pot prinde picioarele si, eventual, va pot rani.

Sursa: wheelchairnet.org

Articol scris de Andreea Pascaru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2019 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version