O Noua Sansa | O Noua Viata

Ghidul utilizatorului de scaun cu rotile: Calatoriile

Calatoriile Calatoriile

Ai asteptat vreodata cu nerabdare o cina fabuloasa intr-un restaurant, imbracat in cele mai bune haine, luptand insa pe drumul catre autobuz, indurand o cursa cu taxiul ce ti-a cauzat batai de inima puternice, pentru mai apoi sa afli ca locul tau se afla in dreptul iesirii de urgenta si ca pe deasupra mai e si rezervat pentru seara aceea? Uneori nu e lipsa de acces ci lipsa informatiilor care iti ingreuneaza calatoria. Un telefon dat inainte poate rezolva multe probleme, iar in mod succesiv, asta va duce la o economie mare timp. Pune intrebari precise, caci conceptul unora despre "accesibil" poate fi foarte diferita de a ta. Sa nu te surprinda cand ti se spune ca restaurantul are cai de acces bune chiar daca acesta se afla la etajul superior al unei cladiri fara ascensor.

Daca o destinatie, despre care ti s-a spus ca e accesibila, se dovedeste a fi inaccesibila, cere ca vorbesti cu administratorul. Spune-i managerului ca "accesibil" inseamna un mediu corespunzator cu prevederile Normativului pentru adaptarea cladirilor civile si spatiul urban aferent la exigentele persoanelor cu handicap, indicativ NP 051/2000 aprobat prin Ordinul 649/2001, iar ca neputinta ta de a de a accesa locul dorit indica faptul ca unitatea trebuie sa-si amelioreze caile de acces.

Sfaturi pentru planificarea calatoriei

Distractia explorarii necunoscutului face parte din descoperirea de locuri noi. Chiar daca informarea in avans ti se va parea plictisitoare sau te va induce in eroare, de obicei efortul de a obtine informatii de baza se va merita si va duce la evitarea dezamagirilor. Nu vrei sa ajungi la o nunta, stralucind in hainele elegante, si sa afli ca ai de trecut o carare noroioasa pentru a ajunge la receptie. De asemenea, nu ar fi distractiv sa ajungi la hotel si sa decoperi ca in "camera accesibila de hotel" se afla un dus ingradit in asa fel incat sa incapa un copil, dar in nici un caz unul potrivit dimensiunilor scaunului tau de dus. Obisnuieste sa suni cu o vreme inainte sau sa vorbesti cu prieteni sau cunostinte ce au mai fost acolo.

Sfaturi pentru planificarea calatoriei

Sunatul din timp te va salva de la a te umple cu noroi in drum spre un eveniment

Invata sa pui urmatoarele intrebari:

 • Ce fel de obstacole ti se pot ivi in cale pe drumul catre destinatie? Exista ascensor sau scari? Bordurile sunt prevazute cu rampe? Va fi cineva sa te ajute sa treci peste gazonul transformat intr-un camp de zapada?
 • Ruta este doar inauntru sau si afara?
 • Se gasesc rampe sau lifturi care duc spre diferite etaje ale destinatiei? Funtioneaza lifturile? Exista marcaje care indica directia spre lifturi sau rampe?

Camera de hotel

 • Exista o camera accesibila conducatorilor de scaun cu rotile? La ce etaj se gaseste? Este ascensor?
 • Cat de lata este usa care duce spre camera? Ce fel de maner, clanta sau incuietoare are aceasta?
 • Ai voie sa muti mobile pentru a face calea mai accesibila? Daca muti mobila ai grija sa informezi menajera ca nu vrei sa vrei ca aceasta sa fie mutata in fiecare dimineata inapoi la locul ei. Ai putea de asemenea sa vorbesti dinainte, ca mobila respective sa fie scoasa din camera.
 • Se poate muta patul pentru a pozitiona scaunul cu rotile langa el in vederea transferului? Unele paturi de hotel sunt situate pe piedestaluri fixe.
 • Ajungi la dispozitivele de control al temperaturii si la cordelele draperiilor?
 • Se ajunge usor din pat la telefon? Telecomanda televizorului este mobila sau este fixa? Daca este fixa, s-ar putea sa nu pota fi accesibila.
 • Cat de spatioasa este baia? Cat de lata este usa? Se deschide spre inauntru sau spre inafara? Are si cada de baie? Cum e pozitionata usa fata de toaleta si fata de cada? Exista manere de sprijin? Prosoapele sunt amplasate accesibil?

Daca sunt probleme de acces in camera ta de hotel, incearca sa le dezbati dinainte impreuna cu managerul. Spre exemplu, roaga-i sa infasoare in jurul conductelor de apa calda de sub chiuvete sau sa demonteze usa de la baie daca deschiderea e prea ingusta pentru scaunul tau cu rotile.

Sala de baie

Pentru a sta pe scaun in timp ce faci dus, ia cu tine un scaun de plaja pliant atunci cand pleci in calatorie.

 • Sala de baie se afla pe acelasi etaj cu sala de destinatie (spre exemplu sala de conferinte sau de receptii)?
 • Cat de lata este usa salii de baie? Se deschide spre inauntru sau spre afara? Se poate deschide si dintr-o singura miscare (spre exemplu usa batanta sau cu maner de tragere)?
 • Exista bare de apucat?

Sala de baie

Acest tip de cada poate fi folositor, daca usa s-ar putea inchide in spatele utilizatorului de scaun cu rotile. Sunatul in prealabil ar putea preveni aceasta situatie.

Medii noi

Capacitatile tale vor varia in functie de mediul inconjurator. Spre exemplu, sa conduci printr-o regiune a Vestului Mijlociu e foarte diferit fata de alunecarea prin multimile din New York City. Multi factori influenteaza mobilitatea unui scaun cu rotile, de acestia apartinand si intretinerea trotuarelor si a strazilor.

Sursa: wheelchairnet.com

Articol scris de Andreea Pascaru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2019 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version