O Noua Sansa | O Noua Viata

Ghidul utilizatorului de scaun cu rotile: Asamblare si Ajustare

Asamblare si Ajustare Asamblare si Ajustare

Cele multe ore pe care le veti petrece in scaunul cu rotile arata faptul ca ar trebui sa-l particularizati pentru a se potrivi corpului. Un scaun cu rotile reglat corect va fi mult mai confortabil pentru a sta in el, pentru a face manevre mai eficient si pentru a reduce stresul osos si muscular cauzat de miscari nenaturale de propulsie. Configurarea scaunului cu rotile afecteaza drastic confortul dvs, postura, stabilitatea, precum si abilitatea de a folosi scaunul cu rotile.

Intr-un scaun cu rotile reglat corect, ar trebui sa aveti suficient spatiu pentru genunchi pentru a se potrivi sub blatul de masa. Suportul pentru picioarele dumneavoastra ar trebui sa fie suficient de departe de sol, pentru a evita lovirea obstacolelor.

Asigurati-va ca perna, suportul de spate si alte ajutoare de pozitionare sunt la locul lor, atunci cand faceti ajustarile. O schimbare la scaunul cu rotile va afecta potrivirea tuturor celorlalte componente, astfel incat fiti pregatit sa va petreceti o valoare buna de timp cu aceasta operatiune cruciala. In cel mai bun caz, cereti ajutorul unui furnizor de tehnologie de asistare sau furnizor certificat atunci cand ajustarea scaunului cu rotile este efectuata. Dupa fiecare ajustare, testati scaunul rulant pe rampe, suprafete diferite, si pante laterale pentru a va asigura ca nevoile dvs. de mobilitate au fost indeplinite.

Ori de cate ori va modificati configurarea scaunului dvs cu rotile, verificati fata, lateral, o parte si alta, si stabilitatea din spate, cu un asistent pentru a va asigura ca scaunul dumneavoastra cu rotile merge in modul in care doriti. (Sectiunea "Invatati-va limitele" descrie modul de a experimenta limitele de stabilitate).

Pozitia optima de sedere in scaunul cu rotile 

Pozitia optima de sedere pentru majoritatea utilizatorilor de scaune cu rotile este un unghi scaun-la-spate de 90° - 100° si un unghi la genunchi de 90° - 120°. Indicat: 90° scaun-la-spate si 120° la genunchi.

Tipuri de scaun cu rotile

Ca si in cazul automobilelor, inventatorii intreprinzatori au dezvoltat mai multe stiluri diferite si modele de scaune cu rotile. Fiecare este conceput pentru un scop diferit, si permite diferitelor tipuri de ajustari sa fie facute.

Scaunul cu rotile standard

Scaunele cu rotile standard, cunoscute de asemenea sub numele de "scaune institutionale", sunt fara zorzoane, cromate, din aluminiu, de obicei gasite in spitale, case de ingrijire si aeroporturi. Scaunele cu rotile standard sunt concepute pentru a fi simplu de utilizat si suficient de rezistente pentru a supravietui unui cadru institutional. Cele cu cotiere si suporturi pentru picioare de scaune cu rotile standard, sunt de obicei sudate la cadru si nu pot fi mutate sau eliminate. Acelasi scaun este frecvent utilizat de mai mult de o persoana. Scaunele cu rotile standard sunt de obicei suficiente pentru utilizarea pe termen scurt sau rar, dar ofera putina flexibilitate in ajustare. Cele mai multe modificari si ajustari sunt efectuate prin inlocuirea echipamentului.

Modificarile usor facute pe scaunele cu rotile standard includ:

  • tipul de roata din spate si marimea;
  • tipul si dimensiunea rolei;
  • pozitionarea suportului pentru picioare (de obicei, doar o ajustare);
  • inlocuirea tapiteriei.

Scaunul cu rotile standard 

Scaunul cu rotile standard

Inclinarea pe spate a scaunului cu rotile

Adesea scaunele cu rotile tip fotolii sunt folosite de oameni care folosesc gravitatea pentru a ajuta la echilibrarea trunchiurilor lor, care nu pot mentine o pozitie verticala, sau care au nevoie pentru a se inclina, in scopul de a scuti fesele lor de presiune. Rotile din spate pentru scaunele cu rotile tip fotolii sunt mai in spate si pot avea anti-inclinatoare instalate pentru a preveni scaunul de la rasturnarea pe spate. Anti-inclinatoarele sunt mici, cu roti care se ataseaza la partea din spate a scaunului pentru a oferi un plus de stabilitate pe spate.

Inclinarea pe spate a scaunului cu rotile 

Inclinarea pe spate a scaunului cu rotile

Scaune cu rotile care permit ajustari ale axei verticale

In plus fata de modificarile disponibile in modelele standard si fotolii, unele scaune cu rotile ofera, de asemenea, mai multe pozitii verticale de ajustare pentru axele rotilor din fata si din spate.

Mutarea axului rotii din spate in sus sau in jos va schimba:

  • unghiul scaunului;
  • unghiul rotilor;
  • orientarea cadrului;
  • abilitatea ta de a ajunge la janta.

Scaune cu rotile multi-reglabile

Ca locurile de automobile de lux, scaunele cu rotile multi-reglabile vin cu o varietate de optiuni de reglare si sunt mai usor de a personaliza decat scaunele cu rotile standard sau de tip fotoliu. Acest tip de scaun rulant este disponibil in stilurile cadru rigid si pliere.

Optiunile disponibile pe scaunele cu rotile reglabile includ:

  • mai multe pozitii verticale si orizontale ale rotilor din spate;
  • unghiul scaunului;
  • pozitia si unghiul rola fata;
  • lungimea si pozitia suportului pentru picioare;
  • inaltimea spatarului;
  • unghiul spatelui;
  • pozitia si tipul de roti de blocare;
  • latimea scaunului;
  • adancime pentru un loc;
  • inaltimea suprafetei scaunului;
  • roata spate;
  • inaltime cotiera;
  • tipul si dimensiunea rotilor si rolelor.

Acest ghid de instruire descrie parametrii proprii de montaj pentru fiecare ajustare. Modificarea sau ajustarea unei parti din scaunul cu rotile schimba de multe ori pozitia unei alte parti. Va trebui, probabil, sa efectuati o serie de ajustari pentru a-l potrivi corect.

Scaunul cu rotile multi-reglabil 

Scaunul cu rotile multi-reglabil

Componente pentru scaune cu rotile

Cele mai multe scaune cu rotile manuale sunt dotate cu aceste componente de baza:

  • role pentru rotile din spate;
  • cotiere pentru anvelope;
  • suport pentru picioare;
  • sprijin pentru blocarile de roti.

Materialele, proiectarea si ajustarea acestor componente va afecta performantele scaunelor cu rotile.

Rotile din spate

Multe tipuri de roti din spate sunt disponibile pentru scaunele cu rotile manuale. Cele mai multe sunt fie spite sau mag. Rotile Mag sunt de obicei facute din plastic tare si au de obicei numai cinci sau sase coaste turnate intre butucul si janta rotii. Rotile Mag sunt practic fara intretinere si mai durabile decat rotile spite, dar de obicei sunt mai grele.

Pe rotile spitate, cu tije subtiri de metal sau spite, conectati hub-ul la janta. Cele mai multe au 38 spite. Rotile cu spite necesita mai multa ingrijire decat rotile mag, deoarece spitele se pot desprinde, rupe sau pot cadea. Toate spitele trebuie sa fie prezente si mentinute la aceeasi tensiune, altfel roata poate "iesi din rotund". Aceleasi chei folosite pentru a strange spitele rotilor unei biciclete, pot fi folosite pe roti pentru scaune cu rotile.

Dimensiunile rotilor din spate afecteaza, de asemenea, modul in care scaunul cu rotile va functiona. Cele mai multe au 24 centimetri in diametru. Dimensiunea rotii determina pozitia jantei de impins in relatie cu mainile, care afecteaza capacitatea dvs de a propulsa scaunul. Rotile mai mari sunt, de obicei, mai accesibile pentru a ajunge la ele si ofera o conservare mai eficienta a energiei pentru propulsuie, in special peste obstacole si teren accidentat.

Rotile din spate, care pot fi si scoase, fac transportul si plierea scaunul cu rotile mai usoara. Eliberarea rapida de axe va permite sa scoateti rotile din spate in cateva secunde fara unelte.

Rotile spita - Rotile mag 

Rotile spita / Rotile mag

Anvelope

Pneurile pe spate pentru scaunele cu rotile sunt fie umplute cu aer (pneumatice) sau solide (flat-free sau vide). Pneurile necesita o anumita presiune a aerului pentru a oferi performante optime. Daca aveti anvelope pneumatice, poate doriti sa efectuati un kit de patch-uri, pompa si/sau in tubul de anvelope de rezerva, in orice moment, pentru a evita sa fie blocat de o aplatizare. Pneurile dau, de obicei, o plimbare mai moale, lina si sunt mai usor de propulsat decat anvelopele solide. Cu toate acestea, banda de rulare a pneurilor pneumatice tinde sa se uzeze mai repede decat banda de rulare a celor solide. Anvelopele cu jante pneumatice pot fi umplute cu insertii solide in loc de tuburi.

Anvelopele solide sunt umplute cu un miez din spuma, pentru neaplatizare. Anvelopele solide trebuie doar sa fie inlocuite pentru uzura benzii de rulare. Deoarece anvelopele solide sunt mai acerbe decat pneurile si nu au capacitati de absorbtie de soc, acestea dau o plimbare in salturi. Anvelope solide sunt, in general, recomandate numai pentru utilizarea in interior.

Benzile de rulare, de asemenea, afecteaza performanta scaunului cu rotile. Anvelopele Knobbier merg mai bine pe teren accidentat, deoarece acestea ofera mai multa tractiune. Aceeasi banda de rulare noduroasa care ruleaza atat de bine, de asemenea, aduce noroi mai mult, zapada si murdarie in interior decat cele netede. Anvelope noduroase necesita, de asemenea, un efort mai mare pentru a propulsa pe suprafete plate decat anvelopele netede. Pneurile netede sunt mult mai manevrabile pe suprafete dure, plate, dar fac derularea pe teren accidentat mai dificila. Pneurile mai late sunt mai bune pe teren accidentat, in timp ce cele inguste functioneaza mai bine pe suprafete dure, plate.

Jantele de impins

Jantele de impins sunt, de obicei atasate la roata de langa janta. Un spatiu pe surubul de fixare la jantele de impins de la roata va ofera spatiu pentru a le prinde cu degetele. Aveti posibilitatea sa utilizati un spatiu mai scurt pentru a aduce mai aproape de pushrim roata. Acest lucru ingusteaza latimea scaunului rulant general, dar se poate face mult mai greu obtinerea unei aderente bune pe pushrim. Un spatiu mai mare face mai usor pentru a prinde pushrim, dar s-ar putea prinde degetul mare in cazul in care diferenta de acest spatiu este prea larga.

Jantele de impins metalice sunt uneori dificil de utilizat, deoarece acestea sunt alunecoase si pot ajunge foarte reci, mai ales in timpul iernii. Cauciucurile pushrims filmate sau texturate ar putea imbunatati aderenta dvs si sa va permita sa impingeti mai puternic, dar frecarea in plus ar putea provoca mainile sa arda atunci cand merg in jos. Acoperirea se poate uza cu razuiri repetate la colturi si usi inguste.

Pushrim cu proiectii pot fi mai usore pentru impingere, cu functia manuala mai putin folosita. Proiectiile Pushrim pot fi inclinate vertical sau orizontal pentru a se potrivi diferitelor stiluri de impingere.

Proiectiile Pushrim 

Proiectiile Pushrim

Blocarile de pneuri

Blocarile de roti sunt uneori numite frane. Ele sunt in general disponibile in versiuni de montare scazut si inalt si sunt selectate atunci cand comanzi un scaun. Blocarile pentru roti scazute interfereaza mai putin cu miscarile tale. Blocarile ce se pot ridica sunt de dorit, deoarece puteti evita lovirea degetelor pe ele atunci cand impingeti direct pe pneuri. Unii producatori au conceput blocarile de roti care se monteaza sub scaun astfel incat acestea sa nu stea in calea impingerii. Blocarile de roti nu sunt frane dinamice, care pot fi aplicate in timp ce sunteti in miscare si vor bloca numai rotile atunci cand sunt ajustate in mod corespunzator. Ele nu vor afecta scaunul cu rotile de la alunecare. Va trebui sa resetati roata ce se blocheaza dupa ce modificati pozitia rotii din spate sau tipul de pneu, astfel incat acestea vor functiona in mod eficient. Verificati manualul proprietarului dumneavoastra si urmati instructiunile producatorului pentru a determina cat de mult blocarea rotilor ar trebui sa patrunda in anvelopa.

Rotile din fata

Cele doua roti mici de la partea din fata a scaunului rulant sunt numite Role. Rolele pot sa se roteasca in toate directiile si pot imbunatati manevrabilitatea scaunului cu rotile. Conectati Rolele pe rama scaunului cu rotile.

Multe tipuri diferite de role, cu o serie de caracteristici de performanta sunt disponibile. Rotile mici, grele vor imbunatati manevrabilitatea pe suprafete dure, plate, dar tind sa se prinda in crapaturi si fisuri ale suprafetelor tari. Rolele pneumatice mai mari sunt mai putin susceptibile de a le manevra si a le gestiona mai bine pe teren accidentat, dar sunt mult mai lente pe suprafete dure.

  • Rolele solide duc, de obicei, la o plimbare mai dura decat Rolele pneumatice, deoarece acestea au prea putina capacitate de absorbtie a socurilor.
  • Rolele semi-pneumatice sau pneumatice dau o plimbare lina fata de rotile solide si ofera in aer liber o mai buna tractiune; cu toate acestea, Rolele pneumatice se pot aplatiza.
Rola solida din plastic dur
Rola din plastic dur
Rola pneumatica
Rola pneumatica

Cotiere

Pro sau contra cotiere? La aceasta intrebare este cel mai bun raspuns dat de preferintele dumneavoastra personale si nivelul de functii si de echilibru. Cotierele ofera un sprijin suplimentar, daca aveti echilibrul trunchiului limitat si actioneaza ca ancora de stabilitate laterala, daca ajungi pe lateral. Cu toate acestea, multi utilizatori de scaune cu rotile nu folosesc cotiere, deoarece acestia prefera mai multa libertate de miscare si o greutate mai mica suplimentara. Transferurile de locuri si mutatiile suferite de greutate pot necesita mai multa putere si echilibru, fara cotiere. Daca alegeti sa utilizati cotiere, asigurati-va ca inaltimea nu interfereaza cu propulsia. Coatele ar trebui sa fie usor inainte de umeri atunci cand bratele tale se odihnesc pe marginile scaunului.

Dimensiunile sezutului

Latime sezut

Scaunul dumneavoastra trebuie sa fie cat de ingust posibil, fara a atinge oasele de la sold. In cazul in care scaunul este prea ingust, presiunea asupra proeminentei osoase de la sold ar putea provoca o rana de presiune. In cazul in care scaunul este prea mare, este posibil sa aveti dificultati de propulsie a scaunului cu rotile si de trecere printre usi. S-ar putea intampla, de asemenea sa se aplece peste, atunci cand te propulseaza, ce ar putea duce la dezvoltarea de deformare a spinarii. Ar trebui sa fie aproximativ o jumatate de centimetru spatiu pe fiecare parte a coapselor. Spatiul va ofera o camera mica pentru a muta si baga hainele. Latimea scaunului afecteaza latimea totala a scaunului rulant.

Acest scaun este prea ingust
Acest scaun este prea ingust
Acest scaun este tocmai potrivit
Acest scaun este tocmai potrivit
Acest scaun este prea larg
Acest scaun este prea larg

 Adancimea scaunului

Adancimea corecta a scaunului este esentiala pentru furnizarea de sprijin corect in zona coapselor. In cazul in care scaunul este prea larg, veti experimenta mai multa presiune pe zona de relaxare si ati putea dezvolta rani de presiune. In cazul in care scaunul este prea adanc, veti fi incapabil sa va miscati tot drumul pe partea din spate a scaunului si veti sfarsi cu dureri de spate. Un scaun care este prea adanc poate provoca presiune pe spatele genunchilor si pe gambe. Acest lucru ar putea interfera cu circulatia la picioarele tale si poate provoca rani de presiune in spatele genunchilor.

Adancimea scaunului corecta permite de obicei, un centimetru de spatiu intre marginea frontala a pernei, la partea din spate a genunchiului. Distanta necesara poate fi mai mare daca utilizati in mod regulat mainile pentru a ridica piciorul, sau propulsati scaunul rulant cu picioarele.

Daca tapiteria scaunului este prea lunga:

  • Discutati cu un specialist despre scurtarea tapiterie sau a locului solid de sub perna ta.

In cazul in care perna scaunului este prea lunga:

  • Luati-va o perna mai scurta sau modificati colturile din spate ale pernei asa incat sa se potriveasca mai departe inapoi pe scaun.
  • Obtineti un spatar mai gros, care va va impinge inainte in scaunul dumneavoastra si va scurta
  • adancimea scaunului de ansamblu.
  • Glisati inapoi perna. Uneori, perna va aluneca chiar sub spatar. Asigurati-va ca fesele sunt inca pozitionate corect pe perna.

Acest scaun este prea lung

Acest scaun este prea lung. Presiunea se poate dezvolta in spatele genunchilor si coapselor.

Acest scaun este prea scurt

Acest scaun este prea scurt. Presiunea va fi mai mare pe zona de relaxare.

Inaltimea suprafetei de sedere

Locul de sedere trebuie sa fie suficient de inalt pentru a sustine lungimea picioarelor dvs cu picioarele pe suport. Scaunul trebuie sa fie suficient de mare pentru ca suportul pentru picioare sa acopere obstacolele si suficient de scazut pentru genunchi, pentru a se potrivi sub mese. Potrivit ghidului de orientari al americanilor cu handicap privind accesibilitatea, mesele standard trebuie sa permita un spatiu pana la genunchi de aprox. 68 cm (27 inch).

Asezati-va pe perna scaunului cu suportul pentru picioare reglat.

Asigurati-va ca aveti doi centimetri de spatiu liber sub suportul pentru picioarele dvs, pentru a-l manevra in conditii de siguranta.

Unghiul suportului pentru picioare ar putea fi modificat pentru a gazdui o persoana mai inalta. Un unghi mai mare in partea de jos a scaunului din spate va permite spatiu pentru suportul de picioare mai mare si/sau o inaltime mai mica scaunului.

In cazul in care picioarele sunt lungi, s-ar putea sa faceti un compromis intre spatiul de relaxare si spatiul picioarelor. Este mult mai important pentru un scaun cu rotile sa se potriveasca in mod corespunzator si confortabil decat sa fie in masura sa se rostogoleasca sub mese. Daca genunchii nu se vor potrivi, puneti o caramida sau un lemn sub picioarele mesei pentru a imbunatati spatiul. Asigurati-va ca masa este sigura si nu va aluneca de pe picioare.

Pentru a mari garda la sol (ridicare mai mare de pe sol), puteti ajusta scaunul in sus. Alternativ, puteti creste grosimea pernei scaunului prin adaugarea de umplutura sau o insertie din lemn masiv sub acoperire. Coborarea de pozitie pe spatele axului rotii ridica partea din spate a scaunului rulant mai sus de pe pamant. Rotile mai mari din spate si rolele din fata te vor ridica, de asemenea.

Pentru a reduce garda la sol (mai aproape de sol), puteti reduce grosimea pernei scaunului sau muta scaunul jos. Cresterea pozitiei axului rotii pe spate scade partea din spate a scaunului rulant mai aproape de sol. Rotile din spate mai mici si rolele din fata te vor aduce, de asemenea, mai aproape de sol.

spatiu liber deasupra genunchilor

Aceasta persoana are destul spatiu liber deasupra genunchilor pentru a incapea cu ei sub masa si destul spatiu in jos pentru picioare, pentru a se feri de obstacole.

Sursa: wheelchairnet.org

Articol scris de Andreea Pascaru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2024

Top Desktop version