- 1. Suportul pentru picioare
- 2. Piesa pentru picioare
- 3. Ansamblul frontal
- 4. Cadru
- 5. Sezut
- 6. Parte laterala din metal
- 7. Suporturi brate
- 8. Spatar
- 9. Manerele de impingere
- 10. Ax impingere
- 11. Rotile din spate
- 12. Bare pentru control manual
- 13. Frane
- 14. Parghie basculanta
- 15. Traversa
- 16. Roti de dirijare
- 17. Roti anti-basculare (Nu se regasesc in diagrama)
1. Suportul pentru picioare: Suporturile pentru picioare, care se mai numesc si pedale sau placi pentru picioare, pot fi reglate pentru a sustine diverse lungimi si de asemenea se pot roti.
2. Piesa pentru picioare: Piesa pentru picioare se extinde din partea din fata a fotoliului rulant, iar suportul pentru picioare este fixat de piesa pentru picioare.
3. Ansamblul frontal: Ansamblul frontal se refera la bratul suportului pentru picioare si piesa pentru picioare ca o unitate. La majoritatea fotoliilor pliante conventionale, sistemul frontal se poate detasa, dar acesta nu este cazul modelelor celor mai ieftine. Deseori se poate ridica pentru a asigura o sustinere pentru picioare elevata.
4. Cadrul: Cadrul fotoliului pliant conventional este fabricat din otel prelucrat la rece care este placat c crom. Cadrul este partea cea mai grea fotoliului pliant si poate cantari pana la 25 kg, dar este disponibil si un cadru din otel inoxidabil, iar acest este cu pana la 5 kg mai usor.
5. Sezutul: Sezutul, ca toate celelalte piese din material textil ale unui fotoliu pliant convențional este din vinilin cu design suspendat. De obicei sunt disponibile mai multe culori, iar vinilinul este foarte usor de curatat.
6. Partea laterala din metal: Partea laterala din metal este instalata pe ambele parti ale fotoliului rulant convențional, intre suporturile pentru brate. Este conceput pentru a proteja hainele utilizatorilor de praf, noroi, umezeala, care pot fi aruncate de roti. Partile laterale din metal previn si prinderea hainelor utilizatorilor in fotoliul rulant.
7. Suporturile de brate: Exista doua feluri de suporturi pentru brate: Pe lungime si tip birou. Suporturile pentru brate sunt fixate pe cadru in doua locuri si sunt concepute foarte solide.
8. Spatarul: Inaltimea spatarului este fixa si de obicei 42 cm. Totusi, exista optiuni de inclinare si extindere a spatarului pentru majoritatea fotoliilor rulante conventionale.
9. Manerele de impingere: Manerele de impingere sunt localizate in spatele fotoliului rulant si acestea sunt invelite in cauciuc pentru fi mai confortabile.
10. Axul de impingere: Axul de impingere asigura sustinere pentru manerele de impingere si are o inaltime fixa.
11. Rotile din spate: De obicei, rotile din spate au 61 cm diametru. Se utilizeaza atat anvelope pneumatice cat si solide. Rotile din spate sunt utilizare pentru angrenarea manuala a fotoliului rulant.
12. Barele pentru control manual: Barele pentru controlul manual se extind in afara rotilor din spate. Acestea de obicei sunt placate cu crom si sunt utilizate pentru a propulsa fotoliul rulant.
13. Franele: Franele sunt situate pe rotile mari din spate. Aceste sunt de obicei situate pe partea din fata a rotii langa partea de jos a sezutului.
14. Parghia basculanta: Parghia basculanta se intinde de la partea de jos a cadrului si este conceputa pentru a trece fotoliul rulant pentru obstacole, precum bordurile. Persoana care impinge fotoliul rulant va pune greutate pe parghia basculanta ce face fotoliul rulant sa se incline in spate.
15. Traversele: Traversele sunt situate sub sezut pentru ca fotoliul sa se plieze usor pentru a fi depozitat sau transportat. De obicei nu exista sisteme de blocare pentru a impiedica plierea fotoliului rulant standard, ci simpla greutate a utilizatorului impiedica plierea acestuia.
16. Rotile de dirijare: Rotile fotoliului pliant standard se numesc rotile si au, de obicei, un diametru de 20 cm. Sunt confectionate, de obicei, din cauciuc solid, dar pentru utilizarea in exterior sunt recomandate rotilele pneumatice.
17. Roti anti-basculare (Nu se regasesc in diagrama): Rotile anti-basculare nu sunt intotdeauna prezente pe fotoliile rulante conventionale, dar pot fi adaugate. Sunt concepute pentru a impiedica inclinarea in spate a scaunului. In cazul in care scaunul se inclina prea mult in spate, rotile anti-basculare intra in contact cu pamantul, impiedicand bascularea completa a fotoliului.
Fotoliul rulant conventional ramane unul dintre cele mai populare si recunoscute tipuri de fotolii rulante manuale disponibile. Acestea sunt de obicei disponibile intr-o gama larga de culori si pot oferi o varietate de caracteristici pentru a le face mai usor de utilizat, precum suporturile pentru brate detasabile pentru transferul mai usor in/din fotoliu. Acestea pot fi vazute in locuri publice, precum hoteluri, aeroporturi, hipermarketuri si spitale, care le ofera spre utilizare persoanelor care au nevoie.
Articol scris de Cristina Bleotu, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org