Pana in prezent transplanturile s-au referit la un prim grup de pacienti care sunt afectati de SLA in stadiu avansat, cu interventie pe maduva lombara, si la un al doilea grup de pacienti aflati intr-o faza intermediara a bolii. Al treilea grup e format din pacienti aflati in faza iniziala a SLA.
Daca intregul proiect decurge conform planului, in scurt timp in Spitalul Santa Maria din Terni (Italia) in scurt timp s-ar putea avea o banca de celule stem care vor fi folosite in toata Italia si pentru toate bolile. Daca se va reusi accesul in faza a doua, se vor putea incepe terapiile experimentale. Insa nu trebuie sa se creeze sperante false.
LEZIUNILE MADUVEI SPINARII
Leziunea pe care s-a facut interventia este de natura cronica, sau intr-o faza in care interventia este dificila intrucat efectul leziunii s-a consolidat si tesutul spinal degenerat e distrus, deci recuperarea motorie realizata este de o importanta stiintifica deosebita. Prin urmare, o interventie terapeutica in acest domeniu necesita o abordare care sa permita literalmente reconstructia tesutului cerebral care nu mai exista, refacand conexiunile nervoase similare cu cele care-l traversau la origine.
Transplantand proteze tubulare in cavitatile leziunii maduvei spinarii, adica adevarate teci cilindrice realizate in laborator, pornind de la materiale biologice de sinteza cu functie de suport, nano-structurate si bio-reabsorbabile, se poate reconstrui tesutul maduvii spinarii la animale afectate de o leziune asemanatoare celei pe care o au pacientii cu leziuni medulare. Proteza se poate dizolva si va fi resorbita treptat, iar in cele din urma dispare. Pentru prima data, in acest studiu, folosind aceste proteze se genereaza un nou tesut, foarte asemanator celui original, care inlocuieste chisturile si cicatricile responsabile de intreruperea impulsurilor nervoase si cauzeaza paralizie si pierderea sensibilitatii, provocand si o importanta recuperare functionala a membrelor paralizate.
Nanotehnologiile pentru reconstruirea sistemului nervos central prin utilizarea protezelor nano-biotehnologice
In prezent sunt in faza de dezvoltare noi proteze care combina utilizarea nano-materialelor cu terapii farmacologice si, in special, telefoane mobile prin utilizarea celulelor stem cerebrale umane deja in stadiu clinic, in vederea unei posibile utilizari viitoare pe pacientii paraplegici. Aceeasi tehnica va fi implementata pentru a dezvolta noi bio-proteze pentru regenerarea altor tesuturi, cum ar fi, de exemplu, piele, cartilaj si os.
Studiul prezentat la Institutul Casa Sollievo della Sofferenza-Mendel a fost realizat de o echipa italiana condusa de Prof. Angelo Vescovi - Director stiintific al IRCCS Casa Sollievo della Sofferenza Opera di San Pio din Pietrelcina (Italia), Director al Centrului de Nanomedicina si Ingineria Tesuturilor din Spitalul Niguarda Ca’ Granda si Profesor Asociat de Biologie aplicata la Universitatea din Milano - Bicocca, si de Dr. Fabrizio Gelain, crescut in laboratorul Prof. Vescovi, un "creier" rechemat in Italia, dupa un stagiu de lunga durata in strainatate, de catre insusi Vescovi care l-a promovat sa conduca o unitate de cercetare independenta la Casa Sollievo della Sofferenza.
Sursa: abilitychannel.tv
Articol scris de Manuela Sava, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org