Nantwi si altii au demonstrat ca teofilina a extins remarcabil recuperarea diafragmei respiratorii dupa hemisectia maduvei spinale C2. In primul rand, aceasta leziune a denervat nucleul frenic pe o parte. Nucleul frenic se afla la C3 si conduce miscarile diafragmei respiratorii. Ei au descoperit ca o singura injectare a teofilinei a activat traiectoriile motorului respirator latent pentru a restabili unitatea respiratorie catre motoneuronii frenici care au fost denervati de hemisectie. Intr-un studiu ulterior, Nantwi si Goshgarian au prescris medicamentul de la 3 la 30 de zile de la leziune si au demonstrat ca 29 din 32 de sobolani si-au pastrat activitatea diafragmatica la 30 de zile. Acest efect al teofilinei pare sa ceara activitatea teofilinei ca un adversar al receptorului de adenozina, pentru ca o alta enprofilina metilxantina, care nu are activitatea adversarului receptorului de adenozina, nu imbunatatea functia respiratorie.
Studii ulterioare au aratat ca alti adversari ai receptorului de adenozina au efecte similare cu cele ale teofilinei.
Multi alti cercetatori au demonstrat ca receptorii A1 ai adenozinei moduleaza unitatea respiratorie. Dong si Feldman au aratat, recent, ca receptorii A1 ai adenozinei presinaptice slabesc unitatea de inspiratie catre motoneuronii frenici si ca dispozitivele de blocare a receptorilor A1 ai adenozinei sporesc unitatea de inspiratie. Kawai si altii au descoperit ca atat teofilina, cat si 8-(p-sulfofenil) teofilina previn criza respiratorie hipoxica. Aceste studii confirma puternic lucrul de mai devreme, care demonstra ca adenozina blocheaza respiratia si ca adversarii receptorului de adenozina au prevenit acest efect. Adversarii receptorului de adenozina, totusi, pot, la sobolani, sa contribuie la convulsii induse de daune, prin excitabilitatea neuronilor. Adenozina a fost demonstrata mecanismului prin care temperatura in crestere suprima excitabilitatea neuronala.
Pe scurt, teofilina pare sa aiba cel putin doua efecte benefice asupra deficientei respiratorii, in conditii precum leziunea maduvei spinarii. In primul rand, prin blocarea fosfodiesterazei, teofilina sporeste cAMP, care permite axonilor sa creasca in prezenta inhibitorilor de crestere, precum Nogo si Mag. cAMP marit a fost, de asemenea, implicat ca un mecanism major al plasticitatii sinaptice. In al doilea rand, prin blocarea receptorilor adenozinei, care slabesc excitabilitatea presinaptica, teofilina sporeste unitatea respiratorie a neuronilor frenici, care au fost partial denervati de leziunea maduvei spinarii.
Mecanismele combinate ale unitatii presinaptice in crestere si ale facilitarii cresterii si a plasticitatii propun teofilina ca o terapie foarte atractiva pentru leziunea maduvei spinarii. Informatiile animale, sustinand efectele sale benefice asupra recuperarii respiratorii sunt puternice si au fost multiplicate in multe laboratoare.
Teofilina este, de asemenea, un medicament cu antecedente indelungate si demonstrate in ceea ce priveste siguranta. Asadar, este un medicament foarte atractiv pentru a fi testat in studii clinice.
Prof. Dr. Wise Young
Articol scris de Andreea Alexa, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org