O Noua Sansa | O Noua Viata

Cistostomia suprapubiana vs. Cateterismul uretral

Cistostomia suprapubiana vs. Cateterismul uretral Cistostomia suprapubiana vs. Cateterismul uretral

Cateterismul uretral intermitent (inserand cateterul prin uretra) este de mult timp standardul ingrijirii vezicii urinare pentru persoanele cu leziuni ale coloanei vertebrale. In ultimii ani, cateterismul suprapubian a devenit popular datorita faptului ca este o tehnica mai usoara pentru pacientii cu traumatisme vertebro-medulare (TVM) in limitarea partiala a dexteritatii pentru a face sondajul vezicii. Cistostomia suprapubiana creeaza tunelul de la peretele abdominal la vezica. Un cateter poate fi introdus in vezica prin acest tunel. Cateterul face ca urina sa se scurga intr-un sac. Cateterul este irigat zilnic si poate fi lasat in loc timp de cateva saptamani inainte de inlocuire. Nu este nevoie de sondaj uretral la fiecare 4-6 ore si ofera o mai mare independenta.

Am revizuit mai jos mai multe studii recente ce au comparat cateterismul uretral si suprapubian la persoanele cu traumatisme vertebro-medulare (TVM). Aceste studii ne spun despre cateterismul suprapubian ca este superior atat cateterismului uretral intermitent, cat si locuirii cronice pentru reducerea infectiilor vezicii urinare si a leziunilor renale. In timp ce cateterismul suprapubian este asociat cu o incidenta mai mare de pietre la vezica urinara, acesta nu este asociat cu sanse mai multe de cancer la vezica urinara. Acesta, cu toate acestea, nu elimina necesitatea pentru medicatia anticolinergica de spasticitate a vezicii. Combinata cu oxibutinina, cateterizarea suprapubiana pe termen lung reduce semnificativ infectiile vezicii urinare recurente si leziunile renale, si este bine tolerata, cu complicatii minime atunci cand cateterele sunt irigate si schimbate in mod regulat.

Infectii ale tractului urinar si pietre la vezica urinara

Cateterismul steril este necesar pentru a evita introducerea bacteriilor care pot determina infectii ale tractului urinar. Pentru persoanele cu leziuni ale maduvei spinarii, cateterismul uretral este de multe ori nu numai greu de facut, dar de multe ori nu este steril cu exceptia cazului in care se face de catre altcineva. Acest lucru este valabil mai ales pentru femei unde cateterismul uretral steril este mai dificil decat la barbati. O cistostomie suprapubiana permite persoanelor cu puteri limitate sa poata face cateterismul ei insisi, permitand o mai mare independenta.

Cateterismul suprapubian intr-adevar reduce infectiile tractului urinar?

Mitsui, si colab. au comparat 34 si 27 de pacienti ce au facut cistostomie suprapubiana (SC - suprapubic cystostomy) si cateterism intermitent (CI), respectiv pentru 8.6-9.9 ani. Niciun grup nu a avut vreo problema cu rinichii, doar 12% din pacientii cu SC au infectii ale tractului urinar, comparativ cu 26% din pacientii cu CI. Cu toate acestea, pietre la rinichi au aparut la 9% din grupul SC fata de 4% din grupul IC.

Pietre la vezica urinara au aparut la 65% din grupul SC comparativ cu 30% din grupul IC. SC pare sa fie asociat cu incidenta mai mare de pietre la rinichi si vezica urinara decat IC.

Nomura, si colab. au raportat ca principala complicatie a cistostomiei suprapubiane (SC) este formarea de pietre la vezica urinara. Se pare ca 77% dintre oameni nu au avut pietre la vezica urinara dupa 5 ani, iar 64% nu au avut pietre dupa 10 ani. Astfel, aproximativ o treime din persoanele care au cistostomie suprapubiana au dezvoltat pietre la vezica urinara, uneori, in primii 10 ani de plasament.

Escalarin, si colab. au studiat incidenta de infectie a tractului urinar la pacientii cu leziuni ale maduvei spinarii. Incidenta globala a infectiilor tractului urinar a fost de 0,68 la 100 de pacienti/zi, in timp ce pentru locuirea de sex masculin, intermitent curat, prezervativ si cateterism suprapubian de sex feminin, si anularea normala, rata a fost de 2,72, 0,41, 0,36, 0. 34 si respectiv 0,06.

Astfel, cateterizarea suprapubiana pare a fi asociata cu o incidenta semnificativ mai mica a infectiilor tractului urinar decat locuirea cateterelor uretrale cronice si chiar cateterizarea intermitenta. Cu toate acestea, se pare ca incidenta pietrelor vezicii urinare si, eventual, a pietrelor la rinichi creste. O treime din persoanele cu cateterism suprapubian pe termen lung vor dezvolta pietre la vezica urinara pe o perioada de 10 ani.

cateterism suprapubian femei

catetrism suprapubian barbati

Cancer la vezica urinara

Cateterele din interior, de exemplu cateterele care sunt lasate in loc pentru perioade lungi de timp, pot cauza cancer la vezica urinara, prin cresterea infectiilor tractului urinar si iritarea peretelui vezicii urinare. Desi cateterele suprapubice reduc infectiile vezicii urinare, ele par a fi asociate cu o incidenta mai mare de formare a pietrelor la vezica urinara.

West, si colab. au examinat incidenta cancerului la vezica urinara la veteranii din SUA, cu leziuni ale coloanei vertebrale. Din 33.000 de pacienti, ei au identificat 130 (0,39%) cu cancer de vezica urinara. Cei care au dezvoltat cancer de vezica urinara au avut doar o rata de supravietuire de 38% - 5 ani. Varsta medie de debut a fost de 57 de ani. La 42 de pacienti la care astfel de informatii au fost valabile, gestionarea vezicii urinare a fost sederea unui cateter uretral la 18 (43%), cateter suprapubian la 8 (19%), cateterism intermitent curat la 8 (19%), si cateter prezervativ la 6 (14% ). Riscurile de cancer la vezica urinara la pacientii tratati suprapubian si intermitent, nu au fost diferite unele de altele si au fost mai mici decat la pacientii administrati cu catetere din interior.

Sheriff, si colab. au examinat rezultatele clinice si satisfactia pacientilor cu SC pe termen lung. Ei au evaluat 185 de pacienti cu catetere suprapubice. Cei cu spasticitate a vezicii au primit oxibutinina anticolinergica (Ditropan). Cateterele au fost fixate zilnic, timp de 2 ore si schimbate la fiecare 6 saptamani pentru 3-68 luni. SC a fost asociat cu o reducere de 50% a presiunii vezicii urinare si cu imbunatatrea morfologiei vezicii urinare la 85%, si desfiintarea refluxului ureteral intr-o treime din cazuri. Cu toate ca pacientii s-au plans de blocaj al cateterelor recurente, scurgeri urinare persistente, infectii ale tractului urinar (poate pentru ca au schimbat cateterele la fiecare 6 saptamani), si 2,7% au avut leziuni mici ale intestinului de la procedura, autorii ajung la concluzia ca SC este bine tolerat.

Kim, si colab. au examinat rolul oxibutininei la 109 de pacienti de sex masculin tratati timp de 11.9 ani, cu catetere cronice din interior: 80 au avut catetere transuretrale (Foley), in timp ce 29 au avut catetere suprapubice. Cei 38 (35%) pacienti care au folosit oxbutinina in mod regulat au avut presiuni ale punctelor de scurgere ale vezicii urinare mai mici si numai 3% hidronefroza (leziuni renale), comparativ cu 23% care nu iau oxibutinina. Autorii au concluzionat ca utilizarea oxibutininei este justificata la pacientii care utilizeaza plasarea cateterelor cronice.

Grundy, si colab. au raportat folosind catetere suprapubice la 3 pacienti de sex masculin cu inchiderea uretrei. Ei au aratat ca procedura a fost posibila la barbati si sugereaza ca aceasta merita facuta la barbati, in special in cazurile in care continenta nu a fost atinsa prin mai multe mijloace conventionale.

MacDiamid, SA, si colab. din Noua Zeelanda au revizuit complicatiile urologice la 44 de pacienti care au avut catetere suprapubice pentru 12-150 luni. Cateterele au fost irigate saptamanal si schimbate la fiecare 2 saptamani. Ei nu au descoperit nici o problema la rinichi, reflux vezico-ureteral (urina se intoarce in tuburile care duc la rinichi), sau cancer de vezica urinara. Incidentele de cancer de vezica urinara, UTI, si pietre au fost notate cu "acceptabil".

Rezumat

La persoanele cu traumatisme ale coloanei vertebrale (TVM), cateterismul suprapubian este asociat cu o incidenta semnificativ mai mica de infectii ale tractului urinar decat cateterism intermitent, adica 12% vs 26%. Cateterele uretrale au fost asociate cu incidente ridicate de infectii ale vezicii urinare, adica 2,73 infectii, comparativ cu numai 0,34 pentru cateterizarea suprapubiana pe 100 de pacienti/zi (Escalarin, si colab.). Cu toate acestea, cateterele suprapubice au fost asociate cu o incidenta mai mare de pietre la vezica urinara decat cateterismul intermitent, adica 9% fata de 4% peste 9 ani (Mitsui, et al.). Un alt studiu arata ca 36% din persoanele cu catetere suprapubice, au dezvoltat pietre la vezica urinara peste 10 de ani (Nomura, si colab.). In ciuda incidentei ridicate de pietre la vezica urinara, cancerul de vezica urinara nu a fost mai mare la pacientii care utilizeaza catetere suprapubice, comparativ cu cei care folosesc cateterismul uretral intermitent, adica 0,07% la pacientii ce folosesc fie cateterism vezical suprapubian sau cateterism intermitent uretral, comparativ cu 0,17% la cei care folosesc implementarea cateterelor uretrale (West, si colab.).

SC a redus semnificativ presiunea vezicii urinare,a imbunatatit morfologia vezicii urinare, si a abolit refluxul ureteral, dar a fost asociat cu o incidenta de 2,7% a ranirii intestinului subtire, scurgeri cateterale, si infectii ale tractului urinar intr-un centru de reabilitare engleza (Sheriff, si colab.). Implementarea cateterelor, cu toate acestea, nu elimina nevoia de a lua medicamente pentru spasticitatea vezicii urinare. Tratamentul cu oxibutinina anticolinergica (Ditropan) la pacientii cu catetere cronice reduce semnicativ incidenta leziunii renale, adica 3% fata de 23% la pacientii care nu iau oxibutinina (Kim si colab.). Pacientii de sex masculin care au scurgeri cronice, pot avea inchidere uretrala combinata cu SC (Grundy, et al.). Cateterismul suprapubian pe termen lung este bine tolerat, cu complicatii minime (MacDiamid, et al.). Astfel, cateterismul superpubic ofera multe avantaje majore peste implantare si chiar cateterismul uretral intermitent, in special pentru persoanele cu leziuni ale colului uterin si ale coloanei vertebrale.

Articol scris de Diana Gabriela Croitoru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org

Wise Young PhD, MD


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023

Top Desktop version