O Noua Sansa | O Noua Viata

Capsaicina si terapia cu resiniferatoxina pentru spasticitatea vezicii urinare

Capsaicina si terapia cu resiniferatoxina Capsaicina si terapia cu resiniferatoxina

Vezica urinara hiperactiva sau spastica este o problema importanta pentru multi oameni cu leziuni ale maduvei spinarii si in alte conditii in care controlul descendent al functiei vezicii urinare a fost compromis. Vezica urinara spastica se contracta involuntar in timp ce sfincterului este inchis. Acest lucru produce nu numai disconfort, dar, de asemenea, poate duce la reflux de urina in uretere, infectii renale crescute si deteriorari. Acestea sunt de obicei tratate cu medicamente anticolinergice pentru a se relaxa vezica urinara, dar efectele secundare ale acestor medicamente pot limita eficienta abordarilor farmaceutice orale. In timp ce un numar de abordari chirurgicale sunt disponibile pentru a drena vezica urinara sau de a devia urina din vezica, studii recente au sugerat o abordare alternativa interesanta pentru tratarea vezicii hiperactive.

Multi agenti farmacologici diferiti sunt in present sub investigatie pentru tratarea incontinentei urinare din cauza vezicii urinare hiperactive. Acestea include medicamente ce vizeaza blocarea sau consolidarea uneor varietati de neurotransmitatori (GABA, opioide, serotonina, dopamina, glutamat si norepinefrina). Medicamentele anticolinergice (cum ar fi Ditropan sau Clorura de oxibutinina) sunt de obicei folosite si cresc capacitatea vezicii urinare si reduc contractile acesteia. Oricum, aceste medicamente au efecte secundare specifice anticolinergice, inclusiv gura uscata, vederea incetosata, constipatia, somnolenta, si tulburari de cunoastere. Instilarea de oxibutinina direct in vezica urinara a fost folosita pentru a trata spasticitatea severa a vezicii urinare ce este refractor la oxibutinina orala, asa cum descrie Fowler.

Capsaicina este un compus al ardeiului iute ce provoaca eliberarea si epuizarea substantei P, un neurotransmitator ce este considerat sa fie neurotransmitator senzorial ce spune coloanei vertebrale ca vezica urinara este plina (Kim & Chancellor).
Resiniferatoxina (RTX) este o toxina puternica izolata de alte specii de Euphorbia, o planta asemanatoare cactusului.

Peste 10 studii clinice (de Seze, si colab.) indica faptul ca administrarea intravezicala a capsaicinei sau RTX-ului reduce efectiv spasticitatea vezicii urinare la peste 200 de pacienti cu spasticitate a vezicii urinare din mai multe cauze. Siguranta histologica pe termen lung si alti factori par sa fie rezonabili, totusi mai multe studii pe termen lung sunt necesare. Doua din studiile sunt controlate cu placebo (deSeze, si colab.). Capsaicina cauzeaza o crestere initiala tranzitorie a contractiilor vezicii urinare, dar acestea sunt urmate de relaxarea vezicii urinare ce poate sa dureze atata timp cat o saptamana la pisici (Cheng, si colab.). Disconfortul initial asociat cu instilarea de capsaicina, oricum, este o descurajare semnificativa la o scara mai larga a tratamentului (Chancellor & DeGroat). Peterson, et al. a raportat ca daca este combinata cu lidocaina, capsaicina nu are aparent niciun efect.

tratamente farmacologice pentru spasticitatea vezicii urinare

Andersson descrie o serie de alte tratamente farmacologice pentru spasticitatea vezicii urinare. Acestea includ medicamente antimuscarinice, agonisti beta-adrenergici, antagonisti alfa-adrenergici, medicamente care afecteaza canalele membranare, inhibitori ai sintezei de prostaglandine si alti cativa agentii. O serie de noi medicamente reusesc eliberarea de acetilcolina, inclusiv deschiderea canalului de potasiu. RTX pare sa fie cel mai promitator dintre acestea. RTX este mult mai puternic decat capsaicina. Lazare, si colab. au dat TRX la sapte pacienti cu hiperreflexia detrusorului si au fost recalcitranti la capsaicina intravezicala. La 15 zile dupa tratamentul RTX, pacientii nu am mai prezentat spasticitate a vezicii urinare si au avut capacitati semnificativ mai mari ale acesteia. Mai multi pacienti au raportat imbunatatiri in simptomele lor. Cruz a constatat, de asemenea ca resiniferatoxina nu a evocat simptome urinare iritative acute in timpul instilarii vezicii urinare.

Capsaicina nu este foarte solubila in apa si de aceea este des administrate intr-o solutie cu alcool. DeSeze, si colab. au aratat ca efectele iritative ale capsaicinei nu difera de la instilarea a 30% etanol. Wieart, si colab. a facut un studiu randomizat, dublu-orb comparand instilarea a 30 mg capsaicina in 100 ml sau 30% alcool cu primirea a 200 ml de 30% alcool in 12 oameni cu diferite forme de leziuni ale coloanei vertebrale sau scleroza multipla. Grupul tratat cu capsaicina a aratat imbunatatiri mai bine decat cel cu solutia vehicului de alcool, extinzandu-se pana la o luna dupa tratament. Dasgupta, si colab. a facut biopsia vezicilor urinare a 20 de pacienti tratati cu capsaicina intravezical si nu a gasit nicio pre- sau schimbare maligna in vezicile urinare ale pacientilor care au repetat instalatiile de capsaicina pana la 5 ani.

Lazzeri, si colab. a comparat efectele capsaicinei si RTX-ului intravezicale. Ei au descoperit ca RTX nu produce senzatii calde sau de arsura la nivelul suprapubian sau uretral in timpul perfuziei si pare a avea desensibilizarea rapida, dar tot a avut efecte benefice asupra vezicii spastice. DeRidder, si colab. a raportat capsaicina poate avea un efect de lunga durata, atat cat 3-6 luni dupa o singura distilare. Kuo, totusi, a constatat ca efectele capsaicinei asupra raspunsului vezicii urinare este limitat la 6-12 ore. Lazzeri, si colab. a aratat ca eficienta capsaicinei intravezicale reduce durerea vezicii urinare severe. Cruz, si colab. a constatat ca, capsaicina restaureaza continenta la 10 din 14 pacienti cu spasticitate a vezicii urinare.

Capsaicina pare sa lucreze prin epuizarea substantei P si peptidelor legate de gena calcitoninei (CGRP), exprimand neuroni si terminale din piele si administrarea factorului de crestere al nervilor (NGF) inverseaza efectele capsaicinei la sobolani (Donnerer, si colab.). Chandiramani, si colab. au efectuat 90 de instilatii intravezicale la 30 pacienti cu o varietate de probleme traumatice si non-traumatice ale spinarii, comparand aceste tratamente impotriva a doi pacienti care au primit numai vehiculul ce contine etanol. Ei au descoperit ca persoanele cu traumatisme ale maduvei spinarii au avut tendinta de a arata activitatea vezicii urinare crescuta si disconfort in timpul instilarii de medicament. Pentru a rezolva aceasta problema, au insuflat agent anestezic local in vezica inainte de tratamentul cu capsaicina si a constatat ca aceasta nu a modificat efectele benefice ale capsaicinei. Geirsso, si colab. a examinat 10 pacienti cu spasticitate a vezicii urinare asociata cu leziuni ale coloanei vertebrale. Instilarea capsaicinei a imbunatatit functia vezicii urinare la 9 din cei 10 pacienti. Efectele au durat 2 pana la 7 luni. Imediat dupa administrarea capsaicinei, instilarea de apa cu gheata (care stimuleaza in mod normal puternic contractiile puternice ale vezicii urinare) a avut un efect redus. Barbanti, si colab. a dat capsaicina la doua saptamani si sugereaza ca mecanismul de actiune nu este legat de desensibilizare, ci mai degraba din cauza contra-iritarii vezicii urinare. Studiile pe animale sugereaza ca soarecii normali se desensibilizeaza la administrarea repetata de capsaicina sau RTX. Craft & Porreca au dat sobolanilor RTX de patru ori timp de peste 7-14 zile si au constatat recuperarea aproape completa a functiei vezicii urinare in termen de 7-14 zile.

Pe scurt, capsaicina si resiniferatoxina sunt doua terapii promitatoare pentru spasticitatea vezicii urinare.

Capsaicina intravezicala si RTX-ul reduc spasticitatea timp de cateva saptamani si chiar luni la om. Deoarece capsaicina nu este foarte solubila in apa, acesta este de obicei amestecata intr-o solutie de 30% etanol. Datele studiului sugereaza ca efectele capsaicinei nu pot fi atribuite doar etanolului. Resiniferatoxina are efecte similare cu ale capsaicinei, dar are mai putine efecte secundare si pot lucra prin intermediul unor mecanisme pe care nu le intelegem inca.

Prof. Dr. Wise Young

Articol scris de Diana Gabriela Croitoru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023

Top Desktop version