Rezultatele obtinute in cazurile de leziune "completa" a maduvei spinarii nu au fost la fel de bune, insa pot fi demne de luat in considerare. Cu toate ca un singur pacient a aratat o imbunatatire semnificativa, aproximativ jumatate dintre pacientii cu leziune "completa" a maduvei spinarii au avut o imbunatatire a 1-2 segmente in urma decompresiei. Operatia a fost mai putin eficienta la pacienti peste 53 de ani si cu leziuni complete mai vechi de 18 luni. Astfel pacientii care prezinta o "crutare" sub nivelul leziunii si au compresie pe cord ar trebui sa urmeze o procedura de decompresie. Pacientii tineri aflati la mai putin de 18 luni dupa o leziune "completa" a maduvei spinarii, ar trebui de asemeneas sa urmeze acest procedeu. Succesul unei operatii de decompresie depinde de prezenta compresiei maduvei. Efectele benefice ale operatiei de decompresie aduc in evidenta posibilitatea ca unele efecte benefice ale operatiilor de transplant (macrofage, celule stem, embrioni rechini, epiplon) pot fi, mai degraba rezultatul decompresiei decat al transplantului. Cu toate acestea, acesta este un argument important pentru includerea operatiei de decompresie intr-un studiu clinic care sa evalueze eficacitatea operatiilor de transplant.
Decompresia cervicala anterioara in spondiloza cervicala
Emery, et. al. au analizat riscurile si beneficiile decompresiei cervicale anterioare si ale artrodezei pe 108 pacienti cu spondiloza cervicala (deformatie artritica a coloanei vertebrale). Decompresia anterioara este probabil cea mai putin invaziva dintre metodele chirurgicale de decompresie. Din 108 pacienti, 38/108 (35%) care prezentau mers anormal, la 33 (31%) s-au observat imbunatatiri, 6 (5%) nu au avut nicio schimbare, pentru patru dintre ei conditia s-a imbunatatit iar apoi s-a inrautatit (4%), iar pentru un pacient s-a inrautatit (1%). Din 87 de pacienti cu deficiente preoperatorii, pentru 55 (63%) a avut loc o recuperare totala, iar 26 (30%) s-au recuperat partial. In ceea ce priveste riscurile, 16 pacienti au facut pseudartroza (neconsolidarea oaselor) si a fost necesar sa fie reoperati, in special pacientii care au suferit anterior o operatie de indepartare a discului la mai multe nivele. In cazul pacientilor la care a survenit pseudartroza, durerea nu a disparut. Complicatiile au aparut cu precadere la pacientii care au mai avut si alte interventii chirurgicale. Cel mai bun indicator al recuperarii a fost prezenta functiilor pre-operatorii. Cu cat pacientul a avut o mai buna functionalitate inaintea operatiei, cu atat sansa de recuperare a fost mai mare. Nu a survenit niciun deces in urma operatiei. Astfel, inaintea unei proceduri de decompresie, tratamentul chirurgical asupra spondilozei cervicale poate fi vazut ca o masura eficienta de siguranta.
Decompresia stenozei spinale toracice inferioare
Palumbo, et al. au examinat 12 pacienti asupra carora s-a efectuat procedura de decompresie a coloanei toracice inferioare impotriva stenozei si a durerii. Ei au urmarit evolutia pacientilor timp de 2-9 ani dupa operatie. Pentru 8 din cei 12 pacienti intensitatea durerii a scazut, 8 din 10 cu deficiente motorii si-au imbunatatit functiile motorii, 7 din 11 cu deficiente locomotorii si-au revenit dar pentru doi conditia s-a inrautatit apoi, iar un pacient s-a simtit mai rau dupa operatie. Asadar, decompresia toracica in cazul stenozei are un risc mai mare de aproximativ 10% complicatii, dar pentru cca. 80% dintre pacienti conditia s-a imbunatatit si pentru 10% s-a inrautatit. Autorii au concluzionat "cu toate ca pe termen scurt se pot astepta rezultate satisfacatoare, pe perioade mai lungi de monitorizare se poate observa agravarea conditiei datorita potentialului de recidivare al stenozei si a deformitatii/instabilitatii la nivelul jonctiunii toraco-lombare".
Decompresia anterioara a fracturilor toraco-lombare
Bolman, et. al. au examinat rezultatele decompresiei anterioare la 45 de pacienti cu fracturi ale coloanei toraco-lombare, la o medie de 4,5 ani dupa producerea traumatismului maduvei spinarii. Esantionul examinat a fost compus din pacienti cu traumatisme ale maduvei spinarii rezultate din traume, infectii sau tumori. 25 din cei 45 de pacienti (56%) aveau deficiente neurologice incomplete. Se presupune, ca in restul cazurilor simptomul major era durerea. In urma procedurii, durerea a scazut la 41/45 de pacienti (91%) si in 21/25 de cazuri (84%) cu deficiente neurologice, conditia s-a imbunatatit. Niciun pacient nu a raportat cresterea intensitatii durerii si nici pierderea functiilor neurologice in urma interventiei. Acest studiu indica faptul ca decompresia anterioara a fracturilor toraco-lombare este o procedura sigura si eficienta. A redus durerea in peste 90% din cazuri si a imbunatatit functiile la peste 84% din pacientii cu complicatii minime, justificand astfel concluzia ca "decompresia anterioara a fracturilor toraco-lombare pentru dureri cronice este o procedura sigura si eficienta in tratamentul pacientilor cu aceasta problema dificila si neobisnuita".
Decompresie anterioara in cazul fracturilor "incomplete" ale coloanei cervicale
Bohlman & Anderson au emis un raport pe termen lung asupra evolutiei pacientilor carora li s-a efectuat decompresie anterioara si care au avut tetraplegie motorie incompleta. Din 58 de pacienti care au avut compresie pe cord datorita fragmentelor deplasate de os sau disc si care au trecut printr-o operatie de decompresie anterioara la cca. 13 luni (1 luna sau 9 ani) dupa accident, 3 au decedat si restul de 55 au fost monitorizati de-a lungul a 6 (2-17) ani. Din 55 de pacienti, 29 (53%) au devenit pacienti functionali ambulatoriu, sase pacienti care se puteau deplasa inainte de operatie si-au imbunatatit abilitatile. Niciun pacient nu si-a pierdut functiile. Ameliorarea nu a fost la fel de mare in cazul pacientilor de varste mai inaintate si care sufereau de spondiloza. Asadar, mai mult de jumatate dintre pacienti si-au revenit in mod remarcabil in urma decompresiei, iar aceste avantaje justifica riscurile procedurii.
Decompresie anterioara in cazul fracturilor "complete" ale coloanei cervicale
Anderson & Bohlman au emis un raport pe termen lung asupra evolutiei a 51 de pacienti cu traumatisme "complete" ale coloanei vertrebrale, carora li s-a efectuat decompresie anterioara. Intervalul mediu dintre traumatism si operatie a fost de 15 luni. Doi pacienti au decedat in timp de 2 luni de la operatie, iar doi au decedat la peste 2 luni dupa operatie. Din cei ramasi, 46 de pacienti au fost monitorizati in medie 5 ani (2-13 ani); pentru 7 (15%) dintre pacienti s-a inregistrat o imbunatatire a radacinii la cel putin doua nivele, iar la 18 pacienti (39%) s-a inregistrat o imbunatatire la un nivel. La folosirea indexul Barthel a fost folosit pentru masurarea abilitatilor de a imbunatati activitatile zilnice, indicele a crescut de la 17 la 33 (dintr-un total maxim de 100). Au observat recuperarea functiilor maduvei spinarii sub nivelul leziunii la un singur pacient. La un pacient s-a observat pierderea unei radacini motorii. La pacientii aflati dupa mai mult de 18 luni de la traumatism, 9 din 11 au avut rezultate slabe. La fel a fost si cazul a 5 pacienti cu varsta de peste 53 de ani. Asadar, decompresia este benefica la mai putin de 18 luni dupa aparitia leziunii si la pacienti cu varste sub 53 de ani.
Care sunt riscurile operatiei de decompresie?
Majoritatea operatiilor de decompresie implica decompresia anterioara si fuziunea osoasa a coloanei vertebrale. Abordarea anterioara a decompresiei minimizeaza manipularea maduveio osoase si actioneaza asupra coloanei vertebrale in asa fel incat procedura sa nu destabilizeze coloana. Dar fuziunea cauzeaza probabil, cea mai intalnita problema dupa operatia de decompresie, in special la pacientii cu spondiloza cervicala. De exemplu, Emery, et. al. au raportat ca 16 din 108 pacienti cu spondiloza cervicala care au trecut prin decompresia anterioara au dezvoltat pseudartroza, in special in cazul celor cu discectomie. Folosirea repetata a placilor cervicale anterioare care sa stabilizeze coloana vertebrala minimizeaza riscul de nefuzionare osoasa. Cu toate acestea, operatia in sine prezinta riscuri. Majoritatea cazurilor studiate, au avut un procent de 5-6% mortalitate sau pierderea functiilor dupa operatie. Aceste riscuri depind insa de severitatea traumatismului, prezenta spondilozei, operatii anterioare si varsta pacientului.
Cand este utila procedura de decompresie?
Aceste rezultate indica faptul ca decompresia este benefica la pacientii cu leziuni "incomplete" si cu un canal spinal inferior ingustat, spondiloza sau compresie pe maduva spinarii. Operatia poate fi eficienta pana la 9 ani dupa producerea leziunii. Riscul de deces dupa operatie are un procent de 5-6% dar mai mult de jumatate dintre pacienti si-au recuperat functiile locomotorii iar cei care se puteau deplasa inainte de operatie au indicat imbunatatiri. Operatia este mai putin eficienta in cazul pacientilor in varsta cu traumatisme "complete" ale maduvei spinarii. Cu toate acestea daca pacientul este tanar si la mai putin de 18 luni dupa aparitia leziunii, operatia poate fi benefica intrucat peste jumatate dintre pacienti au inregistrat o imbunatatire la nivelul a 1-2 segmente. Refacerea a chiar 1-2 segmente, in special in regiunea cervicala, poate duce la imbunatatirea abilitatilor de desfasurare a activitatilor zilnice. Anderson & Bohlman au aratat ca decompresia anterioara a coloanei cervicale la pacientii cu leziuni "complete" ale maduvei spinarii, s-a imbunatatit semnificativ conform indexului Barthel.
Echilibrarea beneficiilor si riscurilor
Beneficiile operatiei de decompresie depind, in mod evident, de prezenta, intensitatea si perioada de compresie a maduvei spinarii. Daca nu exista presiune pe coloana vertebrala, atunci nu exista niciun motiv pentru a efectual decompresia. Daca a existat compresie pe maduva spinarii pentru un timp indelungat, atunci este probabil ca operatia sa nu aiba success. Cu toate acestea, studiile clinice sugereaza ca majoritatea pacientilor cu compresie a maduvei prin extrudarea discurilor, fragmentelor osoase sau ingustarea canalului spinal vor prezenta imbunatatiri, inclusiv reducerea sau eliminarea durerii. Studiile clinine nu au facut referire la alte complicatii ale compresiei maduvei, cum ar fi disreflexia autonoma si atrofia musculara, dar prezenta acestor probleme ar putea constitui un argument in plus in balanta dintre riscurile si beneficiile operatiei.
Articol tradus de Ana-Maria Oprea, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org