O Noua Sansa | O Noua Viata

Ingrijitorii si relatiile

Ingrijitorii si relatiile Ingrijitorii si relatiile

Cea mai frecventa intrebare auzita la femeile tinere cu handicap este cum sa se descurce fata de persoanele platite care le ingrijesc (asistentii de ingrijire personala sau ingrijitori), in contextul unui anumit tip de relatie. Adesea, aceasta relatie de lucru se intampla in aceeasi casa, intrucat familia, colegii de apartament si partenerii romantici traiesc, de asemenea, in ea. Cum va mentineti relatiile stranse, personale, in timp ce gestionati un insotitor platit integral sau part-time? Nu uitati urmatoarele observatii care nu sunt de la profesionisti, ci din perspectiva colectiva a unui grup de femei cu dizabilitati care au avut o multime de experiente persoanele, echilibrand ingrijitorii si relatiile.

Au fost multe carti scrise pe acest subiect, dar de multe ori cheia pentru a gasi raspunsul este simpla: Tu, adultul ce beneficiaza de serviciile ingrijitorilor, esti seful care trebuie sa gestioneze relatia de lucru cu asistentul tau intr-un mod profesionist. Noi nu sustinem sa va tratati ingrijitorul intr-un mod urat - departe de asta! O placuta relatie profesionala, va fi utila amandurora pe termen lung.

Cu toate acestea, este important sa va familiarizati cu drepturile si responsabilitatile, atat cu guvernul cat si cu alte agentii care ar putea fi implicate. Dincolo de drepturi si responsabilitati, definirea si aplicarea limitelor profesionale ale relatiei tale cu ingrijitorul tau este in intregime sarcina ta. Nu ingrijitorul, parintii (in cazul in care este peste varsta locala de consimtamant), partenerul, sotul, agentia sau colegul de apartament - tu. Dezvoltarea abilitatilor de comunicare cu ingrijitorul tau, va permite sa ghideze aceasta relatie de lucru.

Urmatoarele sectiuni se bazeaza unele pe altele. Ceea ce este adevarat pentru a face ca o lucrare sa fie de multe ori aplicabila, in continuare, pentru alte situatii. Va recomandam sa cititi intregul articol in ordine.

Prieteni si colegi de apartament

Traind intr-o casa cu colegi de apartament fara legatura de rudenie sau prietenie, este probabil una din cele mai usoare situatii in care poti sa dirijezi balanta dintre descurcarea cu ingrijitorii platiti si relatiile personale. In general, tu si colegii tai de apartament va veti separa "menajul" (spatiul ocupat, finantele si alte responsabilitati personale) si spatiile impartite vor fi locuri ca bucatariile, facilitatile destinate si baile. Tu poti, de asemenea, sa imparti un dormitor cu paturi separate; asta chiar adauga niste probleme de intimitate (care vi le vom adresa mai tarziu sub "Soti sau Parteneri Romantici").

In aceasta situatie, cat timp colegul vostru de apartament stie ca un ingrijitor va fi prezent in casa, grija voastra principala va fi sa conveniti asupra unui program pentru spatiile ocupate, pentru ca voi toti sa va puteti "lipi" la el. Asta poate sa para prea rigid pentru unii, dar caracterele se infurie repede cand aceste resurse impartite nu sunt disponibile atunci cand sunt cerute. Imagineaza-ti ca tu si ingrijitorul tau lucrati impreuna pentru a te spala (o sarcina care poate dura mai mult de o ora) si colegul tau de apartament are 30 de minute sa iasa pe usa spre munca. Vei avea probabil un coleg de apartament destul de nervos, care se simte ca este nerespectat.

Programele au, de asemenea, nevoie sa fie flexibile din cand in cand. Daca aveti o intalnire fierbinte si aveti nevoie sa va spalati tinuta favorita in ziua cand colegul dvs. de apartament isi spala de obicei lucrurile? Acelasi lucru pentru colegul tau de apartament, de asemenea. Respectul se cere pentru ambele sensuri!

Voi amandoi veti avea nevoie, de asemenea, sa fiti de acord cu felul in care resursele impartite sunt manevrate. Sunt mancarea si sapunul de rufe impartite sau separate? Cu orice ati fi de acord, fiti siguri ca ingrijitorul dvs. este bine informat si respecta limitele cu care dvs. si colegul de apartament ati fost de acord. Daca decideti sa va separati resursele, incercati etichetarea lucrurilor pentru a stii clar ce poate folosi si ce nu poate, ingrijitorul tau. Asta va reduce stresul pentru relatia cu colegul dvs. de apartament si cea cu ingrijitorul. Aminteste-ti ca, pentru ingrijitorul tau, casa ta este un mediu strain si nimeni nu are abilitatea sa reaminteasca fiecare detaliu care este de spus. Daca tot se mai intampla greseli, roaga ingrijitorul sa te consulte inainte sa foloseasca orice lucru.

Daca orice alta grija intervine intre colegul de apartament si dvs., infrutati-o si fiti sigur ca faceti clare limitele recent stabilite ingrijitorului dvs. cat mai repede posibil (precum si oricarui ingrijitor nou cu care lucrati). Din nou, tu vei avea nevoie sa preiei controlul dirijarii ingrijitorului pe masura ce comportamentul si aderenta la limite, se reflecta asupra ta in ochii colegului de apartament.

Familia

Daca ai trai cu familia ta de origine? Urmatoarele observatii se refera predominant la primirea serviciilor ingrijitorilor de catre adulti, in timp ce parintii sunt inca responsabili legal pentru grija ta pana la varsta legala de consimtamant (18 ani). Ideal, parintii isi vor incuraja copiii cu dizabilitati sa inceapa preluarea responsabilitatilor pentru dirijarea ingrijitorilor dupa ce ei ating macar varsta de 15 ani, astfel incat copilul este pregatit pentru independenta ca adult.

Unii oameni cu dizabilitati continua sa traiasca cu parintii lor sau cu fratii ca adulti, sau circumstantele ii forteaza sa se mute inapoi in casele familiilor mai tarziu in viata. Situatia poate conduce adesea la conflicte ce provin de la lipsa claritatii legata de limitele in relatiile personale cu familia dvs. (in varful tuturor problemelor cu colegii de apartament mentionate mai sus).

Cand continuati sa traiti cu familia dvs. de origine dupa varsta de consimtamant, o schimbare majora in relatie ar trebui, ideal, sa se intample cand atingi varsta de consimtamant – tu ar trebui sa incepi sa ai responsabilitate deplina asupra serviciilor, finantelor si a vietii in general, iar parintii tai ar trebui nu numai sa te lase sa faci asta, dar si sa te incurajeze. Cu alte cuvinte, tu esti acum un adult si ar trebui sa te vezi ca unul si altii ar trebui te vada ca unul, de asemenea.

Aceasta este o schimbare enorma pentru parintii care v-au crescut de la nastere si pentru voi care ati fost copiii lor pentru multi ani, si asta cauzeaza deseori conflicte care afecteaza abilitatea ta de a-ti dirija efectiv ingrijitorul intr-un mod care este bun pentru tine. De asemenea, tu inca traiesti in casa altcuiva (daca numele tau este pe contractul de inchiriere) si pentru unele grade inca ai nevoie sa urmezi reguli generale pe care familia ta le-a stabilit pentru proprietatea lor sau spatiul inchiriat. Asta nu inseamna ca ei au dreptul sau responsabilitatea sa ii spuna ingrijitorului tau ce sa faca sau in niciun fel sa dirijeze ingrijitorul pentru tine. Ca oriunde ati locui, aveti nevoie sa comunicati regulile proprietatii ingrijitorului dvs. si sa va asigurati ca ele sunt urmate.

Unii oameni se bazeaza pe un parinte sau o ruda ca ingrijitor, tot timpul sau temporar (din motive personale, cum ar fi locuitul intr-o zona rurala, motive de sanatate, etc.). In aceasta situatie, ar trebui inca sa fiti capabili sa va luati decizile independent (cum ar fi sa aveti administrare asupra vietii si a finantelor) ca adult pentru a mentine o relatie sanatoasa cu familia dvs. Comunicarea, intelegerea reciproca si respectul sunt importante. Trebuie sa fiti abili sa spuneti unui membru al familiei, daca il preferati pe el sa faca o sarcina intr-un mod alternativ sau sa ii spuneti ca sunteti deranjati de un anumit lucru. Din nou, alegerile trebuie sa va apartina.

Alta grija care apare in aceasta situatie provine de la lipsa de claritate despre persoana careia raporteaza ingrijitorul tau. Este necesar sa fie clar ca ingrijitorul va raporteaza dvs. si nu familiei dvs. Un exemplu: Cereti ca ingrijitorul dvs. sa astepte in cealalta camera in timp ce dvs. si partenerul dvs. faceti sex. Ingrijitorul dvs. este foarte incomodat de aceasta cerere din motivele sale persoanale, si ii spune familiei dvs. ce faceti. Acest fapt este si o violare neprofesionala a intimitatii dvs. ca adult si potential ilegal, depinde de situatie.

Soti sau parteneri romantici

Locuind (sau impartind un dormitor) cu un tip de parteneri romantici sau sexuali, denota o multime de similaritati cu locuirea cu un coleg de apartament, numai dormitorul devenind, de asemenea, un spatiu impartit iar relatia personala pe care o gestionezi, a adaugat complicatii si probleme de intimitate. Oricum, tot ai nevoie sa discuti toate limitele, regulile casei, responsabilitatile si programul cu partenerul tau si apoi, sa comunici acestea ingrijitorului tau.

Soti sau parteneri romantici

Nu uita ca pana cand ingrijitorii nu sunt platiti privat, ei, probabil, nu sunt lasati sa faca nicio sarcina de menaj sau sa ofere asistenta pentru partenerul dvs., sau orice alt membru al casei dvs.

Impartirea treburilor casnice si a responsabilitatilor, cum ar fi spalarea rufelor, gatitul, curatatul, finantele si orice alte probleme, ar trebui sa fie discutate din timp intre membrii casei, pentru ca toti sa stie cine este responsabil pentru o anumita sarcina de menaj. Cerandu-le ingrijitorilor sa faca mai mult decat sunt platiti, conduce la o relatie de munca ciudata si la potentiala pierdere a unui ingrijitor.

Discutia cu partenerul tau ar trebui sa includa, de asemenea, o conversatie sincera despre problemele de intimitate. Niste intrebari de considerat impreuna: Ai de gand sa programezi orele ingrijitorului tau pentru a avea timp sa stai singur cu partenerul tau? Ce circumstante ai de gand sa comunici ingrijitorului tau daca el ajunge in timp ce tu si partenerul tau sunteti inca in pat sau dezbracati? Daca aveti servicii de 24 de ore pentru ingrijitor, cum va veti putea descurca stabilind circumstante cu el, cand tu si partenerul tau vreti sa faceti sex sau doar sa vorbiti singuri? Daca partenerul tau este inca responsabil pentru unele parti ale ingrijirii tale personale, cum ai de gand sa aranjezi pentru el sa aiba timp pentru propria lui sanatate?

O nota: Chiar daca sunt multi oameni care indeplinesc rolul de ingrijitor pentru partenerii lor cu o dizabilitate, noi nu va recomandam sa va bazati numai pe partenerul dvs. ca ingrijitor principal, daca este posibil. Nu este numai incredibil de stresant pentru partenerul tau si relatia voastra, dar va forteaza pe amandoi intr-o relatie duala ce devine foarte frustranta. Intr-o relatie de lucru cu un ingrijitor, ii puteti cere sa va ingrijeasca si sa faca treburile casnice in ce fel doriti, la programul care functioneaza pentru dvs., deoarece dvs. il dirijati si el este acolo doar pentru a va ajuta. Daca un ingrijitor nu lucreaza cu dvs. in modul in care va place, puteti sincer si usor sa gasiti un altul cu care sa lucrati. Tratandu-va partenerul in acest fel conduce adesea la conflicte, deoarece in general exista o asteptare de egalitate in relatia voastra. Ingrijitorul dvs. poate de asemenea sa se confrunte cu sarcini persoanale potential neplacute pentru care nu l-ai face responsabil pe partenerul tau. Lucrand cu un ingrijitor separat va confera timpul pentru propria sanatate mintala si mai multa autoritate asupra propriei vieti. In plus, in timp, aceasta relatie duala poate duce la o schimbare in modul in care dvs. si partenerul va vedeti unul pe altul, viata si relatia voastra sexuala.

Concluzie

Acest lucru nu este nicaieri aproape de o discutie epuizanta despre echilibrarea ingrijitorilor si relatiile personale, dar este insemnat ca un sumar al celor mai comune probleme auzite si opiniile noastre colective, neprofesionale asupra acestor probleme. Amintiti-va: Echilibrarea vietii si dirijarii ingrijitorului dvs. si relatii personale va aprtine dvs., persoana cu dizabilitate ce primeste ingrijire.

Va puteti gandi la alte griji si probleme? Aveti o parere sau o poveste de impartasit? Simtiti-va liberi sa comentati mai jos!

Sursa: yaccessibilityblog.com

Articol scris de Diana Gabriela Croitoru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version