O Noua Sansa | O Noua Viata

Ce zone ale corpului sunt mai predispuse sa dezvolte escare?

Traducere

Cand te afli in sezut, practic stai asezat pe doua oase. In partea centrala a fiecarei fese, putin mai jos, se afla cate o tuberozitate ischiatica. Uneori ne referim la aceste tuberozitati ca la "oase zigomatice", dar nu cele faciale (pometi). Ne asezam direct pe aceste doua oase, cand stam in sezut, in pozitie dreapta. Cand stam intinsi pe pat, nu exercitam nicio presiune asupra acestor doua tuberozitati ischiatice. Presiunea va fi exercitata asupra zonei in care se afla cutele fesiere. Deci, in centru, intre fese, aceasta zona va fi supusa presiunii atunci cand stam intinsi pe spate. Prin urmare, daca un pacient are o rana in acea parte a corpului, numita zona sacrala, aflata in centrul celor doua fese, acesta nu poate sta in pat, intins pe spate. In schimb, poate sta intr-un scaun rulant o perioada limitata de timp, deoarece presiunea va actiona asupra altei zone, si anume, asupra celor doua tuberozitati ischiatice. Orice proeminenta osoasa, cum ar fi soldurile, calcaiele, gleznele, genunchii, partea laterala a genunchiului, omoplatul, partea din spate a capului pot dezvolta escare. Totusi, o escara se poate dezvolta in orice parte a corpului. De exemplu, sub un gips, sub o orteza, unele orteze spinale au o piesa pentru barbie care se poate freca de piele, iar in urma presiunii exercitata in aceasta zona, se poate dezvolta o escara.

Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023

Top Desktop version