O Noua Sansa | O Noua Viata

Povestea Martei Iozefina Bencze

Marta Iozefina Bencze Marta Iozefina Bencze

S-a nascut pe 17 decembrie 1976 la Galati la 7 luni, cantarind doar 1, 200 kg si este primul copil al familie. Mai are o sora (Luiza) si un frate (Ernest) foarte apropiati de varsta acest lucru reprezentand un atuu in copilarie deoarece aveau preocupari identice specifice varstei.

In 1990, pe cand avea doar 14 ani, se trezeste intr-o dimineata cu o durere insuportabila de picioare, iar la scurt timp, realizeaza ca nu le mai poate misca absolut deloc. In urma investigatiilor medicale se constata ca maduva spinarii este lezata datorita unui traumatism vertebro-medular, iar acest fapt a dus la paralizia membrelor inferioare.

La inceput ii este foarte greu sa inteleaga toate informatiile primite de la medici precum si spitalizarile lungi si dese, tratamentele, durerile si perioadele de recuperare deoarece pana la aceea varsta nu fusese niciodata bolnava. Era o fata extrem de energica, sportiva si desteapta iar schimbarea provocata de dizabilitatea aparuta in viata ei o punea pentru prima data in viata in dificultate.

Incepe sa realizeze incetul cu incetul ca ceea ce i se intampla nu este un vis din care se va trezi, ci ca este doar viata ei si decide sa mearga inainte in primul rand cu studiile, deoarece ii placea sa studieze astfel dupa cativa ani in care intrerupse-se scoala datorita starii de sanatate reuseste sa absolve in 2000 Liceul Economic Virgil Madgearu din Galati, apoi in 2009 absolva Universitatea Danubius, Facultatea de Drept, specializarea Drept. In prezent este studenta anul I - master la Universitatea Dunarea de Jos Galati, Facultatea de Stiinte Juridice, Politice si Sociale, specializarea Dreptul European al Afacerilor.

A practicat sport de performanta timp de 10 ani si a participat la nenumarate competitii sportive in toata tara unde a obtinut medalii pentru urmatoarele discipline sportive: tenis de masa, atletism, baschet in scaun rulant, popice, pescuit; a facut voluntariat pentru mai multe organizatii neguvernamentale, intre 2004 - 2006 este directorul executiv al Asociatiei Persoanelor cu Handicap Sporting Club Galati.

In prezent lucreaza ca si coordonator pe evenimente/proiecte si jurist pentru Fundatia Licinium si face in timpul liber voluntariat pentru Fundatia Ikon Galati.

A absolvit de-a lungul timpului mai multe cursuri de formare profesionala: curs de operare PC, acreditat de Ministerul Invatamantului si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale; curs de instruire in comunicare si interrelationare; curs de instruire in advocacy pentru organizatiile care lucreaza cu persoane cu dizabilitati fizice si mintale; curs de instruire "atragere de fonduri pentru ong-uri" ; curs de secretariat (contabilitate, operare PC, birotica, secretariat, relatii cu publicul, limba engleza); curs inspector resurse umane.

A coordonat proiecte pentru persoane cu dizabilitati din care amintim: "Mana in mana" - Centrul Pilot de reintegrare socio-profesionala pentru persoanele cu handicap locomotor din judetul Galati, finantat de Co-operating Netherlands Foundations for Central and Eastern Europe; "Parteneri in dezvoltare" – campanie de advocacy pentru egalitatea de sanse la educatie, finantat de Programul Proiectelor Mici ale Ambasadei Regatului Tarilor de Jos; "PARTENERI pentru o lume FARA bariere" - finantat de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap; "ACCES" - Centru Multifunctional de Terapie, Abilitare si formare pentru Tineri si femeile cu dizabilitati fizice din Municipiul Galati - finantat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala ; Centrul de ingrijire si consiliere pentru persoanele cu dizabilitati fizice din judetul; "O sansa pentru Bogdan": - campanie de strangere de fonduri.

Participari nationale si internationale: 2003 - Atena, Grecia - European Youth Conference - reprezentant al Organizatiei Nationale pentru Persoane cu Handicap Romania;  2003 - Lohja, Finlanda - Sportrio II - European Cup Series for Disable Students - Program Youth in action ; 2007 - Glashüte, Germania - seminar ACTIV - promovarea tinerilor cu dizabilitati fizice ca cetateni activi europeni (AKTIBE - Promoting the active European Citizenship of physically handicapped young people; 2007 - Glashüte, Germania - Proiect "Turnul Babel" - o piesa de teatru a noilor timpuri europene; Glashüte, Germania - Contact Making Seminar "With all senses..." ; 2010 - Galati, Romania - Seminar - Caravana «Zilele Femeilor Intreprinzator» - Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii; Oficiul Teritorial pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie Galati.

Lucreaza in domeniul organizatiilor neguvernamentale de aproximativ 15 ani si ii place ceea ce face deoarece nu se vede facand deocamdata altceva.

In decembrie 2011, in cadrul celei a doua editii a Galei "Investiti in Potential" a lansat cartea "Personalitati cu handicap care au influentat istoria" din care spicuim cateva cuvinte ale autoarei: "Consider ca orice om are nevoie sa fie motivat pentru a putea realiza rezultate exceptionale astfel am reusit prin relatarea povestilor de viata a unor mari personalitati cu handicap din lumea intreaga sa prezint modele pozitive atat de necesare pentru persoanele cu handicap cat si pentru cele valide.

Modelul meu de viata este reprezentat de mama mea care m-a invatat ca in ciuda dizabilitatii mele fizice, (dependenta de scaun rulant) dobandite in urma cu 21 de ani trebuie sa fiu un OM, dar nu un om special, diferit, cu nevoie speciale, cu handicap, cu probleme (asa cum probabil ma percepe societatea in care traiesc) ci trebuie sa fiu un om EXCEPTIONAL.

Prin aceasta definite de om exceptional inteleg o persoana care are rabdare, curaj, perseverenta si disponibilitatea necesara sa munceasca pentru a-si transforma visele in realitate.

(........) fiecare persoana gaseste de unul singur abilitatea de a comunica chiar daca cei din jur nu cred ca acest lucru este posibil, abilitatea de a alerga chiar daca modul de deplasare este diferit, abilitatea de a iubi chiar si atunci cand ceilaltii uita sa te iubeasca, abilitatea de zambi chiar si atunci cand toti iti plang de mila, dar cea mai importanta dintre ele este abilitatea de a te "ridica" atunci cand toti cred ca nu vei reusi. Doar TU esti cel care decizi cum si in ce fel iti traiesti viata, cat de mult timp acorzi lucrurilor cu adevarat importante, care este rolul tau pe Pamant si ce vei lasa in urma ta.

In fiecare zi cand ma trezesc imi spun ca atata timp cat soarele este pe cer iar mintea imi este limpede am datoria fata de mine in primul rand sa TRAIESC fiecare secunda, sa realizez tot ceea ce imi propun, sa iubesc, sa invat, sa ajut si cel mai important sa fiu un OM egal cu toti ceilalti dar unic in felul meu".

Articol scris pentru ProStemCell.org de Bencze Marta Iozefina. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2019 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version