Beiusanul Romeo Balogh Wittman s-a apucat de culturism de la 12 ani, la indemnul tatalui, facand antrenamente intr-o sala mica si saracacioasa. Trei ani mai tarziu, a facut pasul, din micul orasel de provincie spre una din salile de elita ale Oradiei. Antrenandu-se cu un campion de renume, Ion Marin, in scurt timp a intalnit si el bucuria performantei, urcand de mai multe ori pe podiumuri: a fost de sase ori campion national la juniori, iar mai apoi campion balcanic. Pe 16 noiembrie 2005, insa, viata lui a fost data peste cap...
Cu cateva saptamani inainte de Campionatele Mondiale la care urma sa participe, Romi, care pe atunci avea 21 de ani, se intorcea de la Budapesta, conducand cu viteza un BMW. "Era primul inghet, nu aveam cauciucuri de iarna si, inainte de Debretin, am derapat intr-o curba si am lovit o bordura. Masina s-a rostogolit, m-a aruncat afara prin luneta, iar in aer m-am izbit de ea", povesteste, aproape ca despre altul, campionul, acum in varsta de 27 de ani. Paramedicii l-au gasit inconstient, la peste 30 de metri de masina. "Mi-am rupt si fisurat coloana in mai multe locuri, bicepsul, si aveam multe alte rani. Medicii mi-au spus ca, in mod normal, accidentul era de nesupravietuit".
A trait doar datorita corpului sau puternic, calit de sport. "Am nimerit la cel mai bun spital din Debretin, unde un medic si-a asumat riscul de a ma opera pe loc la coloana, fara vreo semnatura din partea cuiva, si mi-a fixat-o. Daca oasele coloanei ar fi apasat mai mult timp pe maduva spinarii ar fi provocat paralizii iremediabile. Mi-a spus ca singurul motiv pentru care a facut-o a fost ca a vazut ca am un organism puternic", povesteste Romeo, recunoscator ca, desi a fost singur in spital zile in sir, pana a dat familia de el, a fost tratat exemplar de doctorii maghiari.
Lupta pentru viata
Chiar si asa, in urma operatiei, a ramas paralizat de la piept in jos. Medicii i-au spus ca nu va mai putea umbla, dar el si-a dovedit o tarie iesita din comun. "Nu sunt o persoana careia ii place sa traiasca intr-un basm. Nu am intrat in soc si nu am fost disperat, ci am acceptat situatia si am incercat sa-mi revin cat pot". Pragmatic, a incercat orice metoda de recuperare. "Nu am vrut sa exclud nimic, asa ca am incercat acupunctura, bioenergii, am mers la manastiri, ocazii cu care m-am convins ca sunt si destui oameni gata sa profite de tine", zice el cu amaraciune.
Pana la urma, tot medicina a dat rezultate. Tanarul a aflat despre o clinica din Moscova unde se experimenta un tratament cu celule stem, dar costa o avere. Pe un an - 180.000 de euro, bani asigurati in mare parte de parintii sai, care si-au vandut casa, restaurantul si sala de sport din Beius, dar si din donatii de la tot felul de oameni, de la amici pana la necunoscuti. De altfel, prietenii sai sportivi au si organizat, in 2006, o gala caritabila, "Oradea Fight", ale carei incasari au mers toate catre el.
"Am plecat la Moscova pe propria raspundere, caci au fost oameni care au murit in urma tratamentului. El consta in injectii cu celule stem. Daca esti norocos, acestea se transforma in celule nervoase", povesteste tanarul. Lui, in parte, i-a reusit. "Datorita tratamentului mi-am recuperat toate functiile corpului. Numai picioarele nu mi le pot misca, dar nu e o paralizie completa, caci si-au recuperat in mare parte sensibilitatea", spune campionul, care a privit recuperarea ca pe o lupta, ca pe o pregatire pentru un concurs important.
De la capat...
Tintuit in scaun, Romeo a fost nevoit sa se adapteze noii vieti. Dupa ce vandusera tot in tara, parintii s-au mutat intr-o casa pe care o detineau in Biharkeresztes, pe care au incercat s-o transforme intr-un camin cat mai primitor si pentru fiul lor. Ei l-au incurajat sa aiba o viata normala si, astfel, l-au ajutat sa-si cumpere o masina special echipata.
Iar Romeo n-a dezamagit. In loc sa-si planga de mila, sa devina o povara pentru familie sau sa zaca visand la ziua in care va putea umbla, a decis sa-si gaseasca noi preocupari. Pasionat de calculatoare, a urmat timp de doi ani cursurile de Business Management si IT la American InterContinental University din Chicago. "Stateam noaptea la webcam cu casti si participam la cursuri. Examenele tot asa le-am dat. Voiam sa ma duc in SUA, caci universitatea garanta o perioada de practica la o mare companie IT", spune el.
Planurile insa i s-au schimbat. In timpul scolii, vrand sa-si demonstreze ca poate munci ca oricare altul, s-a angajat ca programator web la o companie de gazonat terenuri din Oradea, unde a cunoscut-o pe Anca, o fosta gimnasta, contabila-sefa a firmei. "Cred ca faptul ca ne-am intalnit a umplut golurile din viata amandurora", spune el.
Mens Mentis: minte inteleapta
Anca, acum in varsta de 33 de ani, nu l-a vazut pe Romi ca fiind diferit. "Noi am fost colegi. Am inceput sa ne cunoastem, mi-a placut cum gandeste, cum vorbeste. Am descoperit ca eram pe aceeasi unda", isi aminteste ea inceputul povestii de dragoste. Ambitiosi, cei doi s-au hotarat sa-si porneasca propria afacere, si asa au pus bazele firmei Mens Mentis, care distribuie echipamente de culturism si aparate de fitness. "Ne-am asumat un risc dar, fiind atati ani in aceasta lume, am avut multe cunostinte care m-au ajutat. Sandu Lungu, bun prieten, e unul dintre cei care ne-a ambitionat, ne-a si ajutat financiar si chiar ne-a dat primii clienti", spune Romeo.
Impresionand prin cunostintele despre aparate si prin planul de afaceri, cei doi au castigat increderea marilor companii din domeniu, devenind unici distribuitori pe Romania si Ungaria pentru o serie de marci. Inca de la inceput, s-au hotarat sa deschida depozitul si showroom-ul in oraselul din Ungaria, chiar daca au birouri si-n Oradea. Dincolo de granita, spun ei, chiriile sunt mai ieftine, dar si bancile mai deschise spre a sprijini afaceri noi.
Acum, Mens Mentis are pregatite de vanzare 500 de aparate si a echipat 250 de sali din tara, in cazul unora ocupandu-se si de proiectele de amenajare. Mai nou, tinerii s-au lansat si pe piata din Ungaria, ba au castigat si un proiect european pentru a infiinta in oraselul maghiar o mica fabrica de echipamente si accesorii pentru fitness, pe care le vor numi "Wittmann". Si planuri mai au...
"Sunt fericit"
In 2009, Romeo si Anca au decis sa se casatoreasca, iar nas le-a fost Sandu Lungu. La cununie, campionul a stat drept, cu ajutorul unor orteze (foto). "Sunt incomode. Dar atunci a fost o ocazie deosebita", spune Romeo, care in rest foloseste un scaun cu rotile. Chiar si asa, a ales sa aiba o viata activa: viziteaza fiecare sala pe care o echipeaza, calatoreste cu echipa firmei prin Europa la expozitii si traininguri, dar merge si la inot.
"Trec poate chiar saptamani in care nu ma gandesc nicio clipa ca sunt in scaun cu rotile. Conteaza si atitudinea celor din jur, care ma trateaza ca pe un egal". In privinta mersului, nu si-a pierdut speranta nici acum. "Sunt companii americane care lucreaza la urmatoarea generatie de tratamente cu celule stem, pentru paralizia membrelor inferioare. Sunt convins ca o sa apuc aceste tratamente si voi putea umbla", zice Romeo, calculat. Deocamdata, insa, nu se considera dezavantajat. "E ca si cum esti foarte fericit cu masina ta, dar in adancul sufletului ti-ai dori un Ferrari", glumeste el.
Totusi, nu vrea sa incerce un nou tratament pana nu va fi sigur. "La Moscova nu-mi era frica, merita riscul, dar acum am multe de pierdut. Am o sotie care ma iubeste si planuim sa avem un copil cat de curand. Familiile noastre sunt linistite, ne merge bine, am reusit in domeniul pe care il iubesc. E cea mai fericita perioada din viata mea", zice sportivul, cu zambetul pe buze. Si asta, datorita puterii de a se ridica dupa o nenorocire, chiar daca, deocamdata, doar cu spiritul.
Pasiunea merge mai departe
Romeo a adunat in cariera sportiva sase titluri de campion national, printre care si unul absolut, iar in 2002 a devenit campion balcanic. Pentru a ajunge la asemenea performante, tanarul ducea o viata stricta. "Ma trezeam la 4 sa-mi fac exercitiile cardio, iar de la 10 si de la 17 aveam antrenamente de forta. Acestea erau combinate cu 6-8 mese pe zi, dar la regim", povesteste el. Patima nu i-a disparut, dupa accident reluand antrenamentele, incat poate impinge chiar si 140 de kilograme la piept. Acum, in ciuda programului incarcat, antreneaza cativa tineri, facandu-le programul de exercitii si regimul pentru competitii. "Am un baiat la Suceava care e campion balcanic", se mandreste Romeo. "Pasiunea pentru culturism nu mi-a disparut, doar ca acum nu mai particip eu la competitii, ci elevii mei".
In Oradea i se zice "campionul" nu doar pentru rezultatele sale sportive, cat si pentru puterea sa de a lupta. Afacerea merge struna, banii pe care ii ruleaza acum fiind de ordinul milioanelor de euro. Sute de sali de sport sunt echipate de el si vrea acum sa deschida o fabrica unde sa produca el insuSi aparatele. "Eu nu am vazut pe nimeni ca el, care sa duca totul cu atata curaj. Nu a cazut in depresie, nu s-a plans, a fost mereu conStient de starea lui si de faptul ca trebuie sa o depaSeasca si sa mearga mai departe. Este un om foarte puternic", ne-a spus Sandu Lungu, nasul si prietenul lui Romi.
Sursa: ebihoreanul.ro