O Noua Sansa | O Noua Viata

Functionalitatea tetraplegicului C1, C2, C3

Functionalitatea tetraplegicului C1, C2, C3 Functionalitatea tetraplegicului C1, C2, C3

Leziunile superioare ale maduvei cervicale (C1-C3), pot necesita un ventilator pentru pacient de a respira. Acest lucru se datoreaza faptului ca diafragma este controlata de nervii spinali care ies la nivelul superior al gatului.

Paralizia diafragmului si a altor muschi respiratori pot fi fatale pacientului pana cand situatia sa este recunoscuta si i se administreaza oxigen prin masca.

Segmentele C1, C2 si C3 trimit si primesc informatii din spatele capului si de la gat.

Mobilitate si miscare

Miscare limitata a capului si gatului, in functie de puterea muschilor.

Paralizia completa a bratelor, corpului si picioarelor.

Sistemul nervos simpatic este compromis, posibilitate de existenta a disreflexiei autonome.

Fotoliul rulant electric poate fi controlat cu un element de comanda la barbie sau cu un sistem "sip and puff", prin controlul respiratiei, iar acest lucru se alege in functie de dexteritate.

Persoana va avea nevoie de asistenta totala la transferul de pe pat pe un fotoliu rulant si de pe fotoliul rulant in masina. Va trebui sa se utilizeze o macara, chiar si doi asistenti pentru siguranta.

Asistenta completa pe durata meselor.

Sistemul respirator

Incapacitatea de a respira utilizand muschii pectorali sau diafragma, de aceea persoana va depinde de un ventilator pentru a respira. Un ventilator portabil se poate atasa la partea din spate a fotoliului rulant pe durata transportului.

Poate fi nevoie de oxigen si umidificare.

Pot fi necesare asistenta pentru curatarea secretiilor de pe trahee si asistenta pentru a tusi.

Ingrijire personala

Este necesara asistenta personala completa. Persoana va avea nevoie de ajutor la spalare, imbracare si ajutor in ingrijirea vezicii urinare si a intestinelor.

Ingrijire in casa

Este necesara ingrijirea completa in casa, adica in curatarea casei, spalarea hainelor si munca din bucatarie, pregatirea meselor si alte sarcini domestice generale.

Comunicarea

Se poate opera un computer utilizand recunoasterea dupa iris, recunoasterea vocala sau o piesa de gura. Telefonul poate fi utilizat prin recunoasterea vocala si un set de casti.

Functionalitatea tetraplegicului la nivelul C1-C3

Articol scris de Cristina Bleotu, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023

Top Desktop version