O Noua Sansa | O Noua Viata

Alungirea tendonului pentru contracturile musculare

Alungirea tendonului pentru contracturile musculare Alungirea tendonului pentru contracturile musculare

Multi oameni mi-au scris despre alungirea tendonului pentru a scapa de spasticitate. M-am gandit ca ar fi util sa descriu si sa comentez procedura.

Spasticitate si Contracturi. Spasticitatea induce si este agravata de contracturile musculare. Muschii contin receptori numiti arbori ce monitorizeaza tensiunea si trimit inapoi la maduva spinarii pentru a mentine lungimea muschiului. Leziunea la maduva spinarii creste excitabilitatea circuitelor neuronale ce controleaza tensiunea muschilor. Muschii spastici rezista schimbarilor de tensiune prin contractare. Spasticitatea muschiilor  prelungiti si continuui poate determina contractarea muschiului sau scurtarea acestuia. Contracturile interfera cu statul si mersul. In timp ce medicamente ca baclofen si tizanidina modereaza spasticitatea, ele, de obicei, nu pot modera contractiile musculare.

Tratamentele pentru contracturi. Clinicienii folosesc 3 moduri de a scapa de contracturile muschilor spastici. Unul este sa injectezi o toxina numita Botox ce deterioreaza nervii motorii si, in doze mari, motoneuronii ce stimuleaza muschii. Alt mod este de a injecta fenol, un chimical ce deterioreaza nervii motori si senzoriali. Un al treilea mod este de a taia tendonul muschiului si a prelungi tendonul pentru usura tensiunea asupra muschiului. Primele doua metode deterioreaza motoneuronii sau axonii, uneori ireversibil, si pot cauza slabirea muschilor. Pentru oameni care au functia musculara, alungirea tendonului este metoda aleasa.

Alungirea tendonului. Procedura de baza de alungire a tendonului implica taierea partii tendonului in 2 locuri si o taietura in jos in mijlocul tendonului. Aceasta permite celor 2 jumatati de tendon sa alunece de-alungul fiecaruia si apoi, cusute impreuna, cum este ilustrat in diagrama de mai jos. Procedura este simplificata pentru scopuri illustrative, dar arata cum taieturile (imaginea din stanga) pot permite ca doua componente ale tendonului sa fi alunecat una alaturi de cealalta (imaginea din mijloc), si cusute impreuna (imaginea din dreapta). De notat ca mai sunt alte moduri de a taia tendonul, inclusiv metode ce necesita crearea patru componente si despicarea lor impreuna. Odata vindecat, tendonul este mai lung si partile taiate vor completa cu tesaturi cicatrizate.

Rezistenta tendonului reparat. Procedurile de alungire a tendonului sunt efectuate de multe decenii. De fapt, obisnuiam sa particip in asemenea operatii pentru copiii cu paralizie cerebrala si idiopatica de mers a degetului. Copiii care se supun unei operatii de alungire a tendonului chiar si ai muschilor mari, cum ar fi flexorii piciorului. se pot intoarce la activitatile atletice. Multi atleti si-au rupt tendoanele, s-au supus operatiei de reparare a acestuia si, apoi, s-au intors la activitatea precedenta. Tendoanele reparate au o cicatrice si rezistenta acesteia depinde de cum este vindecat. Tendonul ar trebui sa fie imobilizat pentru aproximativ patru saptamani pentru ca vindecarea sa apara. Tendoanele tratate in mod corespunzator sunt destul de puternice.

Complicatii. A face tendoanele prea lungi sau a nu le alungi suficient poate sa produca slabirea muschilor sau insuficienta rezolutie a spasticitatii. Ambele experiente chirurgicale si hotararea sunt necesare pentru pentru a obtine alungirea adecvata fara semnificativa slabire a muschiului. Din motive evidente, este bine de mers de multe ori pentru a se repara tendonul. Operatiile repetate si cicatricele tesuturilor vor cauza anchilozarea tendonului si pierderea reculului elastic. Slabirea muschilor ca urmare a imobilizarii si a nefolosirii poate fi o problema si functionalitatea deplina poate sa nu se intoarca la nivelele pre-operatorii pentru 9 luni de dupa operatie, chiar si cu terapie fizica intensiva. Schimbarea intr-o grupa de muschi poate afecta balanta celorlalti muschi, rezultand un mers anormal.

Pe scurt, operatia de alungire a tendonului se practica de multe decenii. Procedura reduce spasticitatea majoritatii grupelor de muschi si a tendoanelor bine-vindecate sunt destul de puternice pentru a permite reluarea activitatilor atletice. Totusi, operatia necesita experienta si o buna judecata chirurgicala. Ca toate operatiile de aceasta natura, complicatiile pot aparea. Imobilizarea tendonului este importanta pentru o buna vindecare. Alungirea peste masura, operatiile repetate si slabirea musculara pot aparea. Avantajele alungirii tendonului sunt ca poate corecta probleme ortopedice specifice si spasticitatea fara deteriorarea nervilor sau motoneuronilor.

tendonului pentru a scapa de spasticitate

Figura 1. Diagrama schematica a alungirii tendonului. Chirurgul taie partea tendonului in 2 puncte si, apoi, o taietura longitudinala in mijlocul tendonului. Tendonul poate fi, apoi, alunecat de fiecare parte si cusut impreuna la partea cea mai apropiata. Cicatricele tesuturilor se vor umple in rest.

Prof. Dr. Wise Young

Articol scris de Diana Croitoru, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2024

Top Desktop version