O Noua Sansa | O Noua Viata

Tehnici de transfer in/din scaunul rulant

Tehnici de transfer in/din scaunul rulant Tehnici de transfer in/din scaunul rulant

Un transfer in/din scaunul rulant inseamna mutarea unei persoane din si in scaunul rulant.

Puteti ajuta o persoana sa se mute din scaunul rulant pe pat, pe un scaun de dus, scaun de toaleta sau un alt tip de scaun.

O puteti ajuta sa se mute inapoi in scaunul rulant. Puteti ajuta o persoana sa se transfere singura, sau impreuna cu ajutorul altcuiva.

Puteti utiliza accesorii de transfer precum o curea pentru corp, o placa glisanta sau un dispozitiv mecanic de ridicare a unei persoane.

Aceste accesorii de transfer va pot ajuta sa faceti transferul mai sigur si mai usor pentru dumneavoastra si pentru persoana pe care o mutati.

Cum pregatesc o persoana pentru transferul in/din scaunul rulant?

 • Vorbiti cu persoana despre ceea ce se va intampla pe durata transferului. Vorbiti rar si clar. Spuneti-i ce se va intampla in fiecare etapa inainte de a o face. Spuneti-i ca trebuie sa colaborati pe durata transferului.
 • Informati-va cu privire la starea persoanei si daca se poate misca, vorbi si urma comenzi. Verificati existenta cateterelor, a tuburilor, a pungilor de drenaj sau a altor obiecte pe care trebuie sa le transferati o data cu persoana. Intrebati persoana daca prefera un anumit tip de transfer.
 • Asigurati-va ca dumneavoastra si persoana pe care o veti transfera purtati pantofi care nu aluneca pe podea.
 • Asigurati-va ca scaunul rulant si accesoriile de transfer pe care le veti utiliza sunt corespunzatoare si in stare buna. Verificati materialul, cusaturile, lipiturile, lanturile si gaicile. Daca un accesoriu de transfer pare slab sau rupt nu-l utilizati. Verificati franele de pe scaunul rulant si de la pat pentru a va asigura ca sunt blocate. Asigurati-va ca dispuneti de spatiu pentru a face un transfer sigur.

Ce pot face pentru a evita ranirea pe durata transferului unei persoane in/din scaunul rulant?

Cereti sprijin: Cereti cuiva sa va ajute pe durata transferului. Persoana poate fi grea sau locul unde o transferati indepartat. Persoana poate incepe sa cada pe masura ce incercati sa o mutati. Daca mai aveti pe cineva cu dumneavoastra, va poate ajuta.

Transferati persoana corect:

 • Indoiti picioarele cand transferati. Miscati-va din coapse. Nu mutati persoanele utilizand spatele.
 • Nu lasati picioarele pe loc si indoiti corpul de la brau pe durata unui transfer.
 • Tineti mainile aproape de corp mai mult decat sa le intindeti pe durata unui transfer. Plasati picioarele departate la distanta coapselor.
 • Tineti spatele curbat mai bine decat drept. Nu va indoiti gatul inainte de durata unui transfer.
 • Nu lasati niciodata persoana pe care o mutati sa se tina sau sa va tina de dupa gat in timp ce o transferati.
 • Stati aproape de persoana respectiva cand o transferati.
 • Utilizati momentul corpului (forta din miscare) pentru a muta persoana.

Antrenati-va pentru transfer:

 • Faceti exercitii de stretching inainte si dupa mutarea unei persoane. Astfel preveniti intinderile sau ranile.
 • Invatati cum sa transferati corect o persoana in si din scaunul rulant.
 • Practicati transferurile cu persoane care va pot ajuta.

Ce se poate intampla unei persoane atunci cand o transfer?

Persoanele care sunt transferate pot ameti si pot lesina. Aveti grija ca persoana sa se ridice incet din pozitia intins. Mutati persoana incet dintr-un loc in celalalt pentru a evita acest lucru. Pentru a nu aluneca si cadea pe podea, purtati incaltaminte aderenta, precum pantofii de alergare. Asigurati-va ca persoana care este mutata poarta, de asemenea, incaltaminte aderenta. Daca tineti o persoana in mod gresit, ii puteti rani umerii sau alte zone ale corpului. Tineti persoana corect pe masura ce o mutati. Oamenii se pot invineti si li se poate rupe pielea pe durata transferului. Transferati cu atentie persoanele, aveti grija sa nu va loviti de nimic si sa nu le rupeti hainele pe masura ce le transferati.

Ce pot face pentru a evita ranirea unei persoane cand o transfer in si din scaunul rulant?

 • Invatati ce accesorii de transfer sunt cele ai bune pentru persoana pe care o mutati si invatati sa le utilizati corect. Nu lasati o persoana singura in liftul mecanic.
 • Parcati scaunul rulant cat se poate de aproape de zona unde sau de unde veti transfera persoana. Parcati scaunul rulant astfel incat partea mai puternica a corpului persoanei sa fie partea de pe care faceti transferul.
 • Blocati rotile scaunului rulant pentru a nu-l lasa sa se miste pe durata transferului. Blocati rotile de la pat inainte de fiecare transfer in si din pat. Cand transferati o persoana din pat catre scaunul rulant ridicati sectiunea de cap a patului cat se poate de mult inainte de a muta persoana din pat. Puneti patul in pozitia cea mai de jos, cat mai aproape de podea.
 • Vorbiti cu persoana care va va ajuta sa faceti transferul. Decideti cum sa faceti transferul si vorbiti despre transfer pe masura ce il faceti. Miscati-va incet in transfer. Cereti-i persoanei pe care o mutati sa va ajute cat se poate de mult. Explicati fiecare pas inainte de a-l face.
 • Inainte de fiecare transfer in si din scaunul rulant, ridicati sau scoateti suporturile pentru picioare. Puneti picioarele persoanei in pozitia corecta, pe podea. Indepartati suportul pentru brate cel mai apropiat de partea pe care mutati persoana sau din care mutati persoana. Asigurati-va ca pacientul nu va cadea dupa ce scoateti suporturile pentru picioare si brate si inainte de a face transferul.
 • Puneti intotdeauna suporturile pentru picioare si brate pe scaunul rulant in pozitia corecta dupa ce ati transferat pacientul in scaunul rulant. Daca o persoana nu poate misca un brat sau un picior, mutati-i piciorul sau bratul in pozitia corecta dupa transfer.
 • Daca persoana pe care o mutati incepe sa lunece pe durata unui transfer, indoiti-va picioarele si lasati-o in jos incet cat mai aproape de suprafata sigura sau pe podea. Cautati ajutor. Nu prindeti niciodata hainele unei persoane atunci cand o transferati.

Cum transfer o persoana cu o curea pentru corp?

O curea pentru corp sau o curea de transfer este un dispozitiv care se plaseaza in jurul taliei persoanei sau al partii de jos a corpului. Poate fi utilizata pentru a ajuta la mutarea unei persoane in si din scaunul rulant. Este utilizata pentru persoane care pot sta in picioare dar care au nevoie de ajutor pentru a se ridica de pe scaun sau pat in pozitie verticala.

Obiecte necesare:

 • Cureaua de transfer sau cureaua pentru corp.
 • Scaunul rulant.

Cum transfer o persoana cu o curea pentru corp

Mutarea unei persoane de pe scaun sau pat pe scaunul rulant:

 • Pregatiti scaunul rulant si persoana pentru transfer.
 • Ajustati-va cureaua in siguranta in jurul taliei persoanei. Rugati persoana sa se tina de dumneavoastra daca poate. Indoiti-va de talie si indoiti genunchii. Prindeti cureaua sau manerele de la spatele persoanei.
 • Leganati-va incet inainte si inapoi cam de trei ori cu persoana. A treia oara, ajutati persoana sa se ridice in picioare.
 • Cu pasi mici intoarceti-va pana cand spatele persoanei este in fata scaunului rulant. Rugati persoana sa va ajute punand mana pe scaunul rulant din spatele acesteia. Astfel poate fi mai usor pentru persona respectiva sa stea in scaunul rulant.
 • Inclinati-va inainte in timp ce indoiti genunchii si coborati persoana pana ce se aseaza in scaunul rulant.
 • Verificati daca scaunul rulant este sigur, si persoana sta confortabil.

Pentru a muta o persoana din scaunul rulant utilizand cureaua, urmati aceiasi pasi ca atunci cand il mutati pe scaunul rulant.

Cum transfer persona utilizand un lift mecanic?

Un lift mecanic este un echipament care este utilizat pentru a muta o persoana. Liftul are suspensii si curele de prindere si poate fi electric sau actionat manual. Liftul poate fi prins pe podea, tavan, perete sau il puteti muta dintr-un loc in altul atunci cand este necesar. Un lift poate fi utilizat pentru persoanele care sunt grele si nu pot fi ridicate cu usurinta. Poate fi utilizat pentru o persoana care nu poate rationa si nu poate ajuta la mutare. Un lift poate fi utilizat pentru a transfera o persoana pe distante mici, de exemplu de pe pat pe scaunul rulant.

Cum transfer persona utilizand un lift mecanic

Mutarea unei persoane pe scaunul rulant:

 • Intoarceti persoana pe o parte. Introduceti partea de jos sub aceasta. Intoarceti persoana pe cealalta parte si puneti partea de jos a liftului sub aceasta.
 • Daca persoana sta intinsa, ridicati capul patului pentru ca aceasta sa stea in sezut.
 • Atasati corect carligele, benzile sau lanturile liftului. Ridicati persoana actionand pompa sau punand in priza liftul. Cereti-i persoanei sa stea linistita cand aceasta este ridicata.
 • Mutati liftul pana ce persoana este deasupra scaunului rulant. Lasati-o usor in jos. Mutati persoana in pozitie pana ce aceasta sta confortabil.
 • Desprindeti banduliera din lift. Puteti lasa banduliera sub persoana daca este nevoie sa o transferati din nou.

Cum transfer persona utilizand un lift mecanic

Mutarea unei persoane din scaunul rulant:

 • Ridicati o parte a corpului persoanei usor sau inclinati-o pe o parte. Puneti banduliera sub fesele acesteia.
 • Ridicati sau inclinati persoana pe cealalta parte si intindeti banduliera bine sub aceasta.
 • Fixati banduliera in lift. Ridicati persoana actionand pompa sau punand in priza liftul. Cereti-i persoanei sa stea linistita cand aceasta este ridicata.
 • Mutati liftul pana ce persoana este deasupra patului sau locul unde doriti sa fie transferata. Lasati-o usor pana ce este asezata. Mutati persoana in pozitie pana ce aceasta este confortabila.
 • Desprindeti banduliera din lift. Puteti lasa banduliera sub persoana daca este nevoie sa o transferati din nou.

Cum transfer persoana utilizand o placa?

O placa este o suprafata plana care este utilizata ca o punte intre doua suprafete. Este utilizata cand persoana se poate misca, dar este prea slabita pentru a se transfera singura. Poate fi utilizata si daca persoana este grea. O placa poate fi utilizata cu o curea.

Obiecte necesare:

 • Curea (1).
 • Placa de alunecare (2).
 • Scaunul rulant.

transfer persoana utilizand o placa

Mutarea unei persoane in scaunul rulant:

 • Plasati cureaua in jurul coapselor si feselor persoanei, apoi plasati un capat al placii sub fesele acesteia. Placa de alunecare trebuie sa faca o punte intre locul din care este transferata (de exemplu patul) si scaunul rulant.
 • Puneti unul dintre genunchi intre genunchii persoanei. Faceti pacientul sa alunece usor de-a lungul placii catre scaunul rulant. Rugati persoana sa va ajute impingandu-se in palme pe placa si miscandu-se catre scaunul rulant.
 • Scoateti placa odata ce persoana este asezata in scaunul rulant.

Pentru a muta o persoana din scaunul rulant utilizand o placa, urmati aceiasi pasi ca atunci cand il mutati din scaunul rulant.

Cum transfer o persoana utilizand transferul in sezut?

Puteti utiliza transferul in sezut daca persoana pe care o mutati nu isi poate utiliza picioarele. Acest lucru poate fi utilizat pentru persoanele care nu isi pot sustine in brate greutatea corpului.

Obiecte necesare:

 • Cureaua.
 • Scaunul rulant.

Mutati o persoana in scaunul rulant:

 • Plasati cureaua in jurul coapselor si feselor persoanei.
 • Mutati persoana spre marginea patului sau a scaunului de pe care este transferat. Rugati persoana sa se incline in fata.
 • Tineti cureaua sau manerele, apoi indoiti-va din coapse si genunchi. Tineti persoana aproape de corpul dumneavoastra, ridicati-o apoi coborati-o in scaunul rulant. Mutati picioarele si bratele persoanei pentru ca aceasta sa stea confortabil.

Pentru a muta o persoana din scaunul rulant utilizand un transfer in sezut, urmati aceiasi pasi ca si pentru a o muta in scaunul rulant.

Cum transfer persoana pivotand?

Acest transfer este numit si transferul in picioare. Acest transfer poate fi utilizat pentru persoanele care sunt slabite pe o parte a corpului, precum persoanele care au suferit un atac cerebral.

Cum transfer persoana pivotand

Obiecte necesare:

 • Cureaua.
 • Scaunul rulant.

Mutarea unei persoane in scaunul rulant:

 • Plasati scaunul rulant la un unchi pe partea puternica a persoanei. Blocati franele scaunului rulant. Ridicati sau scoateti suporturile pentru picioare si scoateti suportul pentru brat cel mai aproape de aceasta.
 • Puneti cureaua de transfer in jurul taliei persoanei. Rugati persoana sa isi puna bratele in jurul coapselor dumneavoastra sau in lateral. Puneti unul dintre genunchi intre genunchii persoanei.
 • Prindeti cureaua sau manerele acesteia. Indoiti genunchii si leganati-va utilizand miscari spre inainte si inapoi. Rugati persoana sa va ajute impingand cu bratul sau cu piciorul puternic.
 • Faceti pasi mici si intoarceti si corpul dumneavoastra si pe al persoanei odata. Faceti ca persoana pe care o mutati sa faca pasi mici o data cu dumneavoastra. Pasiti impreuna pana ce spatele persoanei atinge spatele suportului pentru brat de pe scaunul rulant din spatele sau. Astfel scaunul rulant poate fi mai aproape si poate face asezarea mai usoara.
 • Aplecati-va inainte si lasati persoana pe scaunul rulant.
 • Puneti suporturile pentru brate si picioare ale scaunului rulant la locul lor.

Pentru a muta o persoana din scaunul rulant utilizand transferul pivot, urmati aceiasi pasi ca atunci cand l-ati mutat in scaunul rulant.

Cum fac un transfer rapid al unei persoane?

Obiecte necesare:

 • Cureaua.
 • Scaunul rulant.

Cum transfer o persoana cu o curea pentru corp

Mutarea unei persoane in scaunul rulant:

 • Asezati scaunul rulant intr-un unghi cu partea puternica a persoanei. Blocati franele scaunului rulant. Ridicati sau scoateti suportul pentru brat cel mai apropiat.
 • Puneti cureaua de transfer in jurul taliei persoanei. Rugati persoana sa isi puna bratele in jurul coapselor dumneavoastra sau in lateral. Puneti unul dintre genunchii dumneavoastra intre genunchii persoanei. Tineti-va umerii si pieptul in sus, in loc sa va aplecati in fata.
 • Rugati persoana sa se aplece in fata si preluati-i din greutate. Aplecati-va usor in spate. Prindeti cureaua sau manerele acesteia. Indoiti genunchii si leganati-va inainte si inapoi. Leganati-va de 2-4 ori, pana ce ati mutat (transferat) persoana in scaunul rulant.

Pentru a muta persoana din scaunul rulant utilizand acest transfer, urmati aceiasi pasi ca atunci cand l-ati mutat in scaunul rulant.

Cum transfer o persoana utilizand transferul cu doua persoane?

Acest transfer se face cu o alta persoana care sa va ajute. Daca se poate, alegeti pe cineva apropiat. Alegeti pe cineva cu aceleasi dimensiuni si inaltime ca si dumneavoastra. Acest transfer se poate face in cazul in care persoana pe care o transferati este grea.

Obiect necesare:

 • Cureaua.
 • Scaunul rulant.

Cum transfer o persoana utilizand transferul cu doua persoane

Mutarea unei persoane in scaunul rulant:

 • Puneti cureaua de transfer in jurul taliei persoanei. Puneti persoana sa isi incruciseze bratele pe piept daca se poate.
 • Stati in spatele persoanei cu bratele plasate sub bratele persoanei. Tineti-o de ambele incheieturi. Puneti persoana care va ajuta sa isi puna bratele sub coapsele persoanei.
 • Numarati pana la trei si la trei ridicati usor persoana, lucrand impreuna ca o echipa.
 • Lucrati impreuna, cu atentie, coborand usor persoana in scaunul rulant.

Pentru a muta persoana din scaunul rulant utilizand transferul cu doua persoane, urmati aceiasi pasi ca atunci cand l-ati mutat in scaunul rulant.

Cand sa contactez personalul medical?

Contactati personalul medical daca:

 • Pielea persoanei pe care o mutati este zgariata.
 • Umarul, bratul sau o alta parte a corpului persoanei pe care o mutati, pare dislocata sau altfel dupa ce ati transferat-o.
 • Persona pe care ati mutat-o se plange de o alta durere dupa ce ati mutat-o.
 • Vedeti una sau mai multe inflamatii pe pielea persoanei pe care o mutati.

Cand sa caut ajutor de urgenta?

Cautati ajutor de urgenta sau sunati la 112 daca:

 • Persoana pe care o mutati a lesinat sau nu poate fi trezita.
 • Persoana pe care o mutati a cazut sau pare ranita.

Contractul de ingrijire

Aveti dreptul sa fiti ajutat sa va planificati ingrijirea. Pentru a va ajuta cu acest plan, trebuie sa va informati cu privire la leziunea de coloana vertebrala. Puteti discuta cu personalul medical. Lucrati cu acestia pentru a decide asupra alegerilor celor mai bine pentru dumneavoastra. Aveti intotdeauna dreptul de a refuza sau lua propriile decizii.

Articol scris de Cristina Bleotu, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023

Top Desktop version