O Noua Sansa | O Noua Viata

Tamara Miron

Tamara Miron

Oamenii creativi si optimisti, lecturile si prietenii autentici sunt lucruri care imi dau energie.

Incerc in orice arie a vietii mele sa gandesc outside the box si sa vad lucrurile din perspective diferite.

Imi place sa ma joc cu cuvintele si inca din copilarie modalitatea mea de evadare din cotidian este o carte care ma inspira.

Maduva spinarii se intinde de la creier traversand canalul spinal in interiorul coloanei vertebrale. Nervii care se ramifica de la maduva spinarii (denumiti si radacini nervoase) sunt o extensie a maduvei spinarii si sunt responsabili cu transmiterea de semnale spre si dinspre muschi si alte structuri din corp. Prin aceste semnale creierul interpreteaza informatia data de corp (durere, atingere, orientare). Aceste semnale ajuta creierul sa controleze actiunile organelor si miscarile musculare.

Maduva spinarii se intinde pana in apropierea primei vertebre lombare, formand conul medular (conus medullaris).

Extensia fibroasa (cordon fibros) a maduvei spinarii se numeste "filum terminale", iar manunchiul de radacini nervoase situate sub conul medular este denumit coada de cal (cauda equina). Compresia sau inflamatia radacinilor nervoase cauzeaza durere, altereaza reflexele, diminueaza forta si senzitivitatea. Chiar daca aceste simptome pot deveni severe si in unele cazuri dau si invaliditate, cele mai multe raspund la tratamentul conservator.

Injectiile intraarticulare sunt o procedura invaziva minimala care atenueaza temporar durerea de spate si de gat cauzata de inflamarea suprafetelor articulare. Cauza durerii suprafetelor articulare (artrita, leziuni, degenerare) nu este pe deplin cunoscuta, natura ei fiind similara cu durerea de disc intravertebral.

Aceasta procedura are 2 scopuri, fiind folosita ca:

  • 1. Metoda de diagnosticare pentru a vedea daca durerea este data de suprafetele articulare.
  • 2. Tratament pentru a trata inflamarea si durerea cauzata de diferitele leziuni ale coloanei vertebrale.

Stimularea maduvei spinarii este o stimulare de intensitate mica a nervilor spinali folosita pentru a atenua senzatia de durere. Aceasta stimulare te va ajuta sa gestionezi mai bine durerea si sa scazi cantitatea de analgezice administrate. Acest procedeu ar putea fi o optiune daca ai dureri cronice de picioare sau brate si nu ai gasit o solutie prin metodele traditionale. Un generator de puls mic cu baterii este implantat in corpul tau, transmitand un curent electric catre maduva spinarii. Ceea ce simti ca urmare a stimularii este o senzatie de furnicatura, in loc de durere. S-a ajuns la concluzia ca unii dintre pacientii care au facut aceasta stimulare au adoptat un stil de viata mult mai activ.

Cand bacteriile patrund in vezica urinara sau in rinichi, fiind prezente si anumite simptome, insemna ca ai o infectie a tractului urinar. Este foarte important sa faci diferenta dintre o infectie urinara si bacteriuria (prezenta bacteriilor in urina, fara a da simptome).

Ce cauzeaza infectiile tractului urinar?

Datorita leziunii de la nivelul maduvei spinarii si a faptului ca trebuie sa folosesti un cateter cu pozitionare indelungata (Foley), vei avea bacterii in urina mereu. Cateterul reprezinta mediul propice pentru ca bacteria sa patrunda in vezica urinara. Bacteriile care se afla in vezica urinara pot duce la o infectie a tractului urinar, in cazul in care cateterul se blocheaza, rezistenta ta la infectii este scazuta sau daca nu bei destule lichide, urina devenind astfel concentrata.

Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version