O Noua Sansa | O Noua Viata

Luminita Mihai

Luminita Mihai

Persoanele cu leziuni ale maduvei spinarii pot experimenta pierderea functiei normale intestinale si controlului si multi sunt dependenti de evacuarea manuala ca metoda esentiala si de rutina a ingrijirii intestinului. Imposibilitatea de a efectua evacuarea manuala atunci cand se cere pentru acest grup particular de pacienti, poate declansa disreflexie autonoma (hipertensiune arteriala), o situatie care pune viata in pericol, care poate duce la complicatii severe si care pun viata in pericol, stop cardiac sau hemoragie cerebrala fatala.

Evacuarea manuala este o metoda acceptata si de rutina a managementului intestinal pentru persoane cu leziuni medulare sub nivelul T12. Intestinele nu li se vor goli ca raspuns la stimulente rectale sau supozitoare. Persoanele cu leziuni mai sus de T12 de obicei sunt capabile sa atinga un reflex intestinal bun, golindu-l fara a recurge la evacuarea manuala.

Intestinul este ultima portiune a tractului digestiv si este numit cateodata intestinul gros sau colon. Tractul digestiv ca un intreg este un tub gol, care se intinde de la gura la anus. Functia sistemului digestiv este sa primeasca mancare in corp si sa scape de deseuri. Intestinul este partea unde deseurile din mancare sunt depozitate pana sunt golite din corp sub forma unei miscari intestinale (scaun, fecale). Un scaun are loc atunci cand rectul (ultima parte a intestinului) este plin de fecale si muschiul din jurul anusului (sfincterul anal) se deschide.

Cu un Traumatism Vertebro Medular (TVM), deteriorarea poate sa apara la nervii care ii permit unei persoane sa controleze miscarile intestinului. Daca leziunea maduvei este deasupra nivelului T12, capacitatea de a simti cand rectul este plin se poate pierde. Muschiul sfincterului anal ramane strans, totusi, si miscarile intestinului vor avea loc pe baza de reflex. Acest lucru inseamna ca atunci cand rectul este plin, reflexul de defecatie va avea loc, golind intestinul. Acest tip de problema a intestinului se numeste reflex intestinal. Poate fi gestionat prin provocarea reflexului de defecare, care sa apara la un moment si loc adecvate.

Urina este produsa de rinichi si transportata in vezica urinara unde este inmagazinata pana cand golirea este necesara. In mod normal, vezica se goleste prin contractia coordonata a muschiului vezical si relaxarea muschilor de control (sfinctere uretrale), pentru a elimina urina prin iesirea sa, uretra.

Cand vezica urinara nu se poate goli singura, aceasta trebuie drenata pentru a preveni acumularea de urina, disconfortul si posibile leziuni renale. Drenajul vezicii poate fi necesar ca urmare a obstructiei iesirii ei (de multe ori din cauza maririi prostatei la barbati) sau contractiei necorespunzatoare a muschiului vezical. Dupa o operatie sau un traumatism sever, drenajul vezical continuu este deseori necesar, pana cand recuperarea este in plina desfasurare.

Cand va externati:

Luati-va medicamentele cum v-au fost prescrise:

Sunati medicul de familie daca credeti ca medicamentele nu functioneaza cum va asteptati. Spuneti-i daca sunteti alergic la vreun medicament. Tineti o lista a medicamentelor, vitaminelor si plantelor pe care le luati. Includeti cantitatea, cand, cum si de ce le luati. Tineti lista cu dvs. in caz de urgenta. Aruncati listele vechi.

Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023

Top Desktop version