O Noua Sansa | O Noua Viata

Anca Uric

Anca Uric

"Nu traiesti ca sa mananci ci mananci ca sa traiesti".

In cazurile persoanelor cu traumatism vertebro-medular (TVM), hipercalcemia sau imobilizarea din cauza hipercalcemiei, apare la un procent de aproximativ 10-23% dintre pacientii cu TVM, si afecteaza, cel mai frecvent, adolescentii si adultii de sex masculin, decat restul populatiei. Propagarea crescuta asupra copiilor mai mari si asupra adolescentilor este probabil corelata cu cresterea rapida a oaselor, care se produce odata cu evolutia organismului. Boala se manifesta mult mai frecvent alaturi de tetraplagie, si cel mai frecvent, asupra persoanelor afectate de paraplegie.

Imobilizarea care rezulta in urma leziunii la coloana vertebrala stimuleaza resorbtia osteoclastica osoasa. Acest proces genereaza pierderea de calciu din oase si hipercalciuria. Hipercalcemia rezulta in urma fluxului de calciu care este masiv sau atunci cand rata de filtrare glomerulara a rinichilor este scazuta.

1. Va exista vreun tratament pentru leziunea maduvei spinarii?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de definitia pe care o are fiecare pentru "tratament". Daca tratament inseamna leziunea totala a maduvei spinarii, cred ca acest lucru nu se poate cat timp am sa traiesc. Daca tratament inseamna restabilirea completa a tuturor functiilor la nivel "normal", sau la nivelul de dinaintea accidentului pentru toate persoanele cu leziuni ale maduvei spinarii, cred ca si acest lucru, este imposibil pentru ca, probabil, nu vom avea terapii eficiente care vor recupera functia persoanelor cu leziuni ale maduvei spinarii, inclusiv senzatiile de atingere si de durere, functia vezicii urinare si a intestinului, erectia si ejaculare, precum si controlul functiei motorii inclusiv mersul pe distante mari. Cu cativa ani in urma, am incercat sa definim termenul de "tratament" prin propunerea ca persoana va fi vindecata daca un observator bine infomat, nu poate spune ca o persoana a suferit de leziune la coloana vertebrala. Acest lucru nu presupune ca fiind necesar ca respectiva persoana sa fie complet tratata la gradele de sanatate avute inainte de accident sau toate functiile sa fie normale.

O leziune a maduvei spinarii este o experienta ce va schimba viata nu doar pentru persoana cu leziune cat si pentru  soti, parinti, frati si copii ai respectivei persoane. In urma studiilor, a fost analizata capacitatea de acomodarea a familiei bolnavului cu ideea de afectiune a maduvei spinarii. Studiile, in marea lor parte s-au bazat pe familii, in cateva cazuri cu copii, parinti, soti. Totusi, multe informatii exista despre efecte ale leziunii coloanei vertebrale privind relatiile maritale si consecintele pe care le produc familiilor, leziunile maduvei spinarii. O recenzie a literaturii de specialitate dezvaluie cateva modele surprinzatoare, precum si cateva lacune de informatii care exista.

Leziunea coloanei vertebrale si efectele asupra membrilor familiei

Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023

Top Desktop version