O Noua Sansa | O Noua Viata

Ana-Maria

Ana-Maria

Intre 40 si 45% dintre pacientii cu leziuni ale coloanei vertebrale necesita asistenta in activitatile zilnice. Majoritatea sunt diagnosticati cu tetraplegie si au nevoie deseori de ajutor pentru a se aseza sau ridica din pat, pentru a se imbraca si in realizarea functiilor intestinului si ale vezicii urinare. Cu cat nivelul leziunii este mai jos, cu atat mai este mai putina nevoie de asistenta.

In cele mai multe cazuri cel care ofera ajutorul necesar dupa suferirea unei astfel de leziuni este unul dintre parinti, sotul/sotia sau alti membri apropiati din familie. Cu toate ca intr-o prima faza acest fel de asistenta este normal, el nu se recomanda pe termen lung. Daca exista aceasta posibilitate atunci se recomanda angajarea unui asistent pe termen lung, in timp ce membri ai familiei ofera ingrijire doar ocazional.

Traumatismele coloanei vertebrale: regiunea toracala inferioara, conul medular si coada de cal

Este important sa stim daca suferim un traumatism al maduvei spinarii, un traumatism la nivelul conului medular sau un traumatism la nivelul cozii de cal? Cele trei afectiuni au diagnostice diferite si implicatii terapeutice diferite. O afectiune a maduvei spinarii intrerupe tracturile corticospinale care trec de la creier si partea superioara a maduvei spinarii pana in partea inferioara a acesteia. Traumatismele regiunii toracice inferioare pot afecta nu numai maduva spinarii, ci si radacinile nervilor spinali sacrali si lombari. Un traumatism la nivelul conului medular afecteaza segmenetele sacrale de la capatul maduvei spinarii si, in functie de gradul de extindere al afectiunii, acesta poate afecta si radacinile nervilor spinali aflate in apropierea conului medular. Un traumatism la nivelul cozii de cal afecteaza doar radacinile nervilor spinali si nu maduva spinarii in sine. Exista desigur, posibilitatea unei leziuni combinate la nivelul conului medular si a cozii de cal, dar aceste cazuri sunt destul de rare.

S-au pus multe intrebari despre botox sau toxina botulinica folosita acum in tratamentul spasticitatii si a altor afectiuni.

Ce este botoxul?

Botox este denumirea comerciala a unui medicament, derivat de la toxina botulinica, o familie de neurotoxine puternice care afecteaza neuronii acetilcolinergici, produs de o familie de bacterii numita "clostridium bolutinum". Aceasta bacterie se dezvolta in conditii anaerobe in alimente conservate si poate provoca o afectiune numita botulism. Una dintre cele mai puternice si periculoase neurotoxine din natura, aceasta bacterie a ucis peste 50% dintre pacientii cu botulism, inainte de folosirea ventilatoarelor. Ingerarea, inhalarea sau injectarea a 200-300 picograme pe kilogram constituie o doza letala. Din cauza faptului ca 100 de grame de toxina sunt suficiente pentru a ucide toata populatia pamantului, aceasta a fost tinta multor speculatii privind folosirea ei ca arma terorista, in special in componenta laptelui. Dar pentru ca molecula se degradeaza rapid atunci cand este incalzita sau in contact cu aerul si este dificil de produs in cantitati mari, aceste speculatii au fost pur teoretice.

Multe persoane cu leziuni ale maduvei spinarii au compresie pe maduva. Care sunt riscurile si beneficiile decompresiei maduvei spinarii dupa accidentare? In ultimii 35 de ani, Dr. Henry Bohlman si colegii sai de la Universitatea Case Western Reserve din Cleveland, Ohio au realizat proceduri de decompresie ale maduvei spinarii la mai multi pacienti cu spondiloza (deformare a coloanei vertebrale), stenoza a canalului spinal lombar, leziuni "incomplete" ale maduvei si leziuni "complete" ale maduvei spinarii. Peste doua treimi dintre pacientii cu spondiloza cervicala au raportat o reducere semnificativa a durerii si imbunatatirea functiilor motorii. Conditia a peste jumatate din pacientii cu functionalitate sub nivelul leziunii s-a imbunatatit dupa decompresia chirurgicala. Au aparut complicatii postoperatorii in 5-6% dintre cazuri.

Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2023

Top Desktop version