Persoanele care au suferit recent o astfel de leziune sunt predispuse sa aiba stari de amaraciune si intristare. Este o perioada de dezolare similara cu starea care urmeaza dupa moartea unei persoane iubite. Diferenta este ca durerea este cauzata de pierderea propriilor simturilor alaturi de abilitatea de a merge sau de a-ti folosi mainile. Este foarte probil sa experimentati o serie de ganduri si sentimente. Unele vor parea extreme iar altele moderate. Nu exista o insiruire standard de astfel de ganduri si sentimente, insa cel mai adesea aceste stari sunt comune persoanelor care au suferit recent o leziune la maduva spinarii.
- Negarea/Neincrederea: E posibil ca initial sa reactionati ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat, sa refuzati sa acceptati ca pierderea simturilor si a miscarilor este permanenta si sa vedeti, in schimb, leziunea ca pe o boala similara cu raceala sau gripa, care va disparea rapid, o data cu trecerea timpului.
- Tristete: Evident, nimeni nu este fericit sa sufere o astfel de leziune. Nu conteaza la ce nivel este leziunea, trisetea profunda este normala deoarece ati suferit o pierdere personala. Tristetea este atat de accentuata ca si atunci cand ceva foarte rau se intampla. Cu toate acestea, este important sa nu confundati tristetea cu depresia. Depresia este o conditie medicala care necesita tratament profesionist. Este posibil sa suferiti de depresie daca aveti simptome precum tristete profunda, inactivitate, dificultati in a va gandi sau concentra, o crestere sau scadere semnificativa a poftei de mancare si/sau a timpului petrecut dormind, daca aveti sentimente de respingere, deznadejde, disperare sau va simtiti inutili. De asemenea, este posibil sa aveti ganduri suicidale daca suferiti de depresie.
- Manie: Unele persoane reactioneaza cu sentimente puternice de furie. Este posibil sa va dezlantuiti verbal sau sa deveniti violent fizic fata de ceilalti. Puteti simti manie fata de propria persoana daca actiunile voastre au dus la lezarea maduvei spinarii. E foarte posibil sa simtiti manie si fata de Dumnezeu sau fata de altcineva pe care il considerati raspunzator pentru cele intamplate.
- Negociere: La un anumit timp dupa producerea leziunii, o sa incepeti sa acceptati faptul ca suferiti o afectiune serioasa. Cu toate acestea, nu o sa acceptati ideea ca noua conditie fizica este una permanenta. Va veti comporta ca si cum acceptati leziunea asa precum “asa stau lucrurile” dar acceptarea vine din credinta ca veti fi recompensati pentru rugaciunile si efortul depus in terapia fizica si ca intr-un final va veti recupera complet in viitorul apropiat.
- Acceptarea: Tristetea se incheie o data cu acceptarea unui punct de vedere realistic asupra conditiei fizice actuale si in gasirea unui sens al vietii voastre. Veti incepe sa va gandi la viitorul vostru ca un individ care a suferit TVM si noile obiective si scopuri ale vietii voastre.
Adaptarea la leziunea maduvei spinarii
Persoanele care se adapteaza cu usurinta la evenimentele care apar pe neasteptate au in general o viata sanatoasa, activa si fericita dupa traumatismul suferit. Persoanele care nu se adapteaza la intamplarile imprevizibile tind sa aiba o viata mai putin sanatoasa, sa fie mai putin active si sa fie mai nefericiti dupa ce au suferit o leziune. Un comportament nesanatos aproape de fiecare data duce la rezultate nesanatoase. Atunci cand neglijezi ingrijirea personala te expui la un risc major de a se dezvolta o gama larga de probleme de sanatate cum ar fi complicatii respiratorii, infectii ale tractului urinar sau aparitia escarelor. Aceste complicatii pot limita abilitatea de a participa la diferite activitati zilnice. Abuzul de substate pot complica problemele de sanatate deja existente sau pot favoriza aparitia altor afectiuni.
Atunci cand leziunea este recenta este nevoie de mult timp pentru a va obisnui cu schimbarile produse in viata dumneavoastra. Pentru unii oameni perioada de tristete dureaza mai mult decat la altii, astfel, perioada de adaptare difera pentru fiecare persoana in parte. Poate dura chiar si un an de zile ca sa acceptati realitatea. De asemenea, veti trece printr-un proces continuu de adaptare la problemele aparte care apar in viata de zi cu zi a persoanelor cu TVM.
Adaptarea sanatatii la TVM
Unul dintre principalele secrete in ceea ce priveste adaptarea la viata dupa TVM este motivatia personala. Persoanele care au o leziune recenta sunt adesea motivati sa participle la sedinte de terapie din dorinta de a capata putere. Probabil ca aveti convingerea ca paralizia este doar temporara si ca in curand veti redeveni persoana "normala" care erati inainte. Aceasta speranta este o reactie tipica. Din pacate lucrul acesta depinde de nivelul leziunii si de tipul acesteia, daca este completa sau partiala. In realitate doar cateva persoane isi revin complet dupa TVM, asta nu inseamna totusi ca toate sperantele sunt pierdute in ceea ce priveste o recuperare completa sau partiala. Aproape toate persoanele cu TVM continua sa spere ca vor putea merge intr-o buna zi cu toate ca un tratament pentru paralizie e posibil sa nu apara pe parcursul vietii. O abordare sanatoasa a acestei realitati este de a continua sa mergeti mai departe cu speranta ca medicina va avansa si se va gasi intr-o zi un tratament care va va vindeca. Cu alte cuvinte nu asteptati tratamentul miraculos pentru a putea continua sa va bucurati de viata.
Persoanele care se adapteaza cu usurinta dupa leziune sunt motivate sa-si indeplineasca obiectivele personale. Aceste obiective sunt diferite pentru fiecare persoana in parte si se schimba adeseori pe parcursul vietii. De exemplu, obiectivul de astazi ar putea fi gasirea unui loc de munca iar pe viitor sa doriti sa aveti copii. Depinde de voi sa va alegeti scopul in viata si sa gasiti motivatia de a va indeplini obiectivele. Ar putea ajuta sa va ganditi care erau obiectivele dinainte de leziune. De exemplu, poate ati luptat la un moment dat pentru o sanatate mai buna, un loc de munca placut, o familie iubitoare. Nu este niciun motiv sa incetati sa va doriti aceleasi lucruri in continuare chiar daca acum aveti o alta conditie fizica.
Adaptarea familiei la TVM
Ca persoana care a suferit TVM este important sa constientizati impactul major pe care aceasta leziune il are si asupra familiei dumneavoastra. Chiar daca ei nu trebuie sa se adapteze situatiei de a-si fi pierdut abilitatea miscarii mainilor sau a picioarelor, viata familiei nu va mai fi aceeasi. De exemplu, vor trebui sa se adapteze rolului de ingrijitor sau insotitor. E posibil sa fie nevoiti sa lucreze pentru a mari resursele financiare ale familiei. Toate aceste schimbari cu care se vor confrunta le va aduce un surplus de stres si anxietate. Pe masura ce acestia trebuie sa accepte leziune ei vor trece prin stari similare celor pe care le experimentati si dvs.
Copiii sunt curiosi din fire si se adapteaza schimbarilor punand intrebari. Vor pune intrebari pentru ca au cateva presupuneri in ceea ce priveste impactul pe care leziunea il are asupra vietii lor. Asadar, copiii se adapteaza rapid schimbarilor daca vor primi raspunsuri clare si sincere.
Daca sunteti un membru al familiei, adaptarea familiei din punctual de vedere al sanatatii este in principiu sa aveti grija de dvs. De exemplu, puteti sa va dedicati putin timp doar pentru propria persoana si sa faceti lucrurile care va fac sa va simtiti bine. Puteti minimaliza stresul si anxietatea prin inlaturarea presupunerilor false, idei irealiste, si convingeri irationale. Un prim pas este sa invatati ce este TVM. Apoi, puneti fata-in-fata convingerile irationale cu dovezile care contesta aceste convingeri, iar in final, inlocuiti informatiile false cu cele reale. Veti descoperi apoi ca aveti o viata mai sanatoasa, fericita si mult mai satisfacatoare.
Concluzie
Indiferent daca aveti sau nu o leziune a maduvei spinarii, detineti controlul total asupra vietii voastre prin alegerea modului in care va percepeti conditia fizica. Puteti fi fericit si plin de sperante dar asta se va intampla doar atunci cand veti depune efortul necesar ca acest lucru sa se intample. Gandurile, sentimentele, comportamentul nu se schimba peste noapte. Este nevoie de timp pentru a manifesta durerea fata de pierderea suferita si pentru a accepta realitatea. Apoi va veti confrunta cu un process continuu de adaptare la problemele zilnice care apar in viata persoanelor care sufera TVM. Daca evitati presupunerile false, ideile irealiste si convingerile irationale va veti oferi mai multe sanse de a va atinge obiectivele propuse de a avea viata pe care v-ati dorit-o.
Durerea dupa o leziune a maduvei spinarii
Durerea este o experienta neplacuta atat la nivel senzorial cat si emotional asociata cu o leziune a maduvei spinarii. In general, oamenii pot experimenta dureri acute si cronice. Majoritatea oamenilor acuza dureri acute atunci cand sufera de o anumita afectiune sau sufera diverse rani la nivelul corpului. De obicei durerile apar brusc si se desfasoara sub forma unui semnal de alarma care spune ca ceva este in neregula si ca este nevoie de ajutor. Durerea acuta poate fi foarte puternica sau uneori moderata, si de obicei se amelioreaza pe masura ce corpul se vindeca. Durerea cronica apare brusc, precum si durerea acuta. Cu toate acestea, durerea cronica este diferita intrucat poate creste in timp si continua si dupa ce corpul s-a vindecat.
Durerea dupa TVM
Durerea acuta este adeseori intalnita la cazurile de TVM si poate aparea ca rezultat al prejudiciului cauzat maduvei spinarii sau vatamarii altor zone ale corpului provocate in momentul leziunii. De asemenea, unele persoane care sufera TVM pot experimenta durere cronica. Durerea apare in zonele unde senzatiile sunt normale dar si in zonele in care simturile sunt foarte slabe sau chiar absente. Durerea este foarte reala si poate avea un impact major in viata de zi cu zi. O persoana care are dureri va avea dificultati in desfasurarea activitatilor zilnice. Daca aveti dureri, puteti urma trei pasi care sa va ajute sa va imbunatatiti calitatea vietii.
- Nu ignorati faptul ca aveti dureri. Exista diferite metode care sa va ajute sa faceti fata durerii. De asemenea, durerea poate indica existenta unei probleme serioase.
- Discutati cu un medic! Este important ca sa fie gasita cauza durerii precum si tipul acesteia. O data ce durerea a fost diagnosticata, veti decide impreuma cu medicul care sunt cele mai bune metode pentru a ameliora durerea.
- Invatati cum sa controlati durerea! Scopul este acela de a reduce durerea cat de mult posibil. Cu cat stiti mai multe despre modul in care va puteti ajuta cu atat mai bine va veti imbunatati calitatea vietii.
Managementul durerii
Managementul durerii implica de obicei tratament medicamentos, activitati speciale sau o combinatie intre cele doua. E posibil ca durerea sa nu dispara complet insa un program de lucru eficient ii poate diminua intensitatea.
Controlul asupra durerii poate fi un process foarte dificil. De cele mai multe ori este greu de gasit cauza durerii. Trebuie sa apelati la un medic care cunoaste detalii despre durerea aparuta in urma TVM, inainte sa incercati un tratament medicamentos sau orice alta metoda care sa reduca durerea. Poate fi necesara o anumita perioada de timp pentru a descoperi care este metoda cea mai buna pentru a trata durerea dvs. Un program efficient de management al durerii depinde de tipul de durere pe care il aveti. Acesta poate consta in limitarea sau stoparea activitatilor care fac ca durerea sa devina si mai puternica. De exemplu, incetarea impingerii scaunului rulant ar putea ajuta in cazul in care aveti dureri de umeri. S-ar putea sa fie necesar sa treceti de la un scaun rulant manual la unul cu comenzi electrice.
Este recomandat sa moderati diferite activitati. Mai jos veti gasi cateva exemple despre cum sa moderati eficient activitatile zilnice.
- 1. Faceti o lista cu activitatile care va suprasolicita in mod frecvent si care provoaca cresterea durerii sau a starii de oboseala. De exemplu, daca a tasta la computer face ca durerea sa creasca, scrieti pe lista "tastatul la calculator".
- 2. Atunci cand efectuati activitatile de pe lista, precizati timpul estimat pana la declansarea cresterii durerii sau a oboselii. De exemplu, daca durerea sau oboseala cresc la aproximativ 30 de minute dupa ce ati inceput sa tastati la computer, precizati acest lucru.
- 3. Stabiliti o limita de timp pentru activitatilor dvs, care este cu mult sub punctul in care incepeti sa simtiti o crestere a durerii sau oboselii. Cand ajungeti la acel timp, opriti-va si odihniti-va. De exemplu, opriti-va si odihniti-va dupa 15 min de tastat la computer.
- 4. Reveniti la activitatile dvs dupa ce v-ati odihnit. Perioada in care va odihniti poate varia. Trebuie sa aveti timp sufiecient in care sa va odihniti pentru a continua activitatile, asa cum am precizat la punctele 2 si 3.
- 5. Nu va grabiti sa finalizati activitatile. Trebuie sa cresteti treptat rezistenta la durere prin marirea perioadelor alocate realizarii activitatilor respectiv a timpului necesar pentru odihna.
Daca durerea nu scade chiar daca ati moderat perioada timpului alocat desfasurarii activitatilor, este posibil ca sa fie necesar tratamentul cu medicamente precum opiacee sau antiinflamatoare non-steroide.
Pasi spre obtinerea controlului asupra durerii:
- Fii flexibil si cooperant
- Colaborati cu specialistii medicali pentru a gasi solutii pentru a combate durerea
- Urmariti instructiunile tratamentului
- Detineti un rol activ in aplicarea tratamentului prin a pune intrebari precum "Exista si alte medicamente care sunt mai ieftine/mai sigure?"
- "Este medicamentul prescris aprobat de FDA?"
- "Existe efecte adverse ale medicamentului sau tratamentului?"
- "Exista articole despre procedura sau medicamentatie pe care sa le cititi pentru a afla mai multe?"
- "Exista si alte persoane care au urmat acelasi tratament si daca puteti lua legatura cu ele pentru a vorbi despre experienta lor?"
Durerea va afecteaza
Durerea nu afecteaza doar corpul, dar influenteaza si felul in care ganditi si percepeti lucrurile. O persoana care se confrunta cu dureri, cel mai probabil intampina dificultati in a se concentra asupra altor lucruri decat durere. Aceasta gandire negativa afecteaza apoi la nivel emotional. Teama ca durerea ar putea deveni mai puternica va poate impiedica sa participati la activitatile zilnice placute. De asemenea, durerea poate duce la manie sau depresie, iar depresia poate face ca durerea sa se accentueze si sa aiba ca rezultat izolarea sociala.
Daca traiti cu durerea, exista cateva abordari psihologice care sa va ajute la diminuarea durerii. Puteti invata cum sa faceti fata stresului si sa depasiti depresia prin intermediul consilierii profesionale, cu toate ca depresia severa/accentuate poate necesita medicamentatie. Unele tehnici pe care le puteti invata prin intermediul procesului de consiliere poate consta in sesiuni de relaxare si hipnoza. Tehnica "Distragerii atentiei" va poate ajuta sa reduceti durerea cronica. Durerea se poate accentua atunci cand nu sunteti implicat in nicio activitate sau va aflati intr-o stare de relaxare precum cea dinainte de a adormi. Acest lucru se intampla deoarece aveti timp sa va concentrati asupra durerii. Atunci cand luati parte la activitati placute, constientizarea durerii scade. De exemplu, arunci cand sunteti ocupat cu serviciul sau cu scoala, sau oricare alte activitati recreationale, nu va mai concentrati atat de mult asupra durerii.
Concluzie
Managementul durerii detine un rol important in imbunatatirea calitatii vietii. Daca va confruntati cu durerea, contactati un medic. Incepeti cu metode simple care sa reduca durerea. E posibil sa fiti nevoit sa incercati mai multe tratamente inainte de a gasi unul, sau o combinatie, care sa dea rezultatele dorite. Nu este recomandat sa va tratati singur, deoarece este posibil sa suferiti de o problema de sanatate grava care sa provoace durerea. De asemenea, este posibil ca un tratament care sa va scape complet de durere sa nu fie gasit, dar care doar sa diminueze durerea. Insa reducerea durerii poate fi de multe ori suficienta pentru a avea o viata productiva si satisfacatoare.
Articol scris de Mirela Puscas, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org