O Noua Sansa | O Noua Viata

Respiratia dupa leziuni ale maduvei spinarii

Respiratia dupa leziuni ale maduvei spinarii Respiratia dupa leziuni ale maduvei spinarii

Sistemul respirator, cunoscut si sub numele de sistemul pulmonar, este folosit pentru respiratie. Traheele si plamanii sunt cele doua parti principale ale sistemului respirator. Cand inhalezi aer, oxigenul ajunge in trahee si apoi in plamani. Apoi, plamanii filtreaza oxigenul, trimitand-ul in fluxul de sange catre toate partile corpului. Cand expiri, dioxidul de carbon iese din organism.

Muschii respiratori

Expirarea nu necesita niciun efort din partea muschilor. Cu toate acestea, procesul de respirare al aerului este realizat prin folosirea a patru grupe musculare respiratorii. Diafragma, care separa cavitatea abdominala si toracica, este utilizat ca muschi principal atunci cand respiri. Muschii intercostali sunt situati intre coaste. Acestia ajuta la extinderea coastelor in timp ce respiri. Muschii gatului lucreaza, in mod normal, pentru a extinde pieptul cand respiri. Muschii abdominali lucreaza cu aceste grupe musculare pentru a te ajuta sa respiri adanc.

Rolul maduvei spinarii

In mod normal, creierul trimite semnale prin nervi in maduva spinarii pentru a controla cele patru grupe musculare respiratorii. Cand totul functioneaza corect, sistemul pulmonar si muschii respiratori lucreaza impreuna, permitandu-ti sa respiri si sa expiri, fara efort.

Controlul respiratiei

Traheele si plamanii nu sunt, de obicei, afectati de o leziune a maduvei spinarii. Cu toate acestea, problemele respiratorii pot aparea atunci cand semnalele trimise de catre creier nu mai pot ajunge la maduva spinarii pentru a controla muschii respiratori. Control muscular pierdut, dupa o leziune a maduvei spinarii depinde de nivelul traumatismului si de caracterul complet al leziunii. Persoanele cu leziuni sub nivelul T12 nu pierd din controlul celor patru grupe respiratorii. Acest lucru inseamna ca sistemul respirator nu este, de obicei, afectat de leziuni in regiunile lombare.

Persoanele cu leziuni toracice complete experimenteaza o pierdere a controlului muscular respirator. In cazul in care leziunea este incompleta, este imposibil de prezis daca individul va recastiga o parte din functia respiratorie sau toata. Leziunile in zona toracica (T1 - T12) afecteaza controlul muschilor intercostali si abdominali. Un nivel mai inferior, de exemplu, T10, duce la o pierdere mai mica a controlului.

Leziunile complete din regiunea cervicala, de obicei, duc la pierderea totala a controlului asupra muschilor intercostali si abdominali. Se aplica acelasi principiu: cu cat nivelul leziunii este mai mare, cu atat mai mult creste si pierderea controlului. De exemplu, o leziune completa intre C3 si C4 duce la pierderea totala a controlului asupra muschilor diafragmei. Este nevoie de un ventilator, care va ajuta procesul de respiratie. Ventilatorul face munca muschilor absenti si forteaza aerul sa intre in plamani. Multe dintre persoanele care au leziune la nivelul C4, chiar si cele care au la nivelul C3, pot, in cele din urma, respira fara ajutorul unui ventilator. Persoanele cu leziuni complete mai sus de C3 au nevoie tot timpul de un ventilator.

Complicatii respiratorii dupa leziuni ale coloanei vertebrale

Persoanele cu leziuni ale maduvei spinarii prezinta un risc crescut de a dezvolta complicatii respiratorii. Orice pierdere a controlului asupra muschilor respiratori, slabeste sistemul pulmonar si creste congestia respiratorie. Nu conteaza daca leziunea este completa sau incompleta. Cu toate acestea, riscul aparitiei complicatilor este mai ridicat la persoanele cu leziuni complete si la tetraplegici. Pentru persoanele ce sufera de tetraplegie la nivel inalt (C1-C3), esecul ventilatorului reprezinta o complicatie comuna. Persoana nu poate respira fara asistenta.

O alta problema comuna este atelectazia sau sindromul de condensare pulmonara retractila. Atelectazia reprezinta colapsul tesutului pulmonar ce afecteaza partial sau total unul dintre plamani.

Atelectazia sau sindromul de condensare pulmonara retractila

Toate nivelurile de leziuni prezinta un risc pentru embolism pulmonar. Embolia pulmonara reprezinta un blocaj in vasele de sange ale plamanilor. 

Embolia pulmonara

Esecul ventilatorului, atelectezia si embolia pulmonara reprezinta complicatii respiratorii grave. Cu toate ca, pneumonia este principala cauza de deces pentru persoanele cu leziuni ale maduvei spinarii. Aceasta statistica este valabila indiferent de nivelul de accidentare sau de cat timp ai fost ranit/a. Prin urmare, fiti atenti la simptomele pneumoniei. Acestea se refera la: dificultati in respiratie, piele palida, febra, impreuna cu senzatia unui piept greu, cresterea congestiei. Daca ai aceste simptome, suna imediat la un medic pentru consiliere cu privire la tratament.

Pasii pentru a preveni complicatii respiratorii, includ:

  • vizita la medic cel putin o data pe an;
  • vaccin impotriva pneumoniei;
  • evitarea acumularii de secretii in plamani prin tuse;
  • mentinerea unei posturi corecte;
  • mobilitate, pentru a prevenii acumularea de congestie;
  • purtarea unui corset abdominal care va ajuta muschii intercostali si abdominali;
  • tinerea unei diete sanatoase si mentinerea unei greutati normale;
  • consuma multa apa;
  • nu fuma! fumatul duce la scaderea oxigenului in sange, la cresterea congestiei in piept si trahee, la reducerea capacitatii de a elimina secretiile din plamani, la distrugerea tesutului pulmonar, la cresterea riscului de infectii respiratorii, cum ar fi: pneumonie si bronsita;
  • exercitii de respiratie.

Persoanele cu leziuni ale maduvei spinarii se pot confrunta si cu apneea de somn. Apneea de somn este o tulburare a respiratiei. Se manifesta printr-o oprire a respiratiei in timpul somnului, dar poate include si alte dificultati respiratorii.

Apneea de somn

Cercetarile in acest domeniu, sugereaza faptul ca persoanele cu muschii respiratori slabiti, prezinta un risc ridicat cu privire la aparitia acestei tulburari. Printre aceste persoane se numara mai ales persoanele inaintate in varsta si persoanele tetraplegice. Simptomele includ: respiratie neregulata sau sforait, somnolenta in timpul zilei, probleme cu memoria si concentrarea, trezirea de mai multe ori in timpul noptii, stare de oboseala dimineata. Daca crezi ca suferi de apnee de somn, discuta cu medical tau.

O serie de complicatii respiratorii pot aparea dupa leziunile maduvei spinarii. Acest lucru pune toate persoanele in fata riscului de a dezvolta complicatii. Prin urmare, este important sa intelegem aceste potentiale complicatii respiratorii si ceea ce putem face pentru a ajuta la prevenirea lor.

Articol scris de Rodica Mitu, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA fara acordul in scris al ProStemCell.org


Feedback

Parerea ta conteaza!

O NOUA SANSA | O NOUA VIATA urmareste sa schimbe imaginea dizabilitatii in ceva sexy si atragator. Experiente din scaunul rulant.

Informatii pentru paraplegici, tetraplegici si insotitorii lor, pentru cei care au suferit un traumatism de coloana vertebrala sau alte boli invalidante ale coloanei/maduvei spinarii.

Handicapul este o arta. Este un mod ingenios de a trai
Neil Marcus

Copyright © 2019 ProStemCell.org - All rights reserved.

Top Desktop version